A legjobb vírusirtók

Sokan bajlódnak az ilyen-olyan vírusokkal. Megfigyeltem: az idősebb korosztály ha meghallja azt: hogy vírus, pánikba esik. (,,jaj, hogy ez vírusos? - többet be se kapcsolom a gépem'')
Ennek a bejegyzésnek a lényege, hogy megismertessem olvasóimmal a vírus fogalmát: hogy tudjuk kikerülni őket, hogy irtsuk ki és felsorolok néhány jó kis antivírus programot is.

Az én gépemen jelenleg AVG Internet Security fut. Miért épp ez? Nincs különösebb oka. Nem szoktam antivírusokat feltelepíteni: ezt az avg -t is csak véletlenül tettem fel. (gondoltam azért csak legyen a laptopomon valami)
Aki tudja mire nem szabad kattintani, mit nem szabad letölteni, megnézni az interneten: annak feleslegesek a túl komplex vírusirtó programok (szerintem). De: mégis, biztos ami biztos: egy egyszerűbb védelem néha legalább figyelmeztet. (vagy nem)
Terjedésük: Internet. Visszaemlékszem: mikor nem volt még internetem (vagy 10 évvel ezelőtt), mindig meg kellett kérjem a barátaimat (akiknek volt), hogy írjanak már nekem CD -ket zenékkel, filmekkel, játékokkal. Írtak is: az esetek többségében pedig vírus is került a CD -re. Volt si nagy probléma elég. Az offline antívírusokkal mind írthattam ki: mégis ott lappangott a gépemen.
De eljött az az idő: amikor a mi utcánkba is bevezették a kábeles internetet. Volt is nagy öröm. Eleinte egész nap azt bújtam. Jöttek a vírusok... azután kellett tenni windowst... vírusok...windows s mind így.
Ki kell tapasztalni. Én aztán minden félét kipróbáltam: és megtanultam, hogyan kell kikerülni ezeket az időnként elpusztíthatatlan kártevőket.
Következik néhány jó tanács:

Tűzfal Windows 7 rendszer: itt található. Ha piros nincs bekapcsolva. Ha zöld minden rendben.

- a legalapvetőbb dolog: a legjobb, hogy minél újabb rendszert tegyél fel. Az Windows XP már nagyon elavult (több mint 10 éves) a vírusoknak nyílt kapuja: nem is kell betörniük: csak szépen kinyitják az ajtót és beevickélnek. A Microsoft ebben az évben nem hoz ki hozzá új frissítéseket. (leállt az XP-vel). Ezért nem ajánlom senkinek! Windows 7 még rendben van. Windows 8 biztonságilag tökéletes, csak a kezelőfelületével vannak gondok. Linux: nehogy azt hidd, hogy linuxon nincsenek kártevők. Eddig nem voltak, de mostantól, hogy a Microsoft nagyon erősen oda tette magát, hogy rendszerük (win7, win8) biztonságos legyen, emiatt az emberkék akik a vírusokat készítik a Linuxot bombázzák. (nem sok, de azért már kezd itt is jelentkezni)
- A rendszerünkben a tűzval mindig legyen aktív (bekapcsolva). Ha játszunk, kivehetjük: de azután tegyük vissza. (az a baj, hogy sokan elfelejtik)
- FONTOS: Az internet ma már a böngészőből áll. Mindegy milyet használunk (Chrome, Firefox, Opera, Safari) ... mindig a legújabb verziót töltsük le. (vagy mindig frissítsük)
- Ha felteszünk egy antivírust aminek van tűzfala is: kapcsoljuk le az egyiket, hiszen van a Windowsnak is egy: ami szerintem tökéletes. Kettőt egyszerre használni nem jó: mert ütközhetnek, lassítja a gépet, nem fogja tudni mit engedjen át, s mit nem.
- Sokan nem tudják, de a Windows 7- ben található egy jó kis antivírus: aminek a neve Microsoft Essential. Átlagos felhasználásra elegendő: csak frissítsd! (nem jár le, ingyenes, gyors, nem lassítja a gépedet: mi kell még?)
- Fontos: figyeljünk oda mikor netezünk: mire kattintunk, mit szedünk le, mit nézünk. Bárhol lehetnek ... Le akarunk tölteni egy dokumentumot: és egy .exe file jön le: na az vírus. Sajnos ha töltögetünk netről, jó ha tudjuk, hogy minek mi a formátuma. (pl képnek: jpg,png,img, zene: flac,mp3, videó: avi, mkv, dokumentum: pdf,doc, programok: exe) Ha nem megfelelő formátum szedődik le: gyanús.
- Játékok: crack, meg patch-ek általában vírusosak. (nem mindegyik) Figyeljünk azért oda, és ha lehet a gyártó hivatalos oldaláról szedjük le ezeket a kiegészítőket.
- programok: pl különböző utility, speed up my computer: ezek inkább vírusoknak foghatóak fel.
- Ami alapvető dolog: 2 antívírus ne legyen a gépünkön!!! Inkább árt, mind segít. 
Rengeteg dolog van még... de most itt megállok.

Jöjjenek az antivírusok:
Arra a kérdésre, hogy van - e legjobb antivírus? - a válaszom egyértelmű, hogy nincs. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Nincs tökéletes antivírus, de vannak rosszak és jobbak.
A felmérések szerint a jobb antivírusok a következőek:

TOP 10
1. Bitdefender Antivirus Plus: román fejlesztésű, a világon elismert antivírus. Én is használtam (régebben), és meg voltam vele elégedve. Ha ezt használod: elég nehezen kapsz vírust. Hátránya: nagyon lassítja a gépet. Persze ha van egy jó géped: legalább i5 processzor és vagy minimum 4GB RAM -od (de jobb ha 8 van) : nem fogod érezni a lassulást. Még egy hátrány: beállításai eléggé bonyorultak. Sokat kell babrálj vele az elején. Nekem az online TV -met (ami a szolgáltatótól jön: digitális tv) azonnal le is tiltotta. Van egy ingyenes változata is.
2. Kaspersky Anti-Virus: ez is jó. Némileg egyszerű. használtam elég sok ideig: meg voltam vele elégedve. 
3. Norton Antivirus: Ez nekem nagyon lassította a gépemet. De sokan ajánlják: mert teljes a biztonság.
4. F-Secure Anti-Virus: nem használtam, de elég jókat hallottam róla.
5. AVG Antivirus: Jelenleg ezt használom: ingyenes változatot. Nekem tökéletesen megfelel.
6. BullGuard Antivirus: nem is hallottam még róla: de benne van a top10-ben.
7. G Data Antivirus: ez is jó. Nem használtam.
8. Panda Antivirus Pro: a kis panda fej az ikonja. Használtam nagyon régen. A kis Athlon pentium 4 -en csak kínlódott szegény. Sokat evett ez a panda, hiába vegetáriánus. (az új verziókat nem tudom)
9. Avast Pro Antivirus: Ingyenes változatát használtam nem is olyan régen. Tetszett, mert hamar meg lehetett szokni a kezelőfelületét. Szépen is nézett ki: nem tapasztaltam lassulást sem. (de lehet a pro már több RAM-ot eszik)
10. McAfee Antivirus Plus: ismerem, de nem használtam. 

(Majdnem mindegyiknek van egy ingyenes verziója is: letölthetőek a honlapjukról) 
Rengeteg van még... de ezek a jobbak. Én az ingyenes AVG -t vagy az Avastot ajánlom. (jó az, ha csak böngészel) 
Még említést érdemelnek: Avira (nem is tudom miért nem került a top10-be: nekem nagyon tetszik), Comodo (használtam az ingyenest: szerintem jó), Microsoft Security Essential (a Windowsban, ahogy már említettem benne van: nem a legjobb, de átlagos felhasználásra elegendő), Zone Alarm (ezt is használtam: nem volt bajom vele, mindent megfogott: csak sokat eszik) és a NOD32: ami nagyon híres (Eset), talán jó is. Nekem nem tetszett, mert mindig volt vele problémám.
Toplista ide vagy oda: meg kell találni számodra a legjobbat, de azért ne használjunk valami no name programot. Az elismertebbek jobbak: hiszen mindig fejlesztik és jönnek hozzá a frissítések. (minden nap)
Fontos: ha van antivírusod - legalább hetente futtasd le az update -ot: hogy up to date legyen. (inkább állítsd be: hogy autómatikusan végezze el)

A prohardver.hu oldalán (fórumban) találtam egy jó kis összeállításat: 23 leggyakoribb kérdésre ad választ. Olvasd el: http://prohardver.hu/tema/melyik_a_legjobb_virusirto_progi/hsz_1-50.html
Hasznos információkhoz juthatsz.

hasznos még ez a cikk is: http://www.viruskommando.hu/pdfek/avirusirtasaranyszabalyai.pdf
(pdf formátumú: ezért adobe reader, foxit reader legyen fennt a megnyitásához)

Egy újabb cikk: http://androbit.net/leirasok/security/Virusok.pdf

És: http://members.upc.hu/kusnyar.brigitta/16.pdf

Nem másolom át: hiszen nem én írtam. Mind a 4 cikket olvasd el (rövidek: fél óra alatt el is olvasod) - így többet megtudhatsz a kártevőkről.
Ennyi lenne: vírusok nélküli napokat kívánok!

Címkék: , , , , , , , , , , ,

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán!
    Köszönöm hasznos tanácsaidat.
    Sok kérdés felmerült ezzel kapcsolatosan bennem, amit engedelmeddel privát üzenetben juttatok el hozzád. Előre is hálás köszönet okosító tanácsaidért.

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban