A Trance Zene Halott

 
Ezt írta be valaki a google-be és véletlenül az oldalamra tévedt. (gondoltam írok egy bejegyzést róla)
Trance rajongó vagyok. Már több mint 10 éve hallgatom és nem untam meg. Valahogy mindig változik a hangzása: eufórikus állapotba lehet kerülni tőle. Tudom, aki nem kedveli ezt a műfajt: az rávágja: hogy a francba szeretik az emberek azt a tucc-tucc -ot. Nem akarom nekik megmagyarázni, hiszen tudom, hogy csakis akkor leszel e műfaj követője, ha magad kedveled meg a benne rejlő szépséget. (húú micsoda megfogalmazás) Nem írom le a jellemzőit, akit érdekel az itt megtalálja: http://hu.wikipedia.org/wiki/Trance
Az egyik nagy kedvencemet osztom meg veletek:Aki nem a műfaj híve: annak ajánlanám, hogy a 3:00 perctől hallgassa. Általába hosszú intro és outro (kb. 1-1 perc) - val bővítik a zeneszámot, hogy felkészülj magára a zenére. (persze a könnyebb mixelhetőség is benne van, mint ok)
Az évek során (ahogy már említettem) sokat változott a trance: és sajnos a mai trance nagyágyúk azt az elvet tartják szem előtt, hogy ha nem mutatnak valami újat (valami új zenei ötvözetet) alul maradnak ... a fejlődést, a nyitottságot a zenében is kell alkalmazni a fenntarthatóság érdekében. Erre jó példa maga Armin van Buuren: aki a pályafutása során : lassan ugyan, de más- más stílusokba is belekóstolt. (pl a We are here to make some noise 2012 -es dala) Sokan kritizálják e miatt: azonban a világhírű műsorát hallgatják (A State Of Trance), hiszen ez eddig a legnagyobb, legsikeresebb trance műsor. (aki belehallgat az megérti hogy miért) Én is kezdetektől hallgatom : Jelenleg az 593 -dik résznél tart - ami nem kis teljesítmény. Sajnos az utóbbi években egy kicsit elrugaszkodtam tőle: valahogy már nem tetszik az a stílus amivé vállt a trance. (persze vannak kivételek) Így , igaz, hogy népszerűbbé tették ezt a műfajt: hiszen olyan hangzásvilága van, ami a mostani clubokba megállja a helyét. Én visszekérem azt az időszakot: amikor még a szűk réteg hallgatta: azért mert egyedi volt. A mostani pedig egyhangú, monoton (persze sokak szemszögéből a régi volt monoton) ... megváltozott nagyon. Az idei év szerintem a legsikeresebb ilyen dala az ukrán Omnia -tól a The Fusion. Ezt még én is megkedveltem, de a többi ilyen progressivebb hangzású dalok nem tetszenek.

Armin van Buuren csak megmixelte: a híres Ultra Music festival-on

Sok egykori Trance dj-k már nem tekinthetők a trance követőinek. Tiesto, Sander van Doorn, Paul Oakenfold, Markus Schulz, Marcus Schossow, Orjan Nilsen... és még sorolhatnám. Tiesto már annyira eltér e stílustól: hogy napjainkban már oda süllyedt, hogy David Guettával közös számot csinál. 
A mostani hangzást nem mutathatja be jobban: mint Armin van Buuren idei Yearmixe.


2004 -től csinál minden év végén egy ilyen összefogaló yearmixet, az év legsikeresebb dalaival. Így hanzik a mostani Trance. 

Milyen volt? Az talán egy régebbi Yearmixe nagyon jól bemutatja:


De: a napjainkban is adnak ki igazi jó trance zenét: csak meg kell kapni. Vannak ... és nem is kevés: csak az a baj, hogy elnyomja őket a híresebbek. Általába Armin műsorába is hallhatunk ilyeneket, a műsor második felében... Talán még nem hal meg az igazi Trance, még nem hagyott cserben végleg: még maradok az a bolond ember aki olyan tuc -tuc zenét hallgat reggel, délben és este.

Végezetül pedig egy elég új igazi trance dalocska: egyik kedvencemtől: Björn Akesson -tól. Ízleld!


Mja és: A Trance zene még nem Halott!


0 comments:

Megjegyzés küldése