Románia a Youtube - on


   
Románia az utóbbi időben eléggé rossz hírnévre tett szert. Ez a rossz imázs az interneten is jelen van? YouTubon kutakodtam picit - a kereső automatikusan a legfrisebb és legnézetebb keverékéből állítja össze a találatokat. Jelenleg egy BBC hír áll az első helyen (ha beírjuk Romania), amelyben szó van, hogy az Egyesült Királyság mérsékelni akarja a románok és bolgárok bejövetelét az országba. A munkahelyeket leredukálják és csupán az egészségügyben helyeszkedhetnek el legálisan. Nem akarnak több kelet- európai bevándorlókat. Az ilyen témájú videókat kihagyom az elemzésemből, hiszen az ilyenekkel tele van a YouTube.

Kezdjük pozitívan

A videó jelenleg közel 60000 nézettségnek örvend. Készítője egy ír Galvea Kelly nevű hölgy, aki a leírásban kiemeli, hogy a bukaresti látogatása során új barátokra tett szert, megszerette Romániát. Hálája jeléül elkészítette ezt a videót. Embereket kérdez meg az utcán. (Az életed során melyik volt a legemlékezetesebb pillanatod?) Rendes emberek, humoros és intelligens válaszokat láthatunk, ebből pedig az jön le, hogy itt az emberek nyitottak, barátságosak és kultúráltak.
 Az interjú alatt Bukarest szépsége is fontos szerepet kapott. Nem látunk csúnya, elhagyatott, szemetes környéket. Bárcsak a valóság is ilyen lenne.



Az alábbi videó a legalapvetőbb tudnivalókat sorolja fel az országról:
- 19 millióan lakják
- a román nyelv latin nyelvcsaládba tartozik (5 - dik Eu-ban)
- Főváros: Bukarest
- Természeti adottságok: Kárpátok (legmagasabb csúcs: Moldoveanu), Fekete- tenger, dombság
- Duna, Duna- Delta
- kiemeli, hogy az ország gazdag ásvány és termálvíz lelőhelyekben
- mivel büszkélkedhetünk? Európa legnagyobb sós bányájával, iszapvulkánok, 7 Unesco örökség, az egyetlen vídám temető (Szaplonca), több mint 190 kastély és palota, Bran - kastély és Drakula, a legszebb autóút (Transzfogaras)...
- kiemeli, hogy a turista elfogadtható árakon tölheti el napjait az országban (közel 30 dollár/nap)



A külföldi tv csatornák néha foglalkoznak Romániával. Készítenek jó és kevésbé jó dokumentumfilmeket. A legfrisebbek egyike az AlJazeera Qatari  tv csatorna riportja. A csatornát élőben és jó minőségben követhetjük az interneten angolul az alábbi linken: http://aljazeera.com/watch_now



A YouTubon elszánt dokumentumfilm készítőkre is bukkanthatunk. 


Régi felvételek is vannak - nem is kevés.

A negatív videók egyike. A France 24 Tv csatorna riportot készített Romániáról, a kb 2 évvel ezelőtti botrányt mutatja be. A nagybányai polgérmester elszigetelte a romákat egy fallal, ez pedig felkeltette a külföldi csatornák figyelmét.

Ami kimaradt: Sok román dalok jelennek meg, főleg Inna, Alexandra Stan, Akcent és különböző román house (romanian house). Híresek és a nézettségüket tekintve eléggé elterjedtek. Kimaradt még a 90 években készített dokumentumfilmek a borzalmas árvaházakban történt eseményekről és különböző romániai városok (Kolozsvár, Szeben, Brassó, Iasi, Nagyvárad) útifilmjei.
A YouTube folytonos újításai miatt, nehezebben akadhatunk jó videókra. Sokat kell kattintgatni amíg valami értelmes dologra bukkanunk. Ellepte sajnos az immatúr, primitív videók, amelyekre csak az időt pazaroljuk. Elsősorban a találati listán az újabb feltöltések jelennek meg. Lehet ugyan szűrőket beállítani, de mintha nem működne rendesen. Remélem a közeljövőben javulni fog a helyzet.
Végezetül néhány dokumentumfilm. Linkre kattintva elindítható.

A kényes kérdések egyike: honnan származik a román nép? A magyar és román ember közötti vita egyik tárgya. Angol alulírással! 2012-es.

CNN egyik riportfilmje a romákról.

Néha az amatőrség előnyt jelent: pl e film esetében. Jobban be van mutatva, hogy milyen is valójában ez az ország. A film több részre van osztva (régebben csak 15 percet engedett a Youtube). Érdemes megnézni, az első rész elején a román hablatyolást átugorhatjuk:


Címkék: , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban