Windows 8 : A Nagy Átváltás

     A windows indítása minimalista: csupán a logó jelenik meg: 
ezért kénytelen voltam beleszerkeszteni a Windows 8 vélemény címet

 Én mindent ki szoktam próbálni: ha valami új programocska jelenik meg (ami érdekel is) azonnal letöltöm és kipróbálom. Szeretek új dolgokat felfedezni a programok között. Az operációs rendszerek közül sokat kipróbáltam már: azonban mindig a windowsnál maradtam. A linux-ot egy darabig (amiért megtetszett) a windows alatt használtam hónapokig... de azután valahogy meguntam: most miért szokjak hozzá a linuxhoz, ha ott van egy stabil, felhasználóbarát operációs rendszer: a windows. Most azért, hogy dicsekedjek, hogy "én Linuxot használok" ... és mások mondják rá: "micsodát? Hűha, mna akkor ez már tud valamit, ha elboldogul a linuxal". Sok tesztelgetés után arra a következtetésre jutottam: hogy nem számít milyen Op rendszerem van: működjön kellőképpen, adjanak hozzá gyakran frissítéseket, a programok működjenek rajta (és ne keressem neten a különböző op rendszerekhez a megfelelő programokat... igaz, ott van a linuxon a Wine, de akkor is), testreszabható legyen, és persze ami a legfontosabb: gyorsaság. A Mac -en futó Liont Op -ot is kipróbáltam: de azonnal le is szedtem. Valahogy nem értem ezt az Apple -ös felfogást: igen szépek a MacBookok, meg az Ipadek, iPhoneok stb, de akkor is: nem felhasználóbarát: nem tudsz rá telepíteni bármit: nincs meg a szabadsága ami a windowsnál megvan- a hangsúly szerintem a pénzbevételen van. (különböző kiegészítésekkel ráveszik a fogyasztóit, hogy megvegyék azt: Az Apple nem egy befektetés, hanem egy életre szóló pénzkidobást jelent)


 A Microsoft mint tudjuk az Op rendszerek terén nem volt mindig fényes: csináltak nagy hibákat. A win95 forradalmi volt a maga idejében: kezelőfelületével és a bevezetett Start menüvel. Megszokták az emberek... és a windows elterjedt. A windows 98 -ról és a windows 2000-ről inkább nem írnák. Jó volt a maga idejében: de azért sok gondok voltak ezeken is. Windows Xp -vel újabb megbízhatóságot tanusított a Microsoft. Windows Vista talán a legrosszabb Op rendszer egyikének tartják számon. Egy nagy bukás után pedig kiadták a forradalmi Windows 7 -est: ami nekem a favoritom volt... eddig.
Windows 7 -essel nagyon meg voltam elégedve: nem is akartam leváltani- stabil volt, lehetett szépen testre szabni, antivírusokkal nem volt gondom: az integrált tűzfala és a Security Essential antivírusa nagyon jól működött. Kékhalállal talán vagy 3 -szor találkoztam (XP-n szokásos volt) ... de mégis valahogy csábított az új: ez a más felfogása a Microsoftnak: ami szerintem a mai korban ez már divattá fog vállni.

Lássuk, hogyan is történt ez a Nagy Átváltásom:
     Már a nyár elején kipróbáltam: az ingyenes próbaverziót: amit le lehetett tölteni a Microsoft oldaláról. Szokatlan volt: 1 hét után azonban már a metró felületen lévő app-ok már nehezen indultak el. Nemrég azonban kiadták a végleges verziót: és gondoltam itt az ideje, hogy a 7-től elbúcsúzzak. Meg kell említsem azt is, hogy a win8 nagyon olcsóra sikeredett: mindössze 50 dollár azoknak, akiknek van valamilyen előbbi Microsoft terméke.
     A telepítés menete: nagyon könnyű. Merem állítani, hogy az a korszak már lejárt, hogy meg kell tanulni a win instalálás trükkjeit. (sokan nem tudnak egy rendes Op rendszert feltelepíteni) A win 8 korszakalkotó e téren: csupán a nyelvet, a billentyűzet nyelvét és a földrajzi helyzetet kell megadjad, néhány Tovább gomb után fel is települt. Hihetetlenül le van egyszerűsítve: aki még nem telepített ilyesmit, annak javasolnám, hogy ehhez bárki belekezdhet: nem tudsz elakadni benne.
     A telepítés összesen 15 percbe telt, az indítás nagyon gyors: 10 másodpercbe telik mindössze. Első benyomásra megtetszett: mert gyorsan feltevődött a rendszer, az indulás gyors (megközzelíti a Linuxét) és tetszett benne az is, hogy magától már feltette a legfontosabb drivereket (lan,audio,video)- plusz pont, hiszen ez sok op-ból hiányzik. Tehát, ha véletlenül elvesztettük a driveres cd-ket ne aggódjunk: mert nem szükséges.

 

     Az egész rendszer a szinkronizáláson alapszik: + ha a táblagépünk, tévénk vagy a mobilunk is win8 rendszeren működik: egymással szinkronizálhatjuk semmi gond nélkül. Sőt a Skydrive segítségével bárhonnan elérhetjük adatainkat, zenéinket, filmjeinket. Ilyen lesz a világ: s elhihetjük, hogy ha most még nem váltjuk is le az op rendszerünket win 8-ra, idővel kénytelenek leszünk megcsinálni: hiszen ez a jövő. (nemsokára szerintem a többi versenytárs is elkezdi a hasonló módszeren alapuló op létrehozását) A rendszerbe be kell jelentkezni: kell csinálni egy Microsoft fiókot: és azután már ez lesz a rendszerünk azonosítója. De senki se aggódjon: az instalálás utáni bejelentkezési beállításoknál (mikor kéri az emailt meg a jelszót) bármilyen email címet elfogad (legalábbis az én yahoo-mat elfogadta) és Microsoft fiókká varázsolja át.

A windows gomb nagy szerepet kapott: az appokból léphetünk ki vele gyorsan 
és a metróról a megszokott alapfelületre térhetünk át egyetlen gomnyomással. 
(ezt a funciót helyettesíthetjük azzal is, ha az egeret a bal felső sarokba visszük)

Nem akarok hosszasan írni a win8 -ról, hiszen tudom: hogy a hosszú írás untat: ezért rá is térnék a fontosabbakra:
Miért is jó a Windows 8?
- boot idő rohamosan felgyorsult
- telepítése gyors és egyszerű (bárki felteheti)
- a szükséges drivereket alapból felteszi : lan, audio, video (nem kell kínlódjuk, hogy megkeressük a neten a megfelelő drivereket)
- a metró felület nagyon hasznos: eleinte szokatlan, hiszen a táblagépeken lehetett ilyen ikonokat látni: azonban egy kevés idő elteltével rádöbbenünk, hogy azért mouse-al és billentyűzettel is lehet elég jól kezelni
- a csempék tehát kezelhetőek: és hasznosak is- hiszen a csempe végül is egy nagyobb ikon -nak is tekithetjük: előnye, hogy egyes ilyen csempék dinamikussá válnak. Pl: a híradó csempe: mindig megjelenití az ikonban a legújabb híreket, vagy a Posta: ha kaptunk egy üzenetet (oda lesz írva: hogy önnek 1 új olvasatlan üzenetje van) vagy facebook csempén: nyomon követhetjük a fb -on történő eseményeket:  anélkül, hogy felmennénk a rendes facebooka..
- A rendszer 2 részre osztható : a metró felület (a csempékkel) és akinek ez nem tetszik az bármikor átmehet a normál windows alapfelületre amit már megszokhattunk a windows 7 során. (csupán a start menüt nem kapjuk- korszaka véget ért- amúgy meg már értelmetlen is volt: sokan csak a számítógép kikapcsolására  használták)
- a metró felületen és a normál alapfelületen is működnek programok: metróban app-oknak nevezzük.
- a metró letisztult: könnyen kezelhető: és egy idő után egy cseppet sem zavar, hogy pl: a monitorunk nem érintőképernyős
- windows 7 -ra épül: csupán egy kicsit másabb design + az új metro felület tekinthető újnak (aki nehezen válik meg a win 7 -től, az boldog lehet: mert a funkciók megmaradtak)
- minden felgyorsult: ha van elég Ramod és Procid + egy átlagos dedikált videókártyával, gördülékenyen fog menni.

... és, hogy ne csak pozítivumokat említsek: egy kicsit bele is kötök
- szerintem nem fordítottak elegendő időt arra, hogy megszépítsék a metro felületet: lehetett volna élménydúsabb is. Normál ikonok, semmi extra: beállítások is egyszerűek. Ez azonban van akinek pozitívumnak számít: pl az idősebbek vagy azok számára akik nem értenek olyan jól a gépekhez: azoknak ideális: hiszen nem bonyolították el: minden elérhető szimpla klikkelgetésekkel. Egyszerű minden ... nagyba lehet látni mindent, letisztult ... csak sok helyen a letisztultsága unalmassá válik. Nincs benne semmi változatosság. Mondjuk lehetett volna betenni extra opciókat: aktiválhatod ha akarod pl: különböző effekteket, a csempék alakításának lehetőségét (pl: szín változtatás, betenni háttérnek egy képet, vagy több méret közül való választásának jogát: jelen esetbe csupán egy nagy és egy kicsi csempe közül választhatunk) Ez a minimalisztikus hatás 2 okból kifolyólag történhetett: keveset eszik- ezért nagyon gyors ... vagy a másik, hogy lusták voltak és azt gondolták: hogy elég oda ennyi is. A legjobb az lett volna, ha megadták volna a lehetőséget: akinek jobb gépje van: aktiválhatta volna a különböző extra kiegészítőket. A jelenlegi win 8: 1 Ghz-es procin, 1 GB Ramon és egy akármilyen Direct X 9 -et támogatott videókártyával rendelkező gépen elfut. Állítom, hogy ez a konfiguráció nagyon le van csökkentve: hiszen a mai korban ilyen konfigurációs gépet már nem is nagyon gyártanak. Az itt a lényeg, hogy menjen táblagépen és mobiltelefonon is (a mai ilyen kütyük már rendelkeznek ezekkel a gépigénnyel)

 Időjárás App : egyik leghasznosabb (Bing adatokból építkezik)


 Sok érdekességekkel ellátva 

Integrált Google App: lényege, hogy keress: olyan mint a google chrome, 
csak leegyszerűsítették: a keresésre összpontosít

 Turizmust támogató app: Utazás : sok szép hellyel: kimutatja a ontosabb hoteleket, repülőjératot stb

 Térkép App: a Bingtől. Jobb lett volna ha a Google Maps -t integrálják


Képnézegető: Importálhatunk képeket a Facbook profilunkról, saját gépünkön levő fotókat stb... Minimalisztikus, de amit akarunk vele elérjük: képeket nézünk + Slideshow funkció

- a másik dolog: hogy a metró felületen elérhető App-ok eléggé : hát kiírom - szarok. Első dolog: még kevés van belőle: és sehogy se látom, hogy fejlődjön. Ha már kiadták ezt a windowst, akkor legalább a fontosabb appokat biztosíthatták volna már: pl facebook, soundcloud, aimp vagy winamp... stb: ami található most az egész nem ér semmit: csupán az integrált időjárás app az, ami kemelkedik közülük. A Skype pedig a Metro felületen hihetetlenül rossz. (ki is töröltem egyből) Nem tudom, hogy hogy voltak képesek kiadni egy ilyen ocsmány appot: hiszen tudjuk a skype az egy nagyon elterjedt és jó program: nem érdemli meg, hogy ezt műveljék vele. Funkciója minimális: webcamerát nem ismeri fel ... szóval hiába be van építve a laptopodba, táblagépedbe a kamera: csupán hanghívást tudsz rajta lebonyolítani. Remélem, hogy az appos problémákat idővel helyrehozzák, mert ha nem ... az egész win 8 szemlélet értékét veszti. Én még várok: és meghagyom a win8-at alaprendszernek: mert eddig stabil gyors: és tetszik az új szinkronizációs szemlélet.


Hát nem édes? választhatunk a jobbnál jobb alkalmazások közül. Ajánlom nekik, hogy sűrgősen fejlesszék ezt a részleget


- amit még negatívumnak tudok besorolni: az a kikapcsoló gomb elhelyezése. Szörnyű!!! Jobb sarokba le kell húzni az egeret: megjelenik az eszköztár (átlátszó)- ráviszed a beállításokra, azután főkapcsoló: és ezen belül kiválaszthatod kedvedre: hogy le akarod állítani, alvó állapotba teszed vagy épp újraindítod-e a gépet. Szerintem egy külön csempét vagy valamit elhelyeszhettek volna egy jól látható helyre:... valahol e funkció betöltésére. De meg lehet szokni: de most kérdem én: ha az egész egyszerűség szagú: miért rejtették így el azt a fránya kikapcsoló gombot.
- a programok már támogatják a win 8 -at, azonban egyes driverek esetében probléma adódhat fel. Én is megjártam: a különböző drivereket nem lehetett megkapni win 8 alá: csupán a videó-az alap audió és a hálózat drivert. A többi homályba veszett. Nem szeretek driverek után keresgélni a neten. Általába egy driver kereső programmal leegyszerűsítem ezt a fajta kínlódást: azonban a számomra mindig működő Uniblue Driver Scanner nem kapott hozzá elegendő drivereket: pl mikrofon, kamera, wifi, audiós kiegészítő drivereket. Szerencsére megvolt a laptophoz adott driveres dvd (ami win 7 -esen működik) ... és szépen egy jól megszokott módszerrel feltelepítettem: betettem a dvd-t, jobb klikk- Kompatibilitási problémák megoldása ... kiválasztani a windows 7 -est (vagy épp amivel működött a driver vagy a program) ... és szépen feltelepíti. Ezzel a módszerrel bármit feltelepíthetünk: ez a trükk a windows 7-be is benne volt (ebbe integrálták először): hasznos ilyen esetekben.
Egy hasznos tanács így a végére: hogy a boot menüben állítsunk vissza mindent alapértelmezettre (F2 vel, Del, vagy F10 -el hívhatjuk elő): legfontosabb, hogy a bootolást ne a dvd rom-ról végezze, hanem a hard disk -ről: így gyorsabban fog elindulni a windowsunk (minden op rendszerre igaz). Sokan elfelejtik és úgy hagyják a win instalálása után.

Appok lekicsinyítve ... és jobb oldalt: a különböző beállítások eszközsáv

     Végezetül: megemlíteném azt, hogy ez az írás az én saját véleményemet tükrözi. Leírtam, hogy én hogyan is látom ezt a rendszert: ettől lehet valakinek eltérő véleménye róla. Az egészet összevetve : nekem tetszik... és még nemtudom, hogy eléggé stabil -e, hiszen csupán egy pár napja használom. 2 nap alatt teljesen megtanultam kezelni: szóval aki attól fél, hogy nem váltok át: mert már úgy megszoktam a 7-est: annak jelzem, hogy a 8-ast sokkal könnyebb megtanulni kezelni. Még anyukám is említette: mikor mutattam: hát ez ilyen könnyű? Csak ráklikkelek és be is jön? A kikapcsolást azonban már nehezebben tanulta meg.
Nemrég adták ki azt a hírt, hogy a Microsoft már dolgozik az új rendszerén: amely Windows Blue nevet fogja viselni. (híresztelések szerint) Windows Blue? Hm ... akkor már értem az új kék windows logót. Megjegyzem, szerintem a régi sokkal szebb volt. Utolsó kérdés: ami mindehol felmerül: Érdemes -e Windows 8-ra váltani. Válasz: Igen, érdemes! Még majd írok az új rendszeremmel kapcsolatban: ha valami épp változik: jó vagy rossz írányban...0 comments:

Megjegyzés küldése