A mai zene


Undorodom azoktól a zenéktől, amelyek mostanában mennek a zenecsatornákon. Borzalom!
Próbálom kerülni ezeket a förtelmességeket, de nem tudom. Elárasztották a világot!



Itt van ez a link: http://www.billboard.com/charts/hot-100. Itt vannak a szenny zenék. (vannak kivételek is) 
Ezen a ranglistán a legnépszerűbb zenék szerepelnek műfajtól függetlenül. Mindig jelen vannak: 
- Lady Gaga : amelyik eleinte jó volt, meg tudtam hallgatni néhány számját, de már nagyon unom. Maga a személyiségével: nincs semmi baj. Legyen olyan, amilyennek akar tűnni. Csak az a legnagyobb probléma: hogy sok rajongó utánozza, és az utcákon egyszeriből mutáns kinézetű fiatalok kezdenek majd sétálgatni. (ami persze már be is következett)
- Rihanna : már a csapból is ez folyik. Bárhova megyek mind Rihanna kisért. Mindenhol Rihanna frizurás fiatal csajok mászkálnak. Leülök egy teraszra... persze, hogy nem valami caffé - chilles számokat raknak: hanem berakják az egyik kereskedelmi rádiót: aztán azt jó hangosan. Hallgassam csak, ha tetszik, ha nem. Persze ilyenkor nincs olyan, hogy ne halljak a nőszemélytől is legalább egy slágert.
- Miley Cyrus : a legtöbb fiatal csaj a rajongója: úgy viselkednek mint ő, úgy mosnak fogat, úgy esznek, úgy isznak... ahogy váltogatja a hajstílusát Miley... úgy ők is rögtön mennek a fodrászhoz és kérik az új Miley sérót. Kiakaszt ez a csaj, komolyan mondom, a társadalmat (fiatalokat) nagyon befolyásolja... eltéríti a fiatalokat attól, hogy normálisak lehessenek. Persze most jön az a szöveg: hogy nem ő a hibás, hanem maga az a társaság aki őt futtatja. Már van annak annyi pénze: már le is állhatna, de nem teszi, mert kell a zsozsó. Nyugodtan mondhatná: na én ezt nem csinálom tovább. A zenéje meg zéró. (az én szememben)
- Avicii : Ez egy DJ. Én elektronikus zene rajongó (is) vagyok, de őt nem tartom nagy DJ-nek. Persze a top 5 -ben szerepel (DjMag) azért mert menő... és olyan jó kis slágereket készít, ugye? Majdnem mindegyik ugyanolyan, de jók... és lehet rajta partyzni. 
- One Direction : Na megint a fiatalok ideáljai. Nem is firtatom sokat. Olvasd a Miley Cyrusnál leírtakat. Itt csak annyi az eltérés, hogy ugyan a lányok kedvelik inkább ezt a bandát, de a fiúk az öltözködést, kinézetet szépen elcsenik tőlük... hátha jobban csajoznak majd. 
- Justin Bieber : No Comment
- Pitbull : borzalom
- David Guetta : Ő kezdte az egészet...pfújj
- Psy : rá is érvényes a fentebb leírtak. 2 dala van (jelenleg: a hoppá gangnam stílus meg a dzsentölmen, mna azé) de máris híresebb lett mint mondjuk a Nirvana (nem?)
sötöbö, sötöbö, sötöbö

Friss fotó Miley VMA fellépéséről. Gratulálok neki!

Csak néhány híresebb előadóra ? tértem ki. De most összefoglalnám.
Megint kijelentem: lehet én tévedek, de én úgy látom, hogy a mostani zeneipar nagy bajban van. Főleg ezek a komerc szarok, amelyek mind csorognak mindenfelől nagy veszélyt jelent mindenki számára. Ez részben zene, de valahogy mégsem az. Nem sorolható be egy pontos műfajba. Ezek mind: egytől - egyig moslékok. Kevert stílusú: turmixolj össze mindent... és kijön belőle egy nagy semmi. Nem hallgatom őket, de sajnos hiába, mindig beléjük futok. (vagy valamelyik ismerős hallgatja, vagy a teraszon berakják, vagy épp a szomszéd dübörögteti stb.)
Mi a bajom velük? Régebben nemtudom: de másmilyen volt a zene. Különböztek, más-más érzést fejtettek ki. Most azt hallom, hogy az egész egy lére megy. Nem tudok különbséget tenni köztük. Ez a mai trend. Valaki beviharzott ezzel ... és folytatták, mert látták, hogy jó sokan hallgatják, s így elterjedt mint a pestis a középkorban.
Nincs különösebb bajom: ha nem hallgatnák ennyien. Lehetne egy réteg aki ilyet hallgat, de ne már majdnem mindenki? 
És a többi értékes zeneműfajjal mi lesz? Ki fogja őket hallgatni? Lassan eltűnnek. 
A másik dolog, hogy a mai fiataloknak nincs egy saját ízlésük. nem bánom: legyenek rockerek, punkok, technósok, rapperek, undergroundosok, sőt még drum and base-sek is. Még ezek a műfajok is jobbak (és több értéket kövtetítenek) mint a mai komerc zene.

Csak példának okáért beteszem a legújabb Guetta slágert. Nemtudom mit keres ott Akon meg Ne-Yo: nem rapperek?



Recept : hogyan készíts egy mai slágert:
Összetevők:
- vegyél egy régebbi dalt, amire már kevesen fognak emlékezni. Ha meghallgattad a fenti Guetta számot: rájöhetsz, hogy az alapja az Alice Deejay Better off Alone című száma amely az 1998 -as évben jelent meg. Remek dal, és nagy sikereket ért el... és most ez a Guetta bácsi feldolgozta. De még, hogy! Hallgasd meg az eredetit és utánna a Guettát. Ha jobban fog tetszeni a Play It hard változat, akkor sajnálom, téged is belerángattak ebbe a komercesedésbe.


Hát nem tökéletes ez a szám? Mire kell Guetta így megalázza?
Következik a másik összetevő
- megvan az alap: másítsd el egy kicsit. A mai technológiával csak néhány klikk az egész.
- kérd meg Biebert, Rihannát vagy Akom-bákomot, hogy énekeljen benne. Így tuti sikeres lesz.
- Nem kell ráénekelni sokat: jelen esetben csak Play It Hard, Play It Hard vagy ezerszer. És kész.
Add ki a végeredményt és következik a népszerűség.
Gratulálok zeneipar!

Ezektől eltekintve: vannak még napjainkban jó zenék, csak nagyon sokat kell keresgélni. A rengeteg szemétből ki kell válogatni azokat, amelyek értékesek. Az is a probléma, hogy a kiadók és maga az egész zeneipar egy dolgot akar: a PÉNZT. Felkarolnak rengeteg olyan tehetségtelen embert, fiatalt, akinek nincs semmi tehetsége a zenéhez: de látják bennük a potenciált: ezért néhány hónap alatt a megszokott módszerekkel sztárt faragnak belőlük. És jönnek az albumok, a tv műsorokban való szereplések, a megismertetés a világgal... és hip-hop a toplistákon szerepelnek. 
Ezért én nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy zenész, együttes saját maga írja a dalait.(őket értékelem) A többieket általában nem hallgatom. És hogy miket hallgatok? Azt majd egy külön bejegyzésben megírom.
Egy ki személyes zenehallgatási módszert osztok most meg:
Hogy hallgatok én zenét? TV -t nem nézek, így a zenecstornákat (amelyek majdnem mindegyik totálisan nívótlan) sem hallgatom, nézem. Néha napján (de inkább régebben) a VH1 -t hallgattam, néztem. Még jelenleg is a legelfogadottabb, jó ízlésű adó. (persze néha tesznek be moslékokat is)
Rádiók: szoktam időnként hallgatni: mert általában mindig fedezek fel új dalokat.
Magyar adók: 
- Tilos Rádió: budapesti nagyszerű adó, amely hihetetlen bő és egyedi műsorokkal rendelkezik. Ezen Pitbullt nem hallassz az biztos. Aki kíváncsi rá: http://tilos.hu/. Nagyszerű Androidos aplikációja is van okostelefonra. Érdemes leszedni a Google Play áruházból. (Tilos név alatt)
- Max FM : szeretem a régi dalokat: ezért néha erre a jó kis debreceni adóra is ráhangolódok. (http://maxfm.hu/)
- Petőfi Rádió : ezt is szoktam: nem annyira komerc. Tetszik. (http://mr2.hu/)
A románok közül - vannak itt is jó rádiók:
- Radio Guerrilla : eléggé variált zenékkel (http://radioguerrilla.ro/)
- Vibe FM : néha szoktam hallgatni ezt a román elektronikus adót. Elég jó: nem dumálnak sokat benne (http://vibefm.ro/)
- Paprika Rádió : amikor Kolozsváron laktam sokat hallgattam. Nagyon jó, eléggé variált de egyre hajlik a komerc felé. (http://paprikaradio.ro/)
- Erdély FM : a Parikának az ellentétje. Itt olyan dalokat hallgathatunk, amelyek nem annyira híresek. Nagyon tetszik. Sajnos kevesen tudnak róla, de érdemes belehallgatni. A műsoraik pedig nagyon jók, le lehet tölteni az elhangzott adásokat is (Podcast menüpont) (http://erdelyfm.ro/)
Külföldi:
Proton Radio, BBC -k, DI Fm, Delta FM, Sky Fm, AH FM ...

A rádiókat csak néha hallgatom: hangulatomtól függ. Inkább a podcastokat szoktam felnyomni mp3-ra és telefonomra. iTunes -on rengeteg van. (ingyenes)
- Armin van Buuren: A State of Trance adását (majdnem mind a 600 - at végighallgattam, mostanában eltávolodtam tőle, nagyon megváltozott, trance -hez egyre kevesebb köze van)
- John Digweed: Transition ami a kedvencem. Nagyszerű, bármikor jöhet.
- Hernan Cattaneo : Resident
- Chill Podcastok, mixek
Ezek a legfontosabbak, de persze még rengeteg van amit hallgatok. (majd lesz még róla szó)
Visszatérve az alap témára...
A neten böngészve találtam egy jó kis véleményt. Valaki írta (replynek) a gyakorikérdések.hu oldalon. Az illető névtelen, de a véleményével teljesen egyet tudok érteni:

,,Sajnos erre van igény és kereslet. A kiadókat nem érdekli, hogy az emberek kis százaléka inkább igényesebb zenét akar, hisz abból nekik nincs akkora hasznuk. Ők csak a tömeget szolgálják ki. Ezért tart ott a zene ipar ahol. Az egyedi új dolgokat elnyomják a tucatot viszont a képünkbe nyomják. És sajnos ez nem is fog változni egy ideig mert jelenleg az emberek kis százaléka meri felvállalni,hogy ő valami jót akar, mert fél attól, hogy kikerülhet abból a tömegből és egyedül lesz.,,

Corey Taylor-al is egyetértek. Az a baj, hogy elég vulgárisan fejti ki véleményét, ezért csak a linket teszem be, akit érdekel itt van: shockmagazin.hu/coreytaylor-a-mai-zenei-szinter-egy-szemetdomb

Végezetül : A zene, amit örömmel hallgatunk jellemez minket! Olyan mint a kaja: Az vagy amit megeszel (vagy hogy is van) A zene is egy ilyen tényező. Tehát figyeljünk oda mit hallgatunk: mert majd befolyásolni fogja az életedet. 
Javaslatom: hallgass több műfajt. Talán megtetszik egy olyan, ami a szívedhez nő. Mindenki kaphat a maga életformájához egy ideális zenei stílust. És majdem elfelejtettem: a zene után keresni kell. Ne hagyjuk, hogy a média befolyásoljon minket. Ne legyünk kiszolgáltatva a kereskedelmi rádiók és Tv adók által sugárzott zenék által. Keressünk alternatívát, egy nem annyira közkedvelt adót (általában jobbak), amelyek igényesebb zenéket raknak: nem mindig ugyanazokat: hanem zenei variációkat. Ily módon több új dalt is megismerhetsz.
Az elején nehéz lesz: hiszen ez a komerc világ már belénk nyomta a moslékát: azt gondolod, hogy az a jó zene: amit sokan hallgatnak: ami megy a TV- Rádiókban. Pedig nem: épp ellenkezőleg. Nehéz lesz, de nem lehetetlen. Az igényes zenéket máshol kell keresni.

Tisztelettel: Én Voltam

Címkék:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban