SAW (Fűrész) 1-7

     

     Rászántam magam, hogy végignézzem ezt a nagysikerű horror filmkollekciót. Sokan nem tudják végignézni, mert eléggé brutális. Nincsenek benne ijesztegetős hanghatások, nem jelenik meg minden percben egy szörny, hogy megijesszen. Konkrét, nem csűrik - csavarják a történetet. Összesen 7 Saw rész van: és mindegyik egybefonódik. A 2 -dik résztől mindig kapunk egy kis ízelítőt, hogy mi is történt a múlt részben. (eldugva: pont akkor adják be, amikor szükségeltetik). A nagy sikere abban rejlik, hogy nagyon jól meg van rendezve. A kínzások, a vér, a vágások: és minden brutális cselekmény nagyon realisztikusan van bemutatva. Talán a 7 -dik rész elején lévő kirakatos jelenet nem tetszett. Talán abba a szakértők találhatnak némi hibát. Aki szereti a brutális, öldöklős filmeket: annak merem ajánlani. Felejthetetlen élményt fog nyújtani: van benne misztikum. Minden episzódban vannak dolgok amelyekre nem tudunk választ adni: mindig ki kell várni, hogy ki is található a brutális gyilkosságok, kínzások hátánál. Az utolsó részekben mindenre fény derül: a vége pedig választ ad minden kérdésre. (azonban még talán folytathanák is: nem zárja le vélegesen a történetet)


Nem fogom minden Saw filmet elemezni, mert értelmetlen lenne. Összességében próbálok róla néhány szót írni. Összefoglalom: van ez a bábfigura (általába biciklizik), van egy disznófejű alak, aki beszerzi a zsákmányokat (ember) és van a főnök: akit kirakósnak neveznek. A disznófejű alak mindig változik a részek alatt. Van aki meghal és emiatt valaki más lép e szerepkörbe.
Az alap ideológiája a filmnek : hogy légy tisztelettudó, ne verj át másokat, sőt egyik episzódban a cigarettázó egyén is bűnösnek kiálltják ki. Aki rossz dolgokat tesz az a kirakós játékába kerülhet. A film a játékon alapul. Mindez csak játék: egy brutális játék. Általába az emberek meghalnak elég undorító módon, azonban az a kevés aki megússza az a kirakós nyomdokaiba lép. Ezek az emberek nem értékelték az életüket: a teszt után viszont hálásak lesznek a kirakósnak, hogy felvilágsította őket: hálásak lesznek hogy élnek.
A próbák között szerepel olyan pl: hogy le kell vágd a saját lábadat, hogy a teszten átmenj, vagy egy élő társad hasából ki kell venned a kulcsot, amivel te megmenekülhetsz. A kirakós John Kramer (Jingsaw) akit Tobin Bell alakít a Saw 3 -ban meghal ... de a film folytatódik, hiszen sok követővel rendelkezik. A többit azonban mindenki fedezze fel maga: érdemes végignézni: 18 éven felülienken!


1. Saw (2004)

Rendező: James Wan
IMDb értékelés: 7,7


2. Saw II (2005)

Rendező: Darren Lynn Bousman
IMDb értékelés: 6,6

3. Saw III (2006)

Rendező: Darren Lynn Bousman
IMDB értékelés: 6,1

4. Saw IV (2007)

Rendező: Darren Lynn Bousman
IMDB értékelés: 5,8

5. Saw V (2008)

Rendező: David Hackl
IMDB értékelés: 5,7

6. Saw VI (2009)

Rendező: Kevin Greutert
IMDB értékelés: 5,9

7. Saw VII (2010) (Saw 3D - Final Chapter)

Rendező: Kevin Greutert
IMDB értékelés: 5,5

Mit tennél meg azért, hogy mentsd az életed? Készülj egy idegborzoló utazásra a terror legsötétebb bugyraiba. A megháborodott szadista sorozatgyilkos áldozatait megszállottan az élet értékére akarja megtanítani úgy, hogy erkölcsileg szilárd embereket rabol el, és hátborzongató játékra kényszeríti őket, melynek tétje a saját életük. Az áldozatok mindegyikének képtelen döntési helyzetekkel szembesülve kell megküzdenie azért, hogy visszanyerje életét, vagy ellenkező esetben belehaljon a próbálkozásokba.


0 comments:

Megjegyzés küldése