Számítógép karbantartása

 
Soknak gondot jelent: azonban kiküszöbölhető, ha odafigyelünk néhány dologra.
E bejegyzésben kitérek arra, hogy hogy tudunk egy jó operációs rendszert (windows,linux stb) feltenni: és hogy tartsunk rendben, hogy ne kelljen egy idő után megint bajlódni a windows instalálással. Kitérek még arra is, hogy honnan szedhetünk le biztonságosan programokat a netről. A leírtak az én saját javaslataimat tartalmazza. A jobb átlathatóság érdekében a bejegyzést részekre bontom:


- Kezdem a legelején. Ha akarod, hogy a számítógéped gördülékeny legyen: ne akadozzon, ne lassuljon le: figyelembe kell vegyed azt a tényt, hogy a technika fejlődik. Egy régi gép (konfigurációjú) nem fog problémák nélkül futni. A mai fejlettséget tekintve : jó ha egy 1,8 MHz - nél nagyobb processzora teszel szert (ajánlatos, hogy legalább 2 magos legyen), memóriája minimum 2 GB és legyen benne egy közepes erősségű videókártya. Ez a 3 a legfontosabb. A többi, hogy HD kamera, meg USB 3 -as, meg mennyi legyen a Hard Disk kapacitása - azt már mindenki maga döntse el: kihasználja, vagy nem? A memória az egyik legfontosabb: tudnunk kell azt, hogy pl: ha egy új verziójú böngészőt megnyitunk és nézelődünk vele: közel 100 mega memóriát fogyaszt. (ha pl 128 memóriánk van: ne csodálkozzunk, hogy lassú a gép) ... ez persze a közeljövőben mind fog nőni, tehát ne vegyünk túl drága laptopokat, számítógépeket : remélve azt, hogy így 5 év múlva is remek gépünk lesz. Nem lesz: hiszen hihetetlenül gyorsan fejlődik a számítástechnika: és nem tudjuk még mit fognak kitalálni.
* akinek régi gépe van (kevés memória), az tegyen fel a gépére régebbi programokat (verziójú) - a régebbiek kevesebb memóriát zabáltak. Segítségképp itt ez az oldal: http://www.oldapps.com Biztonságosan (vírusok nélkül) szedhetünk le régi programokat.

- Ha már nagyon lassú a géped: és nem bírsz vele, ajánlatos egy teljes formatálást végezni (mindent letörölni C, D esetleg E ha van)

- Milyen windowst tegyünk fel? Eddigi legjobb windows (az én véleményem szerint) az a windows 7 -es. Ha megvan az eredeti akkor tegyünk fel azt, ha nem szerezzünk be egyet (szomszédtól vagy a netről). x64 -est ha teszünk gyorsabb lesz és talán az a legjobb. Aki ragaszkodik az x86 (x32) -hoz, az szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a rendszer maximum 2 GB memóriát (RAM) fog felismeri. Hiába van nekünk pl 8 GB : 2 GB fog használni: és ez persze meg fog érződni a sebességén is. A másik amit ajánlok az az új windows 8 -as. Sokan nem szeretik, azonban nekem eddig bevállt. Azt használom már 6 hónapja, és semmi gondom nem volt vele.(nem tettem azóta új rendszert) Gyorsabb is talán mint a windows 7. Azonban sokaknak nem tetszik a csempe : de ki lehet küszöbölni: mondjuk ha felteszünk egy ingyenes start menü kiegészítőt. Amit én ajánlok az a http://www.pokki.com/ Ez a kis program kezelhetőbbé varázsolja a windows 8 -kat: és be tudjuk vele állítani, hogy a gépünk bekapcsolásakor ne a csempék jelenjenek meg, hanem dobjon minket egyenesen az asztalunkra. Akinek régebbi konfigurációjú gépe van, annak a jó öreg windows XP -t ajánlom. Még mindig elég sokan használják: és még eddig biztonságos is: azonban nemsokára a Microsoft nem fog foglalkozni vele (nem kapunk hozzá update -ket), ezért majd akkor érdemes új rendszerre váltanunk.) Aki nem szereti a windowst annak ott a Linux : én is használtam egy kis ideig: jó, gyors, modern ... és minden ingyenes. Van Linux market ahonnan ingyenesen letölheted a programokat. Nem kell a programokkal bajlódj. Sőt : nem kell attól félj, hogy rádtörnek és lecsuknak, mert illegálisan használsz vagy letöltöttél egy szoftwert. Talán az egyik legjobb a Linux Ubuntu http://www.ubuntu.com/: windows mellé is feltehető.

- Ok: megvan a windows DVD, feltettük a rendszert (C nek hagyjunk legalább 30 Gb, ha nincs gondunk a tárhely mennyiségével egy 50 GB lenne az ideális) és azután?

- Tegyük fel a drivereket (LAN, Video, Audio): ha véletlenül nincsenek meg, keressük meg őket az interneten. (gyártó honlapjáról) Ha ígyse kapjuk, akkor nincs más választás: fel kell tenni egy driver kereső programot. Én mindig használom őket: hiszen megkeresi a legújabb drivereket. (ha kaptunk a gép mellé driveres CD -ket nem biztos, hogy azok jók is: hiszen a driverekre idővel új verziót adnak ki: ezért a régiek elavulnak. Ezért ajánlom, hogy inkább az ilyen driver keresőkkel oldjuk meg a problémánkat: Driver Magician, Uniblue Driver Scanner, Driver Genius stb (ezek a jobbak) ... azonban ezek nem ingyenesek. Torrentről le lehet őket tölteni (crack , serial) azonban aki ingyenesre vágyik : van egy megoldás: http://www.3dpchip.com Ez ingyenes: és általam letesztelt kis program. Nagyon jól működik. Mgkeresi az oldalakat, ahonnan letölhetjük a legfrisebb drivereket.

- Jöhetnek a programok: Antivirus? Én nem használok, de aki nem nagyon érti azt, hogy mivel szerezhetőek be vírusok, annak kötelező. (Nod32, Avast, Zone Alarm, F Secure, Norton, Bitdefender, avg) Vannak ingyenes változatok is: és kijelenteném, hogy azok is nagyon jók (pl: menjünk rá az avast, zone alarm hivatalos honlapjára: onnan letölthetjük) Egy nagyon jó ingyenes antivírus ez is: http://antivirus.comodo.com/
Gyors, nem lassítja nagyon a gépet és biztonságos. Aki nem akar antivírust telepíteni: az figyeljen arra, hogy hova kattint, felesleges mellékprogramokat ne töltsön le, torrentoldalakról a játékok hordoznak sok vírust (crack, keygen) valamint az interneten való tartalmak: mind: bármikor mellékattinthatunk és kaphatunk egy kis trójait (jobb esetben) A tűzfalat mindig hagyjuk bekapcsolva (ha játszunk hálózatba vegyük ki, játék után viszont kapcsoljuk vissza)

- Honnan szedjük le a programokat? Ha kell mondjuk egy Winamp, a legbiztonságosabb, ha a winamp hivatalos oldaláról töltjük le. Egyéb programokat letölhetünk viszonylag biztonságosan : http://download.chip.eu , http://www.softpedia.com/ , http://download.cnet.com (itt azonban felteszi a maga saját kis programját) , http://www.soft32.com/ és a http://www.filehippo.com/ -ról. Általába minden program ingyenes vagy tesztverziós: de van itt minden: kijelenthetem, hogy az ingyenes programok is nagyon jók: sőt!

- Ami nagyon fontos: ha instalálunk egy programot: ügyeljünk arra, hogy mit akar még instalálni: sok program (főleg ingyenes) mellékprogramokat akarna feltenni gépünkre. (pl Ask Toolbar, különböző widgetek...) Figyeljünk oda, és ne csak a Next - re koncentráljunk. Ezek a felesleges programok nagyon le tudják lassítani gépünket: és egy idő után arra gondolunk, hogy vírusos a gépünk. (pedig csak tele van lassító programokkal: ilyenkor uninstaláljuk ezeket a programokat- Control Panel: Programs)

- Ezek után csak tőlünk függ, hogy rendszerünk meddig bírja: ajánlatos egy tisztító programot feltenni (pl: CCCleaner), valamint legalább hónaponként defragmentálni a hard disk -et (win 8 autómatikusan végzi el) Manuálisan: Rákattintunk A C,D vagy E Drive-ra (particióra) - Jobb klikk - Properties - Tools - Optimize and defragment Drive (kijelöljük az egészet és hagyjuk, hogy dolgozzon: kb 2-3 óra) Ezzel az eljárással meghosszabítjuk a hard -unk élettartamát valamint viszonylag gyorsul majd a rendszerünk is) (vagy beírjuk keresőbe defragment és kiadja)

- Csak azokat a programokat telepítsük, amelyre szükségünk van. Minél több programot teszünk fel: fenáll a veszélye, hogy lassul majd a gépünk.

- Fontos, hogy a rendszerünket rendezetten tartsuk. Tudjuk mi hol van: ha látunk valami gyanús programot azonnal töröljük : és ne jobb klikk - Delete, hanem Control Panel - Programs módszerrel. (vagy tegyünk fel uninstaláló programokat: pl revo uninstaller, Your uninstaller stb)

- Ne legyen bennünk az a vágy, hogy a windowsunkat alakítgassuk: ne telepítsünk design elemeket (pl témákat, különböző toolbarokat, kiegészítőket) Ezek vagy lassítják : vagy vírust juttatnak a rendszerünkbe. A legjobb ha egy eredeti windowst úgy hagyunk, ahogy van: változtassunk annyit, amennyi a rendszerbe van (pl témákat változtathatunk windows alatt is: be van integrálva néhány)

- Végezetül pedig ügyeljünk, hogy mit csinálunk a gépen: mit nézegetünk, mire kattintunk: ne aggódjunk senki se nyer 1 millió dollárt (kérlek ide kattints), és nem nyersz egy külföldi utazást se ..ilyenekre ne kattintsunk. Vigyázzunk a smiley kiegészítőkre (messenger) ezek nagy mennyiségben hordoznak vírust. (sőt van olyan eset, hogy még uninstalálni sem tudjuk) - ilyenkor új windows a megoldás. Ha szeretünk torrentezni: ügyeljünk, hogy biztonságos oldalakról tegyük. A magyar torrentoldalak többsége elég biztonságos, hiszen szokták ellenőrizni a feltöltött torrenteket. A külföldi (regisztrálás nélküli) torrentoldalak azonban tele vannak kártékony tartalmakkal: ha mégis az ilyenekhez folyamodunk: ügyeljünk arra, hogy mit szedünk le: és a letöltés előtt tegyük be a kliensünket, hogy mutassa a tartalmat amit épp leszedünk (ha látunk a mappába gyanús file -kat, inkább ne töltsük le) Legnagyobb veszélyt a játékok, programok, pornók jelentik: az ilyenekre ügyeljünk.

és ... az updateket mindig telepítsük: általába a Microsoft minden héten ad ki frissítéseket!

Van valami kérdés? Megjegyzésekre szívesen válaszolok!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.