Spotify

Olaszországban vagyok. Az első dolgom a számítógépen az volt, hogy feltelepítsem a Spotifyt. Mi is ez, és mire jó?
Hát én nagy zenemániás vagyok: ezért ez a szolgáltatás nekem nagyon fontos. A lényege, hogy felmész a https://spotify.com oldalra. Letöltöd a Desktop Spotifyt ... és élvezed a szabadságot. Hihetetlenül jó. Röviden ez egy streemelésen alapuló zeneszolgáltatás. Nem kell letöltsd egyenként a számokat, albumokat. Nem fáj a fejed, hogy na most kell vegyek egy külső hardot, hogy tároljam a letöltött kollekciót. Az egész zeneáradatot a Sopify felhőjéből (cloud) hallgathatjuk. Ez a jövő: már lehet érezni. (egyre szignifikánsabb)
Sok ilyen (ehhez hasonló) alternatíva létezik még: pl Deezer (ami híresebb) de ott van a Grooveshark, Last.fm, 8Tracks vagy az Aupeo! is. Romániában is teret hódítottak az e fajta szolgáltatások, olyannyira, hogy van nekünk is egy saját zenestreamelő szolgáltatásunk: a Zonga (http://www.zonga.ro) amelyet a Trilulilu (román YouTube) fejlesztett ki. Persze nem ingyenes, de a román mobilszolgáltatók az előfizetőiknek adnak néhány hónap free Zonga használatot.


Sokan a YouTube -ot használják zenehallgatásra. Aki nem nagy zenerajongó annak ideális. Vannak azonban hátrányai:
- az egyszerű zenék is, amely csak egy képpel vannak ellátva: a YouTube videónak tekinti: ezért a pufferelésénél vannak gondok. Nem gördülékeny.
- mostanra már majdnem minden egyes videó előtt van egy 1-2 perces reklám, amit vagy 5 másodperc után Skipelheted (átugorhatod) vagy nem (vannak olyan reklámok is, amelyet végig kell nézzél). Ez nagyon kellemetlen: házibulikon ezért már nem is nagyon lehet használni. 
- rengetek verzió: a népszerűbb daloknak több verziója is fennt van a YouTubon, ezért nem tudod melyiket válaszd (melyik a jobb minőség). 
- nincs kategorizálva: hát hogy is lenne, hiszen ez egy videómegosztó. 
...és még sorolhatnám. 

Én kipróbáltam majdnem az összes (híresebbek közül) ilyen szolgáltatást, de a legjobban ez a Spotify tetszett. 
- egyszerű: viszonylag hamar megtanulod kezelni: nem kell órák hosszat tanulmányoznod hogy mi mire van.
- adatbázisa jó: engem ami érdekelt (így találomra rákerestem) megtaláltam. Meg kell jegyezzem, hogy egyes együttesek nem szerepelnek rajta: AC/DC, Beatles, Metallica... (nem egyeztek bele, hogy ily kevés pénzért hallgassák a szerzeményüket)
- Streemelés kíváló: nem tudok pontos adatokat, de szerintem még EDGE internetkapcsolattal is működik (megszakítás nélkül). 
- Viszonylag olcsó: 5- 10 euró körül mozog|hónap. 
Persze van egy ingyenes változat is. Desktop mód: 6 hónapig ingyenes (ha ez lejár, egy újabb email címmel újból aktiválhatod: de ezt nem én mondtam ok?) Persze semmi sincs ingyen (csak látszólag) ezért, ha ezt a módot választod el kell viseld a zeneszámok végén lévő (néha) reklámokat. 4,99 euróért azonban a reklámok eltűnnek. (ez több mint elfogadható!) Megjegyzem, hogy ez csak desktop módra érvényes. (Laptop, Pc)
Okostelefonokra is le lehet tölteni. Én is letöltöttem. Jól működik, 2 napig ingyenes, utánna már elő kell fizetned a Prémiumra. Itt azonban már borsosabb az ára: 9,99 euró. De itt már nincs semmi korlát: használhatod táblagépen, laptopon, Pc-n, mobilon, okosTv-n stb


Sajnos nem mindegyik országban elérhető (Magyarország és Románia még kell várjon).
Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Feröer, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államokban Spotifyozhatnak csak jelenleg. (azért lassan terjeszkednek)
Milyen jó lenne, hogy az ilyen nagyszerű alkalmazások, szolgáltatások mindenhol elérhetőek lennének az elejétől. Nem igazságos! Sajnos ez így van, talán majd jön egy rendelet és megváltoztatja ezt a trendet. (Pl Az iTunes-ra is vártunk eleget: mi kelet- európaiak)

Szóval mire jó? Nagyszerű azoknak, akik nem szeretnek letölteni dolgokat a gépükre. Zene az internetről... nem illegális, és ez jó, biztonságérzetet ad. Kíváló még azok számára akik szeretnek új dalokat felfedezni. (itt aztán lehet maximálisan)
Megtetszett egy zene: meg is veheted. (a vásárlás funkciót is integrálták)
És ami a legfontosabb: Sokan azért töltik le a zenéket, hogy feltegyék telefonjukra, mp3 -ra: hogy tudják bárhol hallgatni. (nem kell hozzá net) A Spotifyban van Offline funkció is. Ez épp erre szolgál. Letöltöd a zenét és visszastreemelheted: internet kapcsolat nélkül. Hát nem csodás?

Készítettem néhány képet:

 Ez jön be, ha megnyitod: egyszerű, letisztult, ahogy látszik :D

 Sync

 Beírsz a keresőjébe egy előadót, dalt, stílust... és kiadja az eredményt. Albumokat is hallgathatsz. Egyes előadóknak megvan az összes discographyája, másoknak (fentebb említettek) pedig nem. Ez azért van: mert a Spotify olcsó szolgáltatás (a többiekhez viszonyítva). Gondolj csak bele. 10 euróba kerül (sőt még több) egy eredeti zene CD. Ennyi pénzért pedig te megkapod majdnem az összes zeneáradatot: legálisan! Egyes előadók nem egyeztek ebbe bele. Ellenzik a Spotifyt: de lassan-lassan be kell ők is lássák, hogy a világ megváltozott. Ez a jövő: nincs mit tenni. 

 És így hallgathatod a zenéket. A képen dZihan & Kamien egyik albuma szerepel. Lennt pedig az integrált Spotify player (komolyan, hogy olyan gyors, mintha a winampból hallgatnád a zenéidet: ezért ha bele is viszel a zenébe : mintha nem is bufferelne)

Itt pedig mutatja, hogy épp mi a HOT : legtöbbet hallgatott zenék a Spotifyon. Fennt a jobb felső sarokban, ahol írja Italy: ráklikkelve kiválaszthatsz egy másik országot: és láthatod, hogy ott mi nekik a HOT :D Zseniális!

A Spotify az egyik kedvenc szolgáltatásom lett. (amiért a napjaimat nem tudnám zene nélkül elviselni) Sajnos októberig élvezhetem : azután újból mehetek Romániába: ahol nem fog működni. Előre írtózom: már úgy megszoktam. DE: van erre egy megoldás! Fizess elő rá egy olyan országban ahol működik (ismerőseid külföldön ennyit megtehetnek) és bárhol a világban Spotifyozhatsz. Na de várom, hátha jövő évtől a mi régiónkra is kiterjesztik e nagyszerű találmányt. 

Végezetül egy videó:

Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban