Elektronikus Könyvek Világa ... Az e-book

Praktikus, hasznos dolog, de megfelelően kell használni.
Nem szabad teljesen kiszorítani ezzel az " analóg " könyveket. 
     Félek ettől a világtól, valahogy nem szeretném elképzelni azt, hogy a parkban ülnek az emberek és a jó kis újságok helyett a népszerű Kindle-ből olvassák a friss híreket. Valahogy ez nem az én világom.
   A könyvtár jó dolog, és sajnálom azt, hogy egyre kevesebben látogatják  Talán valamilyen extra dolgokkal fel lehetne lendíteni pl könyvtárhoz tartozó nyári kert- terasszal, a kölcsönözhetőségi periódus hosszabítása, különböző programok szervezése.
   


 Leghíresebb ebook olvasók: Kindle, Barnes & Noble Nook, Pandigital, Hanvon és a Sony termékek. Az áruk 70 és 300 euró között mozognak. Kinézetük és tudásuk nemsokban különböznek a táblagépektől (legtöbbjük wi-fivel rendelkezik), de aki megszálott ebook olvasó, annak ajánlom hogy vegyen egy jobb típusút inkább. A legpraktikusabb tulajdonsága ezeknek a szerkezeteknek az, hogy sötétbe is tudunk olvasni. (drágább kategóriájúak esetében) Üzemideje újabb tipusúaknak nagyon nagy, elérve akár az egy hónapos folyamatos használati időt is. Még egy jó dolog benne hogy nem fárassza annyira a szemet.
   
Könyvek 
- Kindle Store: 1000 ingyenes könyv, a többi megvásárolható (vannak akciók)
- Internet Archive: 2,5 milló ingyenesen elérhető könyv
- Project Gutenberg: több mint 30000 ingyenes könyv
- Manybooks.net: 26000 ingyen könyv

     Megjegyezném még, hogy az interneten sok digitális könyvtárra lelhetünk egy kis google keresgéléssel, amelyekről ingyenesen és legálisan letölhetünk könyveket (feltétel: hogy ne terjesszük) Egyik legnagyobb magyar ebook adatbázis a Magyar Elektronikus Könyvtár : http://mek.oszk.hu/ . Érdemes körülnézni.
     

     Mindenek előtt tudnunk kell, hogy sok formátummal találkozhatunk, ha rátérünk vagy belebotlunk egy ebookba. A readerek saját formátumokat készítettek, a felhasználók kárára. Amint látható gondokba ütközünk ha pl : Sony olvasónk van és meg akarunk nyitni egy PRC formátumú ebookot. Nem fogjuk tudni, hiszen a Kindle támogatja ezt a típust.
Ami előny, hogy a PDF és TXT dokumentumokat megnyitja mindegyik, de már abszurd lenne, hogy ezt a sajátos formátumot ne nyissa meg valamelyik. Én nem fogok reklámozni most semmit, mindenki nézzen utánna, hogy szerinte a maga saját felhasználására melyik ebook reader felelne meg.

Számítógépen való olvasás
     A laptopon való olvasáshoz először is kell keresnünk egy programot, amellyel megjeleníthetjük az ebookot. Hogy ne ütközzünk gondokba, tegyük fel a Calibre nevű szoftvert http://calibre-ebook.com/ , amely talán a legpraktikusabb és a leghíresebb. Bármilyen formátumot felismert eddig + mini könyvtárként is működik. Betölhetjük az ebook kollekciónkat, rendezhetjük és szerkezhetjük is. Beépített konvertálóval is rendelkezik, ezért ha netalán nem tetszik a formátum, PRC -ből mondjuk gyorsan PDF - et lehet csinálni.   

   
     Ami nélkülözhetetlen program a gépünkről az a PDF reader. A PDF formátum a legelterjedtebb, ezért ajánlott hogyha felteszünk egy neki dedikált programot. (általában kicsik, és egyszerübben, jobban megjelenítik a PDF dokumentumokat. (mint pl. a Calibre) Az egyik legelterjedtebb ilyen program az Adobe Acrobat Reader, de szerintem ennél van jobb is: a Foxit Reader (http://foxitsoftware.com) amely egyszerű, gyors és szép a kinézete. Még megemlíteném a Nitro Readert is (http://nitroreader.com/), amely ha a Foxit -tól nem, de az Adobe-tól biztos jobb.


     Az egyik legérdekesebb és legdesignosabb readerek közé sorolnám a Martview-t, amely sokak számára nem mond semmit, de feltelepítve biztos a kedvencünk lesz. Jól néz ki, modern, sok extra funkciókkal rendelkezik és talán ez adja át a legjobban a lapozgatás örömét. A hátránya csak az, hogy egy kicsit nehezen tölti be a dokumentumokat, de lehet, hogy már kijavították ezt a fajta hibáját. Letölhető ingyenesen a következő oldalról: http://martview.com  Egy próbát megér.


   Én ezeket használtam, ezekkel voltam megelégedve, és ezért ezeket merem ajánlani. 
     A számítógépen való olvasás nagyon kifáraszthatja a szemet. Ennek enyhítésére ajánlanám ezt a nagyon jó kis programot: http://stereopsis.com/flux/ Ez az óra segítségével (ajánlott, hogy rendesen legyen beállítva a számítógép órája) felismeri, hogy milyen fényerőt és színeket használjon annak érdekében, hogy kímélje a szemünket. Általába estefele a képernyőnk világossága csökken, amely fokozatosan megy végbe. Nemcsak a világosságot szabályozza, hanem egyéb színhatásokat (pl kontraszt, élesség, színtartomány) is. A programocska ingyenes, egyszerű, kicsi... olvasáshoz mindenképp ajánlom.


    Amint látható volt az elektronikus könyveket már sok módon elérhetjük, olvashatjuk. Az egyik legjobb választék mindenképp az ebook readerek, azután a táblagépek (kényelmesebbek mint a laptopok), mobiltelefonok és számítógépek.  Az ebook readereket környezetbarátabbak-nak tekintik, mint a hagyományos könyveket. Ezekben a gépezetekben több ezer könyvet lehet tárolni, így egyre kevesebb fát vágunk ki. A másik előnye, hogy olcsóbban elő lehet állítani, mint a hagyományos könyveket. Nyomdászati költség és árusítással járó költségek leredukálódnak.
Továbbá:
- gazdaságos
- Globális (internet segítségével): a világ bármely pontjára eljut bármilyen kiadvány (szállítási költség : 0) 
- könyv digitalizált formája súlytalan és környezetvédelmi problémáktól mentes
- helytakarékosak: egy egész könyvtárnyi mennyiség elfér egy ebook readerben
- a hagyományos könyvekkel ellentétben a digitálisak könnyen frissíthetőek és aktualizálhatóak
- keresővel is rendelkeznek, jegyzeteket készíthetünk - sokkal praktikusabbak
- tartalma átrendezhető, újraformázható - a papírkönyv ebből a szempontból teljesen rugalmatlan
- Interaktív: kép, hang, mozgás, videó társítható hozzá

Bármit elérhetünk az internet segítségével, olyan könyveket is átlapozgathatunk (digitálisan), amelyek eddig számunkra elérhetetlenek voltak. 

Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban