Elektronikus Cigaretta : Gondolatok

   
Az elektronikus cigaretta az évek folyamán sokat fejlődött. 2003-ban lett kifejlesztve a kínaiak által. (azonban maga az ötlet 1963-ban mér megvolt: csak nem volt rá igény) Európába 2005- ben érkezett meg: Ruyan néven. Visszaemlékszem, az első DSE 901 típusomra. Közel 2 éve szereztem be egyet. Üzletek még nem voltak az országban, csupán az interneten lehetett vásárolni. Hátránya az volt, hogy nem tudthattad, hogy eredeti terméket vásárolsz (sok volt a kamu, hamísított elektronikus cigiket árusító weboldalak : persze most is vannak bőven), előnye talán annyiban rejlett, hogy relatív olcsón lehetett hozzájutni. Az utcán menve, sokan megnéztek, hogy mi a fene van a kezemben. Főleg az idősebbek néztek furcsán: "ez biztos földönkívüli". Sok helyen tartózkodtam, hogy elővegyem: valahogy nem szeretem ha bámulnak. Azonban ez lassan megváltozott.Romániában (és persze nem csak itt: de főleg a K-európai országokban) drasztikusan megnövekedett az elektronikus cigaretta eladások száma. Sokan felfigyeltek rá: és kaptak is az alkalman. Megnövekedett a e -cigit árusító weboldalak száma, az üzletek pedig gomba módra szaporodtak.
     A világon azonban nem mindenhol engedték meg a forgalmazását: van ahol betiltották, és van ahol csak az interneten való árusítása engedélyezett. Egy nagy probléma ez a dohányt forgalmazó (a rendes cigi: vagy ahogy az e-cigisek nevezik: analóg cigaretta) nagyvállalatoknak: hiszen van konkurencia: féltik a bőrüket.(ezért is terjesztik azt a hírt, hogy az e-cigi káros) Meg kell hagyni: a cigarettára nagyon könnyen rá lehet szokni. Az államnak ez jó: hogy az emberek vásárolják a cigit: hiszen nagy összegeket kaszálhatnak be vele. Szegény Pista bácsi pedg nincs mit tegyen: rászokott: ha nincs is mit egyen : a doboz cigarettája a zsebében megvan, mert nem tud élni nélküle. Hihetetlen, hogy mit tud művelni ez a növény.
     Azonban most itt a lehetőség: növény helyett szívjunk különböző ízesítésű vegyszereket. Igen: ha jól belegondolunk az e-lichid vegyszernek minősíthető: kémiai anyagok vannak benne. Ha szerencsések vagyunk a vegyjelek fel vannak tűntetve a csomagoláson. Ha nincs semmi, képzeljük oda. Az elektronikus cigaretta azonban ennek ellenére (szerintem, és a kutatások szerint is) jobb mint az " analóg cigaretta. Nem tartalmaz annyi káros anyagot (rendes cigarettában több mint 4000 káros összetevő van, az e - lichid pedig csupán 1-2 káros anyagot tartalmaz) , nem hagy szagot a ruháidon, elvilag bárhol szívhatod, nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy az utcán kéregetsz egy tűz után és persze ami a legfontosabb: olcsóbb. Ami a legjobb, hogy az ilyen termékeknek az ára jelen pillanatban csökken vagy stagnál. Állandóan fejlesztik: ezért a régebbi típusoknak mindig lemegy az ára (olyan mint egy számítógépes kütyü). Azonban ennek az is a velejárója, hogy az emberek (mint a laptopokat, telefont is) időnként reflexszerűen megvásárolják az új terméket: mert hátha az jobb, jobban fejti ki az aromákat: több párát bocsát ki stb. Ez persze jó dolog, hiszen így tartható fenn a fejlődés.
     Az e- lichidek terén is folyamatos újítások mennek végbe évről - évre. 2 éve: amikor én vettem a 901- est csupán Dekangot lehetett kapni (ez volt inkább elterjedt). Jelenleg Európában is nyíltak különböző e-lichideket gyártó cégek (pl a Liqua- Olaszország). A másik nagy gyártót Angliát sem hagyhatom ki. Az elektronikus Cigaretta hazájában (Kína) is nyitottak új cégeket (pl: Hangsen) Az a kérdés: hogy melyik e - lichid a jobb? Erre nincs sajnos válasz. A nagy nevek elérték azt a szintet, hogy megfelelően gyártsák ezeket a termékeket. Laborokkal vannak felszerelve: tesztelik őket. Csupán a hamisítás a probléma. Sokan hamisítják: és terjesztik mint eredeti terméket. Honnan jöjjünk rá, hogy az általunk megvett liquid eredeti? A csomagolás rendszerint sokat elárul: tartalmaznia kell egy leírást az összetevőkkel, lejárati dátumot, valamint a forgalmazó elérhetőségét. Ajánlott, hogy megnézzük a cég hivatalos honlapját: nézzük meg a csomagolást és a termékeit. Ha mondjuk láttunk valahol egy cseresznye izű liquidet: nézzük meg, hogy a cég forgalmaz - e ilyen aromát?
     Én jelenleg egy zilahi e-cigis boltba szerzem be a liquideket. Kapható náluk: Liqua, Dekang és Hangsen. Mindegyiket kipróbáltam, azonban az utóbbit kedveltem meg a legjobban. A Dekang -ot sokan hamisítják, és nekem az az érzésem, hogy az általam látogatott üzletbe hamis Dekang termékek találhatók. Azonban megjegyzem azt is, hogy sokat fejlődött a hamis termékek minősége is. Van amikor nem is tudunk különbséget tenni a 2 termék között. Az én tanácsom az: hogy ha lehet eredeti termékeket vegyünk: hiszen ezek voltak letesztelve. A hamisított liquideket nem tudják leellenőrizni, hogy mit is tesznek bele. Veszélyes: hiszen ezt szívjuk be: és nem mindegy, hogy milyen plusz kémiai anyagokat raktak még bele.
     Az idők folyamán (ahogy már említettem) az e-cigik minden komponense sokat fejlődött. Új termékeket dobnak a piacra. Jelenleg a legelterjedtebb az Ego: (vettem én is egyet: külön bejegyzés róla nemsokára) Már mindenhol látsz ilyen szivar formájú e - cigiket. Sokan szívják ... az üzletek pedig ezért tudnak fennmaradni. Sokan már nem rendelnek internetről. Ha van üzlet a közelben: inkább leszaladnak és vesznek gyorsan olyan dolgokat amire szükségük van. Jobb így: hiszen amiért az interneten temérdek hamísitott termék van: ezért gyorsan csapdába eshetünk (ha  megbízható oldalról vásárolunk akkor rendben van). Az üzletbe megnézhetjük, hogy mit is veszünk: sok esetben vissza is vihetjük ha valami nem tetszik és kicserélik. A hátránya csak annyi: hogy egy kicsivel drágább mint az interneten való vásárlás. (de egy 10 - 20 % -ot a megbízhatóságért szerintem érdemes áldozni)
     Amiért ez a termék a részemmé vállt, ezért még fogok irogatni róla hasznos dolgokat. Ezt a bejegyzésnek elvileg cím nélkül kellett volna íródnia: hiszen elég sok dolgot vitat: de hogy nézne már ki egy bejegyzés cím nélkül? Végül úgy döntöttem leegyszerűsítem gondolatokra. Nemsokára új bejegyzések látnak napvilágot: hasznos tanácsok e cigivel kapcsolatban, érdemes - e vásároljunk egyet (aki még nem használta) stb . Termékbemutatót azonban nem csinálok, hiszen tele van a youtube velük: csupán a típust és a review szót kell beírni.

Elektronikus Cigiről írt korábbi bejegyézem ezen a címen olvasható: http://birozoltan.blogspot.ro/2012/07/elektronikus-cigaretta.htmlNincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.