Elektronikus Zene Története


Sokan azt hiszik, hogy az elektronikus zene új műfaj. Be akarom bizonyítani, hogy nem az.
Erről a témáról rég óta akartam írni: de úgy hozta az időm : és az akaratom, hogy eltolódott egy kicsit. A fennt említett irányzat bemutatása mellett kitérek egy kicsit az alműfajaira is. Ezzel pedig igazolom, hogy egy nagyon komplex, feljődő és hihetetlenül eltérő hangzás-és más-más érzéseket kiváltó zene ez.


Nagy elektronikus zenekedvelő vagyok. Az alműfajai közül bármit meghallgatok szívesen (persze vannak kivételek). Ezen kívűl hallgatok még mást is : régi, rock, pop, jazz stb, de legtöbbször elektronikus zene található a playlistemben.



Kezdeném a meghatározásával:


Az elektronikus zene egy gyűjtőnév: mindenfajta olyan zenei műalkotás, amelyben a hangok generálása elektronikus technikai eszközök (pl. szintetizátor, v. személyi számítógép hangkártyája) segítségével történik, és ezek az eszközök dominálnak a komponálásban és/vagy az előadásban. Ha elgondolkozunk rajta a mai zenék majdnem mind elektronikus úton készülnek: stúdiókban, különböző számítógépes programokkal összevágják a hangsávokat és kész az új Lady Gaga szám. (elméletileg)
Nézzük röviden a történetét: 


Kezdetek kezdete


- már időszámításunk előtt készítettek olyan mechanikus berendezéseket, amelyek automatizáltak voltak.... és persze, hogy a görögök. Pontosabban: Ktészibiosz-ról van szó és az ő hydraulis találmányáról. Még egy youtube videót is találtam a hangszerről: http://www.youtube.com/watch?v=aZa6oAdNMEA
Még voltak különböző találmányok (verklik, muzsikáló dobozok) amelyek mechanikus úton hangokat generált. Ezek csak részben kötődnek az elektronikus zenéhez, az igazi története csak ezután kezdődik:
- amikor is ezek a találmányok láttak napvilágot:
1. Alexander Graham Bell feltalálja az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítást. (1870 évek) : találmányának legfontosabb része a membrán : a mai mikrofonok és hangszórok is ezen a elven működnek.
2. Thomas Alva Edison 1878 -ban szabadalmaztatta a kézi hajtású fonográfot (melyre évekkel később tölcsért szerelt)
3. Valdemar Poulsen 1902-ben szabadalmaztatta az első mágnesességen alapuló drótfelvevőt (hangrögzítő berendezés)
- Ezeknek a zseniális embereknek köszönhetjük a modern zene kialakulását. A zenészek 1890-es évektől kezdték rögzíteni fellépéseiket, 1892 -ben pedig megjelentek az első lapos gramofonlemezek.


Az első Hangszerek


- vagyis az első szintetizátoroknak tekinthetőek a lenntebb bemutatott hangszerek: ezek nélkül nem alakult volna ki az elektronikus zene
1. első elektromechanikus hangszer: 1897 Thaddeus Cahill, Teleharmonium (Telharmonium) : aki meg akarja tekinteni a történetét van egy dokumentumfilm a Youtubon (több részes): hátránya volt a nagy tömege- közel 7 tonna.
2.következtek a praktikusabb hangszerek: Theremin (fejlesztő: Leon Theremin 1919), Ondes Martenot (Olivier Messiaen használta)




A nagy Boom

Maga az elektronikus zene kezdetét (amikor már alkotások is megjelentek) a II. Világháború utáni évekre tehető (1947-1950)
- az elektronikus zene ez időben arra volt hivatott, hogy haladó komponistákkal az élen felülmúlja a tradicionális hangszerek határait
- 1948 -ban kialakult az első korai analóg szintetizátor
- megjelentek a konkrét zenei művek, amelyek még a youtubon is fennt vannak: a nevekre kattintva megtekinthetőek: Pierre Schaeefer, Stockhausen...
- 1957 : az az év, amelyet a nagy elektronikus zene rajongók fejből tudnak: Tom Dissevelt és Kid Baltan megalkotják az eindhoveni Philips laboratóiumban a Song of the second moon című számot. Talán ez az első dallamos elektronikus zenei kompozició. (aki nem rajongó: annak ez az első hallgatható melódia) Erről persze feltétlen be kell ágyazzak egy videót. A Magyar Televizión által sugárzott tudományos műsornak, a Deltának ez volt a főcímdala: 




- újabb nagyszerű zeneszerzők jelentek meg: Steve Reich, Edgar Varese
- a filmkedvelőknek megelítem azt is, hogy  Ron Grainer és Delia Derbyshire a BBC stúdiójában elkészítették a Doctor Who főcímdalát: megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=75V4ClJZME4 (ha nem törölte még le a youtube: ha igen akkor rá lehet keresni 1963 Doctor Who Theme)
- következett Wendy Carlos szintetizátoros zenéi (Moog szinti felhasználásával)
- a teremint elkezdte használni a Beach Boys: Good Vibration című daluk erre egy nagyon jó példa.
- mellotron hallható a Beatles: Strawberry Fields Forever -ben, valamint a Yes It Is -ben háttérzeneként
- clavioline legismertebb alkalmazása: Del Shannon: Runaway
- az elektronikus hangeszereket elkezdték használni a rock együttesek is: Pink Floyd, The Silver Apples és a The United States of America

... és az elektronikus zene új mérföldkőhöz érkezett.
KRAFTWERK
az elektronikus zene atyjai - ként is nevezik őket: hiszen ők voltak azok akik ezt a stílust megkedveltették mindenki számára ... és amiből később a pop zene is létrejött.


- 1970 debutáltak (ahogy a képen is látszik: Düsseldorfban) a szintetizátorokon kívül dobgépeket illetve elektromos dobokat is használtak
- az egyik nagy kedvencem lett: a hangzásuk elvarázsolt: sikeresek még a mai napig is  : 43 éve vannak a zenei pályán. 
Hivatalos honlapjuk: http://www.kraftwerk.com/


Ez az egyik 1975 -ös alkotásuk. 1974-ben az Autobahn című számmal is nagy sikereket értek el: http://www.youtube.com/watch?v=L7ISBxP63BU

Kraftwerk mostanában:
(koncert)


- Kraftwerk nevéhez fűződik egy stílus: a synth-pop (szinti-pop, szintetizátor-pop): ebből pedig számos más zenei stílus teremtődött: diszkózene, űrpop (nagy hatással volt később a dance - techno műfajra)...
- sok nem elektronikus zenét játszó (inkább rock) csapatok a Kraftwerk hatására attértek erre a stílusra:
pl: Gary Numan: Cars (klikk)
OMD: Enola Gay (klikk)
és persze a Depeche Mode: az egyik a sok közül (klikk)
- hetvenes évek végén született meg az indusztriális zene: első képviselője- Throbbing Gristle
- az elektronikus zene egyik másik hulláma Nyugat - Németországban született : az ottani progresszív rockból.: amelynek egyes képviselői (Tangarine Dream, Can) részben vagy egészben áttért a szintetizátor alapú zenélésre.
- létrejött az ambient stílus: meditációs zene, New Age, Free Jazz
- olyan zenészek mint Vangelis, Jean Michel Jarre, Brian Eno, Tangerine Dream, Tomita Iszao, Kitaró szintén terjsztették és popularizálták az elektronikus zenei hangzást.


Az alkotás: amelyet mindenki ismer

- elkezdték a filmeknél is használni a stílust: jó példa erre Vangelis rengeteg alkotásai
- még felsorolok néhány zenekart, amelyek belekóstoltak az elektronikus zeneirányzatba: Fad Gadget (New Wave atyja), Heaven 17, Severed Heads, The Human League, Yazoo, The Art Of Noise, New Order, Nine Inch Nails, Front 242, Skinny Puppy, Adrian Sherwood, Tackhead, Mark Stewart, Meat Beat Manifesto, Kruder & Dorfmeister...

- 1980 -2000 között olyan stílusok jöttek létre mint: chicago house, detroit techno, trance (techno, house, trance) - amelyek most is nagy sikereket érnek el. Rengeteg előadót sorolhatnák itt fel, de csak néhányat emelnék ki: Björk, Moby, The Prodigy, Carl Cox, Paul van Dyk...
- külöznböző stílus mozgalmak alakultak (de sok közülük a mai napra részben eltűnt: azaz kiment a divatból a stílus): eurodance, rave (talán a mostani dubstep őrületnek is ez lesz a sorsa)
- ki kell emelnem az egyik legnagyobb paradét: A németországi Love Parade, amely nagy sikernek örvendett. Sajnos 2010 -ben egy szomorú szerencsétlenség történt (pánik: 19 halott, 350 sebesült) és azóta nem rendezik. 


Rengetegen vettek részt az évente megrendezett Love Parade-on : egy kis betekintés: amikor még Tiesto jó volt: http://www.youtube.com/watch?v=9jwiP90Erfw

Napjainkban

- napjainkra az elektronikus zene mainstream lett. Elterjedt a világ minden táján. Rengeteg fesztivált rendeznek: Exit Festival,  WMC, Tomorrowland, Sensation ...
- a Dj -k kijáró tiszteletet kaptak: Armin van Buuren, Paul van Dyk, John Digweed, Sasha, Markus Schulz ...
- egyre plasztikusabban domborodott ki a deep, chill out, minimal, progressziv, dubstep, drum and bass... azonban az is igaz, hogy a különböző stílusok között nagyon nagy az átjárás.


az év egyik legnagyobb trance eseménye: Armin van Buuren ASOT 600 - dik évfordulója

A legfontosabb elektronikus zenei irányzatok: 1 alkotás mindegyik mellett: 

Klikkelj a zenecímekre!
(a zenéket én válogattam ki: lehet nem a legjobbak az adott stílusban, de magát a hangzást nyomon lehet követni rajtuk)

Acid trance : Union Jack - Cactus
Dark Ambient : Maeror Tri - Myein
Deep house (Deep) : Dusky - Nobody Else
Chiptune (8-bit, Nintendocore) : CORE - Dead Feelings
IDM (A.K.A. Braindance) : The Tuss - Synthacon 9
Industrial : Front 242 - Headhunter
Jungle (Ragga-jungle) Metalheads - Terminator
Minimal : Ame - Rej
Progressive (Progresszív, Progresszív house) : Youandewan - 1988
Techno, Hard techno Dj Ross - Emotion

Tehát ez a története (röviden) annak a tuc -tuc zenének. Hallgassa az, aki átérzi, aki meg nem az fogadja el: hogy a másik ilyen stílust hallgat. Ilyen fajta zenéket (sőt bármilyen zenesílust) a számítógépen különféle programokkal is lehet csinálni: egyik legjobb Fruity Loops (Fl Studio): de nem könnyű vele alkotásokat készíteni. Aki nem hiszi, vegye meg a szofwert http://www.image-line.com/ és próbálgasson bütykölni valamit.


Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban