Az új Google Maps


Nemsokára indul a felújított google maps. Ki lehet próbálni, de előbb (még) kell meghívót kérni. (gmail -en elküldik) Azt kell, hogy mondjam, hogy a google -ben most sem csalódtam.
Letisztult, könnyen kezelhető: és nem unod meg.
Az alkalmazás eddig is jó volt, de ezzel a frissítéssel: elérték a maximum felhasználói élményt is. Kijelenthetem: hogy a google pontosan tudja, hogy mi mit szeretnénk: eddig ezt (néhány kivétellel) mindig is bebizonyította. Tudták jól, hogy egy kicsit pofozni kell a google maps-on  : és helyrepofozták úgy, hogy ez lett belőle.
Egyetlen ami engem idegesít benne , hogy mikor rámegyek, a google logója jön be... az oldal teljes betöltéséig. A régi változatban : azonnal bejött a térkép, de lehet, hogy ezt idővel megváltoztatják.
Egy nagyon fontos dolgot javítottak: a street view kezelhetőségében: nagyítást már nem lehet egérkattintással végezni. Kivették: helyette a görgetés kapott kiemelkedő szerepet. Mindig is gondot okozott nekem: mentem az utcán (virtuálisan): egérrel navigáltam (mert szerintem, jobban kezelhető, de billentyűkkel is lehet) ... néha a kattintgatásokkal belenagyított valamibe, pedig nem is akartam. Idegesítő volt: de ez már a múlté.



Ez jön be (a google logó után): letisztult: a színeket is némileg megváltoztatták: modernebb lett. Bal felső sarokban egy multifunkcionális keresőt helyeztek el: ami mindenre képes. Rengeteg dologra alkalmas (még lesz róla szó), jobb alsó sarokban a böngésző hívható elő (valamint felette : kicsinyítő-nagyitó funkció), ami elsősorban a képeket jeleníti meg. Érdekesség, hogy ha rámész (még nem kattintassz) a képre, egy szolíd nyíllal mutatja, hogy hol készítették az adott képet. (hol található az adott képen levő dolog). Bal alsó sarokban pedig a szatellites változatra válthatunk. (Főld!!! - régiben nem volt)


Most egy kicsit reklámozom a Bulgakov kávézót. Bárhova kattintunk a search menü lenyílik és információk jelennek meg a helyről. Jelen esetben: a Bulgakov címe, az adott napon hányig van nyitva, útvonal tervet készíthetünk, telefonszám, honlap, és a steet view lehetőséget is felkínálja. Buszvonalak esetében: kiírja, hogy mikor jön a következő járat (érdemes -e még fagyoskodni vagy sem?)  stb. Érdemes egy kicsit szemügyre venni a funkcióit.
Amit még kiemelnék: hogy ha már google, akkor terjeszti a google plus nevezetű közösségi oldalát is : azáltal: hogy egyfajta mini szociális lehetőségeket tett be. Pl: véleményeket írhatsz (és pontozhatod) az adott helyet, megnézheted, hogy a barátaid hol jártak (barátaid is g+ felhasználók kell hogy legyenek) ... Ez a lehetőség hasznos, hiszen ha be akarsz ülni valahova, gyorsan elolvasod a véleményeket: kiderítheted így, hogy milyen a kiszolgálás, mik a jó ételek és hogy a pincér hogy néz ki. 


Említettem, hogy a keresője nagyon okos: csak egy példa rá (nem sorolom fel mindet). Nincs több készpénzed? Nem tudod, hogy hol van a legközzelebbi bankautómata: írd be a keresőjébe atm + város: és kidobja a helyeket ahol újra feltuningolhatod a pénztárcádat.


Útvonalterv: egyszerűbb mint valaha: 2 kattintás és kész is van. Információkkal is szolgál: kiválaszthatod, hogy autóval- bicikllivel- tömegközlekedéssel : merre és mennyi idő alatt jutsz el. (A-ból B -be)


A "Föld" -re váltás roppant egyszerű. Nagyon jól optimalizálták: gyorsabbá tették. (én ezt vettem észre). A jobb alsó sarokban új funkciók jelennek meg: nézet és forgatási lehetőség (iránytű).
Nagyon tetszik. A Google Earth lehet már nem lesz annyira fontos: hiszen itt minden megvan: gyorsabb is, szebb is ... 


Böngéssz a képek között. A régebbi változatokban zavaró volt, hogy ahol volt kép, oda egy ikont rakott ki: így a térkép túlzsúfolt lett. Ezt egy nagyon jó megoldással orvosolták: ezzel a böngésző (el is lehet rejteni) füllel. Praktikus: az egeremet a képre tartottam (Marosvásrhelyi katedrális) : látszik a vékony kis nyíil, ami mutatja, hogy hol található a képen szereplő építmény. Ha elérhető a steet view az adott térségben: akkor azonnal felkínálja azt a lehetőséget is.

Steet View Megjelenítése

Eltűnt a kis saárga emberke, ezért az előhívása megváltozott. Hogy a magyarországi olvasóimnak is kedveskedjek, ezért a Steet Viewt Budapesten tesztelem.


Az előhívása: egy utcarészre kattintunk. A keresőben (felső bal sarok) megjelnik az utca neve és mellette Utcakép: erre rákattintunk, és máris bevisz az adott helyre. Gyors és nagyon könnyen kezelhető. (könnyebb mint a régi változatban)


Szuper gyors. Nem akadozik: nincsenek elmosodások. A navigáción sokat javítottak. Egér kattintással, csak menni tudunk (és nem nagyíthatunk), görgetéssel belenagyíthatunk valahova (vagy a jobb alsó sarokban lévő + és - nyíllal). Bal alsó sarokban láthatjuk, hogy hol járunk éppen. Fennt pedig az utca nevét, címét jeleníti meg. Gratulálok Google.
Teljes Képernyő módot az F12 lenyomásával (vissza újból az F12 -t nyomjuk meg) lehet elérni. A Google fejléc (google plus, keresés, képek, térkép, youtube...) megmarad ugyan, de nem zavaró.

Ennyi lenne ennek az új google maps-nak a bemutatása. A fontosabb dolgokat kiemeltem, a többit fedezd fel magad, mert érdemes. 
Elérhető: https://www.google.ro/maps honlapon.

Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban