Google Street View Előnyei


Eljött a várva várt pillanat. Mindig is szerettem nézegetni a városokat, helyeket: hogyan is néznek ki, milyen a táj és hogy milyenek az emberek. A Google Maps Street View az egyik leggyorsabban fejlődő ilyen alkalmazás, amely segítségével betekintést nyerhetünk távoli országok településeiben. 2007 májusában indult útnak: Manhattant térképezték így fel először. Csupán 5-6 év telt el, de már odáig fejlődött, hogy elérkezett Romániába is. A fentebb látható metódussal végezték el az egészet. Az adott országtól persze engedélyt kell kérjen a Google. Vannak olyan esetek, hogy nem engedélyezik: mint pl: Magyarországon, néhány évvel ezelőtt. Pár hónapja Magyarországon még Budapestet sem lehetett elérni Street View -on. Lássuk be, hogy ez a funkció sok szempontból hasznos, és nem értem azokat az országokat, amelyek ellenzik.
Előny:
- elsősorban turisztikai szempontól előnyös, hogy elérhető legyen street view -en az adott ország. Sok külföldi megnézheti pontosan (mintha ott lenne), hogy hova is megy: milyen az infrastruktúra, és van -e mondjuk villany az adott térségbe. A szép tájakat is meg lehet így figyelni: sőt ez a kategória is rohamosan fejlődik: nemsokára már nem csak az utcák útján tudunk betekintést nyerni a térségről: hanem a gyalogos google emberke segítségével (hátitáskára lesz felszerelve a kamera) olyan tájakon fogunk tudni járkálni virtuálisan, amelyek még sok ember számára elérhetetlen. (pl: hegyek: felmászhatunk majd virtuálisan a híresebb hegyekre, turisztikai központok: gondolom ezeket veszik először inkább célba, világörökség részei stb) 
- tájékozodás: a másik előny. Mondjuk el kell menjünk egy helyre : csak a címét tudjuk, de az adott városban még nem voltunk. Eddig csupán szatelitfelvételen megnéztük felülnézetből: vagy megkaptuk: vagy nem. Most : csupán annyit kell tegyünk : rámegyünk a google mapsra - beírjuk a keresőjébe a várost, utcát és a házszámot, azonnal megkeresi nekünk: belenagyítunk és máris 360 fokos szögben navigálhatunk az utcán, mintha arra járnánk. 
- Virtuális elérhetőség: gondoljunk bele. Voltak olyan idők amikor még valaki nem tudta elképzelni hogy hol van Peking, vagy hogy néz ki az Ibiza sziget... amikor még a határok zárva voltak és nehezen lehetett külföldre utazgatni. Mostanra már igaz, hogy a határok megnyíltak: mehetsz amerre akarsz: csak pénzfüggő. Nem járhatod be a világot: mert valljuk be nem lehet. (sok mindentől függ: most nem részletezem) Street View : bárhova elmehetsz virtuálisan. az az érzésed, hogy nincsenek  határok, és hogy minden elérhető. Ki tudja mit hoz a technika? Lehet majd lesz egy szemüveg, amellyel majd utazgathatsz virtuálisan: emberek majd mozognak, bemehetsz bárhova, meglátogathatod a turisztikai látványosságokat stb. Valljuk be: talán 20  évvel ezelőtt ez még lehetetlennek tűnt: de mostanra már közel van, hogy megvalósítsák. (sőt lehet, hogy már van is). Az a baj, hogy sokan mintha nem élnének a lehetőséggel. Tudják, hogy van ez a Street View micsoda: de nem is hanszálják. Néha, ha unatkozol barangolhatsz erre - arra, ne csak facebookra meg chatelésre használd a netet. Ennyire közel a világ még nem volt.
- meg kell még említsem azt is (ha már a nevébe van: magyarul- utca nézet), hogy nagyon jól kivehető, hogy a nézett városban milyen a közutak minősége. Persze ez idővel javulhat: (vannak régebbi felvételek is : mindig írja a dátumot lennt: hogy mikor készítették). PL: Romániát mindenki úgy ismerte meg (hallotta, járt itt régebben), hogy a rossz utak országa. Én lepődtem meg azon (kalandozva Google segítségével az országba), hogy tűrhetőek más országokhoz képest. Kisebb kis falvakban is autózható aszfaltozott utakat lehet már találni. Magyarországon kalandozva viszont rádöbbentem, hogy azért ott is vannak rossz utak, de lehet, hogy épp a nagy útjavítások pillanatában botorkált arra a Google kocsi. A nagyobb és turisztikai városok (pl Hajdúszoboszló, Eger, Pécs, Budapest) persze rendkívül szépek : és nem nagyon kaptam göröngyös utakat. Azonban a kisebb városok és falvak tekintetében kaptam bőven. 

A legfontosabbakat leírtam. szerintem csak előnyei vannak: és azt próbáljuk értékelni, hogy Ingyenes!!! mindenki számára. Megtehették volna, hogy pénzért teszik elérhetővé: de nem! Ezért használjuk ki és tiszteljük a Google -t azért, hogy ilyen hasznos dolgokat tud nekünk ajándékozni. 
Gondolkoztam a hátrányáról is, azonban csak néhány jutott eszembe:
- az első (talán a legfontosabb) a megfigyelés: sokan nem szeretik, hogy a magánszférájukba valaki betúrja magát. A google nem kérdezte meg a lakosokat, hogy szabad képeket készítsenek? Így az emberek mennek az utcán jön a Google kocsi lefényképezi a tudta nélkül: és látja 1 évre rá magát a google maps -on: sokan árulták a testüket google kocsi lencsevégre kapta, van aki épp pisil valahol: ezt is lekapta stb. (lehet kapni ilyeneket a neten) Ezért a Google (hogy ne sértsen személyi jogokat) mindenki arcát (persze ha sokat utazgatunk találunk akit nem homályosítottak el) felismerhetetlenné teszi, valamint a közlekedési eszközök rendszámtábláit is + egyéb olyan épületeknek, amelyek nem engedélyezték. 
- a másik talán az: hogy van olyan eset, hogy egy várost nem turisztikailag vonzóvá teszi, hanem épp ellenkezőleg. Pl: Magyarország esetében: sok helyen épp javították az utakat, sok helyen fel volt túrva minden: ez pedig nem kedvező szerintem. Az idő: nem mindegy mikor megy el a google kocsi: borús, esős időben, ősszel, mikor lehullottak a falevelek: minden kopár: nincs semmi zöld: ridegnek, turisztikailag nem kedvező az adott térségre. Pl: Hajdúszoboszló: a nagyobb része a felvételeknek télen, borús időben készültek: egy kicsit lehangoló és barátságtalannak tűnhet azok számára akik épp virtuálisan meglátogatják. 
Ennyit negatívumot tudtam összeszedni. Ezek azonban elenyészőek: és inkább előnyös a google street view. 


Látható, hogy az USA teljesen elérhető, Mexikó, Kanada, Japán, Ausztrália peremvidéke, Thaiföld, Brazilia,  D-Afrika és Izrael. Az utóbbi időben viszont Európára fektetik a hangsúlyt. Kevés ország maradt amelyik ne lenne teljesen elérhető. 
Anglia, Írország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Svédország, Finnország, Norvégia, Belgium, Hollandia, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelorszég, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Románia és Bulgária érhetőek el jelenleg teljes egészében. Németország, Svájc, Ausztria, Oroszország ... -ban nagyobb városokban érhetőek el. Ausztriába egyáltalán nincs.
Sokan lettek Street View rajongók: ezért a neten keresgélve találhatunk Street Fighter című oldalakat (ez a magyar: http://streetfighterhungary.tumblr.com/). Aki sokat utazgat virtuálisan meglepő és vicces dolgokat is láthat. Ezek az oldalak pedig feltárják ezeket: bárki küldhet be fotókat az ilyen oldalakra.

Néhány kép: hogy hogyan végzi a Google a munkáját:


Az autóra fel van szerelve a kamera, amely 360 fokos felvételt készít.


Persze nem csak autóra lehet felszerelni a kamerát: biciklire is: rövid távon használják: főleg olyan területeken, ahol nincs autós közlekedés.


A kamera közelebbről


Ahogy már említettem: nemsokára virtuálisan túrázhatunk is. Ok . és nagyjából így navigálhatunk az utcán. Persze sokan meglátták a kocsit és úgy gondolták meg akarják örökíteni a feneküket. 

Street View elérhető: https://maps.google.ro

Egyszerűen beleviszel egy utcába... vagy a sárga kis emberkét ráhúzod valahova. Navigálni az egérrel lehet, vagy  billentyűkkel is.
Elérhető még a Google Earh programmal is : azonban kevesen használják már: hiszen ott van a Google térkép. leteszteltem és valami miatt a Google Earthön nehezebben tisztulnak ki a képek, de lehet, hogy nálam van a probléma. Google Eath letölhető : http://www.google.com/earth/index.html

Végezetül pedig egy kis videó a használatáról:Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.