Dokumentumfilmek (Ajánló 1)


A következőkben dokumentumfilmeket fogok ajánlani kedves olvasóimnak. Csakis azokat emelem ki: amelyek kiemelkedőek a műfajban: hordoz valamilyen elgondolkodtató témát.
A Youtubon és egyéb videómegosztókon terjednek az ilyen filmek: ha megtetszett valamelyik, csak keress rá a címére és kidobja. Gyakori, hogy a Youtube azonnal felfigyel ezekre az illegálisan feltöltött filmekre és törli azokat: ezért ezek a filmek csak ideiglenesek.
Más mód: a legcélszerűbb megvenni, pl az iTunes, Amazon és egyéb videókkal foglalkozó oldalakról.
A jelenlegi törvény szerint: torrentről is lehet töltögetni: csak vigyázzunk a megosztásokkal. CSAK saját célra engedélyezik!

1. A Fierce Green Fire
2012

A Mark Kitchell által rendezett 101 perces dokumentumfilm 5 részre oszlik. Mindegyik téma: szorosan kapcsolódik egymáshoz.
Act 1: Conservation (narrátor: Robert Redford)
témája: a fenntartható fejlődés, természetvédelmi területek, Sierra Club
Act 2: Pollution (narrátor: Ashley Judd)
témája: a szennyezés, a vegyipar hatása a környezetre, Love Canal
Act 3: Alternatives (narrátor: Van Jones)
témája: alternatív energiák bevezetésének kezdete és jövője, az Eco aktivisták létrejötte, Green Peace
Act 4: Gonig Global (narrátor: Isabel Allende)
témája: Chico Mendes, a fa írtása és következményei (főleg Amazonast kiemelve)
Act 5: Climate Change (narrátor: Meryl Streep)
témája: globális felmelegedés, egyezmények (Kyoto, Rio de Janeiro kiemelve), tűntetések.

Észre lehet venni, hogy az egyes fejezetek narrátorai híres színészek (azért is írtam oda). 
A film egésze egy teljes képet ad arról: hogy a multik és a politikai vezetők (többségük) nem törődnek a környezettel. A lényeg a profit, a pénz, a hatalom ... minél kevesebb erőbefektetéssel. Ha nem lettek volna a filmben is szereplő aktivisták: nem ünnepelnénk a Föld napját és nem került volna sor az egyezményekre sem.

2. Fuck for Forest
2012
IMDb Link
TRAILER

Ezt a filmet nem akartam ide betenni: mert nem tetszett. Csak azért említem meg, hogy írjak erről a non-profit szervezetről, aminek a neve Fuck for Forest. Mi az ideológiája? Ahogy lejön a nevükből. Fuckolnak az erdőkért. (hogy ne írjam csúnya magyar szavakkal) Csodálkoztam ezen: hogy milyen eszeveszett társaság ez: kik is találták ki? Norvégiában jött létre, alapítók: Tommy Hol Ellingsen és Leona Johansson. (2004-ben)
A filmben a szervezetük létrejöttét, életüket és maga az egész felfogásukat mutatják be. Akit érdekel megnézheti.
A film honlapja: http://fuckforforestmovie.com
A szervezet honlapja: http://www.fuckforforest.com
Vigyázat! A szervezet honlapja (és részben a film is) pornográf elemeket tartalmaz.
Véleményem: kellenek ilyen aktivisták a világban? Sajnos igen: az emberek az esőerdőket gondolkodás nélkül írtják. Egy kicsit bizarr, hogy szexeléssel kell megmentsük a zöld területeinket.


3. How To Make Money Selling Drugs
2012
IMDb Link
TRAILER

Ez egy jó kis dokumentumfilm: a drogokról. Pontosítva: hogyan lehet (lehetett) meggazdagodni a drog árusítása során. Olyan embereket mutat be: akik a drog üzlettel hatalmas vagyonra tettek szert. A filmben szerepel még (interjú): Woody Harrelson, Susan Sarandon, Eminem, 50 Cent, David Simon ...
Mindenképp érdemes megnézni.

4. Anima Mundi
1992
IMDb Link
TRAILER

Mindössze 28 perces: de ebben a szűk időben annyi minden jelenik meg, hogy az már csodálatos. A zene és az állatok kombinációjával egy sikeres természetfilmet készítettek. (a World Wildlife Fund's Biological Diversity Campaign keretén belül)

5. Manhunt 
Embervadászat Bin Laden után
2013
IMDb Link
TRAILER

Ez egy HBO dokumentumfilm: és Osama bin Laden elfogásáról szól. Felszólalnak azok az ügynökök, akik részt vettek az akcióban. Vannak olyan felvetések, hogy még él, vagy, hogy az amerikaiak a kőolajért támadják meg a hasonló: szegény országokat. Ezeket a dolgokat nem tárgyalja a film: tehát inkább szubjektív álláspontú.

6. Trinity and Beyond The Atomic Bomb Movie 
1995
IMDb Link
TRAILER

Egy nagyon komplex film az atombombáról. Nem árulok el semmit: ezt meg kell nézni!!!

7. Bet, Raise, Fold
2013
IMDb Link
TRAILER

Van ilyen is: ez egy online pokerről szóló dokumentumfilm. Kitér arra: hogy egyesek hogy gazdagodtak meg és beszámol egy eset kapcsán arról is: hogy idővel hogy lehet sokat veszíteni. A fő témája: az online pokeroldalak terjedése: party poker, pokerstars és full tilt pokerre koncentrálva. Engem mint pokeres lekötött a film: nagy odafigyeléssel néztem végig. Aki persze nem szokott játszani : annak gondolom unalmas lesz. (ígyhát nekik nem ajánlom)

8. Death By China 
2012
IMDb Link
TRAILER

Made in China: bemegyünk egy bevásárlóközpontba minden terméken ezt fogjuk látni. A film persze nem csak erről szól: hanem Kína jelenlegi helyzetéről és hatalmáról. Amikor 2001 Kína csatlakozott a WTO (World Trade Organization) -hoz (Kereskedelmi Világszervezet) megindult Kína fejlődése. Akarva akaratlanul elárasztottak minket termékükkel. Miért baj ez?
Azért mert a termékeik között vannak olyanok (olcsóbb és középkategóriás termékek) amelyek veszélyesek: a filmben be is mutat néhány halálesetet. A másik dolog: Kínában kommunizmus van. Az ország nem a népé, hanem a hatalmon levőké: ezért azt csinálnak amit akarnak. Nincs szabadság: ezt bizonyítja az a tény, hogy az internetet folyamatosan ellenőrzik, korlátozzák: és aki veszélyes üzeneteket küldözget: szépen dutyiba küldik vagy 10 évre.
Az ott dolgozók borzasztó körülmények között vannak: nagyon kevés bér ellenében a megengedettnél több órát töltenek a gyárakban. És itt jön közbe az a dolog: amiről a film is szól. Már nincs Made in USA termék, mert minden Kínából jön. A nagy amerikai vállalatok (Microsoft, IBM, Apple, Boeing...) offshore cégeket nyitnak Kínába, mert ott nincs szabályozva a környezetszennyezés és persze olcsó a munkaerő.
Ezért munkahelyek szűnnek meg az adott országban. A film az Egyeszült Államokat veszi alapul, de helyettesíthetjük bármilyen más országgal: hiszen mindenhol ez a helyzet áll fenn.
Kína ezért tele van gyárakkal: és emiatt nagyon nagy a környezetszennyezés. A levegő nem megfelelő az emberek számára. (csak be kell írni a google images keresésben: China air pollution)
A film felszólít minket: hogy amikor kínai termékeket vásárlunk: gondolkodjunk el azon: hogy megvásárlásával: munkák szűnnek meg, gazdagítunk egy kommunista országot.
Rávilágít arra is : hogy így Kína erős lesz (vagyis már erősebb mint a USA) katonailag: merthát hova megy az a sok pénz? ha az embereket nem fizetik ki rendesen?

9. Earth From Above Life 
2004
IMDb Link
TRAILER
Yann Arthus-Bertrand -nak köszönhetjük ezt a gyönyörű és egyben rémisztő filmet. A biodiverzitásról szól és annak fontosságáról. Rávilágít arra a tényre, hogy az emberek többsége nem törődik a környezettel. Figyelmeztet, hogyha ez így megy tovább bajban leszünk.
A vadon élő állatok bajban vannak: a filmben nem egy fajt mutat be: pusztulás szélén állnak.
Az útja során olyan emberekkel készít interjút, amelyek a környezet megóvásáért tesznek is valamit. És ez nagyon fontos: tenni kell! - nem csak hangoztatni.

10. Blindsight 
2006
IMDb Link
TRAILER

Hivatalos honlap: http://www.blindsightthemovie.com/
Díjakat nyert el. Témája: vak gyerekek másszák meg a világ tetejét. (Mount Everest: 8848 m)


Címkék: , , , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban