Hasznos Weboldalak

Böngészünk nap mint nap: rengeteg oldal van már - és egyre csak gyarapszik. A sok feleslegesek mellet találkozhatunk rendkívül hasznos kis weboldalakkal : amelyeket rendszerint a böngészőnkben elmentünk könyvjelzőként (bookmarks), hogy el ne felejtsük őket.
Én is lementettem : a számomra fontos oldalakat pedig most bemutatom: hátha megtetszik nektek is néhány közülük:




1. StumbleUpon
Ez egy felfedezőmotor, amely webes tartalmat keres és ajánl. A közösségi hálózatok és ismerőseink ajánlásai segítségével az érdeklődési körükhöz illeszkedően fedezhetünk fel weboldalakat, fotókat és videókat, melyeket értékelhetünk is. Nem használom rendszeresen, csak néha, ha már nagyon unatkozom. 


2. Grooveshark
Cím: http://grooveshark.com
Akarsz egy kis zenét hallgatni? A Youtube is lehet egy megoldás. De miért töltse be a videót is, ha csak zenélni akarsz? A Grooveshark megoldja ezeket a problémákat. 2007 óta létezik az oldal, a zenei adatbázisa hatalmas. Kezelőfelülete egyszerű. Rákereshetsz számokra : a zenéket nem kell mindig kiválasztani. Autómatikusan is lejátszodja, ha csinálsz egy playlistet. (egyszerű : Play Song Next -re kell kattintani)
A jogvédelem miatt: nem engedélyezi a letöltést, ami érthető.
Hasonló oldal még a http://www.hulkshare.com/ . Itt bárki feltölthet zenéket, mixeket, műsorokat. A letöltés engedélyezett: nem tudom hogy működik még ez az oldal.
A groovesharkot én jobban szeretem: Nagyon jól lehet böngészni a zenei stílusok között: nem érdekel, hogy nem lehet letölteni. De miért is töltsünk már le zenéket? Érdemes? Rengeteg hasonló weboldal van, ahol megszámlálhatatlan zenei kollekcióból válogathatunk. Vannak fizetősek is : pl Deezer. A Grooveshark talán a legjobb ingyenes oldal az ilyen kategóriában.
(Még ki lehet próbálni a http://hypem.com oldalt)


3. DuckDuckGo
Cím: https://duckduckgo.com/

Meguntad már a Google keresőt? Itt van egy alternatíva. A bejelentések szerint ez a kereső nem tárol adatokat a felhasználóról: mint a google.

4. FileHippo
Cím: http://www.filehippo.com/

Programokat legálisan is le lehet tölteni: az ilyen szoftwer oldalakról. Az egyik legjobb a filehippo, ahonnan sokmindent meg lehet találni.

5. Busuu
Cím: http://www.busuu.com

Ez egy online nyelvoktató oldal ami közösségen alapul. Regisztrálsz és kapcsolatba léphetsz idegen országbeli emberekkel: s így könnyebben elsajátíthatod az adott nyelvet. Az egyetlen hátulütője: hogy ha nem figyelsz oda (regisztrálásnál) az email címedre majd rendszeresen fogsz kapni Busuu Spam-ket. (reklámokat)
Hasonló oldal még: http://www.babbel.com/

6. Spoon
Cím: http://www.spoon.net/

Ezt az oldalt azoknak ajánlom: akik szeretnek programokkal kísérletezni. Itt kipróbálhatod a programokat: nem kell feltelepítsd a gépedre: hanem a spoon felhőjéből indíthatod el: és nézheted meg, hogy mire is képes az adott program.



7. Onlive Games
Cím: http://games.onlive.com/

Nemsokára ez lesz a jövő. Minden ami fut a gépünkön egy server -ről fog működni. Nem kell majd erős gép  az új játékoknak, hiszen nem használja a gépünk konfigurációját. Csak megjeleníti: ezért gyors és nem akad.
Az Onlive egy ilyen szolgáltatás. Sok játékot kipróbálhatunk ingyen : 1 órán át játszodhatunk (próba) utánna már kéri, hogy vásárold meg. Előnye, hogy, hogy az ára azonos : mintha a boltból vennél egy játékot. Bónuszként adják az ő szolgáltatásukat : nem kell új számítógépet vegyél ahhoz, hogy egy jó játékon játszodjál. Jelenleg inkább az Egyesült Államokban terjed ez a fajta online játékőrület.



8. Zamzar
Cím: http://www.zamzar.com/

Vannak jó konvertáló programok: de miért telepítsünk fel ilyeneket: ha van online megoldás is. Feltöltöd a file-t, kiválasztod, hogy mibe konvertálja ... és kész is van. Az egyik legjobb ilyen szolgáltatás a Zamzar.

9. TuneIn
Cím: http://tunein.com/

Online rádiózás: egyre elterjedtebb. Az egyik legsikeresebb ebben a kategóriában a Tune In: elérhető weboldalon és okostelefonokon aplikációként.



10. UStream
Cím: http://www.ustream.tv

A magyar kézben levő UStreamet sokan használják különböző események, műsorok online közvetítésére. Böngészve sok érdekes élő közvetítéssel találkozhatsz.



11. Videotorium
Cím: http://videotorium.hu/

Az oldal elsősorban az egyetemisták nagy kedvence. Sok online kurzus, szeminár érhető el: szakokra bontva.
Csak, hogy lássátok mennyi kategóriában milyen nagy mennyiségű online videó előadást lehet megnézni :



12. KickStarter
Cím: http://www.kickstarter.com/

Van egy jó ötleted? Pl: zenélő budi: és nem kapsz sehogy se rá támogatást? Itt van ez az oldal (van magyar megfelelője is) : felteszed az ötleted, szépen leírod, hogy mit tartalmaz, hogyan működik a találmányod : és aki felfigyel rá : szépen támogat téged.
Egy kicsit kitérek és bemutatom, hogy milyen térgyakat, dolgokat dobtak ezzel a metódussal a piacra:

A legtöbb támogatást (10.266.845 dollár) a Pebble: E-Paper Watch nevezetű okos karóra kapta. Itt egy videó róla:



 Még megemlíteném:  Ouya (az új játék konzol)- 8,5 millió, Veronica Mars (film)- 5,7 millió, Torment: Tides of Numenera (számítógépes játék)- 4,1 millió, Projekt Eternity (videó játék)- 3,9 millió stb támogatást kapott. talán az én üvegből készült fogpiszkálóm is kap néhány millió támogatást.

13. Flightradar24
Cím: http://www.flightradar24.com/

Megnézhetjük (a google mapsra rátéve), hogy hol repülnek épp repülők. Megnézhetjük  hogy honnan. hova repülnek (rákattintva) : milyen típusú repülő, milyen magasságban repül ... stb tiszta repülés. repülhetnékem támadt.


14. Pipl
Cím: https://pipl.com

Keresel valakit? A google keresője is jó: de a személyek mellett másokat is ki szokott adni. Ez a Pipl.com pedig csupán azt tudja, hogy megjeleníti a személyeket. Engem valahogy nem dobott ki: de lehet rosszul kerestem saját személyemre.


15. Project Gutenberg

Aki rendszeres ebook olvasó: annak ez az oldal biztos tetszeni fog. A legnagyobb ingyenes ebook adatbázissal rendelkezik: több mint 36000 könyv, letölhetőek legálisan. 
Hasonló online könytárak : http://www.goodreads.com/http://manybooks.net/...


16. Magyar Elektronikus Könyvtár
Cím: http://mek.oszk.hu/

Külön tettem: mert megérdemli, hogy írjak róla egy kicsit részletesebben (és ne csak megemlítsem).
A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) egy 1994-ben indult, jelenleg már kb. 11 ezer digitális könyvet tartalmazó ingyenes internetes szolgáltatás.
A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is). Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is.
A gyűjtemény gyarapodása sokféle forrásból származik, az önkéntes digitalizálók mellett közvetlenül a szerzőktől és a kiadóktól is érkeznek könyvek, és Internetre tesznek korábban CD-ROM-on kiadott terjedelmesebb műveket is, valamint az OSZK-ban indított Hungarológiai Alapkönyvtár Digitalizálási Program keretében elkészült szövegeket is szolgáltatják. Külön hangsúlyt fektetnek az Internet magyar oldalain levő értékes kulturális tartalom digitális megőrzésére, igyekeznek összegyűjteni és saját szerveren, metaadatokkal ellátva, hosszú távra archiválni ezeket az állományokat. (forrás: wikipedia)


17. Ge.tt
Cím: http://ge.tt/

Gyorsan elakarsz küldeni valakinek egy nagyobb állományt? Itt van ez a Ge.tt: ami 2 Gb -ig feltölthető adatokat, fileokat engedélyez.
Hátránya: 50 MB: ingyenes. Ha akarod, hogy 2 GB legyen az engedélyezett : kell regisztrálj
Előnye: a többi dolog: gyors, egyszerű, megbízható stb
Szlogene: Get 2GB storage for free by signing up. It only takes a few nanoseconds.
Nanoszekundumba telik a regisztráció: úgyhogy no problem.


18. Gyakorikérdések
Cím: http://www.gyakorikerdesek.hu/

Van egy kérdésed, amire nem tudod a választ? Az ilyen típusú oldalakon felteheted és az olvasók válaszolhatnak reá. Az olvasgatása is érdekes: vicces, béna kérdéseket válaszokat is találhatsz, amin elmosolyodsz: de értelmesekre is bukkanhatsz.
A román megfelelője: http://www.tpu.ro/
Az angol: http://answers.yahoo.com/ (ez csak egy a sok közül)

19. Ask.fm
Cím: http://ask.fm/

A lényege ugyanaz mint a fentebb említetteknél, csak az egész ilyen kérdés -felelek át van alakítva:  social netwokos micsoda lett... vagy mi.

20. Flickr
Cím: http://www.flickr.com

Legvégén pedig : a flickr. Sok ilyen weboldal létezik (pl: Picasa), ahol képeket tárolhatsz, megoszthatsz ... Mire ne tároljad ha már van ilyesmi?  Be lehet állítani, hogy ne lássa senki csak te: ezért jó ha feltöltöd ide a képeidet : a biztonság kedvéért. Általába a képek mindig is elvesznek valamilyen oknál fokva. Ha CD- DVD tárolod őket: az sem a legbiztonságosabb mód: elkéri valaki, s nem adja vissza, megmegy maga a DVD, elteszed jó helyre aztán a büdös életbe nem fog eszedbe jutni, hogy hova is tetted a szilveszteri képeket.
A Flickr rendszerezett, tárhelye: mondhatnám akár végtelennek is.
Nézzük: mit kapsz ingyen:

1 Terabyte of photo and video storage
Upload photos of up to 200MB per photo
Upload 1080p HD videos of up to 1GB each
Video playback of up to 3 minutes each
Upload and download in full original quality
Unlimited monthly bandwidth

Na most komolyan 1 terabyte -nyi képeket, videókat lehet feltölteni? Kell ennél több. Ajánlom mindenkinek, hogy használja.


Címkék: , , , , , , ,

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük, Zoli az összeállítást! Van számomra néhány új, hasznos oldal köztük.

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban