Lakodalom és a zaj

 .

Nem szeretem a lagzikat. Mindig az a nagy felhajtás, a dínom-dánom, a populáris zenék és a manele kíséri. 
Amit én nem viselek el: az, hogy a balkán térségben: főleg Romániában nagy szokás a dudálás. Hiába alusznak a gyerekek, hiába az öreg mamák a délutáni szieszta gyanánt épp szenderegnek: jönnek a lakodalmi autómobilok: és elkezdik az eőszakos, elviselhetetlen zaj kibocsátását. Miért kell ezt művelni?
Általában a lakodalmak (a nunták : nuntă = lakodalom románul) hétvégén történnek: szombaton (nagy mennyiségben: akár egy városban több is lehet) és időnként vasárnap is. Ilyenkor mit csinál az átlag ember? A megélhetés miatt, hétköznap keményen dolgoznak, hétvégén meg pihennek: ha tudnának. De nem, jönnek a dudások és nyomják ezerrel.


Ez egy hagyomány a térségben. Onnan ered: hogy így elűzik a gonoszt. (hasonló a szilveszteri petárda puffogtatásokhoz) Megértem: tartsák meg ezt a borzalmas szokást, de azért ne vigyék túlzásba. Nem gondolnak a lakókra: azt hiszik ez a nap az övéjük, és dudálnak mint az őrültek.
Sajnos a egybe kelő pár nem mondhatja (nem illik) a rokonoknak: ,,kérem a dudálást mérsékeljétek''. Ki vannak szolgáltatva: ha a rokonok ilyen ideológiával rendelkeznek: el kell viseljék a következményeit.
Mi jellemzi a román népet? A mulatozás, a lárma, bulizzunk ezerrel: a szomszéd meg kussoljon. Igyunk, táncoljunk manele -re (aki nem tudná, ez egy román zenei stílus: itt van egy klipp: klikkelj rá) vagy populár zenére, tömjük a pofánkat amíg még fér belé, igyunk : érezzük jól magunkat. Ez engem nem zavar: jó hogy tudnak mulatni, de ne zavarják a többieket. (akiket nem érdekel ez az egész)
A lakodalom azonban több negatív, zavaró dolgot is hoz magával. Autóval (persze egyfolytából dudálva) megérkezik a vőlegény a lány rezidenciájához. Ha házban lakik az a jobbik eset: hiszen akkor csak a környező néhány ház nyugalmát bonják meg. De, ha lakónegyedben lakik, tömbházban ... akkor az igazi. Dudálva megérkeznek. Kiszálnak : és jön a kísérő zenei aláfestés. Rendszerint egy énekes, vagy populáris zenéket ismerő társulat: akik harmónikával, hegedűvel... meg egyéb román populáris zenéket tudó hangszerekkel felfegyverkezve elkezdenek zenéhez hasonló zajt kibocsátani (a hangszerekből és magukból). Az egész tömbház: sőt a környező lakónegyed el kell viselje ezt a számomra szörnyű zajforrást. Nem számít, hogy te nem szereted: hallgatnod kell, amíg a vőlegény ki nem kéri a menyasszonyt és amíg el nem indulnak a templomba. Lefele a lépcsőn zenével: beszállnak az autóba és dudálnak egész végig, amíg a templomhoz nem érnek. Itt persze felvetődik a kérdés: hol van az adott templom? Ha messze: akkor az egész várost felzavarják. Templom után újből duda a party helyszínéig. Itt is adott a kérdés: Hol található? Persze a város másik végében. ezért újból jönnek és dudálnak mint az őrültek.
Szóval ha jól átgondoljuk. Egy Zilah város nagyságú településen, nyári időszakban (általában ilyenkor van sok lagzi) akár 5 lakodalom is lehet egy adott napon. 5 parádé ... + a megtett út: ide-oda (templom, mennyasszony tartózkodási helye, party helyszíne) : akár 15 ilyen láncsorozatos dudálási szörnyűséget is kikaphatunk. (aki a központban lakik biztos)
Meg kell jegyezzem azt a tényt, hogy azért nem minden városban lehet ilyenekkel találkozni. A nagyobb, kultúrált városokban elég ritkán fordul elő ilyen eset. (vagyis ez az én észrevételem) A többségben magyar lakta vidékeken (pl: Székelyföldön) nem jellemző. Az a baj, hogy a magyarok is (amiért próbálunk integrálódni) átvették ezt az idétlen szokást: s ezért néhány magyar lagzin is előfordul az ilyesmi. 

A bejegyzés elején található videót én készítettem Június 15 szombatján (2013). Egy viszonylag nyugodt negyedben lakom, viszont mégis kikapom a lakodalmi nászmenetet. Ez az eset: felhúzott. Nemrégiben szereltek közlekedési lámpákat Zilahon. (intelligen lámpák - ahogy elnevezte a drága polgármesterünk) Az én ablakom alá is tettek egyet (iskola van a közelben) ami megbénította a közlekedést. Várják, hogy legyen zöld: közbe meg dudálnak ... hát hallgassanak az autóban valami zenét, ha már annyira unatkoznak. Mi a fenének kell minket zaklatni? Az ilyeneket nem bírom. És láss csodát most ahogy írom ezt a sort: jönnek visszafele: persze ugyanolyan intenzitású dudálási metódussal. 
Vajon csak én látom így? Aki velem egyetért (mna és aki nem: az is) bátran küldhet megjegyzést. 
A videó minősége nem a legjobb. Gyorsan előkaptam a telefonom és azzal filmeztem le: ezért elnézést, hogy nem a közkedvelt HD -ben lehet vizionálni a drága román dudálási technikát.

Végezetül beégyazok egy videót (nem én készítettem) a lakodalmi mulatozásról. 



Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban