Cobranco: Erdélyi Útifilmek

Egy éve találtam rá Cobranco csatornájára. Örömmel és nagy odafigyeléssel nézegettem a videóit. Nagyon jók: izgalmasak. Olyan mintha én is együtt túráznék vele. Erdély mellett sok más országban is járt. Bicikli- autós és gyalogtúrákat csinál: ezt levideózza és felteszi a Youtubra. Ajánlom mindenkinek a csatornáját. Erdélyben sokszor járt: jelenleg 8 videót tett közzé a Youtubon (több órás felvétel), de ahogy látom jövőre újból meglátogatja a szépséges országunkat.
Ne várjunk ezektől a filmektől National Geography minőséget. Nem azok: de talán többet is érnek. Mindegyik HD minőségben nézhető. (pozitívum) A másik előnye: a részletesség. Van amelyik 3 órásra is elnyúlik. Vannak benne olyan dolgok, amelyek egy átlagos turista nem venne észre. Humoros, jópofa kis útinaplók ezek: nézzétek!
Felhívás!!!
A filmeket időrendi sorrendben ágyaztam be: az új 3 részes Dél-Erdélyi Körkép sorozat tehát a bejegyzésem végén szerepel. Csak az erdélyi filmeket tettem itt közzé: aki meg akarja nézni a többi országban készült felvételeket is az a Cobranco csatornáján megteheti.
A másik felhívás: hogy akinek van Youtube felhasználója: nyomjon Cobrancora egy követést: ezzel is támogatva a nagyszerű munkáját. (cime legalul)

Erdélyi Útinapló /Autós verzió/ 2011


Leirás: Erdély,ezen belül elsősorban Székelyföld természeti és történelmi látványosságai egy részének bemutatása a teljesség igénye nélkül.(Észak-Erdély,Székelyföld,Moldova­,Keleti-Kárpátok)
Megjegyzés: a szöveg pillanatnyi benyomások és rögtönzések láncolata,lehet néhol pontatlan is,a kép is van ahol remeg,ezért elnézést,de nem volt cél profi film készitése.
Az itt található film egy trilogia egyik része.
Útvonal: Miskolc-Debrecen-Nagyvárad-Belényes-Toro­ckó-Torda-Marosvásárhely-Bucin tető-GyergyóÚjfalu-Szováta-Parajd-Korond­-Farkaslaka-Szejkefürdő-Székelyudvarhely­-Zetelaka-Zeteváraljai viztározó-Libántető-Csikszereda-Tusnádfü­rdő-Szent Anna tó-Bálványos-Torja-Kézdivásárhely-Kászon­i medence-Soskútfürdő-Marosfő/Marosforrás/­-Pongráctető-Békás tó-Borszék-Maroshéviz-Gyergyószentmiklós­-Madéfalva-Nyergestető-Ojtozi szoros-Úz völgye-Comanesti-Gyimesbükk-Gyimesi hágó-Székelyvarság-Gyergyóditró-Vatra-Do­rnei-Naszód-Borsa-Máramarossziget-Szatmá­rnémeti-Nyiregyháza-Miskolc/3200km/

Gyilkos-tó-Békás-szoros-Kis Cohárd 2011 június

A keleti Kárpátok legdrámaibb természeti látványossága.alulról,felülről,privát kommentárral.
Útvonal: Békás-szoros /le-fel/,Gyilkos-tó/körbe/,Kis Cohárd/fel-le/

A pádisi gyalogtúrája. Időpont: 2011 június 21

" Léglegzetelállitó sziklaalakzatok,bövizű patakok,hihetetlen magasságok,félelmetes mélységek,feneketlen barlangok,érintetlen erdők,robajló zuhatagok,vadregényes kanyonok,valószerűtlen szinek,gyönyörű panorámák-azaz,a természet maga: PÁDIS-KARSZT" by Cobranco

Útvonal:
1.nap: CSODAVÁR:
Glavoj-rét -- Csodavár /Dolina 1,2,3 -- Tulogdi Gador -Balcon 1,2,3/ -- Ponor-rét -- Glavoj-rét
2.nap: GALBINA-KŐKÖZ
Glavoj-rét -- Porcika Zsomboly -- Galbina-kitörés -- Minerva,Ruzitska, Tombolo, Najád, Bujdosó, Eminenciás-vízesés -- Czáran-barlang -- Florarét -- Eszkimó-jégbarlang -- Galbina-szirt -- Glavoj-rét
3.nap: SZAMOS-BAZÁR
Pádis -- Aragyásza-barlang -- Medúza-zug -- Fortuna-liget -- Moloch-barlang -- Baál-tornya -- Cukorvár -- Belvedere-pont -- Babylon-kapuja

Bolyongás a Gyilkos-tó és a Békás-szoros fölötti sziklák között 2012

Útvonal: Kis-Szerpentin-Kőkapu-Czifra-nyereg/1002­/-Délifal-kilátópont-Mária-kő/1125/-Czif­ra-nyereg-Virágos-rét-Mészégetők-pusztáj­a-Szurdok-útja-Kis Békás szoros-Szurdok-kő-Őrtorony-Magyarok-hidj­a-Pokol kapuja-Nagy Szerpentin


Barangolás "Székely Svájc"-ban 2013.06.18. /Egyes-kő,Nagy-Hagymás

Útvonal: Balánbánya/800m/-/kék sáv/-Egyeskő menedékház/1509m/-Egyeskő/1608m//fel-le/­-Nagyhagymás/1792m/-/piros sáv/-Le az Olt-völgyébe/piros háromszög/-Balán-tó/kék sáv/-Balánbánya központ.
Megjegyzés: Technikai problémák miatt a film középső harmada mind hang,mind a snittek vonatkozásában igen silányra sikeredett...elnézést!

Dél-Erdélyi Körkép. 1.rész: Szörénység 2013


Útvonal: Szörényordas/Garina/-Valliug/Ferencfalva­/-Resita/Resicabánya/-Carasova/Krassóvár­/-Anina/Stájerlakanina/-Prigor/Nérahalmo­s/-Baile Herculane/Herkulesfürdő


Dél-Erdélyi Körkép 2.rész: Herkulesfürdői emlék 2013


Útvonal: Mehadia-Baile Herculane/Herkulesfürdő/-Cserna-szurdok-­Baia de Arama-Tismana

Dél-Erdélyi Körkép 3.rész: "A legvadabb hely Romániában" 2013


Útvonal: Tismana-Runcu-Sohodol szurdok-Pasu Dalma Casuta /1152m/-Urisani-Lupeni/Lupény/-Vulcan-Zs­il-völgye-Bumbesti Jiu-Targu-Jiu/Zsilvásárhely/-Motru
Megjegyzés: Elnézést,ha néhol remegősebb a kép az átlagnál,de az útviszonyok csak ennyit engedélyeztek.

Végül: hogyan is készíti ezeket a videókat:
A honlapján a vendégkönyv menüpontban egyik hozzászólónak részletesen leírja:
,, Az én esetemben tényleg spontán megy ,sőt tulajdonképpen rögtönzések láncolata az egész.
Elöre felkészülés nincs,bár az egynapos túrákról készült videók/mivel ezek már jól bejáratott körök/ van fogalmam,hogy nagyjából mi lesz,itt elöre lehet gondolni,de a csomagos túráknál nekem is minden ugyanúgy meglepetés,mint akik ezt a fotelből nézik.
Nincs elöre megirt forgatókönyv,a látvány adott,a szöveg úgy alakul hozzá.
Persze azért mindig tudjuk,hol járunk,de túl nagy rákészülés nincs,az elökészületek nagy részét a logisztika viszi el/útvonaltervezés,táborhelyek,költség stb/ami a filmezés szempontjából lényegtelen.Persze sokszor erröl is beszélek,ez is egy téma.
Korábbi videókban inkább a sportrészre ill. a bringás-témákra nyomtam a hangsúlyt,de mivel rájöttem,hogy nemcsak a kerékpárosok nézik,ezért lett egy kis ismeretterjesztő jellege,persze ezzel azért vigyázni kell nehogy unalmassá váljon,szóval meg kell találni az egyensúlyt.
A folyamatos rizsáláshoz persze kell egyfajta lexikális tudás,ami az évek folyamán ragadt rám,az úgy kijön,igaz van mikor pontatlan,de mindig azt szoktam mondani,nem tananyagnak készül.
És persze mindig akad egy-két okoskodó aki utólag otthon az internet előtt szemrehányást tesz,ha egy évszám nem stimmel,de mégegyszer mondom,nekem a helyszinen kell rögtönöznöm sokszor szélsöséges körülmények között.
A túra nem igazán lassul le két ok miatt:
Már korábban emlitettem,hogy én menet közben kamerázok,magyarul nem állok meg,hanem,ha látok valamit vagy van valami mondanivalóm elökapom a kamerát és kész.
Igaz ehhez azért nem lehet versenytempoban menni,és akkor itt a másik ok,vagyis az,hogy amúgy sem mennénk gyorsabban,mivel én inkább túrázó vagyok,mint sportbringás.
Persze igy is lehet tartani a napi 100-130km-es távot akár az alpokban is.
Néhányszor van újrafelvétel is,de ez többnyire csak a szöveges bakik miatt,vagy ha nagyon belebonyolodok egy mondatban.
Sok utómunkálat nincs,többnyire azt látjátok,amit elsöre felveszek.
Lehetne egy témáról több felvételt,minöségibben,részletesebben,de,ahogy emlitetted ez már az idö rovására menne.

Gyalogtúra esetében jóval egyszerübb a helyzet,ezért ebbe nem megyek bele.''

Elérhetőségei:
Minden jog fenntartva!
:)
Címkék: , , , ,

4 megjegyzés:

  1. Brávó Cobránco csak így tovább,reméljük ebben az évben is lesznek jó videóid.Mert ezek a videók, nagyon sok kellemes órát ajándékoznak nekünk.

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Cobranco Úr!Nagyon szeretjük a videóit,és ennek kapcsán szeretnék kérdezni öntől ill.segítséget kérni.A nyáron Dél erdélyt szerenénk megnézni vagyis Resicabánya,Herkules fürdő,illetve Szörénység,és onnan Zsilvölgyén észak felé mennénk.A kérdésem az,hogy előzetes foglalás nélkül Anina térségében találunk e panziót vagy ha ott nem akkor a környékén.

    VálaszTörlés
  3. Kedves második kommentelő. Sajnos itt Cobranco nem tud válaszolni, hiszen én csak egy ilyen ajánló bejegyzést tettem közzé. Cobranco válaszol minden kérdésre a hivatalos honlapján , vendégkönyv menüpontban: http://cobranco.hu
    Üdv Zoli

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban