Winamp: The End


Tegnap (november 20) jelentette be az AOL, hogy December 20 után a Winampnak vége. Nem fog működni a winamp.com oldal sem.
Aki használja annak ajánlom, hogy töltse le: amig lehet. 
A Winamp az egyik legsikeresebb zenelejátszóprogram volt. 1999 -ben adták ki az első sikeres verziót. Az értesülések szerint azért állnak le: mert nem tudják tartani a lépést a többi zenelejátszóval, szolgáltatókkal. 2011-ben elkészítették az Android verziót is: mobil platformon sem nagyon tudják, hogy mi legyen tovább.
Elég furcsa. 
Én mindig is használtam Winampot. Most is a gépemen van a legfrissebb verzió: klasszikus skin-el. (így szoktam meg) A mobilomon is winampot használok.
Sokan a zenelejátszást nem is tudják elképzelni e program nélkül. Nekik üzenem: vannak alternatívák: aimp (korábbi bejegyzésem: zenelejatszo-programok.html)

Mi volt jó a Winampban?
- egyszerűség, gyorsaság, megbízhatóság
- a zenéket tökéletesen játszodta le
- még a gyenge gépeken is tökéletesen futott
- rengeteg beállítási lehetőséggel volt ellátva
- külsejét a winamp.com oldalon letölthető skinek segítségével megváltoztathattuk
- Ingyenesség: Pro verzió 19.95 USD - csak extra funkciók esetén
- SHOUTcast Radio: több mint 55000 rádió online hallgatása.

És igen ez nem kamu hír: a hivatalos oldalon is figyelmeztet: hogy töltsed le amig tudod!

A Winamp szerintem a csúcson hagyta abba. Nem fejlesztgetett tovább: mert tudta úgyis belebukna. Ő mindig is egy könnyen kezelhető program volt és nem akart ezen változtatni. Zene lejátszás: ebben kiemelekedő volt. (mit kéne még tudjon? - a zenéinket hallgassuk vele, nem?)
Jó volt veled Winamp!
Most pedig emlékezzünk vissza....
Kipróbálom, amíg tudom: a Winamp verziókat. Lássuk, hogy néztek ki és mit tudtak.

 Winamp 0.20 (79.79 KB) vagy WinAMP 0.20a : 1997 április 21 -ben adták ki. Ez az első változat: Utah egyetem diákjai találták ki. (Justin Frankel and Dmitry Boldyrev) A lejátszó csak play (open), stop, pause, és unpause funkciókat tartalmazott.


Winamp 1.00 (350 KB) : Ez már hasonlít a mostanihoz. Meglepő, hogy kicsi és nem kell instalálni. (csak az exe filet elindítani)  Egy kicsit minimalisztikus, de már vagy 13 éves: érthető is.
Nem annyira szép: de amire kitalálták : annak megfelel még most is. Nem recseg, a normál 320 kbps minőségű mixeimet nagyszerűen játszodja le. Playlist Editor -ba tehetjük a lejátszandő zenéket.
Érdekesség. A nevét a korábbi WinAMP- ról Winamp -ra cserélik. (1-es verziótól)
Megjelenési év: 1997 június 7.


Winamp 2 (2.1 MB) : már van telepítés. 1998 szeptember 8 -án adták ki. A legtöbb letöltéssel rendelkező program (windowsra) volt 1998-ban. Sokat újítottak rajta. 
Én kipróbáltam: egy kicsit lassúcska (playlist-ben a zenék, fel -le görgetéskor szaggat), ezért nem ajánlom, hogy leszedjétek. (annak idején forradalmasította a zenelejátszást)
Érdekesség. ezekben az években (1999 június) az AOL megvásárolta a Nullsoftól a Winampot: 80 millió USD -ért.


Winamp 3 (2.95 MB) : erre még emlékszem, mert használtam az első (de nagyon rég volt) gépemen: mégsem tudtam most sehogyse betenni számokat, hogy próbáljam ki, hogy hangzik. (nem engedi)
A külseje nagyon tetszik: olyan más volt, érzékelhető egy kis chrome hatás (szín: nem a böngésző)
2002 augusztus 9 -én adták ki. Teljesen újraírták a 2 -es verziót. (más cég: más nézőpont)
Azonban : soknak volt problémája vele. Lassúbb volt (annak idején), nagy volt a rendszerigénye, a zeneszámokat nehezen töltötte be: nem volt stabil. Ezért a siker elmaradt.
Az AOL pedig gondolt egyet és abbahagyta a 3 -as verziót és elkezdte a 2-es fejlesztését: kiadták a különböző 2.92, 2.95... verziókat. (a felhasználók kérésére)


Winamp 4
- itt nem tettem be képet: mert nincs 4 -es verzió. Sokan vicceltek is ezzel: ,, A Winamp olyan jó: hogy átugrották a 4-est,,  2+3=5 kalkulációval (azaz a sikeres 2 -es verzió és az AOL -os 3 -as) megjelent a......

Winamp 5
Telepítése már hasonló a mostanihoz.
Megjelenési év: 2003 december.
Az alapja 2-es verzió, de találunk benne 3-ra utaló dolgokat is. Pl: a Modern Skin jelenléte. 

Igen: most is így néz ki. Ha jól belegondolunk akkor 2003 -tól csak a funkciókat bővítették. (na jó volt még a Bento Skin)

Klasszikus Winampra is lehetett tenni (most: is + Bento Skinek)

Winamp 5.5

Megjelenési év: 2007 október 10
Nem teszek be képet, mert ugyanúgy néz ki mint az 5 -ös. Új funkciókkal látták el: album art support, improved localization support, unified player and media library interface skin és persze új nyelvek integrálása: német, lengyel, francia, orosz. A magyar az 5.6 -tól volt elérhető.

A Bento Skin: sokaknak nem tetszett: ezért nem is nagyon használták.(használják) Általában a felhasználók a klasszikus skint teszik vissza: én is. Egyszerű, szép, gyors... és amire kell arra ideális.

Winamp Android
Használom mobilon is. Jó. Olyan Bento Skines... klasszikus skin hiányzik. (pedig örültem volna neki)

Winamp 5.66
A legfrissebb és egyben a legutolsó Winamp pedig: az 5.66 -os, ami letölhető a honlapjukról http://winamp.com 2013 december 20-ig. Utánna meg az oldal megszűnik.
Remélem, hogy a filehippo, softpedia, chiponline oldalakon azért megmarad. A biztosnág kedvéért töltse le mindenki amig tudja!!!

Ha kedvet kaptál valamelyik verzió kipróbálásához: itt http://www.oldapps.com/winamp.php az összes kiadott winamp megtalálható.



Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban