Románia a Youtube - on

   
Románia az utóbbi időben eléggé rossz hírnévre tett szert. Ez a rossz imázs az interneten is jelen van? A Google kereső mellett, ott van a Youtube: az internet nagy videómegosztója. A kereső automatikusan a legfrisebb és legnézetebb keverékéből állítja össze a találatokat. Jelenleg egy BBC hír áll az első helyen (ha beírjuk romania) : amelyben szó van, hogy az Egyesült Királyság mérsékelni akarja a románok és bolgárok bejövetelét az országba. A munkahelyeket leredukálják és csupán az egészségügyben helyeszkedhetnek el legálisan. Nem akarnak több kelet- európai bevándorlókat. Az ilyen témájú videókat kihagyom az elemzésemből, hiszen az ilyenekkel tele van a youtube.


Kezdjük pozitívan:A videó jelenleg közel 60000 nézettségnek örvend. Készítője egy ír Galvea Kelly nevű hölgy, aki a leírásban kiemeli, hogy a bukaresti látogatása során új barátokra tett szert, megszerette Romániát. Hálája jeléül elkészítette ezt a videót: embereket kérdez meg az utcán a kérdés pedig: hogy az életed során melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod. A videó minden egyes pillanatja pozitív: rendes emberek, humoros és intelligens válaszok: átadja azt, hogy itt az emberek nyitottak, barátságosak és kultúráltak. A videó alatti zene lágy chill out, nyugtat, amikor nézed. A helyek ahol az interjúk készültek : a szép Bukarestet mutatja be. Ez persze a készítőtől függ inkább: nem egyszer láttunk Romániáról szóló riportot amely csúnya, elhagyatott, szemetes vidéken lett készítve. Valahogy mindig az elhagyatottságot, lemaradottságot, a lovas szekereket, a rromákat filmezik le mindig, mikor valamelyik külföldi tv csatorna az országunkban filmez. Egyes helyek valóban olyanok, amilyennek ezek lefilmezik: de mindenhol a világon vannak szép és kevésbé szép helyek.
Végezetül: Köszönjük Galvea Kelly e remek videót!A második bemutatott videóm: egyszerű... inkább leírásokból áll. Mit kell tudni Romániáról: bemutatja dióhéjban azt: hogy mit kell tudni az országról:
- 19 millióan lakják
- a román nyelv latin nyelvcsaládba tartozik (5 - dik Eu-ban)
- Főváros: Bukarest
- Természeti adottságok: Kárpátok (legmagasabb csúcs: Moldoveanu), Fekete- tenger, dombság
- Duna, Duna- Delta
- kiemeli, hogy az ország gazdag ásvány és termálvíz lelőhelyekben
- mivel büszkélkedhetünk? : Európa legnagyobb sós bányájával, iszapvulkánok, 7 Unesco örökség, az egyetlen vídám temető (Szaplonca), több mint 190 kastély és palota, Bran - kastély: Drakula, a legjobb vezethető út: Transzfogaras, nevezik még a fővárost: a kis Párizsnak is
- kiemeli, hogy a turista elfogadtható árakon tölheti el napjait az országban (közel 30 dollár/nap)
A készítő: Ana Busuioc. A luu Romanian Society keretén belülA külföldi tv csatornák van amikor foglalkoznak Romániával: készítenek jó és kevésbé jó dokumentumfilmeket. A legfrisebbek egyike: az AlJazeera qatari  tv csatorna riportja. A csatornát élőben és jó minőségben követhetjük az interneten angolul (mert terjeszkednek ők is) az alábbi linken: http://www.aljazeera.com/watch_now/A youtube lehetővé tette azt, hogy bárki videót, filmet készíthessen. Lehetőséged nyílt, hogy pénzt is keressél vele (reklámokat helyeznek el a videód elején) Elszánt dokumentumfilm készítőkre is bukkanthatunk: mint a fentebbi film esetében: egy jó kis filmet készített a Kárpátokról: Wild azaz vad néven elnevezve. A film érdekes: szépen bemutatott. érződik rajta a természet iránti szenvedély. KöszönjükA Youtube még tele van Ceausescu videókkal is: nem a kivégzését illesztettem be (az is fenn van), hanem egy ritkább felvételt: amikor a híres diktátorunk meglátogatta Észak - Koreát. A fogadtatás úgy megtetszett neki, hogy átvette tőlük ezt a szokást. Szerencsére én nem éltem át ezt az időszakot.A negatív videók egyike: Franciaország nem kér belőlünk, sokat fglalkoztak velünk az utóbbi időkben. A rromákat szépen hazaküldték. Sok francia tv csatorna riportokat készített és készít Romániáról: csak az a baj, hogy eléggé azt sugallja a riportjuk, hogy itt csak rromák élnek: Roma Gypsy = Románia. A videó a kb 2 évvel ezelőtti botrányt mutatja be. A nagybányai polgérmester elszigetelte a rromákat egy fallal: ez pedig felkeltette a külföldi csatornák figyelmét: Nagybánya abban a periódusban riport turizmusnak örvendhetett.3 szó ami eszedbe jut: amikor azt mondom Románia? - érdekes kis riport Belgiumban: a válaszok között elsősorban a szegénység, Drakula, a barátságos emberek, Ceausescu és Bukarest szerepelt. Kíváncsi vagyok más ilyen tipusú videókra is: azonban valahogy ezzel az új youtubbal sehogyse tudok rákeresni: egy kicsit elszarták: az a baj, hogy monopóliumon vannak és nem is érdeklik őket hogy mi mit akarunk.

Ami kimaradt: Sok román dalok jelennek meg: főleg Inna, Alexandra Stan, Akcent és különböző román house (romanian house) néven futó dalok. Híresek és a nézettségüket tekintve eléggé elterjedtek. Kimaradt még a 90 években készített dokumentumfilmek a borzalmas árvaházakban történt eseményekről, különböző romániai városok (Kolozsvár, Szeben, Brassó, Iasi, Nagyvárad) utifilmjei, valamint az új őrület a gangnam style : különböző városokban és helyeken történő filmezései.
A youtube a folytonos újításai miatt, nehezebben akadhatunk jó kis filmekre: sokat kell kattintgatni amíg valami értelmes videóra bukkanunk. Ellepte sajnos az immatúr, primitív videók: amelyekre csak az időt pazaroljuk. Elsősorban a találati listán az újabb feltöltések jelennek meg: lehet ugyan szűrőket beállítani: de mintha nem működne rendesen. Remélem a közeljövőbe javítják a problémákat, és akkor majd egy jobb és dokumentáltabb bejegyzést írok e témával kapcsolatban.

Végezetül néhány dokumentumfilm az országról. Nem jelenítem meg, csak a linket: mert eléggé nehezen jön majd be a bejegyzésem, ha sok videót ágyazok be. A linkekre kattintva megtekinthetőek.

Az első BBC által készített dokumentumfilm: a rromákról- friss 2012 -es.

Erdély ízei: 30 perces kisfilm. Nagyon jól bemutatja a szokásokat ... a rendezés meg fenomenális.

A kényes kérdések egyike: honnan származik a román nép. A magyar és román ember közötti vita egyik tárgya. Angol alulírással! 2012-es.

CNN egyik riportfilmje: romákról

Néha az amatőrség előnyt jelent: pl e film esetében. Jobban bemutatja, hogy milyen is valójában ez az ország. A film több részre van bontva (régebben csak 15 percet engedett a Youtube). Érdemes megnézni, az első rész elején való román hablatyolást átugorhatjuk:

Egy jó kis film: Kolozsváron készítette Horatiu Curutiu: közel 5 perces.

Végezetül ez a film: amelyet inkább nem elemzek.0 comments:

Megjegyzés küldése