Kaufland Őrület

   
Az ünnepek közeledtével, előjött a vásárlási kényszer is az emberekben. A nagy bevásárlóközpontok hazánkban is teret hódítottak. Mindenki mindent az ilyen helyeken szerez be, mert olcsóbb, vannak akciós termékek és bő a választék. Régebben szépen lementünk a sarki ABC -be és megvásároltuk azokat a termékeket amelyekre épp szükségünk volt. A mai tömeggyártás korszakában azonban a kis Mari néni sarki üzletek egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. Az emberek csupán akkor vásárolnak ilyen kis helyekről, ha véletlenül kimaradt a tojás vagy a Pepsi a nagy bevásárlás után. Mari néni kedvesebb ugyan mint a Kauflandos kis csajok, mégis az utóbbit válasszuk amikor vásárolni támad kedvünk. A pénz ily módon a nagy cégekhez áramlik be, ez pedig bővül és bővül... (az apróbb települések is áldozattá válnak) Az emberek örülnek ugyan, hiszen olcsóbban megfogják tudni vásárolni a különböző termékeket. Csak az a baj, hogy kevesebb munkaerőre lesz szükség, a kisvállalkozások pedig lassan eltűnnek.
   
A Kaufland a románok nemzeti bevásárlókötzponjára is át lehetne nevezni. Mindenki ide jár. A városban mindenhol Kauflandos reklámzacskós embereket látni. Mindig tele van, főleg ünnepekkor és hétvégén.
Az üzletláncról:
 Az első üzlet 1998 -ban nyílt meg Klando cseh városban. Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Bulgária és Románia -ban találhatunk még csak üzleteket. Romániában 2005-ben nyílt meg az első, Bukarestben. Azóta több mint 70 -re duzzadt az üzletek száma. Első lett Romániában a bevételek szerint. Egy eltérő stratégiája volt: kisebb városokban is nyitott üzleteket: az Auchan, Carrefour, Metro, Real, Cora 100000 -nél alacsonyabb népességszámú városokkal nem foglalkozott. A bevételek szerint: a legprofitálóbb a Kaufland, amit a Carrefour és a Metro követ.
     2005 -től rohamosan jelentek meg a városokban a supermarketek. 2005-ig pl Zilahon csupán 1 bevásárlóközpont volt, az Artima, melyet pár éve felvásárolt a Carrefour. Jelenleg: több mint 6 közül választhatunk. Lidl, Profi, Penny, Kaufland, Carrefour ... hova menjünk? Sokan még mindig a címben is említett helyre mennek, mert megszokták, a legnagyobb a városban, és hallgathatunk ingyen zenét. Az üzettel minden rendben is van csupán az emberek (nem mindegyik) akik vásárolnak írtóan idegesítőek. Tolonganak mint az őrültek. 
   

     A Kauflandos termékek elég jók és olcsók. Azonban mintha az utóbbi időben a minőségük egy kicsit rosszabodott volna. Talán azért mert tudják, hogy veszik így is. Most miért tegyenek a csokiba finom mogyorót, jó ott a másik is. Az energiaitaluk viszont nagyon de nagyon rossz. Az még az átlagost sem éri el. Olcsó, (Crazy Wolf) 1 lejbe kerül.  


     Amit még meg kell említsek a rosszak közül : az a sör (Ambrózius vagy mi a fene). Én rosszabbat még nem ittam. Főzdét, komlót szerintem nem látott. Valami készíthetik porból  (lehetne nem?) egy kis Co2 -al feltuningolják, aztán igyad. Lengyel, cseh és szlovák a legtöbb terméknek a származási helye, csakhát oda van írva : német licensz... ezért sokakat tévútra visz. A eladókkal nincs semmi bajom. Betanítják őket, hogy mit kell mondjanak és mindenki ugyanazt a szöveget kapja: Buna Ziua!  Ati avut ceva probleme? Multumin ca ati ales magazinul nostru! La revedere! A többi helyeken még egy La revedere-t sem kapunk. Persze Mari néni a tömbház hátánál még megkérdezi: na hogy vagyunk? Hogy teltek az ünnepek? - kauflandos néni kérdezné: mindenkivel csevegne egy kicsit: jól néznénk ki.
     A másik problémám (mindegyik bevásárlóközpontra vonatkozik), hogy ha épp betévedek egyikbe, mintha nem engedne el. Marasztal, hogy nézegessem az árukat és mind tegyem a termékeket a kosárba. Ez valami ördögi átok... mindig többet fizetek. Sőt volt úgy, hogy az egész pénzemet egy Auchanos vagy Kauflandos bevásárlásra költöttem. Észre sem veszed és a pénzedet már csak a számlán láthatod viszont. 

Mindent összevetve a Kaufland jó: nem negatív reklámot akartam ezzel a cikkel elérni.  Az élelmiszerek nagy része jó, és megéri a pénzét, sőt sokak számára mindennapi eledel. Talán ha nem lenne ez az üzlet, éhen is halnánk, hiszen az árak egyre csak emelkednek, a fizetések meg stagnálnak. aki 400 lejes nyugdíjt kap (vannak) nem is tudom elképzelni, hogy vészeli át a napokat. Ez a fogyasztói társadalom hátránya: tömegtermelés- van minden csupán pénzed legyen hozzá. Ily módon mindenkinek kívánok sok pénzt, hogy tudjon sokat vásárolgatni.

Hivatalos Román oldala: http://kaufland.ro


Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban