Elektronikus Cigaretta : Gondolatok

   Az elektronikus cigaretta az évek folyamán sokat fejlődött. 2003-ban lett kifejlesztve a kínaiak által. (azonban maga az ötlet 1963-ban mér megvolt, csak nem volt rá igény) Európába 2005- ben érkezett meg Ruyan néven. Visszaemlékszem, az első DSE 901 típusomra. Közel 2 éve szereztem be egyet. Üzletek még nem voltak az országban, csupán az interneten lehetett vásárolni. Hátránya az volt, hogy nem tudthattad, hogy eredeti terméket vásárolsz (sok volt a kamu, hamísított elektronikus cigiket árusító weboldal : persze most is vannak bőven), előnye talán annyiban rejlett, hogy relatív olcsón lehetett hozzájutni. Az utcán menve, sokan megnéztek, hogy mi a fene van a kezemben. Főleg az idősebbek néztek furcsán: "ez biztos földönkívüli". Azonban ez lassan megváltozott.

Romániában (és persze nem csak itt, de főleg a K-európai országokban) drasztikusan megnövekedett az elektronikus cigaretta eladások száma. Sokan felfigyeltek rá és kaptak is az alkalman. Megnövekedett a e -cigit árusító weboldalak száma, az üzletek pedig gomba módra szaporodtak.
     A világon azonban nem mindenhol engedték meg a forgalmazását. Van ahol betiltották, és van ahol csak az interneten való árusítása engedélyezett. Egy nagy probléma ez a dohányt forgalmazó (a rendes cigi vagy ahogy az e-cigisek nevezik: analóg cigaretta) nagyvállalatoknak, hiszen már van konkurencia. Féltik a bőrüket.(ezért is terjesztik azt a hírt, hogy az e-cigi káros) Meg kell hagyni a cigarettára nagyon könnyen rá lehet szokni. Az államnak ez jó, hogy az emberek vásárolják, hiszen nagy összegeket kaszálhatnak be vele. Szegény Pista bácsi pedg nincs mit tegyen, rászokott. Ha nincs is mit egyen, a doboz cigarettája a zsebében megvan, mert nem tud élni nélküle. Hihetetlen, hogy mit tud művelni ez a növény.
     Azonban most itt a lehetőség: növény helyett szívjunk különböző ízesítésű vegyszereket. Igen, ha jól belegondolunk az e-lichid vegyszernek minősíthető, kémiai anyagok vannak benne. Ha szerencsések vagyunk a vegyjelek fel vannak tűntetve a csomagoláson. Ha nincs semmi, képzeljük oda. Az elektronikus cigaretta azonban ennek ellenére (szerintem, és a kutatások szerint is) jobb mint az " analóg cigaretta ". Nem tartalmaz annyi káros anyagot (rendes cigarettában több mint 4000 káros összetevő van, az e - lichidben pedig csupán 1-2) , nem hagy szagot a ruháidon, elvilag bárhol szívhatod, nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy az utcán kéregetsz egy tűz után és persze ami a legfontosabb, olcsóbb. Ami a legjobb, hogy az ilyen termékeknek az ára jelen pillanatban csökken vagy stagnál. Állandóan fejlesztik, ezért a régebbi típusoknak mindig lemegy az ára (olyan mint egy számítógépes kütyü).
     Az e- lichidek terén is folyamatos újítások mennek végbe évről - évre. 2 éve, amikor én vettem a 901- est csupán Dekangot lehetett kapni (ez volt leginkább elterjedve). Jelenleg Európában is nyíltak különböző e-lichideket gyártó cégek (pl a Liqua- Olaszország). A másik nagy gyártót Angliát sem hagyhatom ki. Az elektronikus Cigaretta hazájában (Kína) is nyitottak új cégeket (pl: Hangsen) Az a kérdés: hogy melyik e - lichid a jobb? Erre nincs sajnos válasz. A nagy nevek elérték azt a szintet, hogy megfelelően gyártsák ezeket a termékeket. Laborokkal vannak felszerelve, tesztelik őket. Csupán a hamisítás a probléma. Sokan hamisítják és terjesztik mint eredeti terméket. Honnan jöjjünk rá, hogy az általunk megvett liquid eredeti? A csomagolás rendszerint sokat elárul. Leírást kell tartalmaznia az összetevőkkel, lejárati dátummal, valamint a forgalmazó elérhetőségével. Ajánlott, hogy megnézzük a cég hivatalos honlapját. Nézzük meg a csomagolást és a termékeit. Ha mondjuk láttunk valahol egy cseresznye izű liquidet, nézzük meg, hogy a cég forgalmaz - e ilyen aromát?
     Én jelenleg egy zilahi e-cigis boltba szerzem be őket. Kapható náluk: Liqua, Dekang és Hangsen. Mindegyiket kipróbáltam, azonban az utóbbit kedveltem meg a legjobban. A Dekang -ot sokan hamisítják, és nekem az az érzésem, hogy az általam látogatott üzletbe hamis Dekang termékek találhatók. Azonban megjegyzem azt is, hogy sokat fejlődött a hamis termékek minősége is. Van amikor nem is tudunk különbséget tenni a 2 termék között. Az én tanácsom az, hogyha lehet eredeti termékeket vegyünk, hiszen ezek voltak letesztelve. Veszélyes, hiszen ezt szívjuk be és nem mindegy, hogy milyen plusz kémiai anyagokat raknak még bele. (hamisítottak esetén)
     Az idők folyamán (ahogy már említettem) az e-cigik minden komponense sokat fejlődött. Új termékeket dobnak a piacra. Jelenleg a legelterjedtebb az Ego. (vettem én is egyet: külön bejegyzés róla nemsokára) Már mindenhol látsz ilyen szivar formájú e - cigiket. Sokan már nem rendelnek internetről. Jobb az így, hiszen amiért az interneten sok hamísitott termék van, ezért gyorsan csapdába eshetünk (ha  megbízható oldalról vásárolunk akkor rendben van). Az üzletben megnézhetjük, hogy mit is veszünk. Sok esetben vissza is vihetjük ha valami nem tetszik és kicserélik. A hátránya csak annyi, hogy egy kicsivel drágább mint az interneten való vásárlás. (de egy 10 - 20 % -ot a megbízhatóságért szerintem érdemes áldozni)
     Nemsokára új bejegyzések látnak napvilágot: hasznos tanácsok e cigivel kapcsolatban, érdemes - e vásároljunk egyet (aki még nem használta) stb . Termékbemutatót azonban nem csinálok, hiszen tele van a youtube velük. Csupán a típust és a review szót kell beírni.

Elektronikus Cigiről írt korábbi bejegyézem ezen a címen olvasható: http://birozoltan.blogspot.ro/2012/07/elektronikus-cigaretta.html



Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban