Electric Castle



Ma kezdődik ez a fergeteges elektronikus zenei fesztivál. Helyszín: Bonchida, Bánffy-kastély. (Kolozsvár közelében)
3 napot tart (június 21-23). A jegy 135 ron (elég olcsó: a színvonalához képest). Rengeteg fellépő lesz ... hatalmas buli.

Kezdjük akkor a bemutatást:





A helyszín

Google Street Viewen így mutat a kastély:




A kastélyról 

A kastélyt Bánffy Dénes kezdte el építeni 1650-ben a dobokai vár köveiből. 
Fia, Bánffy György, Erdély gubernátora az 1690-es években folytatta az építkezést. A négy sarokbástyás épület nem készült el teljesen. A kuruc szabadságharc idején mindkét fél pusztította a támaszpontként használt kastélyt. Az építési és helyreállítási munkálatokat a 18. század elején folytatták, amikor a kastélyt reneszánsz stílusban bővítették, majd 1748-50 között Bánffy Dénes kolozsi főispán barokk kastéllyá építette át. 1855-ben Kagerbauer Antal is dolgozott az épületen. A régi épület keleti szárnyához patkó alakú épülettagot toldottak, ami istállókat és melléképületeket foglalt magába, a tetején pedig helyt adott a Johannes Nachtigall faragta barokk szobor- és urnagalériának, amely 36 mitológiai tárgyú szobrot foglalt magába, amik Ovidius Metamorphoses című műve alapján készültek. 1944-ben a németek felgyújtották és kirabolták. Utolsó tulajdonosa Bánffy Miklós, író volt.
A kommunizmus éveiben a kastélyt államosították. Az 1950-es években az egyik, még működő szárnyában termelőszövetkezetet létesítettek. Az államosítás alatt a karbantartás teljes hiánya miatt a kastély épülete súlyos károsodásokat szenvedett. A falubeliek a kastélyt építőanyagnak használták fel. A kolozsvári szépművészeti múzeumnak sikerült megmentenie néhány szobrot az egykori barokk udvarból, melyek jelenleg az intézmény Király utcai (Str. I.C. Brătianu) részlegében találhatók. A hatvanas években a műemlékvédelmi hatóság megpróbálta elindítani a kastély rehabilitációját, de pénzalapok hiányában a kezdeményezés végül eredmény nélkül maradt. Később az épületet építőanyag lerakatként használták a kastélykertet pedig legelőként, az értékes fák jelentős része pedig tűzifaként végezte.
Az államosítás után Bánffy Katalin, Bánffy Miklós lánya visszakapta a kastélyt, aki az 1950-es évektől Marokkóban, Tangerben él. A kastély helyreállítására 2001-ben nemzetközi program indult, melyben építész, mérnök, művészettörténész és tájépítész egyetemi hallgatók segítenek az Erdély Versailles-aként is emlegetett kastély felújításában. A Transylvania Trust Alapítvány 2007-ben 49 évre koncesszionálta a birtokot, és vezeti a kastély felújítási munkálatait. (források: wikipedia, mezőség.élőerdély.ro)

A leírásból jól kivehető, hogy a kastélyt évről - évre hanyagolják. Helyreállítási munkálatok az utóbbi időkben nem nagyon voltak. Most akarják felújítani: (jól haladnak) majd meglátjuk mi lesz belőle. Hihetetlen, hogy az ilyen fontos dolgokat hagyják elpusztulni. Meg kell említsem: hogy az országban sok ezer ehhez hasonló pusztulásban lévő örökségünk van : az állam nem törődik az ilyenek helyreállításával: de minek is törődjön? A lényeg a korrupció: az ország örökségeit hagyjuk a fenébe: építsünk nagy irodákat, bankokat : adjuk el az országot a külföldi befektetőknek. Nemsokára oda jutunk: hogy nem lesz saját tulajdonban lévő területünk. 





Most pedig jöjjön az Electric Castle

Fotó: Bogdan

A promo


Kiemelt fellépők:

James Zabiela 
Egy kis bemelegítő mix: 

Hivatalos Oldala: http://jameszabiela.com/

Feed Me
Bemelegítő:

Hivatalos Oldala: http://feedme.uk.com/

Dub Pisols
Az egyik videóklippje: 

Hivatalos Oldala: http://dubpistolsmusic.co.uk/

Morcheeba
Nem kell bemutatni őket, de azért beteszek egy produkciót tőlük: az én kedvencemet:

Hivatalos Oldaluk: http://www.morcheeba.co.uk/

Fritz Kalkbrenner
Őt sem kell: sok fellépése van, és ezért sok helyen láthatjuk élőben.
Az egyik alkotása (a sok közül): 
Nem összekeverendő Paul Kalkbrenner-el!!! (testvérek)


Telepopmusik
Nem tudod hova tegyed?
Hát ezt biztos hallottad tőlük (nekem az egyik kedvencem) :

Hivatalos Oldal: http://telepopmusik.com/

Pendulum
Aki szereti ezt a stílust (drum and bass, breakbeat) azoknak a Pendulum nr1.
Az egyik sikeres daluk, amelyet közel 20 millióan néztek meg Youtubon:


Hivatalos Oldaluk: http://www.pendulum.com/

Dope D.O.D.
Ezt mondjuk nem ismerem: de léteznek: és híresek. (nem szeretem a stílust)

Hivatalos Oldal: http://dopedod.com/

Ezek a legfontosabb fellépők... a többi is nagyon jó: de most ha bemutatnám az összeset írhatnám itt ezt a  bejegyzést reggelig.

Aki teheti menjen el (jobbnak ígérkezik mint a félsziget): a jegy ára is tűrhető: sőt az iskolások, egyetemisták kedvezményben részesülnek.
Végezetül egy videó : hogyan készült el a színpad (részlet)




Címkék: , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban