Zilahi Napok


Minden évben megrendezik a zilahi napokat. Már tradició a mi kis ipari városunkban. Volt olyan év, amikor nem rendezték meg: ha jól emlékszem 4 évvel ezelőtt. Mindenki fel volt háborodva: ,, hát a polgármester még ennyire se képes?'' Ez csak egy eset volt, azóta nem merik kihagyni ezt a fergeteges rendezvényt.
Jó ha van: főleg egy ilyen gazdaságilag elmaradott kis városkában (ami municipiúm: csak megjegyzem). Itt nincs élet, nincsenek rendezvények (csak elvétve), nincs kultúrális élet, mozi és egyéb szórakozási lehetőségek hiányzonak és még sorolhatnám. A város nagy bajban van: hiszen nagy a munkanélküliség (csak a Silcotub és Michelin emelhető ki), nincsenek látványosságai: így turisztikailag sem tud érvényelsülni, eléggé szemetes és az épületei (azaz a ceauşista tömbházai: amelyek behálózzák az egész várost) rontják a város imidzsét. Az utóbbi években ugyan sok projektekbe belefogott a polgármesteri hivatal (kihasználva az uniós támogatásokat) pl: parkfelújítás, járdák helyrepofozása, fedett piac (ami még kérdéses, hogy elkészül) stb. de ami a legfontosabb: a munkanélküliség redukálása még mindig nem történt meg. 
Egy ilyen kis városban, kell egy ilyen rendezvény. Kell, hogy az elöregedő lakosságnak valami szórakozási lehetőséget biztosítson: legalább 1-szer egy évben. Az évenkénti fellépőkből ez jól ki is tűnik: rengetek populáris fellépőt hívnak meg, a fiatalok meg érjék be: vagy négy előadóval. (úgyis kevesen vannak)






A Ztv jó kis videója: ami kiderül- az emberek csak kiruccantak: nem érdekli őket kik énekelnek a színpadon.

Az idei évben a zilahi napok a hétvégén volt megtartva: 25 - 29 július. Emiatt, most szépen levezetem a hátrányait (főleg) és az előnyeit.
Előny közé sorolom az a tényt: hogy itt nincs szórakozási lehetőség: emiatt jó ha van egy ilyen rendezvény. A nyugodt kis városnak jót tesz ez a kis dinamikusság. 
Amikor kicsi voltam : általános ikolás, szerettem kimenni: lófrálni ide-oda. Nézni a fellépőket (akkoriban eléggé jó előadókat hívtak meg), lingispírezni, zabálni a kűrtős kalácsot ... 
De ... most megváltozott egy kicsit az egész. Már nem élvezem. Nem vagyok képes nézni a színpadot és hallgatni, hogy a másik, hogy ornyíkál. Nem szeretem azt a nagy tömeget, akik ide -oda lökdösnek: néha meg a műanyag poharas sörüket rámöntik, a cigijüket belémnyomják. Amit megfigyeltem: hogy évről - évre növekszenek a kéregetők száma. Régebben kellett keressed őket (néha azért beléjük futottál). De most? Leülsz egy asztalhoz azonnal jönnek. Sorjába: mint a futószalagon. 
Mit tudsz tenni? 
 ,, Nu am bani'' (Nincs pénzem) persze el kell viseljed, hogy még vagy 5 percig ott áll előtted : és nézi, hogy iszod a sört és zabálod a miccset.
,, Du-te de aici! Repede!'' (Menj innen, gyorsan, azonnal!) + csúnya szavak szótárából néhány fűszeres megjegyzések - Ilyenkor ugyan, gyorsan elhessegeted őket, viszont kapsz te is néhány megjegyzést: vagy rosszabb esetben megátkoznak.
A másik változat, hogy adsz neki 1 lejt: aztán gyorsan elillan. De itt is akadhat némi probláma: 
- van amikor nem megy el azonnal: megkérdi, hogy: ,, Numai atât ai? Mai dă-mi te rog 1 leu, să-mi iau o pâine!'' (csak ennyit adsz? még adjál 1 lejt, hogy vegyek egy kenyeret)
- és van az az eset: ami a leggyakoribb: hogy csak jönnek és jönnek- van amikor ugyanaz (amikor elfelejtette, hogy már kért tőled) ... ha ezt a módszert alkalmazod: akkor lehet, hogy többet költessz a kéregetők elküldésére, mint saját magadra.

Az idén mintha nem lett volna annyi ember: nem kellett tolongani. (ez előny)

Tehát a kéregetők már hátrány közé sorolandóak. De még vannak kellemetlen dolgok :
- a zaj: a zenék (több helyen vannak a forráspontjai), az emberek által kibocsátott hangok, a vidámpark körül érzékelhető hanghatások ...Ez nem is lenne negatívum: ha megfelelő helyen rendeznék. Azonban: Zilahon minden évben a központban rendezik ezeket a napokat. És ugye a központ nem olyan mint Kolozsváron (régi épületek), ahol nem zavar senkit a több napos ünneplés. Itt rengeteg 10-8 emeletes tömbházak vannak: sok lakóval: akit zavar ez a sok zaj. Az idén 4 napos volt a rendezvény (az elmúlt években : 2 -3) : túl sok, csütörtöktől - vasárnapig. Borzasztó lehetett azoknak akik a közelben laknak. 
- a másik pedig az útlezárás. A mi kis városunkat egy nyomorult főút szeli át. Ha ezt az utat lezárják: jönnek a problémák. Közlekedés: A kis keskeny kerülőutakon kell menni: ami eléggé nagy dugókat szokott okozni : főleg mostanában, mióta felszerelték a sokak által hasztalan intelligens jelzőlámpákat.
- a sok szemét, amit az emberek elhajígálnak + rongálások stb : persze a szemetet eltüntetik utánna, de a rongálások megmaradnak.



Az újonnan létesült: Régió Tv összefoglalója az eseményről (már Full HD -ben is: hűha)

A nem megfelelő szervezés.
Minden évben az volt az érzésem, hogy ez a városi napok egy káosz. Nincs szervezettség. Kultúra hiányát kiemelném. Minden évben ez a mese: 
- kiadunk helyeket (főút mentén) szegény kereskedőknek (más városokból). Főút mentén telepednek le: nézelődhetünk, vehetünk: érdekes dolgokat, kűrtős kalácsot, bundákat, faedényeket, házi készítésű dolgokat stb. Az idén kevesebben voltak. A hely bérlése 1000 lej körül mozgott. Sokan veszteségbe mentek: az emberek nem vásároltak annyit mint az elmúlt években. 
Ami tapasztalható volt: hogy elég kevesen voltak. Régebben egész a Silvania - ig voltak különböző sátrak, teraszok + a megszokott indiánok (szegények).
Az idén: Perlától - a Postáig. Ezen túl csupán 2 terasz működött: a Bamboo és az Imbiss. Az utóbbit szerettem: általába ide ülnek a magyarok. Jó a kiszolgálás. A minőség is elfogadható. A poharas sör : mintha jobb lenne, mint máshol. (nem töltik fel annyira vízzel).
- Gyerekeknek szórakozási lehetőség: elengedhetetlen. (a Perla, Zahana körül) Volt itt óriási felfújt csúszda, lingispírek, kocsik ... Ez profitáló. Gondolhatod... Családostól jönnek ki a zilahiak ilyenkor: aztán jön a sírás, hogy ezen megyek egyet anyu-apu, azon .... és ezen is. Hogyne menne ez a business? Persze a környező tömbházak lakói van mit hallgassanak. (zene is van: ráadásként)
- a főtéren is kiadunk helyeket, olyan cégeknek: akik teraszokat alakítanak ki: hogy a népség legyen hol kajáljon és igyon. Nem tudom mennyi volt a bérlés. (de gondolom 1000 - 2000 lej körül) És egy ilyen bérléssel (csak 1) kijön egy nívósabb populáris énekes meghívási költsége. A teraszok most rendben voltak. Nem ettem - így nem tudom, hogy a minősége milyen volt. De a poharas sörök eléggé rosszak voltak. Mindenki azt issza ilyenkor: jól feltöltik vízzel, hogy jöjjön belőle több profit. Én nem szoktam inni ilyen poharas szarokat (sehol) . Nem találtam még az országban olyan helyet, ahol perfekt lett volna. (mindenhol feltöltik) Ígyhát mindig üvegest veszek. 

A nyüzsgés: nem találni helyeket csúcsidőben (aznap amikor van a tüzijáték). Legmegfelelőbb leülni: amikor mennek haza az emberek.

- a színpad: évről - évre gyengébb előadókkal. Nem kell költeniük rá : szerintem az egész fellépőt ki tudják fizetni a bérlésekből (teraszok, sátrak) + még a tüzijáték is kijön. (de ez csak az én véleményem: elvileg kijön: aztán gyakorlatilag hogy csinálják azt már nem tudom) Mja még ott vannak a támogatók is: (majdnem kihagytam) hogy a fenébe ne jöjjön ki? 
Az idén ők voltak a színpadon: Nana, Anda Adam, CRBL, Like Chocolate, Andreea Bălan, Adrian Aron
Emanuel Cîrstea ...
Nana 4 dalt énekelt el: eléggé szarul (csak lihegett: nem bírja már) A lányok playbackeltek. Utánna jött a 13 perces tüzijáték. (nem a legjobb, de jó az nekünk)

2007 -ben tetszett a legjobban a zilahi napok : Uriah Heep koncert (sokak számára felejthetetlen élmény volt De a képen Nana van :))

Nagyon tetszett neki

Nézzük akkor sorba a fontosabb fellépőket (akit persze érdekel)
KLIKKELJ A LINKRE!

Alexandra Teofanahttp://www.youtube.com/watch
Anda Adamhttp://www.youtube.com/watch
Interjú: http://www.youtube.com/watch (szegény riporter, a végén már nem tudott mit kérdezni)
Like Chocolatehttp://www.youtube.com/watch
Interjú: http://www.youtube.com/watch?v=dCP8Q6PTWYo
CRBLhttp://www.youtube.com/watch (csak az interjút tették közzé)
Adrain Aronhttp://www.youtube.com/watch
Interjú: http://www.youtube.com/watch
Andrea Balanhttp://www.youtube.com/watch (csak az interjút tették közzé)
Nanahttp://www.youtube.com/watch
Interjú: http://www.youtube.com/watch

+ egy csomó román populár énekes (csak az ízlelgetésért itt a link): http://www.youtube.com/watch

Amint látható: itt nincs kultúrális esemény (a populár énekeseket nem tartom annak)... csupán a szórakozás, ivás, evés a lényege az egésznek. Nem tetszik. ez van. 
Röviden ennyit akartam írni erről az eseményről: többet nem fogok írni róla. Boldog Szülinapot Zilah!




Címkék: , , ,

2 megjegyzés:

  1. adamnye!Darkman is back, Nana is here! pont ugyanaz, mint Sarmaságon volt a bányászünnepély, csak még több marha van egy csordában :) Át tudom érezni a helyzeted...

    VálaszTörlés
  2. :)) de jó hogy átérzed. köszönöm a kommentet, jó hogy te is olvasod a kis blogomat :p

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban