Porolissum


Az elhanyagolt műemlékek rovatomat kezdtem írni, de időközben úgy döntöttem, hogy Porolissumot egy külön bejegyzéssel látom el. 

Zilahtól nem messze (10 -15 km) helyeszkedik el: Moigrad közelségében. Zilah ezzel büszkélkedik: mert valljuk be a turistáknak nincs mit mutasson ez a szerencsétlen város: csak a Porolissum romjait. Fogtam magam és elindultam virtuálisan Porolissum fele: virtuális útikalauz következik:




A desztináció

Moigradból kiérve az elágazásnál jobbra kell fordulni. Az út minősége elég rossz. (de lesz ennél rosszabb is)

Az út rosszabra fordul. A turistáknak ajánlott, hogy terepjáróval közelítsék meg a nevezetes Porolissumot.

Felbukkan néhány ház: az út pedig ... inkább nem is nyilatkozok.

 Egy új szakaszhoz érkezünk: az aszfaltozott (amennyire az) utat felválja a földút. Lehet, hogy az ókori Porolissumot akarják ezzel visszahozni: de van az a mondás: ,, Minden út Rómába vezet'' (Omnes viae Romam ducunt). Ez a mondás nem véletlen: a római birodalom felbomlása után a közúti közlekedés hosszú évszázadokon keresztül nem érte el annak fejlettségét. Csak a 18-19. század során találunk hasonló szervezettséget, mint ami a rómaiaknál volt. Akkor, hogy is van ez? Nem földút kell ide hanem, (ha már nem akarják elrontani aszfalttal a látványt) a római korban hanszálatos út a legmefelelőbb. 
kb ilyen: 

De menjünk tovább:

Az út mellett maradványokat láthatunk információs táblákkal ellátva. Ez helyes! A táj egyedi: szépsége felejthetetlen. (csakhogy jókat is írjak)

Az út egyre rosszabb. A két autó azért parkolt oda: mert...

 ... tovább nem lehet menni kocsival. Ez némileg helyes is. A turisták némileg örülhetnek is ennek: ,, végre letehetem a Maseratimat!'' Persze bringával is el lehet jönni: talán az a legjobb módszer.

Megérkeztünk. Egy kutyuska fogad minket. A távolban a vár látható.

Közeledünk. Néhány turista már fényképezget az iPhonejával. 

Ha az előbbi képen nem vetted volna észre, most megfogod. Elfelejtetted, hogy Romániában vagy? Emlékezz: itt van egy házilag összeeszkábált szemetes (de jó hogy ez is van: ne legyek rossz). A lényeg, hogy van. Csak az a baj, hogy hiába áll ott: a szemetes majdnem üres, körülette meg egy csomó szemét. Tipikus román szokás. Gratulálok! Mellette az a két ember nemtudom mit csinál: de már nem is érdekel!

Visszapillantva

Ami itt megragadta a figyelmemet az a Toj-Toj WC -k elhelyezése. Ki a fene tette oda őket? Nem látták, hogy ott római maradványok találhatóak? 
Az eddigi felvételek 2012 augusztusában készültek...

 De ni teh.. megyek tovább a budoar meg már nincs ott (rá egy hónapra készítettek új felvételeket: 2012 szeptember) Végre rájöttek, hogy az a Toj - Toj nem jó helyen van: és áttették...

Oda ... majdnem szembe vele. Hát ott se jó: de azért jobb mint az előbbi helyen. 


Végezetül egy rövid informatív jellegű leírás:
(képekkel, videókkal)

Porolissum egy ókori római város volt Dacia provincia területén, a stratégiai fontosságú Meszesi kapu közelében. Ma Romániában, Erdélyben, Szilágy megyében, Zilahtól 8 km-re keletre, Mojgrád és Zsákfalva között találhatók maradványai.
Porolissum városa mint katonai tábor Traianus dák háborúi ideje alatt a bennszülött dákok kereskedelme révén gyors növekedésnek indult és i. sz. 124-ben már a tartomány fővárosa lett Dacia Porolissensis néven.

A Római Birodalom uralma Erdélyben e vidéken i. sz. 101-től 274-ig tartott Dácia néven, amely három részből állt: Dácia Porolissensis, Dacia Apulensis és Dácia Malvensisból. Az első provincia, Porolissensis, a Kolozsvártól északra eső területet foglalta magában, mely vidéknek központi városa Porolissum volt, mely egy nagy vidék ahol a XIII. legio (gemina), annak eltávozása után pedig az V. legio (Macedonica) állomásozott, rajta kívül még három nagyobb csapat (ala, cohors) is. Egy légió a segélycsapatokkal együtt 13.000 katonából, és a nagyobb csapatok 3000–4200 emberből álltak ebben az időben.
Porolissum (Ager Porolissensis) őre volt, útvonalán kisebb-nagyobb őrhelyekkel, melyet, mint a dákok egyik erősségét, tán királyi várát, igen valószínű, hogy Traianus császár hódította meg, egy i. sz. 157-ből származó mojgrádi felirat (amphitheatrum vetustae dilapsum) szerint, hogy megvédje a Kárpátokon át vezető fő folyosót, a Meszesi kaput. A többi katonai várossal – Romlott-tal (latinul Certia), Magyaregreggyel (Largiana) és Vármezővel – utak kötötték össze védve a Meszesen át vezető más kisebb átjárókat is. Mindvégig katonai telepváros (municipium) maradt, valószínűleg azért, mert Napoca (Kolozsvár) túlszárnyalta, amely azonban sohasem volt katonai táborhely és már 139–161 között municipum volt.
Az erőd eredetileg fából épült kő alapokon, később azonban, a várat kibővítették és kővárrá. Valószínűleg Marcus Aurelius uralkodása alatt katonai központtá építették át. 124-ben, Hadrianus idején a már jókora város a tartomány közigazgatási központja lett. Septimius Severus császár uralkodása alatt kapott municipium státuszt. Bár a rómaiak 271-ben, Aurelianus uralkodása alatt elhagyták, a régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy ezután még évszázadokig lakott hely maradt.

Tavaly rendezték itt a  Porolissum Music Festet (második), egy kis videó is készült róla: Spînu Ovidiu Cristian jóvoltából:


Videó (benne, hogy miért is rendezték itt (román változat) :

Ezúton promoválnám a vidóban szereplő egyik haveremet, lehet követni Soundcloudon és Youtubon egyaránt:
https://soundcloud.com/eyescream
          https://www.youtube.com/user/musicdj99

Valamint minden évben megrendezik a dák - román fesztivált (Festivalul Daco - Romane Porolissum)
Hivatalos Honlapja: http://www.porolissumsalaj.ro
és : http://www.festivalulroman.ro/ (magyarul: http://www.festivalulroman.ro/?id_limba=5)

Képek:










Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban