Hol illegális az Elektronikus Cigaretta?

    Aki sokat utazik és e-cigis az ezt a bejegyzést feltétlen olvassa el. Az e-cigit sok helyen betiltották, jobb esetben csak az internetes forgalmazását engedélyezték. Az állam határozza meg, hogy megengedi-e, hogy állampolgárai e-cigiket vásároljon, és mindenhol szabadon püfőkéljenek? Jön a Lista:



Európai Unió

Ausztria, Dánia: a liquid itt gyógyszerészeti folyadéknak minősül, az e- cigit pedig gyógyszerészeti eszköznek tartják számon. Vigyázzunk azonban aki sokat utazik repülőgéppel. Dániában a Scandinavian Airlines ellenzi a használatát.
Észtország: Csupán a nikotin- mentes patronok, liquidek forgalmazása engedélyezett.
Finnország: egyedi eset, hiszen itt engedélyezett ugyan, azonban sok a szabályozás. Nem szabad reklámozni (pl üzletekben), mert úgy néz ki mint egy rendes cigaretta. Üzeletkben csupán a nikotinmentes változatot lehet árusítani, ezt is úgy, ha a reklám alatt nem szerepel az ára és a képe. A 10 mg (vagy alatt) nikotint tartalmazó liquideket lehet vásárolni (és behozni) más országokból. Ha látogatóba mész, 1 évre elegendő liquidet vihetsz csak be az országba.
Olaszország: a nikotin tartalmúak megvásárlása 16 éven felüliek vásárolhatják.
Lettország: felhívták az állampolgárok figyelmét arra, hogy az e-cigi okozhat szív-érrendszeri, máj és vesebetegségeket. Ennek ellenére forgalmazása engedélyezett.
Norvégia: Legális, azonban ha valaki akar venni egyet, más országokból kell rendeljen. Nem forgalmazzák Norvégiában.
A többi Európai országokban legális.

Amerikai Egyesült Államok

New Jersey: Az elektronikus cigaretta azonos a rendessel. Nem különböztetik meg. Károsnak minősítették. Árusítása azonban úgy mint a normál cigié is engedélyezett.
New Hampshire: A Breathe New Hampshire - nek nevezett csoport (egyetemisták csoportja) tűntettek az e-cigi árusítása miatt. Bevallásuk szerint az e-cigit be kéne tiltani, hiszen trendi lett a fiatalok körében. Azt állítják, hogy sok fiatal vásárol e cigit csupán azért mert elektronikus és divatosabb, mint a rendes cigaretta. Ily módon a betiltást ugyan nem, de annyit el tudtak érni a tűntetésekkel, hogy e -cigit New Hampshire államban a fiatalok nem vásárolhatnak.
Arizona: kiskorúak nem vásárolhatják
Washington: közterületeken betiltották a használatát. Csupán otthon és pubokban engedélyezett a használata.
Iowa: aki forgalmazni szeretné, az kereskedelmi dohány engedéllyel kell rendelkeznie.
New York: iskolák közelében tiltott a használata.

Egyéb Országok

Ausztrália: a nikotinos termékek minden változatát méregnek minősítették. Forgalmazása tiltott: azonban az interneten való beszerzése engedélyezett.
Brazilia: árusítása, importálása és reklámozása szigorúan tilos.
Kanada: A nikotinmentes termékek árusítása, reklámozása tilos. Használata viszont engedélyezett. A Nikotinosoké szigorúan tilos!
Hong Kong: A nikotinos e cigi első számú méregnek minősítik. Aki ilyet használ 2 év börtönbüntetésre vagy HK $ 100000 pénzbírságra ítélhetik.
Libanon: Tilos: 2011 szeptember 11 - től
Mexikó: nem engedélyezett
Új Zéland: csupán a gyógyszertárakban árusított e cigaretták használata engedélyezett.
Panama: nem engedélyezett
Szingapúr: forgalmazása, sőt a használata is szigorúan tilos.
Dél - Korea: engedélyezett, azonban súlyosan megadóztatják
Egyesült Arab Emírségek: használata, forgalmazása, reklámozása szigorúan tilos! Utazáskor elkobozzák.



     A fel nem tüntetett országokban engedélyezett az e -cigi. Sok helyen nem engedélyezték, mert még nem tudják biztosan, hogy ártalmatlan -e. A kutatások szerint nem okoz semilyen betegséget, bátran használható, azonban még nem lehetett kimutatni azt, hogy idővel milyen hatások jelenhetnek meg. Új termék, ezért sokan bizonytalansággal fordulnak felé. A nikotint tudjuk, hogy mérgező is lehet, ezért sok helyen betiltották a nikotin tartalmú e cigik forgalmazását. Meglepődtem azon, hogy vannak olyan országok, ahol minden resztrikció nélkül eladhatják kortól függetlenül bárkinek. Egy egységes törvényt kellene behozni, hogy a kiskorúaknak ne legyen engedélyezett a megvásárlása.
     A kiskorúak körében veszélyes is lehet, hiszen a divatossága miatt szívnák állandóan - ez nikotin mérgezéshez is vezethet. Az államok Dél -Korea kivételével még nem adóztatják az e-liquideket. Szerintem nemsokára oda jutunk (amilyen szar ez a világ), hogy amiért nemsokéra az e -cigisek aránya több lesz mint a normál cigisek, kapnak az alkalman és ezt is megadózzák. (mint mindent) Ily módon talán jön egy újabb találmány és azt fogja reklámozni majd, hogy olcsóbb mint az e- cigi ... és megveszik az emberek... és azután ezt is megadóztatják, és jön egy másik kínai találmány ... és így fog ez menni a végtelenségig. Amúgy meg köszönjük román állam, hogy újból megemelted a cigaretta árát. Le kell szokni! - az e- cigi eddig a legalkalmasabb erre: csupán egy kis akarat kell hozzá.

Címkék: ,

2 megjegyzés:

  1. Udv. egy kerdesem lenne az e cigivel kapcsolatban. En sajat hasznalatra vihetek magammal e cigit ausztraliba?

    VálaszTörlés
  2. szia. Ausztraliaban jelenleg be van tiltva a nikotonos e liquidek hasznalata es arusitasa. nikotinmentest vihetsz (legyen a dobozon leiras) de csak 3 honapi tartalekot. de nem vagyok benne biztos. Olvasd ezt el: http://www.tga.gov.au/consumers/personal-importation-scheme.htm. A legjobb ha rakerdezel a repulogeptarsasagnal. Ok kene tudjak. Kellemes utat

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban