Régi weblapok, videók és hanganyagok nyomában

Nosztalgiáztam egy kicsit: és rábukkantam: nagyon értékes honlapokra. Az ilyenek örökké fennt kéne maradjanak. 
Elgondolkoztatok már azon, hogy az internet: napról-napra változik. Weboldalak jelennek és szűnnek meg, a videóportálokon millió filmet töltenek fel és tiltanak le, rengeteg oldal kinézetét és tartalmát változtatják meg. És hova tűnik mindez? Nem jobb lenne, ha megmaradnának valahol?

A sok keresgélés következtében rátaláltam egy érdekes oldalra.
A címe: http://archive.org/ 
A keresőjébe írj be egy weoldal címet: pl www.index.hu (ajánlott, hogy www -vel kezdjed)



Megjelenik az eredmény: egy grafikonon mutatja, hogy melyek azok az évek, amelyek elérhetőek. Kiválasztod mondjuk a 2002-es évet... és kék pöttyökkel bejönnek azok a napok, amelyeken tárolta az adott oldal kinézetét. (navigálhatunk is a hírek között)


Az eredmény pedig ez: nagyszerű.
Az oldalon a weboldalak mellet: tárolt videók, projektek, zenék is vannak: rá kell menj az adott kategóriára: és keressél egy kifejezést. 
Én rákerestem: videókhoz beírtam Cluj (Kolozsvár) megjelenítette a kapott dolgokat: csak rá kell kattintani valamelyikre és elindul.

A másik oldal az ez: http://www.oocities.org 
A lényege ugyanaz: keresőbe- beírod a kifejezést és kiadja az eredményt. 
A keresője azonban google -hez hasonlít: minden kifejezésre add ki oldalakat. (amelyek tartalmazzák az adott kifejezést)


Még biztos vannak hasonló oldalak ... ré lehet keresni google-n, most viszont rátérek a hanganyagok, videók archiválására.
Magyar viszonylatban talán a http://www.nava.hu/ a legjobb. Rengeteg archívált dologra lelhetünk: főleg régi műsorokra kereshetünk rá.
Sanjos nem tudják azt megcsinálni, hogy az egész műsort megnézhessük: csupán 1 perc betekintést nyerhetünk. De ez is érdekes lehet, akit persze érdekel...


Az oldal maga így néz ki: Keresésben írjunk be egy adott kifejezést (pl: Budapest) és a gomra kattintva megjeleníti a műsorokat.
Rádió és Tv- műsorokat dob ki. Megjeleníti: a pontos dátumot, amikor sugározva volt,, leírást stb
A teljes tartalmat azonban nehézkes megtekinteni: vannak úgynevezett nava -pontok, ahol az adott felvételt tárolják. (szerte az országban)

Egy másik oldal (amit ugyancsak a nava -hoz tartozik) : http://egyperces.nava.hu/, már egy modernebb külsővel... lényege ugyanaz.
Honlapján található egy leírás az oldal bemutatásáról: 
450 ezer műsorból válogattunk egyperces idézeteket a NAVA fennállásának ötödik évfordulója alkalmából. A válogatás különlegessége, hogy bárhonnan megtekinthető, szabadon nézhető műsordarabkákból áll.
A NAVA televíziós és rádiós gyűjteménye egyedülálló módon minden dokumentuma esetén a műsor adatlapján felkínálja az egyperces részlet szabad megtekintését otthonról is. (forrás: egyperces.nava.hu)


Egy másik nagyszerű oldal: http://filmhiradokonline.hu/

Régi híradókat tekinthetünk meg teljes egészében . (amelyek fennmaradtak)
1914 - 1949 közötti híradókat tekinthetünk meg: az oldal nagyon jól kivitelezett, stílusos, könnyen kezelhető. 
Keresni is lehet: én beírtam zilah és arra is kapott gy videót. (1942-es híradó: Wesselényi Miklós szobrának visszahelyezése Zilah főterén)


 Talán a legnagyobb műsor archívummal rendelkezik: naponta frissül. A régi videókat is felrakták.
A videók lejátszásához: media player plugin szükséges.
Az MTV Mozi kategóriára kattintva megjelennek rengeteg filmek, sorozatok, amelyeket teljes egészében megtekinthetők.



Jöhet egy kis zene? Ez egy igazi archívum, rengeteg zene van tárolva: teljes egészében meghallgatható (nem lehet letölteni) Jól néz ki: ha ez az oldal bezárul majd valamikor: hihetetlen érték vész majd kérba. Ajánlom mindenkinek, hogy ellátogasson az adott oldalra: 
Az oldal elérhető: magyarul, angolul és németül is.


Ez is említést érdemel: régi felvételekre is bukkanhatunk: nagy archívummal rendelkezik.


Persze nem hagyhatom ki a youtubot és a különböző hasonló videó és hang megosztó oldalakat sem. 
Itt is kaphatunk rengeteg archivált felvételeket.
stb

Címkék: , , , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban