Tájbiságok

Ez most kivételesen nem az én írásom lesz. Rábukkantam Molnár Tibor blogjára: http://tajbi.blogspot.hu ahol érdekes írásokat találtam. Rég nem nevettem ennyit. A legjobbakat gondoltam megosztom veletek. Minden jog Molnár Tibort illeti. Amiért nem kaptam a honlapon elérhetőséget: ezért nem tudtam kérni tőle engedélyt, hogy fehasználhassam. (egy best of erejéig)
Stílusa? Nekem tetszik: humoros kis enciklopédiának titulálnám. Azért folytathatta volna : 2010 -ben abbahagyta az írást. Itt vannak a kedvenceim:

LÜKEPÉDIA - SPENÓT
Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác és paraj. Ilyen alapon a karajt is hívhatnák skenótnak, de nem teszik. Falusi mulatságokon hajnaltájban vicces dalokat szoktak énekelni a spenótról, ezek az ún. parajénekek vagy spenóták.
Kelet-Európába a törökök hozták be a XVI. században, de ők a mai napig sem eszik, hanem a feneküket törlik ki vele, ezért utálják annyira a gyerekek a spenótot, főleg a török gyerekek.
Bornemissza Anna híres szakácskönyvében rengeteg spenótos recept van, íme, az egyik: „ Pucováld meg az spinácot alapos gonddal, oszt hánnyad bé fertályórára hideg tehényhús-lébe, hadd mecseredjék kicsinyég. Közben végy egy czifra fácányt, bőrit vond le, belit rontsd ki kés fokával, s főzzed ecetes vízben, míg megkékedik, ekkor rogyasszad belé az kifacsart spinácot meg egy gömbölyeg tehényfaggyat. Vágjad le az ökörnek orrát, dörzsöljed írósvajjal, gyömbérezd meg, és csináljad bé azt is az spinácba az fácány mellé. Metélj tárkonyt es hezza, sűríccsed jóféle göbösgaluskával. Teregessed lapas tángyérra, s tégy fölibe levendulás tükörtikmonyt és rántott pocokszügyet. Pudvás szömörcsögkarikákkal vagy az berbécsnek szemivel díszíccsed.”

LÜKEPÉDIA - HÓD
Az egyik legkreatívabb állat. Nem tölti marhaságokkal az időt, hanem keres egy megfelelő folyócskát vagy patakot, faágakból gátat emel, amellyel elzárja a víz útját, és egy kis tavat hoz létre. Első dolga, hogy kitesz a tó partjára egy táblát „Horgászni és fürödni szigorúan tilos!” felirattal, majd egy várat épít benne, több víz alatti kijárattal, lőrésekkel és bástyákkal, aztán kinevezi magát várkapitánynak. A víz alá leveles ágakat rejt tartaléknak, így a befagyott tóban is tud táplálkozni. Imád fejjel lefele korcsolyázni, és utána rendszerint igencsak megéhezik.A hód metszőfogai folyamatosan nőnek, ami miatt kénytelen állandóan rágni, kedvence a nyírfakéreg és a juharos orbit. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem jut huzamosabb ideig rágcsálnivalóhoz, akkor lerombolja a várát, összecsomagol, és elmegy Grönlandra rozmárnak.
A hódot sokáig értékes prémje miatt vadászták, amíg rá nem jött a váras trükkre. Emiatt például Angliában ki is döglöttek a hódok az 1060-as évek végére, ezért I. Vilmos király kénytelen volt Normandiából importálni néhány hódcsaládot a birodalom újrahódosítása érdekében. Ettől fogva nevezték Hódító Vilmosnak.
Távoli rokona a svéd hülyehód (Castor scandinavicus debilicus), amelyik kártyavárat épít, és a saját farkát rágja.
Tovább is van...


LÜKEPÉDIA - PIZZA
Bár Olaszországból ered, rengeteg olyan változata alakult ki, melyek másféle tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, a puliszkás román, a tonhalas norvég, az aranyhalas mesebeli, a pápua emberfejes vagy a jegesmedve-hónaljmirigyes eszkimó pizza. Érdekesség, hogy a japánok nem esznek pizzát, mert a szervezetükből hiányzik a kör alakú ételek lebontásához szükséges enzim.
Pizzázáshoz nem kell feltétlenül kiöltözni, mert haza is lehet rendelni, csak külön kifizettetik velünk a dobozt, ami idegesítő. A pizzafutárnak ajánlatos borravalót adni, pláné, ha mindig ugyanonnan rendelünk, mert a flegma pont úgy néz ki a pizzán, mint a sajt.
A pizzát az i. e. 3. században említik először, nevezetesen Marcus Porcius Cato, akinek a Róma történetéről írt munkájában a 23. lap margóján az alábbi, piros ceruzával írt bejegyzés található: basszus, úgy ennék egy jó sonkás-gombás pizzát fokhagymás tejföllel, milyen kár, hogy még nem találták fel. A középkor elején is gyakran fel-feltűnt a pizza szó, de a korrektorok mindig kihúzták, mert nem volt semmi értelme.
Valójában egy veronai péksegéd találta fel a pizzát 1599-ben, de csak félig, ugyanis akkor még nem ismerték Európában a paradicsomot. Próbálta ugyan szegény alvadt disznóvérrel helyettesíteni a paradicsomszószt, de egyedül a gyerekkori barátjának, Rómeónak ízlett. Júlia még csak meg sem kóstolta.
Bevásárlóközpontokban lehet kapni kartondobozba csomagolt pizzafagyit, de nem valami finom.

LÜKEPÉDIA - SÖR
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Ugyanott találtak egy szinte teljes épségben megmaradt agyag sörcsapot, valamint egy nagy kőlavór szárított szkarabeuszt, melyet az ateista egyiptomiak sörkorcsolyaként fogyasztottak.
A sörkészítés meglehetősen komplikált folyamat, nem térünk ki rá. Tulajdonképpen házilag is lehet sört főzni, legegyszerűbben úgy, ha beleöntünk egy üveg sört egy lábosba, és felfőzzük, de baromság, mert aztán órákig várhat az ember, amíg lehűl, ugyanis a sör hidegen jó.
A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus virágzata, amit nem szükséges megjegyezni, bár nem nehéz. A komlót sörkertekben termesztik, hidegebb éghajlatú vidékeken sörsátrakban.
Számos pozitív élettani hatása van: megelőzi a vesekő-képződést, magas vitamintartalmú, és jelentős mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz: vas, réz, cink, magnézium, bauxit; az utóbbit jobbára a dobozos sörökben találjuk meg. Csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, és jelentős xanthohumol-tartalma révén az immunrendszert is stimulálja. Sokan kizárólag a xanthohumol miatt isszák a sört, mert a xanthohumol nagyon finom, csak külön nem lehet kapni.
A sör egyetlen negatív mellékhatása a sörpocak vagy sörhas, melyet a nagy sörkazánok tréfásan csak tévénéző-izomnak szoktak nevezni. A sörhas valójában csupán esztétikai szempontból hátrány, nem érdemes foglalkozni vele. Barátnőnk, feleségünk csipkelődéseire azzal vághatunk vissza frappánsan, hogy: legalább nem kapsz napszúrást, mert mindig árnyékban van a fejed, amikor a napon…, de nem ajánlatos befejezni a mondatot, főleg nagyobb társaságban nem.
Van alkoholmentes sör is, ami legalább akkora marhaság, mint a szójafasírt vagy a hámozott tökmag.

LÜKEPÉDIA - KONYHASÓ
A legismertebb só a Földön, olyannyira, hogy a só szó hallatán mindenkinek kapásból a konyhasó ugrik be, természetesen a Mónika-só után.
Vízben jól oldódik, ezt bizonyítják a sós vizű tengerek. Ez igen nagy szerencse, mert ha nem így volna, akkor tengervízből nem lehetne sót párolni, hanem a bányászok le kéne menjenek a tengerfenékre kitermelni, ami nagyon balesetveszélyes lenne a gyakori tengeromlások miatt, a vérengző sócápákról már nem is beszélve.
A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, de ez csak azért van így, mert még senkinek nem jutott eszébe bauxittal vagy lignitporral megszórni a vajaskenyeret, pedig feltehetőleg azzal is finom.
A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkor elején is. Rengeteg gond volt akkoriban a sóautomatákkal, mert a bennük levő só gyakran átnedvesedett, és olyankor nem adott ki sót a gép, hiába ütötték be helyesen a sókártya pin-kódját, és hiába mentek a sóhivatalba panaszt emelni, ők sem tehettek semmit. A sóautomatát fölösleges volt kamerákkal felszerelni, nem tudta ellopni senki, mert nehéz volt, mint a só.
Japánban egészen a XIX. század közepéig állami monopólium volt a sókitermelés és -forgalmazás, a császár ezt a hatalmát a sógunokon keresztül gyakorolta.
A hűtőszekrény és a jég feltalálása előtt a sót tartósításra is használták, sőt, faluhelyen még ma is a parasztok a fagyasztó helyett sóba teszik a fagyit, de a kinderparasztok ennek nem örülnek, mert elolvad, és meglehetősen sós lesz.
A tartós szerelmi kapcsolatnak is egyik titka a só, vigyük el néha kedvesünket a sóbányába, és nyaljuk együtt a falat vagy tíz percig.

LÜKEPÉDIA - SZEXSHOP
A szexshop olyan üzlet, ahol szexuális segédeszközöket, pornófilmeket, erotikus fehérneműket, filmeket, könyveket, magazinokat, keresztrejtvényeket és pajzán porszívó-prospektusokat lehet vásárolni.
A legtöbb országban a törvény tiltja, hogy a szexshopok iskola, templom, zárda, kutyamenhely vagy vágóhíd közelében üzemeljenek. Nem lehet kirakata, mert így a fiatalkorúak nem láthatnak be a boltba; hátránya, hogy mások sem. Ellenben ez rendkívül fontos a kiskorúak védelme érdekében, rájuk az interneten is odafigyelnek: a pornószájtokra nem lehet csak úgy ukmukfukk belépni, először mindig rá kell kattintani arra az ablakra, hogy: igen, elmúltam 18 éves, belépek.
A szexshopokban vibrátorokból és óvszerekből a legnagyobb a választék, de árulnak extrémebb dolgokat is: felfújható anyóst, gumijuhot, ehető tangát és esőköpenyt, ehetetlen krómbilincset, bőrkorbácsot, térhatású síkosítót, napellenzős méhszájsapkát, húsevő tampont, péniszgyűrűt, hereláncot, klitoriszpumpát, franciakulcsot. Erotikus játékszerekből ugyancsak bő a kínálat, van szopós barbie, fallosz alakú kisvonat, kirakós punci, Kurválkodj okosan, pornórömi, perverz maci, begerjedt lovacska, lihegő baba.
Óvszerből a gyümölcsaromás már nem trendi, újabban a zöldségesek hódítanak: karfiol ízű, petrezselyem ízű, zeller ízű, ugyanakkor pizzásat, pisztrángosat vagy véres hurkásat is kapni. A komplex ízű kotonok is egyre népszerűbbek, ezek közül a tejfölös csirkepaprikásos nokedlivel, a serpenyős rostélyosos paradicsomos káposztasalátával és a túróspuliszkásos szalonnapörccel és öntött salátával a kedvencek. Ezeken kívül vannak világító és éneklő gumik is, sőt, olyat is árulnak már, amelyik József Attila: Óda című költeményét zengi használat közben, Latinovits Zoltán előadásában.
Különféle szolgáltatásokat is nyújtanak ezek az üzletek, példának okáért bárki kiöntettetheti a hancúrlécét gipszből, és elküldheti karácsonykor a kevésbé imádott rokonainak képeslap helyett.

LÜKEPÉDIA - ESZKIMÓ
Az eszkimó szó pontos etimológiája ismeretlen, az eredeti jelentése talán nyershúsevő lehetett, de az sem kizárt, hogy kicsi zömök büdös embert jelent.
Észak-Amerika és Kelet-Szibéria sarkvidéki területein laknak iglunak nevezett hókunyhókban, aminek főleg az eszkimó pulyák örülnek, mert ki sem kell menniük a lakásból, amikor hógolyózni akarnak.
Az eszkimók igen találékonyak, a jég hátán is megélnek. Táplálkozásuk a környezeti adottságok miatt igen szegényes, a vegetáriánus eszkimók bogyókat és mohát esznek, a többiek rozmárt, fókát meg eszkimókust. Kedvencük viszont a bálna, de sajnos nem bírják hazacipelni.
A pénzt nem ismerik, cserekereskedelmet folytatnak egymással és a télapóval, akinek karácsony tájékán rénszarvasokat adnak ki bérbe, cserébe fókabelező kés-szettet és batmanes képregényeket kapnak tőle.
Nagyon vendégszerető népek, az arra tévedő idegennek a vacsoránál mindig átengedik a rozmár húgyhólyagját, és felhoznak a pincéből egy nagy kancsó hóbort. Ezt követően felajánlják neki a feleségüket, majd tapintatosan elmennek a sámánhoz starcraftozni. Kedves gesztus, hogy az asszony az együttlét előtt megborotválkozik.

LÜKEPÉDIA - KÍNA
A világ legnépesebb állama. Olyan sokan vannak, hogy a Földön minden ötödik ember kínai, Kínában viszont szinte mindenki az. Hatalmas ország, ez főleg földrajzórán jön jól, mert könnyű megtalálni a világtérképen.
A kínaiak zöme buddhista vallású. Buddha egyfajta ázsiai Jézus, csak sokkal kövérebb.
Négernek született, de később egy fügefa alatt keresztrejtvényfejtés közben megvilágosodott. Épp az új Nirvana-albumot hallgatta a kínai piacon vásárolt walkmanjével, amikor hirtelen kifehéredett. Abban is különbözik Jézustól, hogy őt nem feszítették keresztre, hanem 80 éves korában halt meg gombamérgezésben, ami egy isten esetében elég röhejes, ha jobban belegondolunk. Biztos ezért van az, hogy a buddhista templomok legtöbbje stilizált gombát formáz.
Kína államformája népköztársaság, hivatalos nyelve a mandarin, egyben ez az ország hivatalos gyümölcse is. Szécsi Pál a Halak jegyében született, de ez nem tartozik ide.
Rengeteg érdekes dolgot találtak fel a kínaiak, ilyen például a puskapor, a pudingpor, a papír és a selyem, bár ez utóbbiról a selyemhernyónak más a véleménye. Ők találták fel az iránytűt és a körkötőtűt is. Ezzel szemben sok más területen elmaradottak, elég azt megemlíteni, hogy a mai napig ceruzákkal esznek evőeszközök helyett.
Kína fő turisztikai látványossága a kínai nagy fal, melyet azért építettek, hogy így védekezzenek a nomád törzsek ellen, akik ezen jót röhögtek, majd simán átmásztak rajta. 6352 kilométer hosszú, de elég unalmas, speciel emiatt ne utazzon senki olyan messzire, főleg hogy a világűrből is látszik.

A többi tájbiságokért (81) szíveskedjetek ide rámenni no: http://tajbi.blogspot.hu
Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban