Elektronikus Könyvek Világa ... Az e-book

     Napjainkra minden digitális lett. A digitális világ korszakát éljük. Az ilyen élet könnyebb, hasznosabb ugyan, de a valódi értékek lassan-lassan eltűnnek. Majd nemsokára ráböbbenünk, hogy az egyszerűbb dolgok néha jobbak. A digitális könyvekkel is ez a helyzet. Praktikus, hasznos dolog... de megfelelően kell őket használni.
Nem szabad teljesen kiszorítani ezzel az " analóg " könyveket. Ma már a könyvek elértéktelenedtek... Sok
könyvet nem jelentetnek meg épp emiatt. ( nem tériti vissza még a nyomtatási költségeket sem) 
     Félek ettől a világtól...valahogy nem szeretném elképzelni azt, hogy a parkban ülnek az emberek és a jó kis újságok helyett a népszerű Kindle-ből olvassák a friss híreket. Valahogy ez nem az én világom... Konklúzióként levonom, hogy az e-bookok jók és hasznosak, de figyeljünk arra, hogy a könyvek ne értéktelenedjenek így el.
    Ennek ellenére én sok ebookot olvasok. Valahogy praktikusabb... könnyebb letölteni egy könyvet, mint megvenni és aztán kiolvasása után hagyni hadd porosodjon a polcon. Alternatívaként szolgál az egyre kevesebb számban látogatott könyvtárak: melyek praktikusak ugyan, de sok utánnajárást igényel. Azonban már a nagyobb könyvtárak rendelkeznek digitális adatbázissal, amely során könnyebb keresgélni a könyvek között. A könyvtár jó dolog, és sajnálom azt, hogy egyre kevesebb személy látogatja. Talán valamilyen extra dolgokkal, fel lehetne lendíteni a látogatottságukat. (könyvtárhoz tartozó nyári kert- terasszal, a kölcsönözhetőségi periódus hosszabítása, különböző programok szervezése)
   


Az ebook előnyeit felismerve, egyre több ebook olvasó jelent meg a piacon. A legkeresetebbek azok, amelyek az eredeti könyv feelingjét adja át. (pl: lapozgatás, fényviszonyok) Leghíresebbek: Kindle, Barnes & Noble Nook, Pandigital, Hanvon és a Sony olvasók. Az áruk 70 és 300 euró között találhatóak. Kinézetük és tudásuk nemsokban különböznek a táblagépektől (legtöbbjük wi-fivel rendelkezik), de aki megszálott ebook olvasó, annak ajánlom hogy vegyen egy jobb típusú ebook olvasót inkább. Jobban és praktikusabban átadja a könyvek olvasásának értékeit. A legjobb tulajdonsága ezeknek a szerkezeteknek az, hogy sötétbe is tudjuk olvasni, nem kell felkapcsolni a villanyt ha olvasni akarunk. Üzemideje újabb tipusúaknak nagyon nagy, elérve az 1 hónapos üzemidőt (Kindle szerint). Digitális tinta technológiát használva nem fárassza a szemet. Aki szokott laptopon olvasgatni, az megtapasztalta már, hogy néhány óra után a szem fáradni kezd. Nem lehet sokat olvasni. Még megjegyezném, hogy ebookot azért is érdemes venni, mert legális úton hozzájuthatunk ingyenesen millió könyvhöz.
     Kindle biztosít: 
- Kindle Store: 1000 ingyenes könyv + egyéb könyvek akciós árakon
- Internet Archive: több mint 2,5 milló ingyenesen elérhető könyv
- Project Gutenberg: több mint 30000 ingyenes könyv
- Manybooks.net: 26000 ingyen könyv

     Megjegyezném még, hogy az interneten sok digitális könyvtárra lelhetünk egy kis google keresgéléssel, amelyekről ingyenesen és legálisan letölhetünk könyveket (feltétel: hogy ne terjesszük) Egyik legnagyobb magyar ebook adatbázis a Magyar Elektronikus Könyvtár : http://mek.oszk.hu/ . Érdemes körülnézni.
     

     Mindenek előtt tudnunk kell, hogy sok formátummal találkozhatunk, ha rátérünk vagy belebotlunk egy ebookba. Általába a readerek elterjedésével keletkezett ennyi formátum. A readerek saját formátumokat készítettek, a felhasználók kárára. Amint látható gondokba ütközünk ha pl : Sony Readerünk van és meg akarunk nyitni egy PRC formátumú ebookot. Nem fogjuk tudni, hiszen a Kindle támogatja ezt a típust. (megjegyezném, hogy elég sok ilyen formátumú ebookba lehet ütközni) Ami előny, hogy a PDF és TXT dokumentumokat megnyitja mindegyik, de már abszurd lenne, hogy ezt a sajátos formátumot ne nyissa meg valamelyik. Én nem fogok reklámozni most semmit, mindenki nézzen utánna, hogy szerinte a maga saját felhasználására melyik ebook reader felelne meg. Youtubon beírva a típust nézhetünk videókat róluk, egyesek megmondják az előnyeit és hátrányait... ezzel pedig jobban körvonalazódni fog, hogy melyik a legpraktikusabb a számunkra.
     Aki mégsem vesz ebook olvasót, annak ajánlok néhány programot, melynek segítségével laptopon is élvezhetjük a digitális könyv örömeit. 
Ajánló

     A laptopon való olvasáshoz először is kell keresnünk egy programot, amellyel megjeleníthetjük az ebookot. Hogy ne ütközzünk gondokba, tegyük fel a Calibre nevű szoftvert http://calibre-ebook.com/ , amely talán a legpraktikusabb és a leghíresebb. Bármilyen formátumot felismert eddig + ebook mini könyvtárként is működik. Betölhetjük az ebook kollekciónkat, rendezhetjük és szerkezhetjük is. Beépített konvertálóval is rendelkezik, ezért ha netalán nem tetszik a formátum, PRC -ből mondjuk gyorsan PDF - et lehet csinálni.   

   
     Ami nélkülözhetetlen program a gépünkről az a PDF reader. A PDF formátum a legelterjedtebb, ezért ajánlott hogyha felteszünk egy neki dedikált programot. (ezek a programok általában kicsik, és egyszerübben, jobban megjelenítik a PDF dokumentumokat. (mint pl. a Calibre) Az egyik legelterjedtebb ilyen program az Adobe Acrobat Reader, de szerintem ennél van jobb is: a Foxit Reader (http://www.foxitsoftware.com) amely egyszerű, gyors és jó a kinézete. Még megemlíteném a Nitro Readert is (http://www.nitroreader.com/), amely ha a Foxit -tól nem, de az Adobe-tól biztos jobban teljesít.


     Az egyik legérdekesebb és legdesignosabb readerek közé sorolnám a Martview, amely sokak számára nem mond semmit, de feltelepítve biztos a kedvencünk lesz. Jól néz ki, modern, sok extra funkciókkal rendelkezik és amely talán a lapozgatás örömét a legjobban átadja. A hátránya csak az, hogy egy kicsit nehezen tölti be a dokumentumokat, de lehet, hogy már kijavították a hibát. A program letölhető ingyenesen a következő oldalról: http://www.martview.com  Egy próbát megér.


    Még sokfajta frogram létezik, és talán vannak még jó, ezekhez hasonló programok. Én ezeket használtam, ezekkel voltam megelégedve, és konklúzióként ezeket ajánlom. Ha valaki egyéb programokat akar használni vagy tesztelni, az a google keresőjével a következő szavakkal kereshet rá: PDF Reader, E-Readers...
     A számítógépen való olvasás nagyon kifáraszthatja a szemet. Ennek enyhítésére ajánlanám ezt a nagyon jó kis programot: http://stereopsis.com/flux/ Ez a kis program az óra segítségével (ajánlott, hogy rendesen legyen beállítva a számítógép órája) felismeri, hogy milyen fényviszony ajánlott a képernyőnkre. Általába estefele a képernyőnk világossága csökken, amely fokozatosan megy végbe. Nemcsak a világosságot szabályozza, hanem egyéb színhatásokat (pl kontraszt, élesség, színtartomány) is. A programocska ingyenes, egyszerű, kicsi... olvasáshoz mindenképp ajánlom.


    Amint látható volt az elektronikus könyveket már sok módon elérhetjük, olvashatjuk. Az egyik legjobb választék mindenképp az ebook readerek, azután a táblagépek (kényelmesebbek mint a laptopok), laptopok és végül pedig a mobiltelefonok. Mindenképp jó, hogy az ebook van és használjuk... hiszen így az információátadás gyorsabb és könnyebb lett. Mindemellett meg kell említenem, hogy az ebook readerek környezetbarátabbak-nak tekintik, mint a hagyományos könyveket. Ezekben a gépezetekben több ezer könyvet lehet tárolni, így egyre kevesebb fát fágunk ki. A másik előnye, hogy olcsóbban elő lehet állítani, mint a hagyományos könyveket. Nyomdászati költség és árusítással járó költségek leredukálódnak. Nézzünk még néhány ebook előnyöket:
- gazdaságos
- globálissá tehető (internet segítségével): a világ bármely pontjára eljut gyorsan (szállítási költség : 0) 
- könyv digitalizált formája súlytalan és környezetvédelmi problémáktól mentes
- helytakarékosak: egy egész könyvtárnyi mennyiség elfér egy ebook readeren
- a hagyományos könyvekkel ellentétben a digitálisak könnyen frissíthetőek és aktualizálhatóak
- keresővel is rendelkező readerek - sokkal praktikusabbak
- tartalma átrendezhető, újraformázható - a papírkönyv ebből a szempontból teljesen rugalmatlan
- Interaktív: kép, hang, mozgás, videó társítható hozzá

     Végezetül kijelenteném, hogy : A papíralapú könyv korábbi birtoklását ma a digitális állományok keresése váltotta fel. Bármit elérhetünk az internet segítségével, olyan könyveket is átlapozhatunk (digitálisan), amelyek egyediek. Bárhol, bárkinek, bármit, bármikor... ez ma már lehetségessé vállt. Élvezzük ezt ki...


0 comments:

Megjegyzés küldése