Facebook kinézete a kezdetektől...

   
A fenntartható fejlődést változtatások utján lehet elérni. A facebook is ezen az elven működik. A Online Szociális média világát éljük. Ma már mindenkinek van internete, és mindenkinek van facebookja. Sokan az internetet a facebookal asszociálják. Nekik üzenném, hogy az internet másról is szól... az internet nagyon komplex, sok mindent lehet csinálni rajta: kommunikálni (skype,msn-yahoo messenger,facebook,googleplusz), informálódni-tanulni (google kereső, wikipedia, hírportálok), zenét hallgatni/nézni (youtube, online zenerádiók, online zene tvadók, mixcloud, soundcloud), filmeket nézni (videóportálokon), blogot írni ....és mindezek összefoglalóját is elérhetjük vele: a torrentet (piratebay.se, isohunt.com, beload.hu) : ahonnan zenéket, filmeket, programokat, enciklopédiákat, ekönyveket tölthetünk le számítógépünkre.
     Azonban mindezeket háttérbe szorította a facebook. Állandóan a facebookon vagyunk. A régebbi hi5, myspace - ről áttértünk a facebookra. Mindenki a facebookon lóg. A mobiltelefon fejlődése révén, ma már a facebook itt is elérhető mindenki számára.
     A facebook sokat fejlődött az évek során. Véleményeket olvasva, sokan nem értenek egyet a változtatásokkal. Egy nagyobb változtatási hullámkor mindenki fel van háborodva, hogy miért nem hagyták úgy a kínézetét ahogy volt. Tény, hogy lehet, hogy mára a facebook kezelhetősége bonyorultabb lett, mint 2005 -ben , azonban be kell látni, hogy fejleszteni kell, mert ha nem, az emberek hamar megunják. Nézzük, hogy hogyan is nézett ki a fb... Képekben...


Facebook történelem képekben:

2004 - 2005: A facebook megjelenése: 2004. Fejlesztője nevét már mindenki tudja: Mark Zuckberg. A kezdetekben a Harvard Egyetem hallgatói használhatták. Az oldal címe: thefacebook.com volt. Lassan a facebookot globálissá tették, és mindenki regisztrálhatott. Ebben az évben a facebook felhasználói elérték az 1 milliót.
A kinézete:


Amint látható a kinézete a mai szemmel nézve eléggé primitív. Nem hasonlít a mai facebookra.

2006: A kezelőfelületet megváltoztatták. Felhasználók elérték a 12 milliót.

     Még nemnagyon hasonlít a ma haszálatos facebookhoz. Megjelent azonban a News Feed, valamint amiért sok cég is facebook oldalt csinált, létrehozták a Groups, és a Page funkciókat.

2007: Nagy újításokon megy keresztül. Az egész kinézetet megváltoztatják. A facebook emberi ikonját elhagyják, és előtérbe kerül a facebook: ikonja a kicsi f négyszögletű keretbe.

     A képeken is látható, hogy egyre jobban hasonlít a mostani facebookhoz. Rengeteg fejlesztésen ment át ebben az évben. Az aplikációk ekkor jelentek meg. Ma már egyre több van belőlük, és néha idegesítőek, sőt spameknek is lehet tekinteni. A tudd meg az indián neved, tudd meg, hogy mi fog történni veled holnap című aplikációkat jogosan nevezhetjük spameknek... kéretlen aplikációknak, leveleknek. A kinézete ebben az évben javult, azonban szerintem eléggé össze-visszaság jelemezte. Nem lehetett áttekinteni rendesen.

2008: Talán ebben az évben nézett ki a legjobban a facebook. Letisztult design és sok hasznos funkcióval rendelkezett.

 Talán ezzel érte el a legnagyobb sikereket. Egyszerű volt... áttekinthető. Javítottak a képek átláthatóságán, profilunk több funkciókkal lettek ellátva, valamint a wall is új dolgokat kapott.

2009: Sikertelen újítás


Látható, hogy eléggé rondára sikeredett 2008-hoz képest.

2010: Egy kicsit javítottak a kinézetén2011: Talán, a legáttekinthetőbb időszaka a facebooknak. Tudtuk, hogy hol és mit kell csinálni. Nem kellett keresgélni a rejtett funkciókat. Egyszerű, könnyen kezelhető. Az ideális Facebook.


2012: Már 2011 decemberébe ki lehetett próbálni az úgynevezett facebook timelinet, amivel Zuckerberg egy nagy facebook robbanást akart elérni. El is érte vele. A Facebook felhasználók két részre válltak. Az egyik fél kiváncsian várta a timelinet és jó ötletnek tartotta, a másik fél visszakövetelte a régi egyszerű facebook designt. Én az utóbbi kategóriába tartoztam. Már decemberbe aktiváltam az új funkciót. Fura volt, de nemnagyon tetszett. Azonban már nem volt kiút, ha aktiválod úgy is marad véglegesen. Aki nem aktiválta röhögött rajtam, hogy szegény fejed, miért kellett te megnézzed ezt a baromságot...De márciusra aktiválódott mindenkinek, s akkor már én röhögtem. Ma már mindenki Timelienos Facebookot láthat maga előtt, böngészhet mások bejegyzései közt, egyszerűen a timeline időbeosztás segítségével. Régebbi facebooknál ezt nem lehetett megtenni, csak ha az oldal alján mindig megnyomtad a Show More billentyűt. Így egy aktív facebook felhasználónak meglesni az első facebook bejegyzését (vagy a magadét), egyszerűen lehetetlen volt.
Talán ez az egyetlen előnye az új timeline-nak. A kinézete szebb lett (az új cover beillesztéssel) , azonban nehezebben kezelhető.

     2011 - 2012 leforgása alatt sok mini újításokat hajtottak végre, főleg a képek megjelenítésénél. 2010- ben még nagyon könnyen lehetett képeket nézegetni... gyengébb gépem is gyorsan megjelenítette a kívánt képet. Mára nagyfelbontású megjelenítésre változtatták a képnézegetőt. Valakinek ez hátrányt jelentett.
     2011 -es év vége fele a facebook chat -et is bővítették. A Google Plusz megjelenése miatt, a facebook egy kis késéssel, de ő is észrevette, hogy kell beépíteni egy videócsevegő opciót. Így alakult meg a Facebook Videóhívás funkciója, melyet a Skype segítségével valósítottak meg.
     Nem tudni még, hogy mit hoz a jövő... azonban ma már a facebook részvényei (FB részvényeket ettől az évtől bárki vásárolhat) rohamosan csökkennek. Lehet , hogy a Szociális Média nemsokára megbukik, és a felhőalapú... Cloud világ veszi át a hatalmat.

0 comments:

Megjegyzés küldése