Zilah - Az átalakulás

   

Zilah nagy átalakulásokon megy keresztül. Mindenhol fel van túrva, a járdákon alig lehet közlekedni. A munkálatok már hónapok óta tartanak. Lassan dolgoznak - de ezt már megszoktuk. A polgármester választások ideje alatt sok projekt hangzott el: Sportlétesítmény építése, fedett uszoda építés, zilahi park teljes felújítása, az utak rendbetétele valamint a központi piac felújítása. Nem hittem volna, hogy ezek meg is valósulnak... de lassan - lassan megvalósul.
     Milyen változások következtek be az utóbbi években?
- A Meszes lábánál kialakított rekreációs park, amit  Parcul Padure Bradet-nek neveztek el. Játszóterek, padok és utakat építettek... persze nagyon sok pézbe került. Ötletnek jó, azonban ezt a parkot inkább a fenyvesben élők élvezhetik.- Iskolák felújítása: ezt nagyon jól véghezvitték, hiszen több iskola is kihasználhatta az európai uniós támogatásokat. Legutóbb a Ioan Sima, Mihai Eminescu és a A.P.Ilarian (még tart) iskolákat újították fel. Jól haladunk ez ügyben, azonban sok iskola csak részlegesen lett felújítva. Visszaemlékszem: amikor én 11 -dik osztályos voltam, akkor kezdték el a CNS (Ady, Matek-Fizika vagy valaki Wesselényinek említi - a magyar idők még sokakban jelen van) újítását. Lassan haladtak és sokminden ki is maradt. Sok osztályba ugyanazok a rozoga padok maradtak, a kémia laboron pedig semmit sem alakítottak (lehet már felújították). A torna tanárok örültek a legjobban, hiszen a sportpálya és a benti terem került teljes felújításra.

Sikeres felújítás egyike: Gheorghe Lazar iskola, Zilah

- A Meszes Negyed: A polgármester nagyon büszke erre a teljesítményére. Mindennel ellátták: úgymond Zilahnak ez lett a legszebb része. Azonban a lakosság felháborodott, hiszen itt lakik a polgármester is, és persze sok gazdag zilahi ember. Ők persze élhetnek normál környezetben: ahol minden méterbe villanypóznák vannak, az utak nagyon jók és ahol nincs gond az áramellátással és a csatornahálózattal. Sokan válaszokat vártak kérdésükre (miért nem teszi inkább rendbe a többi városrészt) : a polgármester pedig semmi szégyen nélkül azt válaszolta, hogy igen kiépítettük és ha még tudunk még építünk ilyen tipusú negyedet.
- Sportcsarnok felújítása: végre elkészült ez is. Sok évi munkálatok után már egy teljesen felújított sportcsarnokba drukkolhatunk a kedvenceinknek. Nagyon rossz állapotban volt, amint lehet látni:


Most azért néz ki valahogy... de nekem nagyon nem tetszik a színe: szerintem egy nagyon gyors projekt volt. Nem szántak rá időt ahhoz, hogy megtervezzék legalább a színét: nekem nagyon de nagyon nem tetszik.


De nézzük a jó oldalát: legalább nem néz ki úgy, mintha valaki bombát dobott volna reá. Örülök, hogy megvalósult ez a projekt és nem maradt csak papíron.
- Mall létesítése: Igen... a Mallok korát éljük. Egyre több helyen építenek ilyen típusú komplexumokat. A mall cicák már Zilahon is élvezhetik azt a különleges feelinget, amit csak ők éreznek. (Nem kell a kolozsvári Polusba vagy Iuliusba kocsikázzanak) Én összesen vagy 3 -szor voltam benne. Nem tetszett: kicsi, elég rendszertelen és az üzeletek sem valami jók. Teljes nevén Activ Plazza Mall : Zilah központi részén helyeszkedik el. Már 2006-ban elkezdték a munkálatokat és 2009-ben átadták az új épületet. 5 emeletes, a tetőtéren pedig a Club Level található, ahol általában a mall girlök és a mall boyok (igen, már ilyen is létezik) táncikálhatnak David Guetta stílusú zenékre. Bamboo feeling: legyen jó sok pénzed, tegyed az eszed, igyál jó drága whiskyt és csípjél fel egy jó szőke csajt. 50 lejjel azért ne induljunk el, ha véletlenül kénytelenek vagyunk ide merészkedni. (Lifttel lehet felmenni... úgyhogy nem kell lépcsősportolni sem)

- Vásárcsarnok: Épülőben van... már nagyon rég elkezdték. A központi piacot kiürítették és helyette egy fedett piacnak fogtak neki. Akinek szerencséje volt az kapott egy kis helyet a fent említett mall földszintjén - hogy árulhassa tovább a dolgaid a zilahi embereknek. (és nem Mari néni aki minden nap bejött faluról és árulta a friss gyümölcseit és zöldségeit)
- Zilah elterelőút kiépítése (Centura Zalau) : nagy befektetés volt, azonban sokak szerint értelmetlen, Zilah nyugati részén helyeszkedik el: aki nem akar a zilahi agglomerációba menni, az ezen az utón elmehet Egrespatakig... ??? De minek?


- A megyei korház is kapott némi támogatást. Olvastam, hogy vettek különböző orvosi berendezéseket, meg ágyakat... vagy valami ilyesmi. De ez nagyon kevés: a korház állapota még mindig nem felel meg az európai normáknak, de ez Romániában mindenhol úgy van. Az egészségügy hanyatlik... még várjuk a támogatásokat: talán egyszer az egész korházat majd átalakítják.

     Jó - jó vannak hasznos kis befektetések amint látjuk: de vannak értelmetlen befektetések is. Ezenkívül a munkálatok nagyon de nagyon lassúak:
A jelenlegi projektek közé sorolandó a felkapott forgalomfigyelő webcamerák elhelyezése. Fel van túrva minden: az én véleményem, hogy hasznos ugyan, de nem épp ez a legalkalmasabb  időpont e projekt véghezvitelére. Vannak súlyosabb problémák Zilahon, amire évek óta oda se figyelnek:
- utak, járdák megfelelő rendbetétele : ahogy most kinéz az szörnyű.
- a tisztaság, ami szerintem a legsúlyosabb problémák egyike e városban. Nagyon mocskos egyes helyeken: a szelektív hulladékgyűjtés nem ismert. Az utcák tele vannak szeméttel, a zöld területek szintén... a tömházak környékén meg elviselhetetlen. A Zilah patak kinézete meg borzalmas. Egyesek oda dobják a szemetet. Amikor ránézek megértem, hogy Európában miért nézik le ezt az országot: ilyenkor nem jön, hogy kiálljak mellette: pedig itt születtem, de nem tudok hazafiként viselkedni. Igaz, a legfőbb ok az emberek magatartása, azonban az én optimista hozzáálásommal remélem, hogy ez mihamarabb megváltozik. Mit lehetne ez ügyben tenni?
     Megismertetni a lakókkal különböző projektek révén, hogy a környezetünk tisztasága és épsége fontos! A parkban például rendszeresen lehetne szórólapokat osztogatni az embereknek, és elmagyarázni nekik, hogy miért is fontos a tiszta környezet. Itt csupán az a baj, hogy nemtudom, hogy egyesek megértenék-e, vagy meg akarják-e érteni? ... de az én optimista hozzáálásommal ...remélem, hogy azért e város lakossága rendelkezik valamilyen rejtett intelligenciával.
     Büntetés: amiért a román ember sokszor nem hallgat a szép szóra büntetni kéne őket , aki pl elhajít valamit az utcán. Én beleegyeznék, hogy több rendfelügyelő legyen, és büntesse meg az ilyen embereket legalább egy 300 lejjel. Én nyugodt szívvel bandukolnék az utcán: mert nem szoktam szemetelni. Mások azonban  a szemeteskukát nem is veszik észre, vagy csak amiért ők nagy fiúk ledobják a szemetüket az utcára.
     A szemételszállító (és takarító) cég teljes átalakítása vagy felszámolása . Sajnos itt a mi városunkban nincs konkurencia: Egyes városokban több ilyen cég üzemel... és amiért nincs konkurencia: lazák és nem végzik elég jól a munkájukat. A szelektív hulladékgyűjtés is részben az ő feladatuk lenne.
- Épületek felújítása (főleg a tömbházak): Hihetetlen, hogy néznek ki egyes tömbházak. (főleg a Dumbrava negyedben) El kéne indítani egy tömházfelújítási projektet: az európai unió szerintem ezt is támogatná. Egyes lakók megunták már a várakozást és nekiláttak saját pénzükből szigetelni a részüket. Ez azonban oda vezet, hogy a tömházak színe lépésről - lépésre változik: és egyes lakók akiknek nincs elegendő pénzük, hogy belemenjenek ilyesmibe, azok kimaradnak a felújításból: ez pedig oda vezet, hogy az ő része kimarad a szigetelésből: a tömbház pedig rondán fog kinézni... ahogy a képen is látszik:


     Megoldás: a támogatás. Egy törvényt is be kéne vezetni ez ügyben, hogy ne színezze mindenki olyan színre a részét amilyenre akarja.
- Munkahelyek biztosítása: általában minden román kisváros ebben szenved. Nem tud munkahelyeket teremteni a lakóknak: ezért sok fiatal külföldön keres megélhetéset. Zilah is ide sorolandó, csak a Silcotub és a francia Michelin tartja életben ezt a várost.
- Szórakozási lehetőségek nagyon nincsenek. Ez ügyben is kéne valamit tenni. A mozit vagy 5 éve megszüntették, helyette egy club nyílt Hollywood néven. Eleinte jól ment, de pár évre rá bezárt. Ha kimész a városba nem nagyon van mit csinálj: elmehetsz mondjuk egy clubba vagy beülhetsz egy pizzázóba. Egyéb opció nincs. A clubbok száma elég kevés, és a jó helyek száma is. Színház ritkán van: de valahogy a zilahi lakosság nem is vágyik a kultúrára (tisztelet a kivétel) ...
- Tömegközlekedés: eleggé rossz. A buszokra sokat kell várni, és ha meg is jön a minősége nagyon rossz. A kommunizmusból ránkmaradt buszokkal lehet közlekedni: általában ezeket fogjuk ki. Nemrég vettek vagy 5 autóbuszt, amely még türhető: de nagy szerencséd kell legyen, hogy épp aznap, abban az órában kifogjad. Nem egyszer mentem Kolozsvárra és vártam a buszt, hogy vigyen fel a fenyvesbe. Csomagokkal meg a laptoppal a hátamon fel kellett üljek egy kis mikróbuszra, hiszen épp azt rakták be. Egy városba: egy municípiumba, hogy engedhetik meg, hogy rozoga mikrobuszok közlekedjenek buszok helyett? Én nem láttam egy városba se, hogy ilyen legyen a tömegközlekedés: hihetetlenül szar. Ha ennyi nem lett volna elég tudatnám azt is, hogy az ára is elég borsos. 4 lej már egy éve. Csupán Bukarestbe vehetünk drágábban jegyet... de ott legalább nem kell várni 1 orát egy buszra, és persze gondolom ott rendes buszok jönnek: és nem valami teknősbéka stílusú jármű.


     Végszóként kijelentem, hogy Zilah sok negatívumokba ütközik. Ennek ellenére túl lehet valahogy élni az itt töltött időket. Remélem, hogy ezekkel a projektekkel amit véghezvisznek/vittek élhetőbbé teszik majd városunkat... de várjuk ki a végét...

A Folytatásban: (tiszta sorozat feeling)
A zöld területek városunkban is egyre fogyatkoznak: Egyetlen parkja a központban lévő parkot már áprilistól újítják - ez azonban szerintem egy külön bejegyzést érdemel: ezért a következőkben ezt fogom megosztani veletek ...


0 comments:

Megjegyzés küldése