Zenelejátszó Programok

   
Bekapcsolom a laptopot, első dolog, hogy valami zenét teszek, s azután kezdek el netezni. Tevékenységeim során más-más stílusú zenéket teszek be. Ha olvasok könyveket, híreket, újságokat vagy épp tanulok: akkor chill out, ambient, jazz, alternatív és klasszikus zenékfutnak a gépemen. Valahogy ha ezeket hallgatom nyugodtabban tudok olvasni. Ha facebook, böngészés, chatelés, játszás (nagyon ritkán): akkor elektronikus, trance, uplift trance, progressive house, deep house, house... És van amikor, csak zenét hallgatok: minden típust. Kijelenthetem, hogy Zenebolond vagyok. Nem mindegy, hogy a zenét milyen programon hallgatod: ha nem szereted a bonyolult programokat, akkor legideálisabb az örök klasszikus : a winamp. Azonban ezen kívül vannak jobb és szebb zenelejátszó programok. Egyesek nagyon komplexek, mások a winamp egyszerűségét követik. Ebben a bejegyzésben megpróbálom elemezni a híresebbeket. Érdemes szánni rájuk némi időt.- Winamp: Legrégebbi zenelejátszó program. (1997-ben adták ki az első winampot) Gyakran vannak frissítései, jelennek meg új verziók, ezért a telepítésnél mindenképp jelöljük be, hogy értesítsen, ha egy új változat jelenik meg, tudnillik az újabbak jobbak, többet tudnak és ezen kívül meg fejlődés nélkül leállna az egész. 5.6 -os verziónál tartanak jelen pillanatban. Sokat tud, de azért vannak okosabb playerek is. Ma már a Winampba 3 skin van integrálva: A klasszikus (fekete-zöld), a modern (ezen vannak különböző színváltozatok), és a legújabb Bento Skin, amelyet én soha nem használtam. Leggyakrabban a klasszikust használtam, valahogy azt szoktam meg és kész. A hivatalos honlapjáról le lehet tölteni, sőt még sok skin közül is választhatunk: http://www.winamp.com/  Persze még meg kell említenem, hogy videót is lehet nézni vele, de persze esetleg avi és mp4 megy rendesen. Szóval...na


- AIMP: az orosz fejlesztésű zenelejátszó egyszerűen zseniális. Már az első megjelenésekor felfigyeltem rá. Tudtam , hogy az akkor egyszerű és elég bénácska (winamphoz képest) program még sokra viszi. És így lett. Megjelent az aimp 3- as, amely tökéletes. A designja letisztult, windows 7 - eshez ez áll jól, hiszen az új verzió aero felületű. Mi tetszik benne? Főleg az, hogy ha elindítok egy zenét, és kimegyek az aimpból, akkor a program újrainditásakor autómatikusan ott folytatja a zenét ahol megszakítottad. Még tetszett benne, hogy a zene hangzását egyszerűen tudjuk beállítani. Szerintem jobb, mint a winamp, de nehezen lehet megszokni... ha előtte winampot használtunk. A telepítésnél vigyázzunk: sok felesleges programokat akar telepíteni, valamint sok integrálást akar végrehajtani (pl Total Commanderbe való integrálás): ezek eléggé zavaró tényezők, próbáljuk elkerülni. Letölhető a hivatalos honlapjáról: http://aimp.ru persze oroszul van, de a jobb felső sarokba válasszuk ki az EN - angolt.


- Microsoft Windows Media Player: Legalkalmasabb. Zenét, és filmeket is lehet lejátszani. Windowst 7 - essel együtt megjelenő media player 11 a legjobb. Aero felületű, amely nekem nagyon tetszik. Filmek lejátszásával általában nincs sok gond (persze telepítsd a codeceket), nagyon könnyen személyre szabható. Hátránya a kevés beállítási lehetőség és persze a skinek hiánya. Filmek nézésére a Windows Classic Media Player tetszett a legjobban. Azt mindenkinek ajánlom. (persze zenét is lehet vele hallgatni) Megjelent a 12 -es verzió is, amely letölhető a microsoft honlapjáról: http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/products/


- JetAudio: talán a legjobb zenelejátszó. Személyre szabható, a zenét millió módon tudjuk beállítani, oly módon, hogy a legjobb hangzást érjük el. Aki nem találkozott még vele, annak feltelepítés után gondokba fog ütközni. Bonyolultnak fog tűnni, és inkább áttér a winamphoz. Ne tegyük, egy kis periódusú használat után megszokjuk és azután már el is felejthetjük a winampot. A személyre szabhatóságot eléh jól megoldották, hiszen lehet több módra tenni: pl a media playerhez hasonló teljes képernyő mód, vagy fejlécen minimalizálva, avagy az óra mellett egy kis sávba stb (aimphoz hasonlóan) Ha őrült zenerajongók vagyunk, mindenképp ki kell próbálni, és legalább 1 hétig használjuk, hogy teljesen szokjuk meg. A beállítás menüpont alatt rengetek opciók jelennek meg... itt bemenve mindig fogunk találni valami újat, és ezért mindig meg fogunk lepődni: Jééé hát a JetAudio még ezt is tudja? Létezik egy alternavívája JetVideo : filmekre. letölhetőek a hivatalos honlapon: http://www.jetaudio.com/download/ Ha több funkciót akarunk elérni, vegyük meg , vagy praktikusabb módszer marad a torrent. (fennt van bárhol: google> JetAudio torrent)


- Clementine Music Player: Aki haszálta valaha a Linux operációs redszert (bármelyiket), és odáig volt érte, de valamilyen oknál fogva visszatért a Windowshoz, azoknak ez a player mennyei manna. Az amarok 1.4 linuxos zenelejátszó az alapja, egy kicsit újabb köntösben és persze windows kompatibilis. Kipróbáltam, tetszett: nagyon egyedi, könnyen kezelhető... Nemrég jelent meg, ezért még lehet, hogy idővel várhatunk meglepetésekre: Letölhető a hivatalos honlapján, jelenleg az 1.0 verziónál tart: http://www.clementine-player.org/


- Media Jukebox: Előbbihez hasonlít. Olyan Ituneseos külső. Elég jó. Aki szereti ezt a designt, annak hamar a kedvence lesz. http://www.jriver.com/mj/


- Media Monkey: Hasonló. Több funkcióval. http://www.mediamonkey.com


- Spider Player : http://spider-player.com/ Olyan ni...


- Avs4You: Winamphoz hasonló design, nem annyira híres zenelejátszó... dehát az aimp is így kezdte...http://www.avs4you.com Inkább videólejátszóként ismeretes. Azonban meg kell említsem, hogy jó a zeneszerkesztője.


- Mufin Player: Na ezt a palyert kb 2 hónapig használtam, aztán meg kellett egy formatálást csinálnom a gépemen, s az AIMP került fel ismét a gépemre. Ez a Mufin elég jó, egyedi... és a neve is édes. Nagyon jó lehet rendezgetni a zene kollekciódat. Érdemes kipróbálni. Nem annyira elterjedt, de ennek ellenére eléggé kifinomult és odafigyeltek a designra és a minőségre. Az ikonja persze hogy egy muffin :)


- Videó Lejátszó Programok: Ez nem valami zenelejátszó neve, hanem összefoglaló a video playerekről: ezt sem hagyhatom ki. Amellyel a filmeket szoktuk megnyitni, azokkal is lehet zenét hallgatni. Van olyan program amellyel kevésbé hangulatos a zenehallgatás, és van amelyik elég jó.
BS Player: Nagyon régen használtam. Filmeket akkoriban nagyon jól megjelenítette, a mostani verziók kevésbé. Zenéket eléggé rosszul lehet hallgatni rajta. Egyszerűen behúzod a zenét és lejátsza: nincs lista, semmi (az újabb verzióknál már lehet van, de én amiért nem ezt a videó playert használom ezért nemtudom)
Dóra hozzászólása miatt (írta, hogy a Bs Player jó) updatelem a véleményemet, a régit is meghagyva: feltettem az új Bs Playert. Van előnye és hátránya is. Előny: és ez nagyon kiemelkedik: autómatikusan megkeresi a film feliratait. (kevés lejátszónál lehet kapni ilyen opciót. A másik előnye: gyors, egyszerű, de egyben elég szép a designja...és telepítésnél leszedi a codekeket is: azután már nincs gondod. Hátránya, hogy a megjelenítés egy kicsit rossz, de tűrhető. HD filmeket nem tudja rendesen lejátszani: nem azért, hogy akad, hanem nem részletes a kép. Fenn van a gépemen még most is: de azért mert ezzel szedem le a feliratokat.(lusta vagyok keresgélni a neten)... majd utánna behúzom a VLC -be . Erről ennyit!

VLC Media Player: Windows feltevése után, és persze a megfelelő driverek telepítése után ... jöhet a VLC Player. Ma már annyira elterjedt, hogy nincs olyan gép, amin ne lenne rajta. (és persze ebből következik, hogy nincs olyan ember aki nem ismerné). Talán a legegyszerűbb, egyben a legjobb és a legtöbb formátumot felismerő (és ami fontos: le tudja játszani is rendesen) videó és zenelejátszó. (azért media player) Zenéket itt már rendesen le is lehet játszani, ha egy kicsit böngészel a beállításoknál, akkor egy winamphoz hasonló külalakot is kialakíthatsz magadnak. Egyszerűen zseniális. http://www.videolan.org/vlc/ Mja és vannak nagyon jó kis skinek hozzá: Preferences-Interface Settings-és kiválasztjuk, hogy use custom skins (letöltöd vlc honlajáról)... Szóval mindent tud!
KM Player: Egyik kedvenc videó lejátszóm volt, amíg el nem cseszték. De talán az új változatot is meglehet szokni... én nemtudtam. Zenéket elég jól lehet hallgatni rajta. http://kmplayer.en.softonic.com/ Ami az új verziónál egyedi, hogy a filmet egy kattintással áttudja tenni 3D -be. Nemtudom, hogy rendesen vagy nem, mert nekem nincs 3D-s szemüvegem, maradok a 2D-nél.
Real Player: Utálom ezt a playert. Vagy 5 éve használhattam online tévé nézésre. Filmek nézésére nem volt alkalmas,  zenékről meg ne is beszéljünk. Azóta nem tettem fel a gépemre és nem is fogom. Talán már egy kicsit helyrejött, de ezt hagyom, hogy más nézze meg... én nem fogom.
http://it.real.com/ (amiért jelenleg olaszba tartózkodom mindig az olasz real player oldalt adja ki: ha rákeresel google-n real player kidobja)
JW Player: Ez amit még meg kell említsek. Egyre jobb és többet tudó kis programocska. Érdemes kipróbálni.

Még talán léteznek jó kis zene lejátszó programok, azonban én ezekről tudok, és ezeket ajánlom... Jó zenehallgatást!

Megjegyzés: A GOM playert akarattal hagytam ki: berobbant a köztudatba mint egy nagyon jó videólejátszó, aztán meg nem is az. Filmeket nagy kínlódással lehet vele lejátszani...inkább hagyjuk a fenébe
A listát úgy írtam, ahogy eszembejutottak a programok: szóval nem a winamp a legjobb és a Muffin Player meg nem a legrosszabb. Mindenki találja meg a magának megfelelőt, és az lesz a legjobb.
3 comments:

Verestói Dóra írta...

Hozzátenném azt, hogy a Bsplayerek újabb verziói szinte tökéletesek (csak azért szinte mert állitolag semmi sem tökéletes), s bár VLC is felvan telepítve, de mégis a bs az alapértelmezett, s mindent lejátszott, s nem volt vele gondom. Ugyanakkor a codeceket is letölti s felinstalalja magának. Nagyon nagy előnye az, hogy automatikusan keresi a feliratokat és teszi be, ha nincs. S pl. sorozatok nézésénél mikor félórénként kéne feliratot keress, sokkal egyszerűbb hogy elinditod, a player meg letölti neked :D.

Biro Zoltan írta...

igen. az automatikus feliratkereses az nagyon hasznos a bs playerbe :) regen nekem is tetszett. csakhat pl dvd formatumot meg blue rayt nem nagyon tudott lejatszni (amikor hasznaltam), de nemsokara kiprobalom az uj verziot es updateolom a bs playerrol szolo bejegyzest. koszonom az eszreveteledet :D

Névtelen írta...

Szia Zoli!

Kérdezném, hogy a winamphoz a zenét, és a km. playerhez a filmeket hogyan tudom társítani?

Megjegyzés küldése