Oszd meg és uralkodj !

   
A torrent : A legkönnyebb, leggyorsabb módja annak, hogy dolgokat töltsünk le az internetről. Sokan az internetet a torrenttel azonosítják. Az elterjedésük abban rejlik, hogy gyors, rendezett és közösséget alkot. Találhatsz itt zenéket, filmeket, programokat, játékokat, elektronikus könyveket (ebook)... Illegális, ezért a hatóságoknak mindig dolguk van a hazai és külföldi torrentoldalakkal. Magyarországon többször kerültek bajba a torretoldalak működtetői. Legutóbb 2 éve történt az a razzia (2010 nyara), amikor az ncore szerverét lefoglalták. Majomparádé, Mesevilág (már nincs), Evolution, Blue Dragon torrenteket is érintettek lettek. Sok torrentoldal megváltoztatta a webcímét ekkoriban.
     Külföldi viszonylatban: a thepiratebay.se torrentoldal található az első helyen. Nagy torrentoldalról van szó, melynek üzemeltetője/i is bajban kerültek többször is. Azonban ennek ellenére még mai napig működik.
     A hazai torrentoldalakból lehet válogatni... Mindenkinek van legalább 1 oldalon felhasználó azonosítója. Innen szedi a magyar szinkronos filmeket, zenéket, játékokat...Valaki nem is képzeli el az internetet torrent nélkül. Ha nem lenne torrent hol néznénk filmet? Honnan szednénk le játékot? Nem lenne Windowsom? Mindez már elképzelhetetlen. Talán az ilyenfajta letöltésekre van megoldás. A megosztási, sharing oldalak. A megaupload egy kiemelkedő oldal volt, amely erre specializálódott. Regisztrálhattál ingyen és kaptál tárhelyet (nem meghatározott, unlimited), feltölthettél zenéket, filmeket, programokat... (kritérium annyi volt, hogy 2 GB - nál kevesebb legyen a feltöltendő anyag...filmeket, zenéket, programokat tehát lehetett feltölteni semmi gond nélkül. Nagyobb méretű fájlokat nehezebben, de erre is volt megoldás... feldarabolna total commanderrel bármilyen nagyságú filet fel lehetett tölteni több részbe) A megaupload azonban már nincs. Működtetőit lecsukták, és a http://megaupload.com oldalon már csak egy felkiáltójel tudósít arról, hogy ez az oldal megszünt az illegális tartalmak miatt.
     Ehhez hasonló oldalak azonban még vannak, de még nem annyira ismertek mint a megaupload. Ott van pl.  a 4shared.com. Ingyenes regisztrációval  20GB tárhelyet kapsz. Ezt lehet bővíteni azzal, hogy megveszed a Pro felhasználó jogot, vagy : több email címről regisztrálsz. Azonban  így a bejelentkezés nehézkessé válik. A zenemegosztás terén talán a zippyshare.com az, amely kiemelkedik. Itt is regisztrálhatsz. Nagyon gyors, és mások belehallgathatnak a zenébe anélkül, hogy letöltsék (külön playerrel rendelkezik)
     Hasonló oldalak: sendspace.com, mediafire.com, turbobit.net, filepost.com, letitbit.net... A magyarok is belekezdtek ehhez hasonló share oldalakhoz. Előny, hogy kevesebb az esélye, hogy lefoglalják... A nagyobb torrentoldalakat, share oldalakat jobban figyelik. Hátránya: hogy letöltési / feltöltési sebessége nagyon gyenge. Inkább válasszunk egy külföldi sharing oldalt. Mindenkinek ajánlom: 4shared (bárminek), zippyshare (zenének), mediafire (zene, dokumentumok) oldalakat.
     Továbbmenvén röviden megemlíteném a felhő alapú tárhelyeket. Azt hangoztatják, hogy ez lesz a jövő... Már egyre elértéktelenődik a nagy tárhellyel rendelkező merevlemez. Adatainkat már felhőkbe tároljuk... Talán így lesz, azonban világviszonlylatban a Cloud alapú tárhely még elég elenyésző százalékkal rendelkezik.
Ilyen tárhelyek: Dropbox (2 GB ingyenes tárhely), Microsoft SkyDrive tárhelye, Minimedia, Amazon Cloud Driver... A Skydrive mindezek közül kiemelkedik, hiszen mindenki aki a Microsoft email alkalmazását igénybe veszi (msn, hotmail) kap 25 GB tárhelyet. Hátránya, hogy elég lassan tölti fel a dokumentumokat, és maximum 200 MB méretű fajlt lehet feltölteni.
     A világ megváltozott, az internet világa is másabb lett. A megosztáson van a hangsúly. Megosztjuk az életünket idegenekkel... Képeinket bárki láthatja... A tabu már nem létezik... Megosztani mindent amit csak lehet... Jó ez így nekünk? Mindent elérünk amit akarunk... ez az internet világa.

0 comments:

Megjegyzés küldése