Félsziget 2013


NAPONTA UPDATELEM: AMÍG VÉGET NEM ÉR!

Kezdődik!!!
Félsziget: egy olyan fesztivál volt, ami egyediségében, minőségében, helyi rendezésében tökéletes volt. Nem voltam egyik évben sem, de sok videót nézegettem, s volt olyan év, amikor élőben figyeltem az eseményeket.(amikor a honlapjukon elérhetővé tették a live streamet).
Milyen volt? Tökéletes. Marosvásárhelyen (Románia) tartották eddig, a Maros partján ... strandokkal ellátva: jó kis helyen. Minden évben elég színvonalas előadókat hívtak meg. Lehetett szórakozni, inni, enni, nevetni és sírni. Rengeteg szórakozási lehetőséggel rendelkezett: pl. bungee jumping, különböző tematikus sátrak stb. Összehozta a magyarságot.
... De most megváltozott.


Kolozsváron rendezik. Ennek akár örülhetnék is, mert elérhetőbbé vállt számomra... 
Valahogy a szervezők úgy gondolták:
,, Na gyere tegyük ezt a fesztivált Kolozsvárra. Miért tartjuk itt Marosvásárhelyen? Lehet Kolozsváron több nép lesz: hívunk valami szar együtteseket, az árakat egy kicsit megemeljük... de csak egy kicsit, hogy ne tűnjön fel. Mja a hely? Nem érdekel engem ... legyen nagy terület, aztán hogy hogy néz ki az nem számít.''

Persze megmagyarázták, hogy miért tették át a helyszínt: pl. a fellépők megszállhatnak jobb Hotelekben meg könnyebben hozzáférhető mindenki számára, több a lakosság , egyetemista stb.
De én szerintem az alapvetőbb okok ezek voltak:
- legyen egy kis változás
- csináljuk meg ezt a fesztivált úgy, hogy nagyobb profittal rendelkezzen
- Kolozsváron sok az egyetemista, csődítsük ide őket
- legyen a nívós rendezvényből egy középkategóriás, de drágább fesztivál
- Félsziget? Áh mi értelme a névnek: most már legyen kontinens.

De ez csak az én véleményem
A valódi okai az átköltöztetésnek (amit bejelentettek):
- infrastruktúra hiánya Marosvásárhelyen
- a Weekend telep, ahol a rendezvényt tartották magánszemélyek kezében volt (bármikor építhettek volna a területre valamit): ezért minden évben kb 10000 eurót kellett ráfordítani a terület bérlésére
- az energiaforrásokat a félsziget maga kellett ellássa: a város vezetősége nem biztosított semmit!
Ez valóban elegendő érv, hogy az idén Kolozsvárra került:
Emil Boc Kolozsvár jelenlegi polgársmestere 3 éves szerződést írt alá a félsziger résztvevőivel:
- biztosította a helyet (Gorbó - völgye) ingyen
- biztosította az infrastruktúrát: áram, víz, út, közlekedés
- a helyi tömegközlekedés járatait meghosszabbította a helyszínig (Ratuc autóbuszokkal el lehet jutni : éjszakai járat is biztosítva)

Remélem most már érthető... Ha az idei évi fellőpők nekem nem nagyon tetszenek: akkor is optimista vagyok és remélem, hogy ez csak a tesztelés kedvéért van így. Következő évben már nagyobb nevekkel fognak meglepni.

A helyszín: Gorbó - völgye, Kolozsvár mellett

A Someseanul végrehajtott egy repülést: látható az idei év félsziget helyszíne


Szóval minden amit csinálunk profitot kell termeljen. A neten kapott információk szerint: ez a fesztivál csak 2007 -ben volt nyereséges. (43000 euró) Normális, hogy átgondolták jobban, és erre a megoldásra jutottak.
A fellépőket mérsékelték: a többi évhez képest jóval kevesebb és gyengébb előadókat hívtak el. (ez részletesebben nemsokára) Nem mondom, hogy nem jók: de valahogy olyan középkategóriásak: Nem lehet azt mondani: hogy jééé, jön Tiesto: feltétlen el kell menni.... vagy The Rasmus jaaaj, Iggy Pop ... Tuláj Májka!

Nézzük milyen volt és mivé lett:
Az elmúlt évben fellépő nagyszerű zenészek:
Apocalyptica, Dj Goldie, Yonderboy, The Rasmus, ATB, Ferry Corsten, Ákos, Gogol Bordello, Kosheen, Theater of Tragedy, Tom Novy, Andy C,Avantasia, Morcheeba, Tiesto, Nine Inch Nails, Iris, Hyperspace,Sub Focus, Mark Knight, Gorillaz Sound System, Fedde Le Grand , Parov Stelar Band, Europe, Omega, Hernan Cattaneo, Noisia, Livio & Roby, Korn , Above & Beyond, Dub FX, Guano Apes, Kasabian, Markus Schulz, Myon & Shane 54, Ryan Marciano, Iggy & the Stooges, Nevergreen, Chase & Status and MC Rage * Nick Warren, Within Temptation * Hammerfall , The Straits * Sister Bliss, Tinie Tempah * Emalkay * Rotfront * Timo Maas, Beatman & Ludmilla...

És a 2013 év
Tűrhető: azonban az utóbbi években mindig volt egy kiemelkedő fellőpő amiért érdemes volt elmenni (pl The Rasmus, Tiesto). Az idén talán Paul Kalkbranner, Ska - P, Alborosie és Pete Tong  mondható annak.
Meg kell jegyezzem, hogy a félszigetnek már az a legnagyobb hátránya, hogy feszt visszahívják azokat a zenészeket, akik sikeresek voltak az elmúlt idényekben. Pl. a N.O.H.A. : már annyiszor volt, hogy a közönség megunta. (és ez csak 1 példa)

Fellépők:

Július 18.: Paul Kalkbrenner (DE), Alborosie (JAM/IT), Utah Jazz & Stamina MC (UK), Şuie Paparude, Lemon Bucket Orkestra (CAN), Sarmalele Reci, Negură Bunget, Luna Amară, Acapella WindSingers (HU), Mango aka Modul (HU), Subotage (HU), Magda Puskas & friends, Mushroom Story, Theory Of Mind, Sky Swallows Challenger, Satelittes, Natif, Mojo Barrel, Blood Print, Rubik's Cube, Knock Out, Katapult, Indie Folker, Groovebert Band, Miklós György, Just D’Light, küb_beat & miu live act, Ugly Astronaut, Saboar, Yaghee, Sunkissed, Junker 32 
Július 19.: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (SRB), Benga (UK), Camo&Krooked (A) feat. MC Youthstar (UK/FR), UMEK (SL), The Sweet Life Society (IT), Lemon Bucket Orkestra (CAN), Altar, Sterbinszky (HU), Kistehén (HU), Grimus (unplugged), The Amsterdams, Zadar, Traff!c, Baba Dochia, Kaleidonescu, Lights Out, Persona, Pistol Cu Capse, Quantum Drive, Astero, SoNaked, The Kryptonite Sparks, Funkorporation, Autumn Hotel (unplugged), DNS, SHVR (ShiveR), Horace Dan D, Oliver Capri, Zenit Incompatible, Chionghee, RFDJ, Roxxete, Shimi, Frantic 34 
Július 20.: Ska-P (ESP), Modestep (UK), Pete Tong (UK), Marky Ramone’s Blitzkrieg (US), Pete Tong (UK), N.O.H.A. (CZ, DE, US), Subscribe (HU), Julian (HU), Nişte Băieţi, Ada Milea, Guilty Lemon, Domino, Zadar, Coma, Traff!c, Hot Club de Cluj, Diamonds Are Forever, White Walls, GoodBye To Gravity, Roadkill Soda, Breathelast, Scars Of A Story, Rock `n Ghena, Divided By Perception, No Sugar, Face Today, Tboys – Missile & Goranga, MZR, That Couch Funk Collective, Neatbik, Saboar, Ugly Astronaut 32 
Július 21.: RotFront (DE), Intim Torna Illegál (HU), Ocho Macho (HU), Grimus, Trooper, Robin& the Backstabbers, Ska-nk, Rehab Nation, Relative, Dirty Shirt, Ultimu' Nivel, Methadone Skies, Nomega, .ROM, MODIWO, Țapinarii, Digital Sushi, küb_beat, Még 5 Perc, Okszimoron, Roxxete, Ruffie, Radu+, K-beat 24  
(az összes fellépő megtekinthető a : http://felsziget.ro/index.php/schedule/musical honlapon)

A Kaiser Chiefs (ami eddig a plakátok kiemeltje volt) valamint a DragonForce lemondta a fellépést: közölvén, hogy a félsziget szervezői nem tartották be a szerződést: bocsánatot kérnek a rajongóktól)

A Félsziget hivatalos facebook honlapján (https://www.facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial) olvasva a hozzászólásokat arra a következtetésre jutottam, hogy...az idei évben sok cocălari -al (román képzett szó: jelentése- az olyan emberek, amelyek menőznek, nagyképűek és leszarják az illemet) fogunk találkozni. Az egész kommentelgetés abból áll, hogy a magyarok és néhány román személy védi a régi félszigetet... mások meg szídják a magyarokat, hogy ha nem tetszik, akkor húzzanak a közeli Ungáriába (Magyarország). Több román honfitársunk fog megjelenni az idén: az már biztos: talán ez is volt a cél: sokak szerint: a félszigetet el kell románosítani. Meg kell jegyezzem, hogy a félszigetet a magyarországi Sziget mintájára készítették. Kötelező módon fel kellett tűntessék románul is a nevet és a tájékoztatókat. Így vállt a Félszigetből : Peninsula. Az idei évben persze ez megpecsételődött. Ha megnézzük a fenti fellépők listáját: látjuk: hogy a magyar zenészek száma elenyésző.
Nem tudom, hogy az idei évben milyen lesz: de az biztos, hogy már nem kiabálhatjuk torkaszakadtából: hogy hajrá magyarok! - mert lehet a román testvéreink többen lesznek.
Lehet, hogy a mostani helyszín jobb
(pl: sokkal nagyobb terület, Kolozsvár nagyobb város, inetrnacionális repülőtér: az előadók és turisták könnyebben tudnak majd ellátogatni ide, magasabb infrastruktúra stb), de valahogy Marosvásárhelyen többségben voltak a magyarok: olyan összetartozási fesztiválnak is titulálhattuk volna.
Sokan azt hiányolják, hogy nincs strand : kérdéses, hogy a nagy melegben a résztvevők hol fognak majd fürödni.
Egy kis kitérő:
Így reklámozzák külföldön


A lényeg, hogy nagyon olcsó és a kínálat meg több mint 100 fellépő. Jónak hangzik. De vajon érdekli pl az angolokat, hogy mennyibe kerül  a sör? Épp leszarják. Aki fesztiválozik (külföldiek), de általába mindenkinek van annyi jövedelme, hogy eljusson nyáron egy nívósabb fesztiválra. Gondoljuk át: a külföldi fizetésből (átlag 2500 euró/fő) ki ne tudna egy 500 eurót félretenni, hogy eljusson bármilyen fesztiválra. A pénz nekik (szerintem) nem számít: elsősorban a fellépőket nézik, mennyire elérhető a hely (amiért most Kolozsváron van: ezért talán előnyös lesz számukra) és, hogy milyen szép a táj. És a hazai embereknek miért nem adnak 10 sört ingyen? Csak ez a kérdésem!!!

Amiért véget ért a fesztivál: ezért most napi lebontásban bemutatom: hogy milyen is volt

0 Nap: Július 17. 2013




A Gorbó-völgye : a helyszín. Kolozsvár peremén.

Készülődnek


A Janis: leglátványosabb


Lazulás


Internacionális

1 Nap: Július 18. 2013


Someseanul Felvétele

Eddig ezt találtam Youtubon : ami jó minőségű (van egy csomó csak nézhetetlen felvételek) Paul Kalkbranner: aki ott volt biztos transz-ba esett. 

Amiért Kalkbrannerre mentem volna csak el (mna meg Aly & Fila - ra csak hát közbe a félsziget szervezői utolsó pillanatba szóltak, hogy mégsem lépnek fel) ezért a interjút beteszem. (sajnos elég rossz a minőség)


Alborosie: fergeteges koncert


Elég kevesen vannak


Hangulatos


Paul Kalkbranner


Alborosie


Igen, Emil Boc jelenlegi polgármester (Kolozsvár) és felesége is meglátogatta a híres félsziget fesztivált
A karkötő elég jól néz ki. A autóbuszos közlekedést a helyszínig (és a városba) a polgármester biztosította. Legalább ennyit!
A elhagyatott romos épületet, begraffitizték. Dj -k színteréül szolgált (amelyek nem a Main Steagen szerepeltek) valamint söröző is volt egyben
A Janis (club/pub) kiszolgálója lett a leglátványosabb. Gondolom a vásárlókban nem szűkölködött.

Alborosie


Tolongtak azért a buszokon. De jó hogy volt. (aki nem itta el a pénzét az taxit is hívhatott)


Paul Kalkbranner: az est fénypontja. (és persze az egész fesztiválé)

2 Nap: Július 19. 2013



Someseanul Felvétele

Emir Kusturica Interview: http://www.youtube.com/watch?v=32dG4Y5XSVU

The Sweet Life Society

 Emir Kusturica


 UMEK -re való bulizás


 Benga: koncentrál


CAMO & KROOKED

Csak az őrült Sterbinszky

 Az egyik Kolozsváros büszkesége: Horace Dan D

 
 Hogy ne unatkozz: a szokásos félsziget hangulatához elengedhetetlen az egyéb szórakozási lehetőségek. 

3 Nap: Július 20. 2013


  Esteledik


Nélkülözhetetlen: Bungee Jumping

 Ursus (kolozsvári sörgyár) egyik kiemelkedő támogató.


És ilyen is volt... Sok boldogságot!

 
Coma

Subscribe

 
 
N.O.H.A : akik szeretik a félszigetet

Marky Ramone's Blitzkrieg

 
 
Modestep

Pete Tong

4 Nap: Július 21. 2013

Robin and the Backstabbers

Rotfront

Képek hamarosan!

Aki elment erre a félszigetre: az csalódott volt. Sokan írták, hogy nagyon silányra sikeredett. Maga a helyszín tökéletes volt: a természetben, erdővel körülvett terület: igazi fesztiválos helyszín. Csak az a baj, hogy a szervezés: béna volt. A plakátokon szereplő Kaiser Chiefs és DragonForce elnézést kért a rajongóktól: közölvén, hogy nem egyeztek meg a félsziget rendezőivel, ezért lemondták a fellépést. (kb 3 héttel a félsziget előtt) Ez meg, hogy lehet? Van aki épp ezek a zenészek miatt rendelték meg a jegyet: és erre meg a félsziget törli a legfontosabb fellépőket. (persze aki kérte, visszakapta a jegy árát) De ez még semmi: a facebookon nyomon követtem az eseményeket. Óránként (és ez nem túlzás) változtatták a programok idejét, szerkezetét.


Az utolsó pillanatokban közölték, hogy az egyiptomi trance DJ páros Aly&Fila fellépése elmarad. 
,,Elmarad az Aly&Fila fellépése
A Félsziget Fesztivál szervezői sajnálattal közlik, hogy elmarad az Aly&Fila fellépése. A vasárnapi napijegyek árát a fesztivál visszafizeti az igénylőknek. A vasárnapra szóló napijegyüket karszalagra már beváltók 22 óráig jelentkezhetnek a kasszáknál visszatérítési igényükkel, míg a be nem váltott napijegyeket postai úton lehet eljuttatni legtöbb egy héten belül (postai bélyezgő dátuma) a Félszigetnek a következő címre: Marosvásárhely (Tîrgu Mureș), Călărașilor utca 52/4. További információkat a 0743344231 telefonszámon lehet kapni.'' (https://www.facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial)

Azután jött a másik hír, hogy Dirtyphonics koncert is elmarad.

Tehát összességében: 
- a helyszín rendbe van, jó volt a hangulat is, infrastruktúra is megvolt (ennyi a pozitívum)
- szervezés szar
- a színpadok elég közel voltak egymáshoz
- egyes színpadok hangzása nem volt tökéletes
- nagyon kevesen voltak (az elmúlt évekhez képest), egyes koncerteken alig voltak jelen.
- fellépők: Paul Kalkbranner, Alborosie, Modestep, Benga, Umek, Emir Kusturica és néhány rock zenészekre érdemes volt elmenni. De ez édes kevés. Szerintem a 90 lejes napi jegy ár: drága volt (Román viszonylatban) Cserébe csak néhány jobb fellépőt kaptunk: sőt volt aki nem is lépett fel. 
- voltak még hiányosságok: pl (én így tudom) a polgármester megígérte a tusolási lehetőséget: amit sokan kerestek, de nem találtak. 
- nem lehetett bóklászni a környéken: le volt zárva az erdős rész
... és még sorolhatnám
A nagy hűhó semmiért. A kolozsváriak nagyot csalódtak ez évben. Sokak szerint a nemrég megrendezett (Boncidán) Electric Festival sokkal jobbra sikeredett. (és egyetértek) A fellépők sokkal színvonalasabbak (és többen) voltak: mindemellett a jegy ára tűrhetőbb volt. 

Most pedig beteszek néhány hozzászólást, amit írtak a drága félszigetnek a facebook-on. (félsziget honlapjára)


 

Aki nem tud románul : nem voltak megelégedve az idei év szervezésével. Néhány embernek tetszett: az Alborosie, na meg a Paul Kalkbranner koncert. Lehet, hogy a félszigetnek lőttek: itt a vége fuss el véle. Ha nem tesznek valamit, egyre kevesebb látogató lesz.(2010-ben voltak a legtöbben: azóta csökken: a szar szervezés miatt) Miért nem lehet rendesen megcsinálni? A plakátokra a nagy neveket akkor írják már fel: amikor már megegyeztek, aláírták a szerződést stb. Ne legyen az, hogy az utolsó pillanatban közlik, hogy ez meg az nem jön el: helyette meg fellép a Kiss színpadon Pistike. (jobb esetben) Meg vagyok győződve, hogy az Aly & Fila fellépésének törlését már tudták előre: csak, hogy jön az ki: hogy bemondják előre: ígyis elég kevesen voltak. ,, Szépen majd a koncert előtt kiírjuk a facebookra, így kevesebben fogják visszaváltani a jegyet. (ha már ott vannak, nem mennek tán haza?) ''
Nagyon érződött az: hogy a magyarországi Sziget már nem támogatta a félszigetet. (sajnos)

Ilyen volt az idei kolozsvári félsziget ... remélem, hogy jövőre azért jobb lesz (ha lesz).
Hivatalos Honlap: http://www.felsziget.ro

Egyéb hasznos infók, videók:
http://www.youtube.com/user/mahmurinfo (néhány fellépést amit levideózott felrakta Youtubra)



Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban