Filmajánló 1.

Előszőr címnek azt akartam adni: hogy kedvenc filmjeim, de meggondoltam magam, mert nekem nincsen ilyesmi: hogy kedvenc film. Megmagyarázom: én általában nem szoktam egy adott filmet 2-szer (vagy többször) megnézni. Inkább nézek egy olyat, amit nem láttam még: sok film készült az idők folyamán... ezért van honnan válogatni. Szeretnék minél több filmbe belekóstolni. Ezzel a módszerrel mindig fedezek fel jó filmeket.
Miután megnézek egy alkotást, felmegyek az IMDb -re és adok rá egy pontszámot (1-től 10-ig) azért mert tárolja a szavazott filmek címeit. Milyen szempont szerint osztályzok? Egy 10-es film nálam: elgondolkodtató, maximálisan jó rendezés, jó alakítással kell rendelkezzen. Le kell kössön maximálisan, a 10-es film nem engedi, hogy valami máson járjon az eszem... Amiért az akció filmeket nem szeretem annyira, (csak ha van valami igazán jó története) ezért ezek kimaradnak a 10 -es filmjei közül. 
Mindegyik bejegyzésben jó vagy nagyon rossz filmeket fogok bemutatni, nincs rangsorolva: mindegyik filmet ajánlom.

Ajánlott filmekről van szó. Amiért valamelyikre kevesebb pontszámot adtam az nem jelenti azt, hogy nem érdemes megnézni!
1. The Chorus/Les Choristes (2004)
A Kóristák
IMDb pontszám: 7,7
Műfaj: dráma, zene

Ezt a filmet a héten néztem meg: a hét filmje számomra. Sőt amiért ebben a hónapban ennél jobb filmet alig néztem, ezért a hónap filmje díjat is adhatom neki. Francia film, de jó. A franciák vagy nagyon jó filmet csinálnak vagy nagyon szarokat. Vannak még nagy alkotások: majd később még bemutatok néhányat.
A film megragadott. Nem akciódús, nincsenek benne effektek... de ettől függetlenül remek alkotás, mert:
A színészek megválasztása tökéletes: főleg a kis Morhange, a kórus tanár: Clément és az iskola igazgatója Rachin... eltalálták: vagy nem, inkább írom azt, hogy ilyenek a nagy színészek.
Amikor beszereztem a filmet, egy kicsit írtózattal űltem le megnézni: láttam a címét: a Kóristák. Nem szeretem a musicaleket, de ez, ha van is benne zene: az nagyszerű. Nem megy a film kárára: sőt még hallgattam volna többet is belőle. Még ha kiadtak volna albumot a kis kórus tagjai: azt is megvettem volna.
Pontszámom: 10


2. The Shawshank Redemption (1994)
A remény rabjai
IMDb pontszám: 9,3
Műfaj: krimi, börtön, dráma

A nagyszerűek nagyszerűje. Ok egy kicsit túlzok, de azért jó film. Féltem 10 -es pontnál kevesebbet adni, mert ki tudja, ha 9 -et adok még kielőzi a Twilight és az lesz az első helyen. A film története nagyon tetszett. Nem mentem ki pisilni, nem éheztem meg, és még a mobilomat sem bütyköltem nézése közben. Elragadott. A börtönös filmeket mindig is szerettem: még a Prison Break sorozatot is végignéztem. Van egy hangulata: egy nyomasztó, egy szabadulni vágyó témája. Szomorkodva nézzük, hogy ők benn ücsörögnek, mi meg itt kinnt nézzük a filmet a 3D-s IMAX-ban. Na nemtudom pontosan, hogy miért annyira sikeresek a börtönös filmek, de ez e típusban biztos az első. Aki még nem nézte meg: feltétlen szorítson egy kis időt az IMDb által legjobb filmnek titulált alkotás megnézésére.
Pontszámom: 10

3. In Time (2011)
Lopott idő
IMDb pontszám: 6,6
Műfaj: sci-fi, thriller, akció

2011-ben láttam a filmet, de még mindig tudom, hogy miről szól. (nem mindegyiknek tudom már: csak ha nézek egy előzetest) Azért adtam akkoriban 10-pontot neki, mert abban az évben elég szar filmeket adtak ki. (legalábbis szerintem) Egyre kevesebb jó film lát napvilágot: mindig boldog vagyok, ha végre tudok nézni egy új remek alkotást, és nem vagyok rákényszerülve, hogy a temérdek régi filmek közül keresgéljek.
Maga a története nagyszerű, megspékelve egy kis akcióval, izgalommal: és egy gondolattal, hogy az idő az pénz. Csak itt az idő átváltozik életté. Azzal fizetnek mindent. Ha letelik az időd, meghalsz. Borzasztó: de ez az utópisztikus gondolat , még lehet, hogy meg is fog valósulni. Mondjuk túlnépesedik a Föld (de kétlem: tesznek azok naponta ellene, hogy ne) és nincs más megoldás: az alkalmatlanok pusztulásra lesznek ítélve... vagy mondjuk meg akar szivatni a nagyhatalom és a bankok időre váltanak (úgyis már minden a bankokon múlik) Áttérve a filmre: Justin Timberlake alakítása tetszett. Nem vagyok odáig a zenéjéért, de tény, hogy sok film tetszett amiben ő volt a főszereplő. Talán hagyja már a zenét a fenébe. (saját javaslat)
Pontszámom: 10


4. Psycho (1960)
IMDb pontszám: 8,6
Műfaj: horror, thriller

Ezt a filmet nagyon régen láttam. (nem 1960-ban) Sokan nem néznek régi filmeket, mert fekete -fehér meg: nem volt fejlett a technika: így gagyi meg mittudomén, de tévednek. Ez a film erre egy jó példa. Remek! Ezt a filmet nem lehet felújítani, ezért 1 kivételével, amit 1998 -ban mutattak be ( de hol a fenébe, én csak most láttam, hogy van feldolgozás) nem is pazarolták az idejüket a remake-el a kedves hollywoodi társaságok. Meg kell említsem, hogy a filmnek 4 része van, de az igazi: az első 1960-as alkotás marad. (the number one)
A film inkább thriller, de abban az időben az ilyen filmek horror kategóriában is elmentek: most már kitalálták az: a kicsi gyerekek kiabálnak, mészárlás, Freddy Kruger, csend és egyszeriből belibben egy alak ordítva meg stb metódusokat. 
A Psycho Alfred Hitchcock egyik legnagyobb alkotása. 
Maga a film tetőpontja : a fürdőszobai jelenet, amit be is illesztek (csodás HD -s minőségben)
Pontszámom: 10


5. Terminator 2: Judgment Day (1991)
Terminátor 2. - Az ítélet napja
IMDb pontszám: 8,6
Műfaj: akció, sci-fi

Most sokan megköveznének, de igen: erre a filmre 10-est adtam. Azért mert amikor én láttam (kicsi voltam) nagy hatást gyakorolt reám. Én is terminátor akartam lenni, még az ebédhez is robot mozgásokkal mentem ki a konyhába, mondva anyukámnak az akkori köszönésemet: Asta la Vista, Baby!
Maga a film 1991-ben nagy sikereket ért el: hihetetlen technikai módszerekkel készítették. (az akkori technológia tekintetében) Teljesen át lehet élni: és szerintem a legjobb terminator film. Az egyes is tetszett, a hármas már kevésbé. 
Megjegyezném, a film rendezője: James Cameron (Avatart is ő rendezte)
Lehet, megnézem mégegyszer, annyira kedvem támadt egy kicsit újból terminátoroskodni.
Azért rakom be ezt a részletet, mert ez a rész a kedvencem:
Pontszámom: 8


6. Adam's Apples/Adams æbler (2005)
Ádám almái
IMDb pontszám: 7,8
Műfaj: dráma, komédia, krimi

Nemrég láttam: hihetetlen jó film. Alapgondolata: hogy legyen mindig egy célunk, bármilyen kicsi is az, próbáljuk véghezvinni. A filmben nagyszerű humoros jelenetek vannak: kevés ugyan, de nagyot csattanak. De ha nem érted a humornak ezt a változatát (szokásos dán humor), akkor az egész film egy nagy baromságnak fog tűnni. Maga a filmet inkább dráma kategóriába sorolnám: tele van gondolatokkal ... és amikor vége van a filmnek csak gondolkozol majd... és gondolkozol... amíg fel nem kell újból a Nap.
A főszereplő ismerősnek fog tűnni: Ulrich Thomsen : nagyszerű filmjei vannak. Legújabb alakítása pedig egy sorozatban van: Hannibál, ami mostanában nagyon felkapott. Még nem kezdtem neki, de majd mikor összegyűlik 1-2 évadra való: az lesz az első dolgom, hogy beszerzem. 
A lenti videó magyar nyelvű trailer: 
Pontszámom: 10


7. Battleship (2012)
Csatahajó
IMDb pontszám: 5,9
Műfaj: akció, kaland, sci-fi

Igen, ezért is megköveznek majd sokan. Nem az a tipikus Oscar-díjas alkotás. Miért adtam 10 pontot? Talán azért, mert mikor néztem, előtte sok drámán pislogtam végig, és jól jött egy kis akció. Tetszett, és lefoglalta a szemgolyóimat. Lehet, ha most nézném meg nem tetszene annyira. Megragadott a technika... és az akciódús történetszál. A lényege, hogy a Földet megtámadják az egyik idegen civilizáció tagjai: hihetetlen technikai vívmányokkal, amelyeket értelmetlen támadni. A filmen elgondolkoztam, hogy talán majd valamikor be is fog valósulni, és lehet, hogy az emberi civilizáció ily módon fog kipusztulni. Nem tudhatjuk, hogy a világegyetemben, milyen fejlődési indexel rendelkező civilizációk találhatók. A színészek elég jók, eljátszodják amit kell, még Rihannával is meg voltam elégedve. Mja és Liam Neeson is játszik benne. (admirális szerepben)
Pontszámom: 6


8. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Egy makulátlan elme örök ragyogása
IMDb pontszám: 8,4
Műfaj: dráma, romantikus

Aki az elgondolkodtató filmeket szereti: annak ez a film egy alapmű. Akikkel megnézettem, egyik embernek sem tetszett. Tény, hogy nem mindenki kedveli az ilyen típusú filmeket. Én viszont imádom! Sokan azt kifogásolják, hogy Jim Carrey ilyen filmben szerepel: nehezen szokják meg a humoros színészt ilyen filmben: de közölnöm kell, hogy egyre több ilyen alkotásban (sőt csak non-komédia) szerepel: és nagyszerűen alakít. Sajnálom aki nem veszi észre. Jim Carrey egy őstehetség. 
A filmet egyhuzamban néztem meg: egyedül, minden zavaró tényezőt kiiktattam: ezt a filmet csak így lehet megnézni. Műfaj: inkább fantasztikus: jól megoldották a képzelet és realitás közötti ide-oda váltását.
A romantika abban rejlik: hogy van egy pár: Jim Carrey és Kate Winslet. A nő memoriáját törlik ... és a fiű egyik nap ráébred, hogy szerelmüknek vége, de kűzd ...mindhiába: végül ráveszi magát, hogy az ő memoriáját is töröljék... és újból egymásba szeretnek. Jól lerövidítettem : na de a film nagyon komplex: ezért mindenképpen ajánlani tudom. Mja és ez egy olyan film: amit meg lehet nézni többször is, még én is 2 -szer néztem meg. (zene is zseniális: egyik kimagasló zenei extázis: Beck -től az Everybody’s Gotta Learn Sometimes)
Pontszámom: 10


9. Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)
Abraham Lincoln, a vámpírvadász
IMDb pontszám: 5,9
Műfaj: akció, fantasztikus, horror

Jó kis film, tele akcióval: és különböző effektekkel. Nem szeretem a vámpíros filmeket: de ez kivétel: mert maga a film többről szól, mind az unalmas vámpír témájú filmek. Szerepel benne Márton Csókás : Jack Barts-t alakít. (magyar) Örülök, hogy még napjainkban is csinálnak jó filmeket. A történetszál a lenti videóból elég jól kivehető. (magyar szinkronos trailer)
Pontszámom: 7

10. American Pie (1999)
Amerikai Pite
IMDb pontszám: 7
Műfaj: vígjáték, tini, romantikus

Legyen egy vígjáték is ... hát betettem. Tízest adtam neki, mert jó film. Nagyszerű tini film és vígjáték is egyben. Amikor először néztem (7 évesen? kb), mindig vártam már a csöcsös jeleneteket, de alig jöttek. Jaj, ha meg lehetett volna állítani, akkor az RTL Klubot a csöcsöknél, néztem volna 24-ből 24 órán keresztül. Nagyon jól összetákolt film. Van egy témája, vannak jó színészei, rengeteg megszokott amerikai tini humor ... Na meg egy csomó olyan jelenet, amely csak 16 éven felülieknek engedélyezett. Na persze: gondolom nagypapó fogja az ilyen filmeket nézni. Szerintem olyan 7-8 évesen már lehet engedélyezni a megnézését: há nézzen már a gyerek egy kis csöcsöket is: ne csak azt a Call of Duty -t nyomja egész nap. (mna jó az meg 18 év felülieknek van) 
Van egy csomó része. Jelenleg 9 rész: 1 -es, 2 -es, Beta House, The Secret Life of Girls, The Naked Mile, Band Camp, The Book of Love, American Wedding és American Reunion. Huh!
Nem mindegyik tetszett: voltak nagyon rossz részek. Főleg, mikor a színészeket lecserélték másokra... mna onnan szerintem hanyatlani kezdett a szegény Pite. A legújabb részben azonban visszahozták az igazi Stiflert: Seann William Scott -ot. Gondolom egy kicsit megdobta a nézettséget.
Pontszámom: 9


Ennyi fért bele: majd következek valamikor A legjobb filmek bejegyzés második (de nem utolsó) részével ...

Jó filmnézést!
(ha kedvet kaptál valamelyikre, ha nem akkor nézzél mást)


Címkék: , , , , , , , , , , , ,

3 megjegyzés:

Keresés ebben a blogban