A Világ Legbékésebb Országai

2012 Global peace Index, kép forrása: chartsbin.com
Találtam egy felmérést a neten azzal kapcsolatban, hogy melyek a világ ,, legbékésebb'' országai. Ebben a bejegyzésben erről lesz szó. Ha szoktál nézni CNN -t Sky Newst, BBC Newst vagy Euro Newst sokszor láthatod hogy milyen szőrnyűségek történnek a világban. Durva sztrájkok, népírtás, háború, öldöklés, utcai verekedések és különböző konfliktusok. Az én országomban (Románia) nem szoktak lenni, csak néha: pl mikor Basescut, az államfőt le akarta váltani a nép. Rengetegen mentek ki az utcára Bukarestben. Rég nem láttunk ilyet. Hihetetlen volt: hiszen senki se gondolta volna, (a Parlament lakói sem) hogy a nép ordibálni is tud. Megjegyzem: a románok elvannak, nem nagyon szoktak nagy forradalmat kirobbantani. (kivétel Ceausescu bukása)
A népnek ez a jelleme meg is mutatkozik a fenti ábrán. Zölddel vagyunk jelölve: vagyis nagyon magas békességi indexxel. (Global Peace Index) Magyarország is zöld: de egy kicsit előrébb helyeszkedik el a ranglistán. Nem meglepetés: a veszélyes államok Afganisztán, Szomália, Irak, Kongói Demokratikus Köztársaság és Szudán pirossal vannak jelölve. Ide utazni felelőtlenség, turisztika ezekben az országokban nincs, csupán egyik alfaja: a veszély turizmus - az andrenalin növelő kalandozások. 
A fenti ábra 2012 -es évre vonatkozik. Lennebb bemutatom még az új 2013-as eredményeket is!
De előbb 2012 - forrás: http://chartsbin.com (itt egyébb indexeket is nézegethetsz: persze angolul)
Szóval Global Peace Index (GPI) : 158 országra számították ki. Tekintetbe vették: a gyilkosságok számát, a terrorizmust, az államformát, demokráciát, a zavargásokat, és az emberi jogok betartását. Ezen az oldalon még rátalálhatsz a 2011 -es felmérésre is (153 ország) de én aktuális akarok lenni: ezért csak az utóbbi 2 évet fogom tárgyalni.
Felteheted azt a kérdés: jó - jó, de hogy számították ezt ki? Jogos: de hidd el, hogy ki lehet: már bármire vannak matematikai összefüggések, indexek, meg egyenletek halmaza. Lehet nem hiszel a matematikában (én sem szerettem), de sok esetben hasznos és pontos eredményekhez juthatunk a segítségével.
23 indexet (indikátort) gyűjtöttek össze: nem sorolom most fel: akit érdekel a honlapon megtalálja.
AZ EREDMÉNY
TOP 25 legbékésebb országok:
1. Izland 2. Új - Zéland 3. Dánia 4. Kanada 5. Japán 6. Ausztria 7. Írország 8. Szlovénia 9. Finnország 10. Svájc 11. Belgium 12. Katar 13. Csehország 14. Svédország 15. Németország 16. Portugália 17. Magyarország 18. Norvégia 19. Bhután 20. Malajzia 21. Mauritius 22. Ausztrália 23. Szingapúr 24. Lengyelország 25. Spanyolország
Találomra néhány ország még:
26. Szlovákia 28. Hollandia 29. Anglia 32. Románia 35. Horvátország 38. Olaszország 39. Bulgária 40. Franciaország 64. Szerbia 66. Albánia 67. Moldova 71. Ukrajna 77. Görögország 88. Amerikai Egyesült Államok 89. Kína
TOP 10 Legveszélyesebb országok:
149. Pakisztán 150. Izrael 151. Közép-afrikai Köztársaság 152. Észak Kórea 153. Oroszország 154. Kongói Demokratikus Köztársaság 155. Irak 156. Szudán 157. Afganisztán 158. Szomália
Az összes lista elérhető a http://chartsbin.com/view1529 honapon.

Egy kis elemzés:
Az Amerikai Egyesült Államokról azt hisszük, hogy ott szabad vagy, esélyed van, hogy jól éljél, a kerítés nem is kolbászból, hanem füstölt karajból van - ebből az következne, hogy hát akkor biztonságos is. Téves! Irtó veszélyes! Ennek az oka pedig: sajnálom de azt kell, hogy mondjam (írjam), hogy a lakói. Mind félnek a terroristáktól (igaz nem okvetlenül), de mondjuk már ki: saját magukat gyilkolják le. Mindenki fegyvert viselhet (most némileg szabályozták a fegyverviselést): és bármikor lepuffanhat egy ember. Csak nézz bele a CNN -be: minden nap történik ott valami. Amerikát már asszociálni kezdtük az iskolákban történő tömeglövöldözésekkel.
Ha elmennék oda az biztos, hogy félnék még valakitől tüzet kérni is (ha rászoknák útközben a cigire) Na meg ott van az afroamerikaiak és a fehérek közti zűrzavar is.
Nem is folytatom tovább: Amerika nem az én világom. Lehet tőlem nagyhatalom (de csak megsúgom: Kína már átvette rég, erről nem kell szólni senkinek), gazdagság (néhol), Las Vegas meg Hollywood, Wall Street meg Mc Donald's-ok sokasága: esetleg csak turistaként mennék be az országba. 
Románia: azért elég jól állunk. Reméltem, hogy ilyen helyen fogunk állni: mert itt békésen mehetsz az utcán - nem lőnek le, nem dobnak ki bombát a repülők, még nem volt terrorista cselekmény ... nyugodtan élhetsz. Talán túl nyugodt: sokan unatkoznak is. Ezért vannak akik bekattannak. Elkezdik lopni a síneket, rongálják a közterületen lévő dolgokat, kiabálván, ,, na ezt kapd ki te büdös paraszt'' Háborgunk mindenen: de kösz elvagyunk. Itt nincs kolbászból a kerítés: de még élünk és nem kell féljünk.
(ezek a sorok érvényesek Magyarországra is)
Lassan de biztosan mi is fejlődünk. (mint a nagyok)
Amikor rossz paszban vagyok (pl nincs pénzem, nem találok munkát, vagy ha találnék kevés a fizetés stb) 
mindig elgondolkozok azon: hogy ott Szomáliában az emberek az életükért kűzdenek, hogy a Közép - afrikai országokban nincs mit egyenek... hogy Észak - Kóreában mindenkinek kussolnia kell és engedelmeskedni és Amerikában meg bárkit bármikor lelőhetnek.
Ilyenkor belenyugszok (mert bele kell nyugodni) : jó helyen vagyunk. Ki tudja még mi lesz a világból? Hol törnek ki háborúk... hol lesz éhínség és szárazság.
Konklúziók
Visszatérve a felméréshez:
- az jött ki, hogy a világ egy kicsit (nem sokat) az elmúlt évekhez képest békésebb lett.
- a Szubszaharai Afrika (Fekete - Afrika) első alkalom: mikor fejjebb került a listán.
- Izland második alkalommal került a dobogó első helyére
- Szíria: a legintenzívebb lecsúszás (30 pozicíó)
- Szomália másodszor a Föld legveszélyesebb országa 
- Sri Lanka a legnagyobb ugrás (pozitív irány) 30 pozició.

A 2013 -as felmérésért (teljes lista - táblázat formájában: 2009 - 2013 -as eredményekkel) kattints az Olvasd Továbbra!

2013 -as elemzés
Amiért a fenti társaság még nem készítette el a múlt évi felmérést, ezért a The Gurdian közléséből merítkezek. 
A teljes lista: (feltüntetve a 2012, 2011, 2010 és 2009 -es eredményeket is)
Rank = helyezés Score = pontszám GPI = Global Peace Index (Béke Index)

A lista elérhető a : http://theguardian.com

Magyarország 2007: 18 helyezés, 2008: 18 helyezés, 2009: 27 helyezés, 2010: 20 helyezés, 2011: 20 helyezés, 2012: 17 helyezés, 2013: 23 helyezés
Románia 2007: 26 helyezés, 2008: 24 helyezés, 2009: 31 helyezés, 2010: 45 helyezés, 2011: 40 helyezés, 2012: 32 helyezés, 2013: 30 helyezés
Mi történt Romániában 2010 -ben, hogy úgy visszaesett? Rengeteg prbléma: gazdasági, válság: és főleg a nem megfelelő kormányzás oda vezetett: hogy az emberek teljes elkeseredésükben fellázadtak. (Bukerest) Basescu leváltását követelték. (amről már írtam) Az ÁFÁ t megnövelték, a kormány váltogatta egymást: Boc, Ungureanu ... végül USL: jelenleg is a kormányon van. 
Magyarország, ahogy látszik stagnált: hiába voltak zavargások... Orbán ellenes kampányok. A politika mindenhol ott van: és az ember legfőbb ellensége: a hatalmon lévők. 
Lesznek valamikor jó vezetőink? Nemhiszem. Talán, ha jóra szavazunk! Ezért kérnék mindenkit: hogy nyitott szemmel sétafikáljon. Lássa azt, hogy mi jó neki: és főleg a jövő nemzedéknek. Ne hitesse el velünk egyik párt sem: hogy na majd jó lesz: megnövelem a nyugdíjat, leviszem az árakat ... boldogan élünk majd egy civilizált társadalomban. Fontos: hogy lássunk beléjük: amit nem mernek kimondani: azt mi lássuk és ily módon szavazzunk! Ez egy kis kitérő volt...
Összegzés videóban: angolul.

Megdöbbentőek ezek az adatok:
Az országokon belüli gyilkosságok számát láthatjuk. Borzasztó, hogy egymást támadják. Mire nem képes az a tény: hogy az egyik ilyen fajhoz tartozik a másik meg olyanhoz. EMBEREK vagyunk! Ezt hogy nem lehet megérteni? Ahelyett, hogy egy jobb és mindenki számára élhetőbb világot alakítanánk ki: ehelyett a Föld másik részén ölik egymást az emberek. 
Elrettentésképpen betehetnék most aktuális képeket az ott zajló eseményekről. Nem teszem: mert ezt a blogot letiltaná a Google (épp most ellenőrzik az Adsense miatt)
De ajánlom, hogy Youtube-ba vagy Google képeknél rékeressetek az ábrán feltüntetett országokra. 
Végezetül csak annyit írok: hogy gondolkozzunk el egy kicsit. A világ talán soha nem volt tökéletes. Mindig voltak problémák, gyilkosságok, felkelések, háborúk ... a történelem nem hazudik. A gazdagok voltak a hatalmon, a szegények pedig tűrték (vagy nem: ebből lettek a felkelések), hogy nem megfelelően irányítják őket. (a javakat nem osztották el tisztességesen: de ha belegondolunk soha! - talán most a legtisztességtelenebb) Változhat a világ? Lehet. Előbb te magadon kell változtass.
Örüljünk, hogy békés régióban élhetünk. 


Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban