Mondd te kit választanál ? ( Románia június 10 )

 
2012 Június 10 : Önkormányzati választások Romániában. Te Szavazol ?

 Még 3 éjszakát kell aludjak, és mehetek szavazni... alig várom! Olyan különleges érzéssel tölt el, hogy választhatok, és hogy az én véleményem gyarapítja az ország és a város fejlődését. Nem tudok választani a jelöltek közül, hiszen mindegyik rendkivül tisztességes, magas képzettségi szinttel rendelkező és intelligens személy. Fogalmam sincs, hogy melyik nevet, pártot fogom lepecsételni. De ha jól meggondolom, miért is váltsuk le a jelenlegi polgármestereket, hiszen a jelenlévők is nagyon jól végezték a dolgukat, fejlesztették az infrastruktúrát, milliónyi...nem milliárdnyi parkot létesítettek, annyi munkahelyet teremtettek, hogy még most is 1 millió állás maradt betöltetlen, felújították az ország összes Ceausiszta tömházait és persze a turizmust fellendítették oly mértékben, hogy Románia lett a 3 - dik leglátogatottabb ország a világon. 
     A viccet félretéve, undorodom a választásoktól, legyen az parlamenti vagy önkormányzati. Nem bírom elviselni a kampány időszak alatt lefolyó üres diskurzusokat. Nem bírom látni a plakátok tömkelegét. Egyszerűen próbálom nem észrevenni és nem hallani azt az autót, mely a város összes kis szegletébe hangoztatja kihangosítón, hogy Szavazz Priponescu Tamagonescura! Próbáltam egy nyugodt helyet találni a városba, hogy egy kicsit megpihenjek, dehát nem megtalál az a kampányautó? Talán beépített GPS - el rendelkezik ? Automatikusan tudja, hogy hova megy egy indiferens személy: követi bárhova annak érdekében , hogy nehogy valaki nyugton tudjon ülni a kampány ideje alatt? Hagyjanak engem békén ! Megnézem az interneten ki jelölteti magát, esetleg feltehetnek magukról valami rövid  kampányfilmet és ha tetszik, nyomok neki egy Like - ot. Aki több likeot gyűjt össze január 10- ig, az győz, aztán Isten áldja !
     Kire is lehet szavazni ? USL, PDL, RMDSZ, Erdélyi Magyar Néppárt, Partidul Verde (Zöld Párt) vagy a legjobb PP-DD, a nagy Dan Diaconescu elvtárs pártjának jelöltjeire? Én még nemtudom, ha elmegyek szavazni, de ha véletlenül ráveszem magam, akkor biztos a változtatásra szavazok. Vagyis a Zilahon lévő jelenlegi polgármester leváltását jelölöm be, hiszen nem érdemli meg, hogy harmadszorra is elfoglalja a trónt. Nem térnék ki arra, hogy mit csinált, vagy mit nem, mert hosszú lenne és unalmas azok számára akik nem zilahiak. Az előrejelzések szerint azonban, igen, ő fog maradni polgármesternek, hiszen az új romániai pártot, az USL- t képviseli.
     USL, ha már szóba esett: PSD és PNL összekovácsolásából jött létre. Hát, de kérdem én, minek? A PSD és PDL sokat rivalizált egymással. A legutóbbi elnökválasztásnál pl. szoros lett a verseny. 1 - 2 % többségében győzött a PDL : Basescu (újból). PNL harmadik lett, a szavazatok alapján. Most azt akarják, hogy a közelgő elnökválasztásnál legyőzzék a rendíthetetlen Basescut. Talán, így (és az előrejelzések szerint úgy biza) kétszeres power energyvel legyőzik a PDL -t. Sajnos én nem tudok bízni, se a PDL- be (már jó sok kínos évet átéltem, az ''uralkodásuk'' elég hosszúra sikeredett), sem a PSD- be (Iliescu). Nem tudok hinni már a politikusokba, és gondolom így van ezzel mindenki. Nem hiszünk benne, de mégis kell választani valakit, és ha mi nem választunk, megválassza a többi állampolgár helyettünk, és ha netán nem fog tetszeni, akkor azt gondoljuk majd magunkban, hogy  még bele sem szóltam, legalább választottam volna valakit. Nem ítélem el a választásokat, mert ugyebár demokratikus dolog.... de ami Romániában zajlik az nem választás.
Választani : ez a szó magába rejti azt, hogy válasszunk valami között : jobb és rosszabb vagy tisztességes és tisztességtelen között. Választani nem lehet, ha mindenki egyforma, nincs értelme. Ez olyan, mintha választanod kéne, Mari néni szemétje és Pista bácsi szemétje közül. Most elkezdessz gondolkozni, hogy melyik szemét felel meg jobban neked? Talán a Mari néniébe van egy borkán romlott zakuszka és a Pista bácsiéba nincs, de attól még nem csinálsz vele semmit, a szemét az szemét marad.
     Ennek ellenére én akarom hinni, hogy talán 5 év múlva legalább készen lesz a Transilvania autópálya, akarom hinni, hogy a közeljövőbe, mint román állampolgár biztosít az országom egy megfelelő állást, megfelelő fizetéssel, amiből élni is lehet. Akarom hinni, hogy az ország infrastruktúrája  majd idővel janulni fog. Na majd meglátjuk.


Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban