Dokumentumfilmek (Ajánló 2)

Ez a 10 dokumentumfilm rólunk szól. Hogyan élünk? Milyen veszélyeknek vagyunk kitéve? Mit eszünk? Mi lesz, ha majd a Föld elpusztul?
Ezekre a kérdésekre kaptok választ e filmek kapcsán.
Vannak köztük nagyon jók (pl: Food, Inc., Capitalism: A Love Story, More Than Honey) és kevésbé jók. (pl Thrive) Ettől függetlenül mindegyiket ajánlom a figyelmetekbe: mert fontos dolgokat vitat: és érdemes legalább elgondolkozni rajtuk.
Csak az a kérdés: hogy mikor fogunk tenni is valamit? Az ilyen típusú filmek most divatosak (propaganda): szeretjük nézni, hiszen olyan dolgokat tudhatunk meg belőlük amelyeket észrevettünk ugyan, de nem merjük elhinni.

1. Food, Inc.
Élelmiszeripar Rt.
2008
IMDb Link

Étkezés napjainkban. Az egyik legjobb dokumentumfilm ebben a témában. Bemutatja nekünk, hogyan is készülnek azok az ételek amiket meggondolás nélkül a szánkba rakunk.
Lehet legyinteni: hogy áááh úgyis már minden műanyag, mindegy az mit eszünk.
A szkeptikusoknak ajánlanám a filmet.
Rendező: Robert Kenner

2. More Than Honey 
A méhek világa
2012
IMDb Link

9 díjat nyert (főleg a német díjkiosztón). Meg is érdemli. A méhekről szól: fontosságukról. Sokan nem tudják, de ha nem lesz több méh súlyos következményekkel fog járni.
Aki nem szereti ezeket a szorgalmas rovarokat: azoknak is ajánlanám: talán megváltozik a véleményed róluk.

3. Psychiatry: An Industry of Death
Pszichiátria - A halálipar
2006
IMDb Link

Magyarul: Pszichiátria: A.halálipar
Tetszenek az ilyen filmek: mert elgondolkodtatnak. A világ olyan amilyennek látszik? Nem.
A pszichiátriára reflektálva a film bemutat olyan dolgokat, amelyek megbotránkoztatnak.
Sokakat majd kiver a hideg: mert vannak benne szörnyű jelenetek.
Röviden: „Kényszergyógykezelés” : egy ember akármennyire beteg nem lehetséges kényszeresen kezelni, ezt a törvények kimondják, vagy másképp fogalmazva, mindenki a saját életéért felelős. Persze ez alól kivételt képez a pszichiátria, ahol lehetséges valakit kényszeríteni arra, hogy gyógykezeljék.
Nem vagyok orvos: és talán már nem is leszek. Nem értek nagyon hozzá, de azt mindenki tudja, hogy akinek úgymond baj van az agyával: azt hiába kezelik -  nem javul meg.
Én nem halottam olyan esetről, hogy egy elmebeteg teljesen felépüljön.
Maga a film azt akarja bizonyítani: hogy a pszichiátria egy kitalált valami: aminek alapja a pénz. A betegeket szőrnyű módszerekkel kezelték. Akiknek pedig semmi bajuk nem volt: azokat beteggé tették (teszik).
Olvastam néhány véleményeket a filmről: itt- ott: és változó volt, de hát az ilyen témájú filmek általában variált véleményeket szül.
Az ember vagy elhiszi vagy nem....meg el is lehet egy kicsit gondolkozni rajta.
Kíváncsi voltam arra, hogy mennyire valós. Mindenre nem lehet választ kapni, de a bemutatott orvosok (amelyek kínozták az embereket) léteznek: a google megkapta őket.
Az IMDb -n még az 5 -ös osztályzatot sem éri el: nem értem, hogy miért. Én egy 8 -ast adok.

4. Capitalism: A Love Story
Kapitalizmus: Szeretem!
2009
IMDb Link

Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine) ezzel a filmmel robbant be Michael Moore a köztudatba. Egy új dokumentumfilm stílust alkotott. Ezt a filmet is ő rendezte. Témája a kapitalista társadalom: Amerikára levetítve. Filmjeit (köztük ezt is) mindenkinek csak ajánlani tudom. Érdekes, elgondolkodtató és tudományos is egyben. Néhol szórakoztató: de megjegyzem : nem illik rajta nevetni.
Jellemző rá, hogy rendkívüli szókimondással kritizálja a globalizációt, a nagyvállalatokat, a fegyveres erőszakot, az iraki háborút és George W. Bush kormányzását.
Amúgy meg Oscar-díjas rendező.

5. Thrive
Thrive - Növekedj!
2011
IMDb Link

Nem a legjobb, de kénytelen vagyok szót ejteni róla. Hasonlít a Zeitgeist sorozathoz. Az ilyen Illuminati dolgokat: vagy elhiszi az ember vagy nem. Érdekes teóriák: de az én véleményem az: hogy a világ ennél bonyorultabb. Nem lehet így vázlatosan (1 film) a világ működését bemutatni.
Néhány feltevés helytállt: pl a hatalomról szóló rész. (de erre már minden épp eszű ember rájött)
Vannak a gazdagok: a hatalmon lévők, és a szegények akik szívnak.
Ez így volt még Krisztus idejében is.
A filmben zavartak a számítógépes megjelenítések: egy kicsit olyan bugyutává tette az egészet: ebben az is segített: hogy nem valami profin készítették el.
A Youtubon fennt van magyar szinkronnal is: THRIVE - Növekedj! címen.

6.  The Light Bulb Conspiracy
2010
IMDb Link

Egy rossz után (Thrive) jöjjön egy tökéletes 50 perces dokumentumfilm. A fogyasztói társadalomról szól: a villanyégőkre koncentrálva. Régen, XX. sz elején jó minőségű égőket gyártottak. A cél az volt: hogy minél több óra világosságot biztosítson. Közbejött a fogyasztói társadalom. A gazdaság fellendülése érdekében kiötlötték azt a tervet: hogy a termékek hamarabb elhasználódjanak: azért, hogy az emberek mind vegyenek új termékeket.
A villanykörte esete jó példa erre. A közel 5000 óra üzemidőt lecsökkentették (csomagoláson) 1500 -ra majd 1000 -re. Az emberek ily módon kénytelenek voltak gyakrabban vásárolni.
Ez persze még most is így van: ahogy elromlik a termék megyünk az üzletbe újat vásárolni. (szebbet, újabbat, esetleg jobbat) - így a gazdaság növekszik.
A film persze nemcsak a villanykörtéről szól (nehogy ne nézze meg valaki emiatt): hanem kitér sok dologra: pl, hogy a kommunista térségekben ez elv nem volt használatos: ezért az ott készült termékek még talán a mai napig is tökéletesen működnek.
Ezt a filmet nagyon nehéz beszerezni: magyar szinkron tudtommal nem készült, azonban a Youtubon fennt van teljes hosszában: The Light Bulb Conspiracy -ra kell rákeresni.

7. Who Killed the Electric Car?
Ki ölte meg az elektromos autót?
2006
IMDb Link

Ez volt az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb autó, amit valaha is készítettek. Villannyal, elektromossággal működött, nem bocsátott ki szennyező anyagot, és az autóipar élmezőnyébe röpítette az amerikai technológiát. Azok a szerencsés kevesek, akik vezethették, többé nem akartak megválni tőle. Akkor miért zúzta be a General Motors az EV1 elektromos járműflottáját az arizonai sivatagban?
A Ki ölte meg az elektromos autót? A dokumentumfilm végigköveti a GM EV1 életét és titokzatos halálát, megvizsgálja hogy milyen kulturális és gazdasági hullámokat keltett, és ezek a hullámok hogy verődtek vissza a kormány és a nagy üzleti vállalkozások termeiben.

8. Inkubátor
2009
IMDb Link

Amiért ez egy magyar dokumentumfilm, ezért a port.hu-n több információra lelhetünk: Kattints
Pigniczky Réka filmje: a Duna tv-ben volt látható egykoron. Témája - magyarok az Egyesült Államokban: hogy élnek, milyen ott a közösség...
Tetszett: mert közvetlen: olyan mintha én is ott lennék.
A port.hu leírása:
1984-ben, Amerikában, egy magyar cserkésztáborban előadták az István, a királyt. Többségükben 56-os menekültek gyermekei, akik már Amerikában születtek, de szüleik ragaszkodtak hozzá, hogy megismerjék a magyar kultúrát. 1989 az ő életükben is fordulatot hozott. Huszonöt év után most ismét táboroznak és arra készülnek, hogy előadják az István, a királyt.
Az "Inkubátor" című dokumentumfilm azokról szól, akik Nyugaton nevelkedtek emigráns közösségekben, hogy miként fogalmazódott meg bennük a kettős identitás és hogyan lettek "kötőjeles-valakik". Hogy miként lehet valakinek egyszerre két hazája - az egyik a valós életben, a másik pedig egy képzelt valóságban, amelyet olyan szülők alakítottak ki és tartottak fenn, akik arra kényszerültek, hogy meneküljenek szülőhazájukból. Az első generációról szól, kiknek a szülei tovább éltek külföldön mint amit eredetileg elképzeltek és nem mindig sikerült asszimilálódniuk.

Pigniczky Réka honlapja: http://www.56films.com
Előzetes


9.  Evacuate Earth
2012
IMDb Link

75 évünk maradt és a Föld el fog pusztulni. Ez a Ted Schillinger által rendezett 90 perces dokumentumfilm ezt az eseményt dolgozza fel.
A civilizációnk csak úgy élheti túl, ha egy másik lakható bolygóra bukkanunk.
A filmben szereplő tudósok jövőbeli megoldásokat sorakoztatnak fel.
Utópisztikus ugyan: de a végén elhangzik az a gondolat, amivel teljesen egyetértek: ,, Sokan állítanák, hogy egy csillagközi űrhajó építésén és a bolygó elhagyásán gondolkodni időpocsékolás. Nem vagyok biztos benne, hogy sok erőfeszítést tennénk egy ilyen cél érdekében amíg nem vagyunk veszélyben, mégis érdemes foglalkozni vele mert valamikor a jövőben tovább akarunk majd lépni a bolygónkról. Reméljük hogy anélkül tesszük, hogy valamilyen katasztrófa kényszerítene rá.
Őrjítő belegondolni. Tudományos fantasztikumnak hangzik: jön a világvége, nincs visszaút, menekülnünk kell, el kell hagynuk a Földet. Mégsem állíthatjuk, hogy sohasem fog bekövetkezni. Azon is érdekes elgondolkodni, hogy a fajunk túllép -e valaha a bolygón ahol megszülettünk? A Földi evolúció során egy-egy faj nagy vándorlásait és elterjedését sokszor valamilyen katasztrófa kényszerítette ki. Ugyanez velünk is megtörténhet. Lehetséges, hogy egy ilyen jelenség lesz az, bármilyen pusztító is a hatása, ami biztosítja az emberíség fennmaradását: mert rábír minket, hogy benépesítsük a Világegyetemet. "

Ha azt gondolod, hogy az egész egy nagy hűlyeség: nézd meg a filmet. Amit boncolgatnak nagyon is rendben van. szerintem majd egyszer bekövetkezik a bolygók közti utazás. Lehet nem azért mert a Föld meg fog semmisülni: hanem mert profitáló. Gondoljunk csak bele, ha ezt a nagy górék a piacra dobják milyen hatást vált majd ki. A gazdagok lesznek az elsők akik jegyet vennének. Azután meg egyre olcsóbb lesz, és a pornép is kihasználhatja e lehetőséget.
A másik variáns: mint tudjuk a Föld természeti kicsei fogyóban vannak. Ugyancsak a góréknak kedvez ez a technológia: a bolygók erőforrásait fogják szépen leszívni... Nekünk meg jó drágán eladják. (utikölcséggel integrálva)
Gondolkozzunk reálisan: ha jelenleg még nem megvalósítható, attól még egyszer bekövetkezhet. Én biztos vagyok benne, hogy már most folynak ez ügyben kutatások, kísérletek.

10. The age of stupid
A hülyeség kora
2009
IMDb Link
A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő húsvér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.

Címkék: , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban