Street View : Ukrajna

A Street View -el most körbeutazom a világot: már ahol elérhető. A kalandozásaimat itt a blogomban be is mutatom: egy kis földrajzi leírásokkal tarkítva. Valamilyen oknál fogva: Ukrajnát szemeltem ki virtuális kalandozásom első részének.

UKRAJNA
(Ukraine)



Néhány fontos dolog:
- Oroszország után Európa második legnagyobb területű állama
- Főváros: Kijev (Київ) - 860-ban jött létre, nagyobb városok: Harkiv, Odessza, Dnyipropetrovszk, Doneck, Zaporizzsja és Lviv.
- Hivatalos nyelv: ukrán
- Népesség: 47 millió
- Földrajza: Kelet-európai-síkság, Azovi-hátság, Azovi-tenger, Fekete-tenger, Krím-félsziget, Krím-hegység, Hoverla (2061 m), Duna, Dnyeper, Dnyeszter, Donyec
- 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét


Kalandozásom helyszínei. Fekete karikával jelölve (Kijev felett): Csernobil és Pripjaty.

Kijev

Kijev, Szent Szófia-székesegyház
A kijevi Szent Szófia-székesegyház a világ legértékesebb műemlékeinek egyike. A Kijevi Rusz legfényesebb időszakában, a XI. század első felében építtette Bölcs Jaroszlav fejedelem, annak emlékére, hogy 1036-ban a kijeviek győzelmes csatát vívtak ezen, az akkor még városfalakon kívül eső helyen, a rájuk támadó besenyőkkel.
A Szófia-székesegyház az egész Kijevi Rusz legnagyobb és legpompásabb temploma volt. A templom az ősi orosz állam keresztény főtemploma és az egyházfő központja volt egyben. A kiemelkedő vallási rendezvényeken kívül itt tartották a nagyfejedelmek beiktatási ünnepségeit is. Hosszú ideig ez a templom volt a nagyfejedelmek temetkezési helye is. 
A Szent Szófia-székesegyház 1037-1046-ig épült, tervezőjének neve nem maradt fenn. Az évszázadok viharait aránylag szerencsés módon, XI. századi külsejét megőrizve vészelte át. Ma látható barokkos külsejét a XVII. században kapta.
Az 55 méter hosszú és 37 méter széles templom öthajós, ún. keresztkupolás rendszerű. Középső kupolája, amelyet gazdag ornamentika díszít, 7,5 méter széles és 29 méter magas.

Kijev, Ar-Rahma mecset
Úgy néz ki mintha a város perifériáján járnánk: de nem.

Kijev, Szent András-templom 
A XVIII. századi orosz barokk építészet remeke a türkizkék és fehér színekben pompázó Szent András-templom ünnepélyes alapkőletételét 1744-ben rendezték meg Jelizaveta Petrovna akkori cárnő - Nagy Péter lánya - jelenlétében. Nem méreteivel, hanem harmonikus kecsességével és lírai bájával kápráztatja el a látogatókat. A Szent András-templom Kijev egyik legnagyobb becsben tartott műemlékei közé tartozik.

Kijev, Szent Mihály-székesegyház
Hasonlít a Szent Szófia-székesegyházhoz, olyannyira, hogy a turisták össze is téveszthetik. (közel is található a kettő: a Volodymyrs'kyi úton kell csak végighaladni)

Kijev, Pivdennyi híd

Kijev, Motherland
A szobor közelében található a II. Világháború múzeum.

Kijev, periféria
Általában a városok központjai szebbek, tisztábbak és rendezettebbek. Mi a helyzet a perifériával? Kijev külső területein 2012 -es évben építkezések folytak. Amint látható a fenti képen: hatalmas nagy tömbházakat építenek a lakosságnak. Vannak olyan tömbházak, amelyek hasonlítanak a román Ceausista építményekhez. Ukrajna az utóbbi időben javult gazdaságilag.

Kharkiv
(Harkov)

Harkiv Ukrajna jelentős ipari, kulturális és oktatási központja. A város egyetemein főként az ipari és a kutatási karon szakosodnak a hallgatók a mezőgazdálkodásra és a gépészetre.
 Ukrajna második legnagyobb városa. Népessége 2006-ban 1 461 300 fő volt.

Kharkiv, Szabadság tér
 Európában a harmadik, a világon pedig az ötödik legnagyobb városi tér; rajta épült Ukrajna első felhőkarcolója.

Kharkiv, Szabadság tér: Lenin szobor
Az első képen látszik a térnek a nagysága: nagyon nagy. Legvégében ez a Lenin szobor áll, hátánál pedig (ami látszik is) az egyetem egyik épülete.

Kharkiv, Blagoviscsenszkij templom
A város szép templomkkal is büszkélkedhet. Az egyik leglátványosabb a Blagoviscsenszkij nevezetű ortodox katedrális.

Kharkiv, Az Istenanya elszenderedése-székesegyház (Assumption Cathedral)

Kharkiv, Barnaulskaya ulitsa 55
Ezen a címen: barangolászva, ráakadtam erre a borzalmas látványra. A város perifériáján van ez az ulitsa, környéken lakóépületek, de akkor is ennyi szemét... az anyuka gondolom a kisgyerekének épp mutatja: hogy na ezért ne szennyezd a környezeted!

Odessza

 Ukrajna ötödik legnagyobb városa és legfontosabb kereskedelmi központja, erős mediterrán jelleggel és épületeiben francia és olasz hatással.
A város délnyugat Ukrajnában, a Fekete-tenger partján fekszik.

Odessza, Potemkin (magyarul: Patyomkin) lépcső
Ez Odessza legismertebb szimbóluma.

Odessza, Richelieu utca
Szemben az operaház.

Odessza szép, különleges épületekkel: de amit tapasztaltam, hogy ahogy távolodunk el a tengerpartól (a parton alakult ki a város) ... úgy ritkulnak a látványos épületek... legvégén meg Romániához hasonlító látványt kell elviseljünk pl:

Odessza, Golovkovskaya ulitsa
Látszik, hogy azért itt is a tömbházak szigetelését ocsmányul hajtják végre. Gyönyörű.

Csernobil és Pripjaty

Nem lehet kihagyni az 1986 április 26 - án bekövetkezett atomerőmű katasztrófa helyszínét. Nem írom le, hogy mi történt, hiszen mindenki tudja. Bővebben olvasható itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csernobil
Számos dokumentumfilm is készült a témáról.
A Google sajnos nem tudott bejutni a területre : ezért Steet View nem elérhető, de találtam egy orosz alternatívát: http://maps.yandex.ru
Itt virtuálisan végighaladhatunk a katasztrófa helyszínén.
A következő képek tehát a yandex.ru segítségével készültek:

Csernobil


Welcome to Pripjaty


Tudomásom szerint még mindig nagy a sugárzás: nem lennék ennek az embernek a helyébe, az biztos.
Ő köszöntött, mikor beértem virtuálisan Pripjatyba. Megjegyzem: van egy kutya is láncra kötve és egy kis viskó ahova leülhet szegény ember.





Amiért ez az orosz Steer View (és egyébként is, videón jobban átjön) elég korlátozott: ezért csak ilyen képeket tudtam készíteni. Érdemes azért végigmenni az útvonalon. 2 embert lehet látni: egyik amit le is kaptam, a másik meg a periférián egy katona aki épp szereli a kocsiját.

Egyéb helyszínek


Lviv
Jelentős kulturális központ, amely egyben más országok történelmében is fontos szerepet játszott.
Érdekesség: Lvivben mintegy 200 fős magyar közösség él. Ők az 1945 utáni szovjet időkben Kárpátaljáról főként tanulni mentek Lvivbe, majd a tanulmányok befejezése után ott maradtak, letelepedtek és családot alapítottak. Ennek megfelelően a lvivi magyarok többsége értelmiségi. Ennek a kis létszám ellenére: láttam az opera közelében (fenti képen az látható) egy könyvesboltot ahol ki volt írva nagyban, hogy : Könyv.
Nagyon hangulatos: és olyan mintha nem is Ukrajnában lennénk. (látszik, hogy a lengyel határ közelében fekszik)

Chernivtsi, egyetem
A román határ közelében fekszik Chernivtsi (románul: Cernăuți). Az ország egyik kulturális és oktatási központja. (Lviv is)

Donetsk, Donbass Arena
2009 augusztus 29 avatták fel a Donbass Arénát. A városnak több labdragugó csapata is van (pl: Shakhtar Donetsk,  FC Olimpik Donetsk) ezért jól jön egy modern pálya. Nem? Ha nincs másra mire költeni, akkor rendben van: ez a fajta aréna építési őrület.

Donetsk, Pláza
A város fejlődése nem történhet plázaépítés nélkül: a neve Donetsk City. A google kocsi 2011 -ben járt erre: tehát már lehet benne vásárolgatni ha valaki épp arra jár. 

Viruális ukrajnai utam ezennel véget is ér. A google Street View csak a nagyobb  városokban elérhető: Kijev, Kharkiv, Odessza, Lviv, Chernivtsi és Donetsk. (2012 -től)
Remélhetőleg a közeljövőben már nem lesz korlátozva 6 városra.

UI: ezt a Street View sorozatot azért kezdtem el írni: hogy bemutassam az adott országot olyannak, amilyen valójában. A fotográfusok által készített fényképek általában szépek. (mindig a jó, szép, sikeres fotókat teszik közzé) A street view más: nem érdekli a szépség: a google kocsi csak megy és csinálja a 360 fokos képeket nem törődve azzal, hogy az idő rossz, nem megfelelő a sugárzási szög és azt sem várja meg: hogy a sok szemetet az utcáról felseperjék az illetékesek. Tehát mindenképp ajánlom, hogy ha utazunk valahova, (ahol még nem jártunk) előtte nézzünk körül a street viewn.

Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban