Facebook kinézete a kezdetektől...

   
A fenntartható fejlődést változtatások utján lehet elérni. A facebook is ezen az elven működik. A Online Szociális média világát éljük. Ma már mindenkinek van internete, és mindenkinek van facebookja. Sokan az internetet a facebookal asszociálják. Nekik üzenném, hogy az internet másról is szól. Az internet nagyon komplex, sok mindent lehet csinálni rajta: kommunikálni (skype, msn, yahoo messenger, facebook, googleplusz), informálódni-tanulni (google kereső, wikipedia, hírportálok), zenét hallgatni/nézni (youtube, online zenerádiók, online zene tvadók, mixcloud, soundcloud), filmeket nézni (videóportálokon), blogot írni ....
     Azonban mindezeket háttérbe szorította a facebook. Állandóan a facebookon lógunk. A régebbi hi5, myspace - ről áttértünk egy új közösségi oldalra. 
     A facebook sokat fejlődött az évek során. Véleményeket olvasva, sokan nem értenek egyet a változtatásokkal. Tény, hogy lehet, hogy mára a facebook kezelhetősége bonyorultabb lett, mint 2005 -ben , azonban be kell látni, hogy fejleszteni kell, mert ha nem, az emberek hamar megunják. Nézzük, hogy hogyan is nézett ki egykoron.

Facebook történelem képekben:

2004 - 2005: A facebook megjelenése: 2004. Fejlesztője nevét már mindenki ismeri: Mark Zuckberg. A kezdetekben a Harvard Egyetem hallgatói használhatták. Az oldal címe: thefacebook.com volt. Lassan globálissá tették, és mindenki regisztrálhatott. Ebben az évben a facebook felhasználói elérték az 1 milliót.
A kinézete:


Amint látható a kinézete a mai szemmel nézve eléggé primitív. Nem hasonlít a mai facebookra.

2006: A kezelőfelületet megváltoztatták. Felhasználók elérték a 12 milliót.





     Még itt sem az igazi, de már megjelent a News Feed, valamint amiért sok cég is csatlakozott létrehozták a Groups, és a Page funkciókat.

2007: Nagy újításokon megy keresztül. Az egész kinézetet megváltoztatják. A facebook emberi ikonját elhagyják, és előtérbe kerül a ma is közismert ikon: f négyszögletű keretbe.





     A képeken is látható, hogy egyre jobban hasonlít a jelenlegi designhoz. Rengeteg fejlesztésen ment át ebben az évben. Az aplikációk ekkor jelentek meg. Ma már egyre több van belőlük, és néha idegesítőek, sőt spameknek is lehet tekinteni. A tudd meg az indián neved, tudd meg, hogy mi fog történni veled holnap című aplikációkat jogosan nevezhetjük spameknek, kéretlen aplikációknak, leveleknek. A kinézete ebben az évben javult, azonban szerintem eléggé össze-visszaság jelemezte. Nem lehetett áttekinteni rendesen.

2008: Talán ebben az évben nézett ki a legjobban a facebook. Letisztult külső és sok hasznos funkciójellemezte.





 Egyszerű volt... áttekinthető. Javítottak a képek átláthatóságán, profilunk több funkciókkal lettek ellátva, valamint a fal is új dolgokat kapott.

2009: Sikertelen újítás


Látható, hogy eléggé rondára sikeredett 2008-hoz képest.

2010: Egy kicsit javítottak rajta



2011: Valószínű, hogy ebben az évben volt a legáttekinthetőbb. Tudtuk, hogy hol és mit kell csinálni. Nem kellett keresgélni a rejtett funkciókat. 


2012: Már 2011 decemberébe ki lehetett próbálni az úgynevezett facebook timelinet, amivel Zuckerberg egy nagy facebook robbanást akart elérni. El is érte vele. A Facebook felhasználók két részre válltak. Az egyik fél kiváncsian várta a timelinet és jó ötletnek tartotta, a másik fél visszakövetelte a régi egyszerű facebook designt. Én az utóbbi kategóriába tartoztam. Már decemberbe aktiváltam az új funkciót. Fura volt, de nemnagyon tetszett. Azonban már nem volt kiút, ha aktiválod úgy is marad véglegesen. Aki nem aktiválta röhögött rajtam, hogy szegény fejed, miért kellett te megnézzed ezt a baromságot...De márciusra aktiválódott mindenkinek, úgyhogy sok hűhó semmiért. Ma már mindenki Timelienos Facebookot láthat maga előtt, böngészhet mások bejegyzései közt. Régebbi facebooknál ezt nem lehetett megtenni, csak ha az oldal alján mindig megnyomtad a Show More billentyűt. Így egy aktív facebook felhasználónak meglesni az első facebook bejegyzését (vagy a magadét), egyszerűen lehetetlen volt.
Talán ez az egyetlen előnye az új timeline-nak. A kinézete szebb lett az új cover beillesztéssel.


     2011 - 2012 leforgása alatt sok mini újításokat hajtottak végre, főleg a képek megjelenítésénél. 2010- ben még nagyon könnyen lehetett képeket nézegetni... gyengébb gépem is gyorsan megjelenítette őket. 
     2011 -es év vége fele a facebook chat -et is bővítették. A Google Plusz megjelenése miatt, a facebook egy kis késéssel, de ő is észrevette, hogy kell beépíteni egy videócsevegő opciót. Így alakult meg a Facebook Videóhívás funkciója, melyet a Skype segítségével valósítottak meg.
     Nem tudni még, hogy mit hoz a jövő... azonban ma már a facebook részvényei (ettől az évtől bárki vásárolhat) rohamosan csökkennek. Lehet , hogy a Szociális Média nemsokára megbukik, és a felhőalapú, Cloud világ veszi át a hatalmat?
Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban