Elektronikus Cigaretta

   
Elektronikus vagy elekromos cigaretta. Sok év cigizés után úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom ezt a forradalmi szerkezetet. Nemrég terjedt el hazánkban (4 éve). Jó vagy nem?
     Már a megjelenés idejében felfigyeltem rá. Gondolkoztam, hogy megéri- e nekem? Ha nem próbálod ki, akkor erre nem fogsz választ kapni. Van akinek bejött, és van aki megbánta, hogy pénzt pazarolt reá. Én úgy vagyok vele, hogy meg is bántam, de mégse. Eléggé különös, azonban ebben a bejegyzésben kitérek az okaira is.

Először is az elektronikus cigaretta nem károsabb mint a rendes. Részben tévhit az, hogy a szerek, amelyeket használsz a "pára" kibocsátásához az rákkeltő. Részben azért, mert igen, bizonyított tény, hogy a rosszabb fajta e-folyadékokban káros anyagok találhatóak. (itt értem azokat a termékeket, melyek silány csomagolásúak, amelyeken nem tűntettek fel megfelelő leírást, hogy melyek az összetevői és gyártás helyét- ezek általában olcsóbbak mint az eredeti termékek... de nem sokkal. Azt ajánlom, hogy ha 1-5 euróval drágább is vegyünk egy jobb terméket. Egy márkás elektronikus cigaretta (szerrel: amely a legfontosabb, ezt szívod le) segíthet a leszokásban.
     Vigyázzunk! Aki rávette magát, hogy vesz egyet, ne e-health... és egyéb kínai rossz minőségű cigiket vegyen. Az elektronikus cigaretta piaca fellendült, és emiatt megjelentek a hamísított termékek is. Vigyázzunk, hogy ne vegyünk ilyen termékeket: megbánjuk, hogy annyi pénzt kiadtunk rá és még elmegy a kedvünk az elektronikus cigitől is (gondolván, hogy mindegyik olyan).
Sok új elektronikus cigaretta gyártó is megjelent. (kínai, angliai, amerikai) Romániában már úgy elterjedtek ezek a termékek, hogy már külön üzleteket nyitottak forgalmazására. (Van olyan ország, ahol még csak az interneten lehet rendelni)

2011 őszén vetteem Kolozsváron egy DSE 901 - es terméket. Az ára 50 euró volt, teljesen felszerelve : 2 darab cigaretta (2 akkumulátor, 2 porlasztó), töltők + 1 hordozható töltő is. Meg voltam vele elégedtve. Az ember aki foglalkozott vele, volt egy oldala az internetet, ahol meg lehetett rendelni könnyedén a dolgokat, 1 nap alatt maximum házhoz is szálította. (ingyen) Az átvételkor illedelmesen elmesélte a termék használati utasítását, hogy nehogy valami gond adódjon. Teljesen rendbe volt minden. Azóta a pasas 2 üzletet is nyitott a vársoban. Azóta az e - folyadékok választéka is bővült, sok új termékekkel.
     Sailebao: az egyik legnagyobb elektronikus cigaretta gyártója. DSE 901 lett a leghíresebb és a legtöbbet eladott termék. Úgy néz ki mint egy normál cigi, praktikus és egyszerű. Én a kinézetét néztem és ezért választottam ezt a típust. Talán egy kicsit megbántam. Akkoriban nem nagyon szívták az ilyen cigarettát és gondoltam, hogy elég idétlennek tünnék, ha elővennék mondjuk az úton vagy egy bárba egy EGO- t vagy egy TGO-t.
A DSE 901 - essel voltak bajaim. Az egyik legnagyobb problémám, hogy az akkumlátora 180 mAh. Ez elég kevés,  persze ez érzik használatakor is. Nem ad ki olyan nagy párát., kb csak annyit mind egy normál cigi. 2 óra alatt lemerül, ha állandóan használod (sőt lehet 1 óra alatt, ha mondjuk beülsz sörözni és persze mellé kell a cigi). Olyanoknak ajánlom , akik nem láncdohánysok. (10 szál max naponta), és azért szeretnék, hogy a cigaretta forma megmaradjon. Szerintem jobb az EGO és a TGO vagy a JOYtech. Ezt a hármat ajánlanám. Ezekre nem volt panasz. Az akkumulátoruk 900 mAh - es általában., ezért 1 napig is kibírja, az aromát nagyon jól adja ki és jelenleg ezek a leghíresebb típusok. A TGO ezek közül a legpraktikusabb, hiszen a DSE 901 porlasztóját is rá lehet tekerni. Ha mondjuk előtte volt DSE 901 -ed , darabonként is vehetsz TGO-t. Töltőket nem kell vegyél, mert használhatod a 901 - sét, mindemellett ha netalán maradt egy porlasztód rátekerheted a TGO - ra ... stb.
     Aki nem ismerné a működését, annak itt van egy kép:

Bármilyen típus legyen is ezekből az ősszetevőkből áll össze:
a.) A LED amelyik világít: az lehet kék, narancssárga stb színekben pompázóak. Ha zölden pittyeg 3-at , akkor merülő félben van.. Várja, hogy feltöltsék
b.) Akkumulátor. Lítimusos akkumulátor (tehát jobb ha nem merítjük le teljesen) amely 100 - 1500 mAh - es lehet. a 900 - as általába elégséges. (1 - 2 napig normál használat mellett)
c.) Porlasztó. A legérzékenyebb pontja. Leghamarabb megy tönkre. Általában 1 - 2 hónap és dobhatod a kukába.  Ez adja ki az aromákat. A porlasztókat esetleg meg lehet títszítani. Ha netalán már nem menne,  akkor egy végső megoldás, hogy etil- alkoholba áztatjuk kb fél napig. Ezzel leáznak róla a rászáradt dolgok. Jól megszárítva általába újból lehet használni.
d.) Patron. Amely lehet vattás (csepegtetős, régebbi fajta), és tankos (új változat). Általába a cigiknél a nevébe szerepel : DSE 901- T (a T utótaggal jelzett cigi az tankos). Melyik a jobb? Én mindkettőt kipróbáltam. A tankos talán jobb, hiszen nincs vele annyi probléma.
e.) Töltők. Az akkumulátorait sok módon lehet feltölteni. Kocsi- hálózati - USB töltővel (bedugva a laptop usb portjába) valamint hordozható töltővel. (külön ezt  is fel kell előtte tölteni)
+ Cartomizatore: amely a porlasztót és patront tartlamazza. Olyan 2 in 1 szerkezet, amely egyre elterjedtebb. Így az elektromos cigink nem 3 részből, hanem 2 részből fog állni. Áltálában olcsóbb, mintha megvennéd a porlasztót és a patront külön - külön.
+ E- Folyadékok: ezzel kell feltölteni a patront (vattásnál csepegtetjük, tankosnál meg feltöltjük a tartályt) Szerintem a legfontosabb , hogy eredeti legyen, hiszen ezt szívjuk le, ez az amely káros lehet ránk. Fontos tehát, hogy jó minőségüeket vegyünk.

     Még sokat lehet mesélni ezekről a cigikről, de szerintem jobb, ha fórumokon és különböző oldalakon utánnaolvasol a vásárlása előtt. Ha van ismerősöd akinek van ilyen terméke bátran szólítsd le, s kérdezd meg nem próbálhatod -e ki (egy-két szívás), mert te is akarsz venni , s nemtudod milyet. Hidd el, hogy oda fogja adni és tanácsokkal fog ellátni (általába az elektronikus cigisek elmondják és segítenek ha tudnak). Talán ez a legkönnyebb módszer, mert így ki is tudod próbálni és nem érhet csalódás. Ha mégsincs ilyen lehetőséged ezeket fontos szabályokat tartsd be :

Szerintem, ha akarsz venni elektromos cigit (tudnod kell) :
1. Lehet, hogy nem szoksz le a cigiről, de ne keseredj el, mert biztos, hoogy kevesebb normál cigit fogsz szívni. (egyre kevesebbet)
2. Ha le akarsz szokni a rendes cigiről: 1 hétig legyen benned akarat, hogy csak elektromosat szívd. Ne menj olyan helyre ahol érzed a cigifüstöt. A sört és kávét nem kell nélkülöznöd, hiszen mellé ott van az elektromos alternatíva.
3. Ha nagy bagós vagy, és mondjuk piros Marlborót szívsz, az e - folyadékból a high és very high típusúakat használj, mert másként nem elégít majd ki megfelelően.
4. Fontos: hogy ne szívd állandóan, hiszen az e - folyadék nagy koncentrációba nikotint tartalmaz, ezért ha elfelejtkezel és mindig használod ha kell ha nem,  rosszul leszel tőle. Ajánlom, hogy ha buliba vagy sörözni mész töltsd fel a cigit nikotinmentes, vagy alacsony nikotontartalmú folyadékkal.
5. Ha rendelni akarsz  netről, olvassál először utánna... Lehet, hogy az oldalon ahol rendelsz hamísított termékeket forgalmaznak. Az oldal kinézete általában elárulja ezt. Ha jobb a felépítése, nem egyszerű az oldal, akkor több mint valószínű, hogy nem vernek át. Ha van a városba ilyen üzlet érdemes meglátogatni, mert általába eredeti árukat forgalmaznak. Meg lehet kérni szépen az elárusítót, hogy mutasson meg neked egy példányt. Csomagolásból, kinézetből rájössz, hogy hamis vagy nem. Például: a porlasztón és akkumulátoron a csavarós részénél általába bele van vésve szépen a márka neve.
6. Vigyázzunk! Az eredeti termékek általában 30 - 70 euró között forgalmazzák. Ennél olcsóbb termék biztos hamisított. Azonban már a hamísitott cigiket árusítók is felfigyeltek erre, és van aki a hamis terméket árulja normál áron, hogy ne legyen feltünő. Vigyázzunk! Piacról semmiképp ne vásároljunk. Olcsó húsnak híg a leve ... ez itt is igaz.
7. Nézzünk youtubon videókat a cigiről. Így meglátjuk, hogy hogyan néz ki és mit is várhatunk el tőle. 
8. Ha azt várod, hogy az elektromos cigaretta azt a hatást keltse mint a normál, hát azoknak elmondanám, hogy egy kicsit másabb. Vizipipa feelingje van. Vegyünk Marlboro, Camel, Dunhill e - folyadékokat s talán majd egy kicsit fog hasonlítani a normálhoz. Az aroma kiadása nemcsak a folyadéktól függ, hanem a porlasztótól is.

Még meg kell említenem azt a tényt, hogy ne féljünk az elektromos cigitől. Lehet, hogy tv-be fogunk hallani olyan dolgokat: hogy azt mondták a kutatók, hogy rákkeltő, meg hogy ilyen bajod meg olyan bajod lehet tőle. Ha egy kicsit elgondolkodsz azon, hogy az állam mennyi pénzt zsebel be a normál cigaretta adójából (egy normál csomag cigi előállítása nemtöbb 0,5 eurónál, ehhez hozzáadják a luxus adód, hogy nehogy nyugodtak legyünk. Az American Tobacco és Brittish Tobacco kezében van minden. Szerintetek örülnek ennek a forradalmi találmánynak? Egy kicsit gondolkozzunk el rajta. Nincs mi káros legyen: az e - folyadék vizet, nikotint, glicerint (melyet az élelmiszeriparban is használnak) valamint természetes aromákat tartalmaz... Ami káros lehet az csak az aroma...Dehát a normál cigiben több mint 4000 van.
     Talán ennyi lenne a ajánlásom. Ha többet akarsz tudni az e- cigarettákról keress rá bátran a neten. Végezetül meg csak annyit, hogy ha veszel egyet akkor kitartást kívánok és persze jó püfőkélést.

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban