Játékok, amelyek függőséget okoznak


Miért írom ezt a bejegyzést? Azért mert jelen pillanatban aktuálisnak tűnik: megőrülök, hogy nem tudom az egyik szintet megcsinálni Farm Heroes Saga - ból. Sehogyse sikerül. Na de ez nem súlyos függőség: csak idegesítenek már ezek a gyümölcsök meg a szar kis zöldségek. Tehát gondoltam: írok egy kis beszámolót.
Nem csak erről a fos kis King Facebook játékról lesz szó, hanem általánosítok, és sorba veszem azokat a számítógépes és internetes játékokat, amelyek dependenciát okozhatnak: ha nem vigyázol.

1. Farm Heroes Saga


Kezdem a legelején. Ezzel a hülye kis fosos játékkal : amely megöli az idegrendszeremet. Kérdésem: Miért fogtam is neki? Nincs jobb dolgom? Mi a fenét akarnak tőlünk? Vegyünk babot meg különböző plusz erőket pénzért? (internetes free játékokaknak ez a lényegük) Ott van még a Dota meg a Warcraft, Dark Orbit... stb ezek mind olyan hülye játékok, amelyek akarva akaratlanul kicsikarnak belőled néhány 10-100 eurót. FEJLŐDJ! JOBB LEGYÉL MINT A MÁSIK! Ezzel a motivációval vernek át minket. Bezzeg most bólogatsz, hogy jól van, de ki az az őrült aki az ilyen marhaságokba pénzt fektetnek. Felelek rá: RENGETEGEN! Ezért vannak még ezek a játékok, ezért terjednek: szivatnak minket napról - napra.
És oda jutottunk, hogy jobban keresnek vele, mint egy normális PC, XBOX játékkal.

Visszatérek a gondolatomhoz: azok a hülye kis zöldségek, a szaros kis eprek csak röhögnek, vinnyognak, hogy oáááá. Orgazmusuk van talán? Nekik biztos nem, de a fejlesztőnek hidd el van: amikor meglátja a bankszámlát. Meg az idétlen farkas: röhög a szerencsétlen.... 1 hete mind kínlódok kiütni a ringből: de nemtudom vazzeg: biztos reménykedik, hogy befizetek. Teeee!!! Ne mind vinnyogjál!!!
És ezt a játékot millióan játszodják: facebookon. Hol máshol? Mindenkinek van: ezért néha mikor kinyitod a Fb- ot ráklikkelsz a játékra: hát mit is csinálj mást?
Mindenki játszik valamilyen idétlen kis játékot: küldik a sok felkéréseket, ha akarod ha nem. És tudd meg: hiába írod ki a faladra (vagy a küldözgető falára) hogy: NE MIND KÜLDJETEK JÁTÉKFELKÉRÉSEKET MERT NEM JÁTSZOM! Gondolod te, hogy abbahagyják. Na és még elhiszed, hogy majd egyszer nem fogsz játszani. Majd ne félj megunod a facebookon az életedet: aztán majd a hatalmába kerít egy ilyen idióta kis pöcs játék.
Nemrég gondolkoztam azon, hogy vegetáriánus legyek: na de most!!! Azok a kis almák, retkek, büdös hagymák meg az eprek!!! Utálom őket! Húst fogok zabálni egész életemben!

Szóval nehogy rákattincs erre a szaros kis játékra: mert az életedből kivon néhány hónapot.

2. GTA


Mindegy melyik. (mna jó 1 és 2 kivételével: azok bénák) Sokat játszottam kisebb koromban. Élveztem a szabadságot: hogy mindent megtehetsz. Lőheted az embereket agyba-főbe. Az agresszivitásodat kiélheted ebben a játékban. És ki nem agresszív? Mindenkiben ott lapul: csak a rendszer nem engedi meg, hogy átlépjed a határt: mert dutyiba kerülsz, aztán szedheted fel a szappant. De ha nem lenne törvény? Tiszta GTA lenne mindenhol.
Végezetül: ez egy igazi dependenciát okozó számítógépes játék: amelynek nincs vége: játszodhatod amíg tönkre nem vágod a windowsodat.

3. Minecraft


Ezt a játékot nem próbáltam ki soha, de láttam videókat (tourtorialokat) és a véleményem: hogy ez egy igazi függőséget okozó game. Miért? MERT VÉGTELEN! Nincs olyan, hogy ,, na befejeztem a Minecraftot haver! Te hányadik szintnél vagy? '' Egy fenét!
Abban egyetértek, hogy ez némileg értelmes játék is egyben: kreativításodat fejleszti: mna de úgy leültet a fotelbe, hogy onnan fel sem állsz egy hónapig.

4. Warcraft


A másik meg ez: már online nyomul, hogy szedjen be egy csomó pííínzt. Régen kipróbáltam az egyik változatát, nem jött be: de soknak igen. Rengeteg rajongója van: és ezt játszodják éjjel - nappal. (tisztelet a kivételnek : aki meg tudja állni, hogy csak néha nézzen be)

5. DotA

Hasonló. Ez is egy nagy időpazarló fos.

6. Counter Strike


Ezt én is nyomtam régebben...csak ha unatkoztam: jól el lehet lenni vele. Kedvencem az örök klasszikus 1.6
Nagyon jó még mindig: ha barátokkal játszol. Ha viszont nem: (különböző servereken) akkor mindig akad egy kis ruszki aki tönkreteszi a napodat. Headshot!

7. Age of Empires 2


Miért 2 és nem 1 vagy 3? Azért mert a 2 -es a legjobb. Ez hozta meg a sikert.
Ez a játék azonban jó, és van is értelme. (mint a stratégiai játékoknak általában) Viszont: aki nem tudja mennyi az annyi: azt évekre leköti... és csak azon veszed észre magad, hogy játszol és játszol ... jön a szülinapod ... és játszol... karácsony, húsvét ... és játszol.... jön a szülinapod ....
Nagyon leköt, és vigyázz: mert hosszú játék tud lenni: még online is.

8. Mafia


Főleg az 1 -es: nálam majdnem dependenciát okozott. Annyira jó volt, hogy mindig csak játszottam volna. Története kiváló, hangulat (persze a zene besegített) tökéletes : és a free game opció, pedig növelte a ,, lecsücsülök oszt játszok egész reggelig '' hatást.
Annyira megtetszett akkoriban ez a játék, hogy pár hete újból felraktam, de már a grafika annyira primitívnek tűnt, hogy elment a kedvem tőle. (erre ott van a Mafia 2 : csak ebben nincs free games)

9. The Sims

A virtuális világ. Annyira bele tudod élni magad, hogy a valóság másodrendüvé válik. Szerintem egy nagyon idióta játék (semmi értelemmel), hogy az már fáj. Ennek ellenére a világ legsikeresebb játéka:
Bevételek tekintetében a The Sims 2 az első helyen van PC játékok kategóriában (20 millió eladott példány)
Mi a második? Hát The Sims : 16 millió példánnyal.
A harmadik pedig.....

10. Diablo



... a Diablo III (12 millió példány) 2012 -ben adták ki. Még, hogy napjainkban nem vesznek játékokat. Itt a bizonyíték, hogy ha jó: akkor igen is veszik, mint a kenyeret. Nem kell bemutassam, hiszen egy nagyon híres játékról beszélünk: sok rajongóval. Leköt, VIGYÁZZÁL!

Befejeztem a felsorolást. Ez a toplista azonban nem reális. Mindenkinek az a legdependensebb (hűha van ilyen szó?) játék, amire épp rákattant. Nem jó: és vigyázzunk az ilyesmire.
Én ritkán játszok, nem tartom magam gamernek, inkább megnézek egy filmet vagy olvasok valamit. De van amikor kedvem támad: olyankor felteszek egy játékot és addig nyomom: amíg végig nem viszem. (legutóbb Tomb Raider 2013: zseniális)
Ártalmas az ilyesmi? Igen! Főleg a tinik körében: nincs mit dolgozz aztán játszol non-stop ... 

Befejezésként felsorolom azokat a játékokat, amelyek a legtöbb eladott példányszámmal rendelkeznek. (ezektől óvakodj)

1. The Sims 2 (2004 szeptember, Electronic Arts) : 20 millió
2. The Sims (2000 február, Electronic Arts): 16 millió
3. Diablo III (2012 május, Activision Blizzard) : 12 millió
4. Battlefield 2 (2005 június, EA Games) : 11 millió
5. Minecraft (2011 november, Mojang) : 11 millió
6. Starcraft (1998 március, Blizzard Entertainment) : 11 millió
7. The Sims 3 (2009 június, Electronic Arts) : 10 millió
8. World of Warcraft (2004 november, Blizzard Entertainment) : 10 millió
9. Half Life (1998 november, Sierra Entertainment) : 9,3 millió
10. Guild Wars (2005 április, Ncsoft) : 6,5 millió

Továbbiak: Half Life2, Myst, StarCraft II: Wings of Liberty, SimCity 3000, Riven, Counter-Strike, Cossacks: European Wars, Diablo II, Populous, Portal 2, RollerCoaster Tycoon, Warhammer 40,000: Dawn of War , Where in the World Is Carmen Sandiego?, Doom 3, EverQuest, Theme Park,  Age of Empires, Civilization IV, Command & Conquer: Red Alert, Crysis ....

A lista a PC játékokra érvényes!


Címkék: , , , , , , ,

2 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán!
    Nagyon köszönöm reális, kertelés nélküli, tapasztalatokból származó bejegyzésedet.
    Mint gyógypedagógus, keresem azokat a játékokat, amelyek valóban fejlesztő jellegűek, és a mai gyermekek számára motiválóak. Én koromnál, nememnél fogva nem játszottam ilyen játékokkal, ezért örülök, ha valaki saját tapasztalat szerint mond véleményt róluk. Nem kis gond, hogy helyes irányba tereljük gyermekeinknél ezt a fajta kultúrát, mert amelyik játék fejlesztő jellegű is lenne ezek közül, még az is függőséget okozhat, ha nem tanul önuralmat gyakorolni a játszója. Ez pedig talán a szülői nevelés dolga lenne elsősorban, azután besegíthetne ebbe a pedagógus is. Bármely további tapasztalodat köszönettel fogadom.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Irma:
    Megjegyzéseddel (amit ezúton köszönök) teljesen egyetértek. A pedagógus ugyan terelheti jó irányban a gyerkőcöket, de a szülőké a főszerep. Az a baj, hogy ebben a megváltozott világban nehezebb tiltani bármit is, mert a gyerek valamilyen úton módon csak hozzájut a nem neki szánt tartalomhoz, dologhoz.
    De: mégis ahogy lehet: nézzünk azért a gyerekre mit csinál a gépen, min játszik, hol internetezik, mit néz: erre van nem is egy program - sőt ingyenesek is. Az általam bemutatott játékokból nem tanulnak semmit (néhány kivétellel) csupán az angolt (ha nem teszik fel a magyarosítást)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban