Zilah és a parkfelújítása

   
     Zilah - a város, kevés parkkal. Így lehetne jellemezni Szilágy megye székhelyét. Nemrég kezdtek neki a felújításnak... ideje volt. A park kicsi egy ilyen városhoz képest: az utak rosszak voltak (nagyon), főleg a főútja, ahogy a  fenti képen is látszik. Sokszor meg-meg botlottam a göröngyös járdán. Az amfiteátruma soha nem volt felújítva. Ahogy a kommunizmus adta, úgy is maradt : pedig sok szabadtéri műsornak adott otthont, igaz, hogy a rendszerváltás után egyre kevesebb volt: ez főleg az állapota miatt tudható be + más világot élünk, Zilah népessége dekulturalizálódik. A park amint már említettem kicsi, kevés pad van: egy napos vasárnap van úgy, hogy nem is tudsz leülni egy kicsit, hiszen mindenhol el van már foglalva. Nem lehet órákon át sétálgatni benne, hiszen egy 5 perc alatt hosszába végigjárod (és még túloztam is). Nagyon szegényes ... nincs benne semmi extra.


A képen a park bejárata látható: az értelmetlen oszlopokkal (a továbbiakban ezt is megemlítem)

     Úgy 5 éve (de lehet több) elkezdték egy kicsit rendberakni:
- új padokat helyeztek el : sok közülük már megrongálódott
- a régi játszóteret felújították : ami eleinte szép is volt, hiszen illett a környezethez, az egyszerű fából készült kis játszótér... de nagyon hamar meg lett rongálva: mert mint tudjuk a fiatalok (vagy nemtudom kik) nem értékelik az ilyen dolgokat.
- Fedett sportpálya: majdnem a játszótér mellett: Az így is nagyon kicsi parkot ezzel jobban lekicsínyítették. Tudom, a sport kell és nagyon jó is, hogy építenek ilyesmit: de szerintem nem megfelelő a hely. A designról pedig annyit, hogy nem illik a parkhoz: valahogy elrontja az összképet a piros színével.
-  Mini Golf pálya: Ami már nincs: nem tudom mennyibe került 1 óra, hiszen én nem szeretem ezt a sportot. Ötletnek jó, de legyünk komolyak: amit oda csináltak akkoriban: tiszta röhej volt: nagyon kicsi és ennek ellenére, ahogy hallottam elég drága is volt kibérelni. Közvetlen a fedett sportpálya közelében helyeszkedett el. Helyette jelenleg nincs semmi: csak egy leaszfaltozott pusztaság.
- Amit jó ötletnek tartottam az a (szintén mini) görkorcsolya pálya építése. Nem foglal el nagy helyet: ezért a park zöldje is megússza a beépítettséget. Amikor arra jártam, mindig láttam fiatalokat ahogy biciklivel vagy görkorival driftelnek le-fel...
- Szökőkút és a közvetlen környezetében kialakított díszítések: Ez alatt a kis virágdíszeket értem, meg a kis fahidacskát. A híd népszerű lett a frissen házasodottak körében: hiszen aki ekkoriban házasodott mindenki eljött ide fényképeszkedni. Az állapota az idő előrehaladtával némileg alábbhagyott. Eleinte a szökőkút szépen működött.... aztán meg nem még indították be: szemetes lett belőle: sokan arra járva dobtak ezt- azt bele.


A kép a kis fahídról készült: látható, hogy a díszités rendben, azonban a mellette lévő rossz állapotban lévő út rontja az ősszképet

a régi szökőkút

- Szemeteskosarak elhelyezése: elengedhetetlen volt, hiszen a régiek nagyon rossz állapotban voltak, vagy inkább helyesbítek, lelopták vagy nemtudom mi lett vele- néhol volt, néhol meg csak a keretét lehetett megtalálni: idővel az újakra is ez a sors jutott. Nem tettek újat, nem cserélték ki: az emberek meg nem is törődtek vele: szerintem már az ilyen dolgokat a román ember megszokta.

.... gyakorlatilag ennyiből állt a felújítás: de jobb mint a semmi alapon gratulálok hozzá ....
- ami kimaradt az az amfiteátrum felújítása (ami borzasztóan néz ki), néhol fák ültetése, az utak rendbetétele ( ami drasztikus) ... stb
+ a park főbejáratának a teljes felújítása : jelentsük ki, hogy eléggé rosszul néz ki: sose értettem , hogy miért alakították így ki: betonból építettek római technikát alapul véve : ilyen íveket: nem értem a lényegét... Lehet, hogy a kommunisták ezt szépnek tartották és biztos, hogy annak idején jól is nézett ki. Most azonban, ahogy kinéz: borzalom. Bónuszba kapott vagy 5 éve oszlopokat mellé: csak úgy szimplán odatették : eléggé instabil és szerintem némileg életveszélyes is... Nagyon, de nagyon nem tetszik : az új projekt szerint azonban ezt is lebontják és egy ilyet fognak helyette építeni :


     Látható, hogy az ívek megmaradnak ... őszintén nagyon remélem, hogy jól fog kinézni ... Ilyen amatőr projekt kép után nem tudom kivenni pontosan, hogy mi is lesz meg hogy fog mutatni a való életben.

... Teltek az évek, és az Európai Unió megszánt minket. Gondolta magában: szerencsétlen zilahiak, milyen parkjuk van: segítsünk már rajtuk... és megkaptuk (vagyis a primöria) a támogatást. Elészült lassan a terv is, valamint a céggel is megállapodtak.
     Áprilisban a parkban sétálva tapasztaltam, hogy elkezdték a munkálatokat: feltúrták mindenhol, alig lehetett közlekedni. Nyáron elutaztam 2 hónapra: hazatérve láttam, hogy a park ugyanabban az állapotban van: nem csináltak rajta semmit, csak túrnak össze-vissza, de látszatja nincs. Megkerestem a projektjét, mert már kíváncsi voltam, hogy mit mind csinálnak ennyit. Megkaptam: és szomorú lettem, hiszen a munkálatok 2014- re lesznek kész. (de a tapasztalatok szerint el is tolódhat pár évvel).
A parkban sétálva csináltam a régi mobilommal néhány képet a munkálatokról :Az utat feltúrták: ezért az emberek nagyon nehezen tudnak közlekedni rajta. A képen 1 ember látható csak aki dolgozik.


 A park tiszta rombolásból áll még: azonban ezen a részen már lehet látni egy kis produktumot: ezt komolyan gondolták? nekem nem tetszik.


A távolban nem munkásemberek vannak, hanem két öreg néni beszélget a még megmaradt padon. A látvány ... hm nem tudom mit írjak: valahogy ez a körbekövezett járda nem az én ízlésem: a zöldet jobban szeretem: remélem, hogy azért a füvet meghagyják.


Ott laknak a munkások, a kék improvizált házikókba. Az utat már feltúrták, ahogy lehet látni: gyönyörű.


Közelebbről a lakóházak. Más városból jöttek a munkások (mert Zilahon nincsenek munkások...) ezért ezt a metódust vitték véghez.


Egy mellékút...


Visszafordulva: még néhány ember veszi a bátorságot és átvágtat a parkon.


Várjuk ki a végét


A játszótér: gondolom, hogy ezt is le fogják rombolni


2 ember dolgozott épp: az egyik sofőrködött: így nem lesz kész időben, iparkodjatok! A távolban a szürke épület a fedett sportpálya amiről már volt szó: úgy néz ki mintha valami ipari üzem lenne.


És amiért a park kicsi (ahogy már említettem) : be is jártam... ezért ennyi képet tudtam csinálni.

      A projektről röviden:

Megkötése: 2011.10.13 : Tehát szépen megvárták a telet, és tavasszal már neki is láttak: ez rendben.
Projekt időtartama: 27 hónap : Hogymivan? ... Hát jó sokat kell várni.
Teljes költségvetés: 4.706.237 lej (majdnem 50 milliárd régi lej?????)
A tervben ezek az újítások vannak:
- régi fák kiszedése: 180 darab (van ennyi fa? - mindjárt megyek és megszámolom)
- a föld és a fű rendbeszedése
- fák, bokrok ültetése: összesesn kb 1500 darabot
- kutyák sétáltatására kialakított terület : kerítéssel ellátva - ami persze minden parkban kötelező már
- a közvilágítás felújítása: mozgás szenzorokkal ellátva
- kutak elhelyezése : amiből inni is lehet majd : jó ötlet, csak nagyon költséges (4 forrás)
- szökőkút felújítása: ahogy olvasom a tervben csak egy kicsit helyrepofozzák a régit valamint márvánnyal körbedíszítik: új szivattyúval látják el, valamint a kialakított kis vízesést is helyreállítják
- az utak és az amfiteátrum teljes felújítása !!! - Végre!
- falmászó kialakitása
- bicikliút és parkoló (7 helyes) kialakítása
- 5 sakk asztal elhelyezése
- a játszótér felújítása : egy kis szökőkúttal ellátva
- 71 darab pad, 60 darab szemeteskosár és 35 darab design tárgyak elhelyezése
- Két 2,4 GHz antenna elhelyezése Wireless internet miatt: ez igen: majd mindenki a parkban fog ülni, hogy ingyen netezhessen, de ettől függetlenül jó ötlet.

Röviden ennyi lenne, erre azonban még kell várni 2 évet.
A projektet le lehet tölteni erről az oldalról: http://www.zalausj.ro/ro/programe.htm
Nem tudom pontosan, hogy mennyibe kerülne egy ilyen projekt véghezvitele, de szerintem a rá fordított pénz eléggé sok. Reméljük, hogy a munkások mindent szépen megcsinálnak és az emberek majd nem teszik tönkre a dolgokat. Én még elhelyeztem volna néhány kamerát is. Ha már az egész várost térfigyelő kamerákkal látták el: a parkot kihagyják? Így meg lehetne nézni, hogy ki rongálja meg a dolgokat. Sajnos bele kell törődni: ma már mindent figyelnek: lehallgatják a telefonunkat, tudják hogy mit csinálunk az interneten, látnak az utcán ... mindenhol: bele kell törődni vagy elköltözni vidékre, ahol az ilyen technológiákat még nem vezették be.


Végül a park : 2012 decemberében


0 comments:

Megjegyzés küldése