Retro Fever - 1 -


Zenét mindenki hallgat: csak nem mindegy, hogy milyet. Az évek telnek, s egyre több együttes jön létre és szűnik meg. Az biztos, hogy most több zeneszám van mint régebben. Okai:  a Föld lakossága egyre csak gyarapszik (jelenleg több mint 7 milliárd) - ezért normális, hogy egyre többen szeretnének énekelni is. A másik dolog (és egyben a legfontosabb kiváltó ok) az internet létrejötte és terjedése. Bárki tölthet fel a Youtubra vagy hasonló zene (Beatport, iTunes, Amazon) - és videómegosztó oldalakra saját készítésű zenéket. Itt jön be: a technológia, IT fejlődése is: a különböző zeneszerkesztő-készítő programok ma már mindenki számára elérhető. Csak kitartás kell hozzá, egy kis IT ismeret és persze tehetség.
Amiért ma rengeteg zeneszám van: ezért nehéz jókat találni. A zeneipar megváltozott, a jókat kiszorítják és a kirívókat pedig előtérbe helyezik) Nem kell más csak egy jó kis dallam és valamilyen szöveg: na meg persze megjelenés (amit sok együttes, énekes túlzásba is visz)
A rádiókban, TV adókon ezek mennek. A régebbi nagyszerű énekeseknek a szerzeményeit pedig lassan elfelejtjük. (mert mindig az újakat hallgatjuk)
Ezért néha jó visszaemlékezni azokra az alkotásokra, amelyeket még zenének lehetett nevezni. 
A Retro Fever sorozatom tehát ezekből fog állni: Retro zenék : amelyeket én hallgatok és szeretek. 
Minden rész 10 Klippet fog tartalmazni. Tudnék persze többet is: csak akkor nehezen fog betölltődni az oldal.
A 80-as évek majd rendszeresen jelentkezik: mert be kell valljam ekkor jöttek ki a legjobb számok!
Felhívás: ez nem toplista. Csak a rendszerezés kedvéért számoztam meg a klipp bemutatóimat!
Let's Go!


1. Olivia Newton-John - Physical
1981
Az ausztrál énekesnő egyik legsikeresebb számja. Nagy sikert aratott: 2 millió példányt adtak el az Egyesült Államokban. (Platina lemez) 10 héten át első volt a Billboard Hot 100 toplistán. Egy Billboard díjt is kapott Top Pop Single kategóriában.
Jelenleg a Youtubon a nézettség : 7,513,283


2. Hall & Oates - Out Of Touch
1984
Az együttes, akinek a tagjai: Daryl Hall and John Oates nagy sikereket értek el a 70-es és a 80-as években. Ez a számjuk csak egy a sok közül. A fiataloknak ismerős lehet a szám, a Uniting Nations (klikk a megtekintéséhez) 2004- ben felújította. Ez a változat több nézettséget produkált: közel 10 millió. Az eredeti 1 millió körüli.


3. Gary Numan - Cars
1979
A New Wave zenei stílus kezdete. Nagyra tartom Gary Numant, mert az elektronikus zenének az egyik kiemelkedő alakja. Ez a Cars dala: pedig fenomenális. Mja és persze napjainkban sokan fel is dolgozzák: közülük az egyik legjobb Chicane - Hiding All The Stars.


3. Fleetwood Mac - Little Lies
1987
Ez egy angol/amerikai csapat, 1967 -től zenélnek. 1995 - 1997 között szünetet tartottak. Napjainkra azonban már nem adnak ki albumokat (utolsó 2003: Say You Will címen) Vannak még híres számjaik : EverywhereRhiannonGo Your Own Way...Rengeteg van, csak nálunk kevésbé ismertek. 17 studió album azért nem semmi!



4. Tears For Fears - Shout
1984
Ezt a számot nem tudom megunni. Ezt nevezik csak egyszerűen úgy, hogy: zene. Maga a szám sikeres volt annak idején, még napjainkban is előszeretettel válogatják be a tematikus rádióadók a playslitjükbe.
Annak ellenére, hogy a banda angol, az Egyesült Államokban nagyobb sikerük volt (a bemutatott számnak): 1985 augusztus 3 -án bekerült a Billboard Hot 100 toplista élére és ott is maradt 3 hétig.
A banda 1981 -ben jött létre és 6 albummal rendelkeznek (utolsó 2004).
1979 - 1981 között Graduate néven futottak. (New Wave stílus). Megnézve ezt a Bad Dreams felvétel az a véleményem: jó, hogy megújultak.



5. Falco - Der Kommissar
1981
Falco egy zseni volt, nem kell bemutatni. Az első nagy durranása a Der Kommissar: innen elindult a zenei pályafutása. Meg kell említsem, hogy a kiadás után 1 évre rá az After the Fire csapat angolul is kiadta, s így vállt hallhatóvá (és persze érthetővé) az amerikaiak számára is. (A Billborad toplistákon az After the Fire változat került be) Itt megnézhető: Klikk



6. Kiss - I Was Made For Lovin' You
1979
Jöjjön egy kis váltás és térjünk rá a rockra. Pontosabban Kiss -re akiket nem kell bemutatni. Ha nem is hallgattad, egyszer csak felfigyeltél rájuk a Tv-ben : igen azok a furcsán beöltözött és furcsán kinéző emberek. Nem tudod őket könnyen kiverni a fejedből.
Először írok néhány fontos dolgot a Kiss bandáról (azaz inkább így: KISS):
- 1973 -ban jöttek létre
- New York -i csapat
- 28 aranyalbum (legtöbbet ők szerezték az amerikai rock bandák közül)
- több mint 40 millió eladott lemez: csak az Egyesült Államokban
- 24 albummal rendelkeznek (utolsó 2012-ben Monster néven)
A bemutatott szám, sokaknak lehet ismerős (akik nem hallgattak Kiss-t), hiszen 1998 -ban a a német Scooter technósította: Klikk. Én sokat hallgattam Scootert (Kiss -t kevésbé), és szerintem egy méltó feldolgozást hajtottak végre. Plusz meg a német csapat jobban is néz ki. Na de itt a Kiss változat:



7. Supremes - Baby Love
1964
Megockáztatom: bemutatok egy 60 -as évekbeli számot. Ez aztán a váltás.
A Baby Love '64-ben rengeteg toplista élén szerepelt.
A The Supremes 1959–1977 között tevékenykedett. Detroit, Michigan -ből szármznak. Köztük volt Diana Ross is, aki a csapat felbomlása után solo karrierbe kezdett. A lenti videó egy fellépés utján készült. Az eredeti videót nem engedi megjeleníteni a drága Youtube az oldalamon. (Klikk az eredeti videó megnézéséhez)



8. John Waite - Missing You
1984
Visszatérek a 80-as évekre. John Waite egyik leghíresebb száma: a Missing You. Amikor kiadta a toplisták élére került. (Billboard Hot 100 1.hely szeptember 22-én, UK Singles Chart 9.hely)
John Waite -ről azt kell tudni, hogy angol és 1975-ben kezdett el énekelni (mai napig tevékenykedik), stílusa: pop rock, hard rock. 10 studió albuma jelent meg. (utolsó 2011-ben)



9. Kim Carnes - Bette Davis Eyes
1981
80 -as évek kezdete: elindult a nagy zenei sikertörténet. Ez a Kim Carnes szám igazi nagy durranás volt. 9 héten át vezette a Billboard Hot 100 toplistát, (első hely) és 1982-ben elnyert két Grammy díjat: Record of the Year and Song of the Year. Amiért ez a dal nagyon sikeres (még a mai napig: hiszen sokan dolgozzák fel) érdemes kiemelnem azt a két nevet is aki készítette: Donna Weiss és Jackie DeShannon.
Kim Carnes amerikai (Hollywood) énekesnő, 1967 -től énekel, több albuma is van és nagyon változó a stílusa (rock, country, blue-eyed soul) A média sajnos nem sugározza mostanság (pedig most is énekel), 2004-ben jelent meg egy új albuma, de nem készített klippet hozzá. (vagyis én nem kaptam) Pedig ez az újabbik száma nagyon jó: Klikk, sajnos már Pitbull, David Guetta, Rihanna -ból állnak a zenecsatornák, rádiók.



10. The Cars - Drive
1984
Az utolsó bemutatott számom is legyen jó: itt van az egyik kedvencem, amit bármikor meg tudok hallgatni. Nem lehet megunni. Mindig sugároz felém egy érzést, ami felejthetetlen. A 80-as évek zenéi ezért jók: mert tökéletesek és érzést közvetítenek. Ilyen kéne legyen mostanság is.
Ez a szám: ugyancsak a Billboard Hot 100 toplistán szerepelt (legmagasabb helyezés: 3). Igen ebben az időben még a Billboard is elfogadható volt.
A The Cars együttesről néhány dolog:
- stílusuk: rock, new wave
- származás: Boston, Massachusetts
- 1976–1988, 2010 - jelen
Igen, ahogy látszik több mint 20 évet szüneteltek és most újra zenélnek. Legfrissebb klippjük a Sad Song 2011 -ből (Klikk) - a régi rajongók biztos ismerik.



Ennyi lett volna a Retro Fever első része.
Nemsokára új dalokkal idézem fel a régi időket.

Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban