A világ 10 legszennyezettebb városa

Keresgélve a neten sok tanulmányra bukkantam e tekintetben. Ez a ranglista, amelyet bemutatok: sok helyen meg lehet kapni: ma is érvényben van. Legszennyezettebb régiók, városok Kínában, Indiában és Oroszországban vannak: az oka pedig a szegénység valamint az elmaradottság. A bányászat az egyik fő oka, hogy az ország sok városa a toplista élére került.

10. Kabwe. Zambia
Bányászat: 1902 -ben alapították a várost, a sok ólom és réz volt az ok. Különböző projekteket indítottak el a város szennyezettségének csökkentése érdekében: részben sikerült, azonban a toplista 10 helyét így is megkapta. 


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Kabwe


9. Sumgayit, Azerbajdzsán

A Kászpi-tenger térségében elhelyeszkedő, egyik legnagyobb város az országban. A Szovjetunió idejében az ipara nagyon fejlett volt: ezért sok szenyezett anyag került a levegőbe. (még a mai napig megtalálható)


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Sumqayit

8. Norlisk, Oroszország

Nagyon szennyezett. Több mint 4 millió tonna káros anyag található a levegőben: többek között cink, arzén, ólom, szelén stb. (nehézfém szennyezettség) ... a képek mindent elárulnak. Azt meg sem kell említsem, hogy az elhalálozás magas aránnyal van jelen. 


Hihetetlen, de igaz: a képen jól látható, hogy a városban alig van zöld terület (vagy egyáltalán): fákat, erdős részeket sehol sem látni. Elég borzasztóan néz ki.


A lakosság rendszeresen tüntet, hogy állítsák le az ipari tevékenységet, de mindhiába: ipari város, vagy megszokják és belebetegednek: vagy elköltöznek. Sajnos a szegénység miatt az elvándorlás nem lehetséges.

További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Norilsk

7. Csernobil, Ukrajna

7 helyen Csernobil található: nem részletezem a katasztrófát, mert mindenki ismeri a történetet. A szennyezettség még sok ideig megmarad.


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_(city)

Film a katasztrófáról



6. Dzerzhinsk, Oroszország

Ha egy orosz várost keresel, hogy letelepedj, ezt ne válasszad. A férfiak átlagosan 42 éves korig élnek, a nők pedig 47. A várost elzárták a külföldiek elől: nem lehet könnyen látogatni: olyan nagy mennyiségű súlyos kémiai anyagok vannak a levegőben. 


A neten még rendes képeket sem kaptam a városról: ezért be kell érni ennyivel.
A wikipedán elég jó kis bejegyzést lehet találni a város problémáiról: http://en.wikipedia.org/wiki/Dzerzhinsk,_Russia

5. La Oroya, Peru

Ólom... nem jó a szervezetnek, ezt mindenki tudja. A város olyan szennyezett, hogy 100 gyerekből 99 ólommérgezésben szenved. Ez nagy baj, az ólom nagyon nehezen megy ki a szervezetből, a gyerekek pedig súlyos szellemi és fejlődésbeli károsodásnak vannak kitéve. 


A wikipedián ugyancsak részletes leírást találhatunk a város problémáiról: http://en.wikipedia.org/wiki/La_Oroya


4. Vapi, India

Minden szennyezett: bárhova megyünk, bármihez érünk, bármit iszunk. Nagy mennyiségű higany található mindenhol. 


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Vapi

3. Sukinda, India

Króm. A lakosság nagy része a króm miatt rákos beteg. Nagyon nagy mennyiségben bányásszák a közeli hegységekben. 


A kémiai elem pedig mindenhol megtalálható... a vízben is amit isznak a lakosok.


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Sukinda

2. Tianying, Kína

A lemaradott ipari technológiák miatt, ez a kínai város élhetetlen. Nagyon szennyezett. Ólom és egyéb anyagok találhatóak mindenfele. A lakosság pedig napról-napra betegebb. 


A fákat hiába ültetik: nem zöldülnek ki


További információ a városról: http://en.wikipedia.org/wiki/Tianying

1. Linfen, Kína

A világ legszenyezettebb városa pedig ugyancsak Kínában található. Shanxi tartományban helyeszkedik el, több mint 4 millió lakosa van.(régebbi elnevezés: Pingyang) 1978 ban még az egyik leghíresebb kínai mezőgazdasági vidék volt. Az ipar az 1990 évektől kezdődött el, amikor felfedezték, hogy a térségben szén van... a technológia hiánya súlyosbítja a helyzetet. 



Bővebb információ: http://en.wikipedia.org/wiki/Linfen

Kérdésem az lenne: miért nem tesz senki sem ez ellen? Miért nem lehet egy biztonságos városban élni? A 3 -dik világ súlyos problémákkal kűzd. Itt minden megengedett, nincs semmi szabályzat, a gazdag nagyhatalmak  pedig kihasználják ezt. Nem érdekli őket, hogy az ipari kitermelés, feldolgozás, hogyan hat a környezetre: nem élnek ott, nem törődnek vele. Csak a profit: tudjanak gazdagodni jobban. Nyersanyag kell nekik olcsón: és az itt megtalálható. Munkaerő? Van, amennyit akarnak: szánalmas fizetésért. Ne legyünk büszkék: mert nincs mire. Oda kéne figyeljünk, hogy mi történik más vidékeken. Ne csak azt nézzük, hogy nekünk jó: van tiszta vizünk amit ihatunk (ingyen), étel, amennyit akarunk, jó levegő amit beszívjunk ... ők pedig szenvednek.
Az itt felsorolt városok, csak a levegő szennyezettségére példák, gondoljunk bele, hogy még mennyi hely van a világban, ahol borzasztó szegénység, mocsok, háború, katasztrófa ... uralkodik.

A wiki linkeket angolul adtam meg: részletesebb és megbízhatóbb információkkal szolgál


Címkék: , ,

4 megjegyzés:

  1. a merkúr az higany...amúgy jó a cikk

    VálaszTörlés
  2. igaz, köszi a javítást. angol cikket olvastam és onnan maradt meg a merkúr.

    VálaszTörlés
  3. És még azt mondják, hogy csak egy és az is állítólagosan 6 milliós holocaust volt. Bár mindegyik szörnyű, mégha akár egy embernek is esztelenség miatt kell meghalnia, de mégis, vajon az emberiség lelkiismerete miért aludt el és miért csak egy és ugyanazokat emlegetik esztelen népirtás vádjával miközben a jelzett helyszineken egyenként is akár több az áldozat. A lassú, de bizonyosan halálos kimenetel már eddig is több embert irtott ki, mi lesz itt még a továbbiakban?

    VálaszTörlés
  4. Köszi a megjegyzésedet. A továbbiakban: nem várok semmi jóra. A világ már teljes káoszban van.

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban