Világkörüli út

Olvashatsz: Graham Hughes-ról, hogyan utazd be a világot repülővel, mennyibe kerülne egy világkörüli utazás és hova utaznák legszívesebben.

Az egyik legnagyobb vágyam, hogy körbeutazzam a világot. Graham Hughes -nak sikerült és Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.
 A The Odyssey Expedition keretén belül elkezdte az utazgatást. Az első rekordja: 133 ország meglátogatása 1 év alatt. (nem repülővel) A második rekordját pedig 2012 novemberében állította fel: 201 ország meglátogatása légi közlekedés nélkül.
Itt van ez a videó: amit nemrégiben töltött fel. 4:01 perces. 1 ország = 1 másodperc. Csak bemondja az ország nevét.


Gondolom, hogy jó sok filmet készített kamerájával. Ezeket (ahogy látom) próbálgatja feltölteni a Youtubra. Itt van a címe: 
Amúgy meg National Geographic tag: van egy műsora:  “Graham’s World” címen az NG Adventure Tv adón.

Hogyan utazzuk körbe a világot?
Mindenképp pénz kell hozzá. Ha veszed a bátorságot: és stoppolva akarsz nekivágni a világnak: akkor is kell pénz, hiszen enni-inni kell. amúgy meg nem minden ország a vendégszeretetéről híres.
Repülővel a legkényelmesebb, igaz, több pénz is kell hozzá: de ha megnyernéd a Lottó 5 -öst rendelheted is a jegyet.
Az egyik lehetőség, hogy mi magunk egymáshoz kapcsolódó egyirányú szakaszt választunk ki: lefoglaljuk a jegyeket (interneten) és elkezdjük az utazást. Itt az a probléma, hogy sok esetben sok az átszállás: elveszítjük a fonalat. (de azért meg lehet próbálni)
A másik megoldás (és talán a legjobb, legegyszerűbb), ha egyetlen világkörüli utazásra jogosító jegyet veszünk valamelyik nagy légiszövetségen keresztül. Vannak: egyre többen. Figyeljünk azért oda, mert az ilyen alternatívát szolgáltató légitársaságok (általában mindegyik) : 3 és 15 közötti számú megállót engedélyez világkörüli jegyeivel, az utazás időtartamának legalább 10 naposnak kell lennie és előírás, hogy a bolygót egy irányban kerülhetjük meg úgy, hogy egy kontinensen csak egyszer járhatunk, tehát, ha például Európából Dél-Amerikába, majd onnan Ausztráliába tartunk, nem fordulhatunk visszafelé, csak mondjuk Dél-kelet Ázsiába, vagy Afrikába repülhetünk tovább.
(mindenhol ez a szabály)
RTW -nek rövitítik ezt a fajta utazást.
Ezen az oldalon: http://www.roundtheworldflights.com/plan.aspx készíthetsz egy utazási tervet: miután kész vagy, kíírja az összeget. (mennyibe kerül). Ezen a honlapon még találhatsz sok érdekességet: beszámolókat, a helyekről információkat stb.
A három legnagyobb szolgáltató a Star Alliance, Sky Team és a One World. (ebben a sorrendben)

Star Alliance
Elérhetőség: http://www.staralliance.com
Alapítás: 1997 május 14


194 ország és 1329 repülőtér (célállomás) közül választhatsz. A fenti képen látható: nem kellett regisztrájak. Azonnal bejön a flash térkép (http://www.staralliance.com/en/booking/book-and-fly/) és már ki is választhatod a városokat. Ezután kapsz egy Intinerary kódot. Ha nem indul el a térkép: töltsd le az Adobe Flash Playert. (vagy google chromeot, amiben már integrálva van a flash)
Kérdéseidre választ itt is találhatsz: http://www.staralliance.com/en/faqs/

Sky Team
Elérhetőség: http://www.skyteam.com/
Alapítás: 2000 június 22

A foglalásokat itt végezheted el: http://roundtheworld.skyteam.com/ConsumerTool

178 ország és 1024 repülőtér (célállomás) közül választhatsz. Kezelőfelülete egyszerű, érthető. (persze itt is szükséges a flash) A Földet 3 területre osztja (Area 1,2 és 3). Miért? A szabályok miatt. Pl. Ha 1 -es Area -ból indultál 2 -be: innen nem mehetsz csak a 3 -ba. Ez szépen meg van magyarázva a Rules menüpont alatt.

One World 
Elérhetőség: http://www.oneworld.com
Alapítás: 1999 Február 1

rtw.oneworld.com jegyfoglalás

850 célállomás és 153 ország közül választhatsz. A foglalásokat itt végezheted el: http://rtw.oneworld.com/. Flash -el működik. Kell készíts egy oneworld felhasználót.
A jegyet 1 éven belül fel kell használjad: szabály (a Star Alliance -nél is), hogy ezt a világkörüli utazást ott fejezd be ahol elkezdted. (ugyanabban az országban landolj) Jegyárakat később fogom megírni.

Melyik a jobb? Ahogy leírtam: hiszen a Star Alliance -nél van a legtöbb választék, azután Sky Team, végén One World. DE!!!: érdemes mindegyiket végigböngészni, mert nem azonosak az árak. Amiért én még nem rendeltem, nem tudom pontosan most megírni, hogy melyik az olcsóbb (variálnak: függ, hogy hova, mikor és hogyan repülsz).

Hasznos Információk, Árak, Foglalás

Nagyon röviden összefoglalom. Aki részletesebben akar róla olvasni : lépjen fel a 3 társaság honlapjára.
Említettem, hogy az árak különböznek (különböző légitársaságokkal kötöttek szerződést), ezért jó, ha mindegyik honlapját meglátogatod.
A jegyet 1 éven belül fel kell használjad, ahonnan indultál ugyanoda kell megérkezzél, csak egy irányba tudsz repülni, általában minimum 3 - maximum 15 (nem mindegyiknél) rapülőteret lehet kiválasztani stb.

Az árról: ez talán a legfontosabb. Függ:
- a szolgáltatótól
- időpont (általában minél előbb foglalod le, annál olcsóbb)
- célpontok: nem mindegy, hogy mit választassz ki: egy nehezen hozzáférhetőbb repülőtér (ország) esetében drágább. Rendszerint a legnépszerűbb pályák olcsóbbak: London – Bangkok – Singapore – Sydney – LA.(pl)
- távolság: ez is meg van határozva: maximum 38000 mérföld. Minél hosszabb, annál drágább.
- járat megváltoztatása: fontos, hogy rendszerezzük a világkörüli utunkat. Tudjuk azt, hogy az adott országban mennyit akarunk tartózkodni. Ha kérelmezzük, hogy a járatunkat tegyék más időpontba péznbe fog kerüli.
- csomagok: ügyeljünk arra, hogy ne cipeljünk sok mindent magunkkal. (minél több annál költségesebb)
- rendeljünk online: vagyis az általam megadott honlapokról. Egyszerű. A turisztikai irodák sokkal több pénzért kínálnak ilyen utazásokat. Ma már az internet egy szükséglet: mindenkinek van, ezért nem nehéz egy rendelést végrehajtani rajta. Ajánlom mindenkinek, hogy netről rendeljétek a jegyeket. Sajnos ily módon a turisztikai irodák csődbe mennek: de mit tehetünk. Esetleg turisztikai tanácsadó irodákra kéne cserélni őket (az még menne)

Miért jó ilyen utazást venni?
Mert olcsóbb, ha egy csomagban van az egész. A külön rendelés sokkal költségesebb. Persze így időhöz vagy kötve. Ha mondjuk egy országban jól érzed magad : nem tartózkodhatsz ott többet. Újból repülőre kell szálljál (vagy kell fizess, hogy tegyék át a járatot). Viszonylag olcsóbban juthatsz el, olyan országokba ahova nehézkesen lehetne eljutni. Amúgy bármilyen metódust választassz: tudnod kell, hogy az átszállásokat nem úszod meg.

Mennyibe kerül egy ilyen út?
Persze már említettem: sok mindentől függ.
De általában: 3000 - 13000 $ - ba kerül + különböző adók, kiegészítések: biztosítás, autó bérlés, csomag...
Na de ez csak a jegy: legalább még egy annyiba kerül a meglátogatott országokbani tartózkodás.
A legkényelmesebb tehát repülővel. Nagyon szeretnék én is egy ilyen utazást lefoglani: csak az a baj, hogy a VISA kártyámon nincs semmi. Lehet fogom magam és elindulok gyalog, mint Kőrösi Csoma Sándor.

Mindenki álma



Tudom, hogy nem csak nekem az álmom, hogy körbeutazzam a világot. Csak érdekességképpen: találtam a neten egy jó kis tanulmánnyt. (2012-es)
Az utolsó éved a Földön. Mit csinálnál legszívesebben? Az jött ki, hogy 51 % a családjával töltené az utolsó évét (ez érthető is), 22  % világutazás, 7  % felmondana az állásából és relaxálna, 6 % az egész évet végig bulizná, 5  % egyéb dolgokat csinálna ... és csupán 1  % (ami elég szomorú) segítene másoknak.
Melyik országba utazna feltétlen? : 1. India, 2 Izland, 3 Kína, 4 Argentína, 5 Antarktika ...

Következik az én Világkörüli utam

Kattints a képre, hogy jól látható legyen!

Szóval ha én jegyet foglalnák bármelyik RTW -nél: én a fenti országokat jelölném be. Amiért 15 - öt lehet: ezért én is ennyit próbáltam becsillagozni. Persze rengeteg olyan hely van, ahova szívesen elmennék. De van olyan is ahova nem: Szomália, Ruanda, Irak, Irán és Afganisztán (főleg a háborúk miatt) Amit véletlenül kihagytam a térképről: az Nepál (szóval legyen az, mondjuk, áááh az a baj, nemtudom melyik helyett)
Te hova szeretnél utazni?



Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban