Attraction... nemzeti büszkeségünk

Kép forrása: Szűcs Zoltán hivatalos facebook oldala

Megnyerték az idei Britains Got Talent-et (Brit Csillag Születik). Azért írok róluk csak most (a döntő június 8-án volt), mert közben megnéztem az egész műsort. (utólag)

Na Nézzük:


A brit csillag születik 2007-ben indult. Jelenleg a 7-dik szezon zárult le. Nagy népszerűségnek örvend. Én mindig nyomon követem ezt és az amerikai Got Talent Showműsorokat. Ezek a népszerűbbek. Sokan nézik szerte a világban (a brit -et sugározzák ausztráliai és amerikai Tv adókon is) Ezért aki ide bekerül örülhet: népszerűsége már meglesz. 
Egy kis kitérőként felsorolom a brit nyerteseket:

1. széria (2007) : Paul Potts
2. széria (2008): George Sampson
3. széria (2009): Diversity
4. széria (2010): Spelbound
5. széria (2011): Jay McDowall
6. széria (2012): Ashleigh and Pudsey
7. széria (2013): Attraction

Aki a top 3-ban végez, annak már lesznek fellépései. Példa erre Susan Boyle aki 2009-ben második helyen végzett: mégis többet hallhattuk róla, mint a nyertes Diversityről. Lemezszerződést kapott: jelenleg 5 albummal rendelkezik, elismert énekesnő lett. Aki nem tudná, hogy ki ő: Youtube Link (Kattints)
De nézzük az idei évet. 
Április 13-án indult, június 8-án fejeződött be. Megnéztem, kíváncsi voltam az Attraction-re. Az Interneten meglehet nézni az egész szériát. A nagyobb Got Talent műsoroknak a szerkezete más. Nem húzzák - nyúzzák az adást (mint a magyar). Pontos, rendszerezett.
Vannak az előválogatók: általában 5 műsorra való. Kiválasztja a zsűri a legjobbakat. utánna jön az értékelés, ki kerül be a Live Show-ba? Nem kell bemutassanak semmit: a zsűri újból értékeli, hogy ki jut tovább. (tehát akit az első meghallgatáson átengedtek: lehet nem jut tovább, újraértékelik a produkciókat)
Utánna pedig élő középdöntő, (4 műsorra való) ahol sorba esnek ki az emberek: 2 megy tovább minden műsorból.... és következik a döntő: kihirdetik a nyerteseket.
A magyar Csillag születikben ez máshogy van: majdnem az egész évet át csillagszületikezhetjük. 

Britains Got Talent
Előny: 

- rendszerezett. csakis a legjobbak jutnak tovább
- a zsűri mindig jó: Simon Cowell szigorú ugyan, de a legtöbb esetben csak azokat engedi át: akik igazán megérdemlik.
- sokan nézik, elismert
- ha megnyerted a pénzt: kezdhetsz is vele valamit (elég sok a magyarországihoz képest)

Hátrány:
- csak ezt találtam: amiért a műsor menete eléggé gyors, ezért kevés idő marad a jelentkezők bemutatására: nem ismerjük meg teljes egészében az embereket. Összesen három produkciót kell bemutassanak a versenyzők: ezért aki még amatőr, annak nincs nagy esélye. A profizmuson alapszik. ha nem vagy profi elvérzel.
Már említettem, megnéztem az egészet. Nem elejétől végig: hanem csak azokat a részleteket amelyek érdekeltek. (bele-bele vittem a műsorba)... de elég gyenge volt. Sok volt az őrült, a különösen kinéző ember ... a középdöntőben egy transzvesztita páros is bekerül: azért jó hangjuk volt, el kell hogy ismerjem. 
Sok volt a komikus, a mágia is elég nagy szerepet kapott... A Stand Up Comedy 2 helyen végzett Jack Carroll személyében. Sokan azt hitték ő nyeri az első díjat. Mozgássérült 15 éves fiú ő, aki poénokkal lepte el a nézőket. Én nézése alatt: nem tudtam koncentrálni, hogy miket mond: nekem a beszéde már túl british english volt. 
Az Attraction-re viszont valami oknál fogva többen szavaztak: és ők nyertek. Jogos az első díj, hiszen nagyszerűek voltak. Az első két produkciójuk megható volt, érzéki, a döntőben pedig váltottak. Bemutatták Angliát. 

Nézzük sorba, aztán majd ismertetem, hogy kik is ők:

A válogatáson bemutatott produkció: nagy sikert ért el: mindenki felállva tapsolt. jelenleg ez a videó a Youtubon 20 millió nézettségnek örvend.


Teljes videó: Klikk

A középdöntő. Újból megható produkcióval lepték meg a nézőket. Nézettsége : 3 millió


Teljes videó: Klikk

Döntő. A produkció témája Anglia. Ha számunkra nem is megható, de a brit nézőknek biztos az volt. Egy idegen országbeli csapat, az ő országukról készített egy ilyen csodálatos bemutatót. (ezt a tényt is biztos számba vették a szavazók) Persze a profizmus jelen volt. Nem lehetett benne hibát találni. Nézettség: 1,7 millió.



Teljes videó: Klikk

Az alapvideókat a Britains Got Talent hivatalos Youtube csatornájáról ágyaztam be, azért mert innen biztos nem fogják törölni. A videók alatt meg lehet nézni a teljes változatot, a zsűri könnycseppjeivel, véleményeivel: lehet törli majd a Youtube.

És itt van a megható pillanat, amikor győznek:



GRATULÁLOK!
Ilyenkor jó érzés magyarnak lenni. Egy idegen ország ismerte el őket. Megjegyzem, hogy Magyarországon is  részt vettek a 2007-es Csillag Születikben, de kiszavazták őket. Nézők szavazatai nem voltak elegendőek a továbbjutáshoz, de a zsűrinek sem nagyon tetszett. Akkoriban a zsűri felállása így nézett ki: Fábry Sándor, Keleti Andrea, Falusi Mariann és Náray Tamás. A csapat az első elődöntőig jutott. Bővebb információ ezen a honlapon: Klikk


A produkció egy kicsit kezdetleges volt: olyan funky-s látvényelemek voltak bemutatva. Ezután kezdtek el átváltani más stílusra. A hangsúlyt az érzelmekre fektették, sokat dolgoztak, javítottak a hiányosságokon: és meglett az eredménye. Hazánk képviseletében vettek részt a 2010-es sanghaji világkiállításon, felléptek Törökországban és Dubajban is. Tavaly nyáron, Szűcs Zoli és csapata nyitotta meg a magyar csapat olimpiai fogadalomtételekor az ünnepséget a Művészetek Palotájában, csak ezekről a megmozdulásaikról akkoriban nagyon kevés szó esett a magyar sajtóban.

De kik is ők?
A csapat tagjai: Torda Katalin, Tóth Alexandra, Fehér Norbert, Lakatos Andrea, Szűcs Zoltán, Szentinek Csaba, Szabados Flóra and Kántor János.

A honlapjukon található biográfia:

Az Attraction Látványszínház Produkció alkotta meg Magyarországon elsőként, és egyedülállóként népszerűsíti „fekete színház” műfajú táncszínházi produkcióját.
Szűcs Zoltán az Attraction Látványszínház Produkció alkotója és vezetője, 2009 évben Magyarország XXI. századi kultúrájának arca: „..véleményem, és eddigi közönségtől szerzett tapasztalataim alapján a ma emberének és a felnövekvő ifjúságnak a vizuális kultúra egyre fontosabb lételeme. Művészi tevékenységem során is ezt a kultúrát igyekszem fejleszteni minden új törekvésemmel. Az  Attraction Látványszínház Produkció ezt a célt kiválóan szolgálja, tömörségével és a hagyományokra épülő modernségével….”(Magyar Turizmus Zrt. „Itthon Láss Csodát” című kiadványa)

A Produkció, születésétől (2004) napjainkig céges felkéréseknek tett és tesz eleget. A műfaji elvárásoknak megfelelően 100 %-os technikai felkészültséggel, több színpadrendszerrel, installációkkal, saját eszköz- és kosztümválasztékkal rendelkezik. Számos fellépést és egyedi kreatív felkérést tudhat magának:

Az Attraction Látványszínház Produkció társulata 12  főből áll, tagjai között a táncműfaj széles skáláját művelő előadóművészeket találhatunk: kortárs táncművészek, modern- és népi táncművészek, balett művészek, hip hop, electric boogie, break táncosok és zsonglőrök dolgoznak a jelenetek színvonalas megjelenítéséért. Munkájukat a koreográfiát az igényesség és a maximalizmus jellemzi, fellépéseikre a profizmus jellemző. Hihetetlen pontossággal, teljes koncentrációval állnak színpadra, s a képi megvalósulás elkápráztatja közönségét. A képi megjelenítés és a zenei hangzás összhangja, az eszközök, formák, díszletek használatának többéves gyakorlata és tapasztalata, a testtudat és a társas toleranciával való együttműködése együttesen nyújtja a Produkció varázslatosságát. Figyelve őket, jelenetekben minden másodpercnek súlya van, a profi csapatmunka lélegzetelállító megjelenésének lehetünk szemtanúi. Minden egyes fellépést hatalmas siker követ. A csapatra már a világ számos országából felfigyeltek.

A Youtubon fellelhetőek egyéb Attraction produkciók is:

A magyar vonatkoztatású produkciójuk:



Az olimpiai produkció



Egyéb:
http://www.youtube.com/watch?v=0OJhY1A_Plc

Ha jól végigtanulmányozom ezt a stílust: más országok tehetségkutatóiban is szerepeltek hasonló társulatok:
Pl: a The Silhouettes. 2011-ben másodikok lettek az America's Got Talent-ben.



Sőt még az indiai tehetségkutatóban is indult egy csapat Silhouette Squad néven : Videó

Megnéztem ezeket is: és egyéb ilyen árnyék produkciókat: de a legjobban a mi Attraction csapatunk tetszett.  Nem csak különböző dolgokat állítanak elő nekünk árnyékolással, hogy nézzük, hanem belevisznek érzéket, történetet ... az egész egy jól összeálított (egybefüggő) produkció. Mja és profizmus. nagyon jó irányba haladtak: és remélem meg is tartják ezt az útvonalat. Sok fellépésük lesz: én már látom: megérdemlik.

Kívánok nekik, minden jót... sok sikert továbbra is...
Köszönjük Attraction!

Hol követhetitek a csapatot?

Hivatalos oldal: http://attraction.hu
Hivatalos facebook oldal: https://www.facebook.com/attractionBLT



Címkék: , ,

1 megjegyzés:

Keresés ebben a blogban