Számítógép karbantartása

 
Soknak gondot jelent, azonban kiküszöbölhető, ha odafigyelünk néhány dologra.
E bejegyzésben kitérek arra, hogy hogyan tudunk egy jó operációs rendszert (windows,linux stb) feltenni és karbanytartani. Kitérek még arra is, hogy honnan szedhetünk le biztonságosan programokat a netről. A leírtak az én saját javaslataimat tartalmazza. 

- Kezdem a legelején. Ha akarod, hogy a számítógéped gördülékeny legyen (ne akadozzon, ne lassuljon le) figyelembe kell vegyed azt a tényt, hogy a technika fejlődik. Egy régi gép (konfigurációjú) nem fog problémák nélkül futni. A mai fejlettséget tekintve, jó ha egy 1,8 MHz - nél nagyobb processzora teszel szert (ajánlatos, hogy legalább 2 magos legyen), memóriája minimum 2 GB és legyen benne egy közepes erősségű videókártya. Ez a 3 a legfontosabb. A többi, hogy HD kamera, meg USB 3 -as, meg mennyi legyen a Hard Disk kapacitása - azt már mindenki maga döntse el. A memória az egyik legfontosabb. Tudnunk kell azt, hogy pl: ha egy új verziójú böngészőt megnyitunk közel 100 mega memóriát fogyaszt. (ha pl 128 memóriánk van: ne csodálkozzunk, hogy lassú a gép) ... ez a közeljövőben mind fog nőni, tehát ne vegyünk túl drága laptopokat, számítógépeket, remélve hogy így 5 év múlva is remek gépünk lesz. Nem lesz: hiszen hihetetlenül gyorsan fejlődik a számítástechnika.
* akinek régi gépe van (kevés memória), az tegyen fel régebbi programokat (verziójú) -  kevesebb memóriát zabálnak. Segítségképp itt ez az oldal: http://oldapps.com

- Ha már nagyon lassú a géped és nem bírsz vele, ajánlatos egy teljes formatálást végezni. (mindent letörölni C, D esetleg E ha van)

- Milyen windowst tegyünk fel? Eddigi legjobb (az én véleményem szerint) az a windows 7 -es. Ha megvan az eredeti akkor tegyünk fel azt, ha nem szerezzünk be egyet (szomszédtól vagy a netről). x64 -est ha teszünk gyorsabb lesz és talán az a legjobb. Aki ragaszkodik az x86 (x32) -hoz, az szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a rendszer maximum 2 GB memóriát (RAM) fog felismerni. Hiába van nekünk pl 8 GB : 2 GB fog használni. A másik amit ajánlok, az új windows 8 -as. Sokan nem szeretik, azonban nekem eddig bevállt. Ezt használom már 6 hónapja, és semmi gondom nem volt vele.(nem tettem azóta új rendszert) Gyorsabb is talán, mint a windows 7. Azonban sokaknak nem tetszik a csempe, de ki lehet küszöbölni ha felteszünk egy ingyenes start menü kiegészítőt. Amit én ajánlok az a http://pokki.com.  Ez a kis program kezelhetőbbé varázsolja a windows 8 -kat és be tudjuk vele állítani, hogy a gépünk bekapcsolásakor ne a csempék jelenjenek meg, hanem dobjon minket egyenesen az asztalunkra. Akinek régebbi konfigurációjú gépe van, annak a jó öreg windows XP -t ajánlom. Még mindig elég sokan használják, azonban nemsokára a Microsoft nem fog foglalkozni vele (nem kapunk hozzá update -ket), ezért idővel érdemes új rendszerre váltanunk.

Aki nem szereti a Windowst annak ott a Linux. Én is használtam egy kis ideig: jó, gyors és modern ... + minden ingyenes. Van Linux market ahonnan letölheted a programokat. Nem kell attól félj, hogy rádtörnek és lecsuknak, mert illegálisan használsz vagy letöltöttél egy szoftwert. Az egyik legjobb a Linux Ubuntu http://ubuntu.com: windows mellé is feltehető.


- Redszer telepítése után (C nek hagyjunk legalább 30 Gb, ha nincs gondunk a tárhely mennyiségével egy 50 GB lenne az ideális) tegyük fel a drivereket (LAN, Video, Audio), ha nincsenek meg, keressük meg őket az interneten. (gyártó honlapjáról) Ha így sem sikerül, akkor nincs más választás, fel kell tenni egy driver kereső programot. (ha kaptunk a gép mellé driveres CD -ket nem biztos, hogy azok jók is, hiszen a driverekre idővel új verziót adnak ki: ezért a régiek elavulnak. Ezért ajánlom, hogy inkább az ilyen driver keresőkkel oldjuk meg a problémánkat: Driver Magician, Uniblue Driver Scanner, Driver Genius stb)
http://3dpchip.com Ez ingyenes: és általam letesztelt kis program. Nagyon jól működik. Mgkeresi az oldalakat, ahonnan letölhetjük a legfrisebb drivereket.

- Jöhetnek a programok: Antivirus (Nod32, Avast, Zone Alarm, F Secure, Norton, Bitdefender, avg) Vannak ingyenes változatok is: és kijelenteném, hogy azok is nagyon jók (pl: menjünk rá az avast, zone alarm hivatalos honlapjára: onnan letölthetjük) Ez is jó: http://antivirus.comodo.com
Gyors, nem lassítja nagyon a gépet és biztonságos. Aki nem akar antivírust telepíteni, az figyeljen arra, hogy hova kattint. Felesleges mellékprogramokat ne töltsön le, torrentoldalakról a játékok hordoznak sok vírust (crack, keygen) valamint az interneten való tartalmak esetén bármikor mellékattinthatunk és kaphatunk egy kis trójait (jobb esetben) A tűzfalat mindig hagyjuk bekapcsolva.

- Honnan szedjük le a programokat? Ha kell pl egy Winamp, a legbiztonságosabb, ha a hivatalos oldaláról töltjük le.

Csekkold ezeket is:
http://download.chip.eu , http://softpedia.com , http://download.cnet.com (itt azonban felteszi a maga saját kis programját is) , http://soft32.com/ és a http://filehippo.com. Általába minden program ingyenes vagy tesztverziós.

- Ami nagyon fontos, ha telepítünk egy programot: ügyeljünk arra, hogy mit akar még feltenni. (pl Ask Toolbar, különböző widgetek...) Figyeljünk oda, és ne csak a Next - re kattintsunk. Ezek a felesleges programok nagyon le tudják lassítani gépünket és egy idő után arra gondolunk, hogy vírusos a gépünk. (pedig csak tele van nem kívánt dolgokkal, ilyenkor uninstaláljuk ezeket a programokat - Control Panel: Programs)

- Ezek után csak tőlünk függ, hogy a rendszerünk meddig bírja. Ajánlatos egy tisztítót is feltenni (pl: CCCleaner), valamint legalább hónaponként defragmentálni a hard disk -et (win 8 autómatikusan végzi el) Manuálisan: Rákattintunk A C,D vagy E Drive-ra (particióra) - Jobb klikk - Properties - Tools - Optimize and Defragment Drive (kijelöljük az egészet és hagyjuk, hogy dolgozzon: kb 2-3 óra) Ezzel az eljárással meghosszabítjuk a hard -unk élettartamát valamint viszonylag gyorsul majd a rendszerünk is) (vagy beírjuk keresőbe defragment és kiadja)

- Csak azokat a programokat telepítsük, amelyre szükségünk van. Minél többet teszünk fel, annál lasúbb lesz a gépünk.

- Fontos, hogy a rendszerünket rendezetten tartsuk. Tudjuk mi hol van, ha látunk valami gyanús programot azonnal töröljük : és ne jobb klikk - Delete, hanem Control Panel - Programs módszerrel. (vagy tegyünk fel uninstaláló programokat: pl revo uninstaller, Your uninstaller stb)

- Ne telepítsünk design elemeket (pl témákat, különböző toolbarokat, kiegészítőket) Ezek vagy lassítják vagy vírust juttatnak a rendszerünkbe. A legjobb ha egy eredeti windowst úgy hagyunk, ahogy van. Annyit változtassunk annyit, amennyit a rendszer enged. (pl témákat változtathatunk windows alatt is, bele van integrálva néhány)

- Végezetül pedig ügyeljünk, hogy mit csinálunk a gépen: mit nézegetünk, mire kattintunk. Vigyázzunk az 1 millió dollárt nyertél típusú reklámokra - átverés, a smiley kiegészítőkre (messenger) ezek nagy mennyiségben hordoznak vírust. (sőt van olyan eset, hogy még uninstalálni sem tudjuk) - ilyenkor csak egy új windows telepítés segíthet. Ha szeretünk torrentezni legyünk nagyon óvatosak. A magyar torrentoldalak többsége elég biztonságos, hiszen szokták ellenőrizni a feltöltött torrenteket. A külföldi (regisztrálás nélküli) oldalak azonban tele vannak kártékony tartalmakkal. Legnagyobb veszélyt a játékok, programok, pornók jelentik!

és ... az updateket mindig telepítsük: általába a Microsoft minden héten ad ki frissítéseket!

Van valami kérdés? Megjegyzésekre szívesen válaszolok!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.